23 Listopada 2024 16:01:02
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.129.39.85
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Asus
 Drukuj wątek
Zawieszony wl-500gP v2
skom
Witam, zainstalowałem soft Oleg-a (WL500gpv2-1.9.2.7-d-r893.trx), potem nieopatrznie próbowałem zwiększyć ilość RAM-u (wg. opisu z http://wl500g.info/showthread.php?t=5909 post 1), czym zawiesiłem router (zapaliły się wszystkie lampki LAN i WAN). Przejście w tryb "migania" leda Power uzyskałem poprzez "trick pin9" (link wyżej post 110), ruszył też ping na IP rutera czyli 192.168.1.1 (pcet ma 192.168.1.12), po użyciu wl500g-clear-nvram.trx przy pomocy tftp (upgrade przeszedł w całości) ping się zatrzymał ("upłynął limit czasu...."), po 3 minutach ponownie "pin9" - ruszył ping, wówczas wl500g-recover.trx (ponownie zatrzymał się ping - upłynął limit czasu), znów pin9 i ruszył ping - upgrade na oryginał - WL500gpv2_3.0.3.8_TW.trx (po wykonaniu znów zatrzymany ping z powodu "upłynął limit czasu...). Po ponownym podłączeniu zasilania tak jak i poprzednio po każdym ponownym podłączeniu zasilania palą sie lampki LAN i WAN a asus nadal zawieszony Sad. Czy jest na to jakaś rada? Sad

shibby
1) zwieranie pinow to ostatecznosc. mozliwe ze po tylu probach uwaliles flash.

2) czemu odrazu nie wrzuciles oryginala poprzez program asusa firmware restoration i przycisk recovery z tylu routera.

3) nie pamietam ktora wersja ma jtaga. v1 czy v2. poszykaj bo dawalem info.
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

skom

Cytat

1) zwieranie pinow to ostatecznosc. mozliwe ze po tylu probach uwaliles flash.

2) czemu odrazu nie wrzuciles oryginala poprzez program asusa firmware restoration i przycisk recovery z tylu routera.

3) nie pamietam ktora wersja ma jtaga. v1 czy v2. poszykaj bo dawalem info.

Ad 1. Już po pierwszym razie był ten sam efekt, że po restarcie znowu jest ruter zawieszony
Ad 2. Niestety przycisk "Restore" nie działa (tzn nie wprowadza w stan "migania Power", więc soft asusa nie znajdował sprzętu (zresztą po pin 9 również - przy próbie załadowania nowego firmware (podczas szukania sprzętu) pingi przestawały odpowiadać Sad
Ad 3. Z tego co znalazłem to v1 posiada jtaga. a v2 znalazłem tylko z "robaczkami" (pierwszy post na tym forum - nawet nie rozpoznaje tych "robaczków czy to hinduski, czy arabski czy jeszcze jakiś inny). Zreszta nie jestem na tyle "silny" w lutownicy aby wlutować piny w płytę i podłączyć jtaga (zakładam, że jtaga gdzieś bym "nabył" a nie zrobił jak Adam Słodowy Smile

obsy
v1 nie ma jtaga, v2 ma.

Jeżeli nie spaliłeś jeszcze flasha - być może da się go przez jtaga uratować. Jeżeli flash jest sprawny - być może (ostatecznie) przez wylutowanie i ponowne zaprogramowanie w zewnętrznym programatorze.

Ale najpierw sprawdź, bo być może przez rs232c się z nim dogadasz.

W przeciwnym przypadku masz całkiem poręczny przycisk do papieru.
Edytowany przez obsy dnia 10-12-2009 15:35
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter.info

skom
Jak pisałem wcześniej chętnie zlecę to osobie która to kuma, bo ja tylko "kum-kum" Smile

skom
A teraz inne pytanie: czy jaki jest wgrany firmvare (zawisł na Olegu, po pin9 wgrany oryginał, ale nie wystartował)?

obsy
Teraz to nawet sieczka może być. Albo fragment któregoś z nich.

skom
Czyli w serwisie może być problem (abstra(c)hując od plomby)?

shibby
sprobuj, jak zrobiles taka sieczke z softem to moze ci wymienia Smile tylko dobra historie wymysl ze nagle ci sie wylaczyl i wogole jaki bubel a nie router Pfft
ale nie wiem jak z plombami (czy ma czy nie).

w najgorszym wypadku odesla ci i tyle.
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

rzerzuch
Ja tam mowie że po jtag da się go przywrócić do życia zawsze spróbować można.
Chętnie odkupie jak chcesz się go pozbyć ewentualnie mogę się z nudów pobawić w odratowywanieWink

iroc
Flasha ciężko ubić, bardziej to co jest w środku jest tak zamieszane że nie może wystartować sprzęt.
@skom dioda power rozumiem świeci światłem ciągłym, zero odpowiedzi na ping ?.
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

skom
@rzerzuch: wolę wersje z nudów Smile
@iroc: palą się wszystkie Lan i Wan. Power miga po pin9, ale po załadowaniu nowego softi i restarcie znowu lan i wan Sad

rzerzuch
ja bym to zrobił tak:
mówisz ze po pin9 miga power wiec zrób to
zainstaluj asusowy firmware restoration i spróbuj gdy miga power wgrać tomato albo oryginalny soft tylko po wszystkim nie wyłączaj zasilania zostaw go na jakiś czas i po 5-10min spróbuj wejść przez WWW na niego

obsy
Raczej właśnie oryginalny soft. Niech wróci do życia.

skom
spróbuję jutro z rana wgrać oryginała. Próbowałem to robić dziś, jednak wyłączałem zasilanie po ok 2-3 minutach po skończeniu przesyłaniu pliku i podłączałem ponownie - nic z tego nie wychodziła. Jak był sprawny update "wstawał" po ok.30-60 sek.

rzerzuch
No ale nie jest sprawny i podejrzewam że tym wyłączaniem napięcia narobiłeś sobie tylko więcej problemów niż pożytku. Odłączenie napięcia to jest ostateczność podczas flashowania.
Po udanym wgraniu firmware router sam "wstanie" a przynajmniej powinienWink

skom

Cytat

rzerzuch napisał/a:
ja bym to zrobił tak:
mówisz ze po pin9 miga power wiec zrób to
zainstaluj asusowy firmware restoration i spróbuj gdy miga power wgrać tomato albo oryginalny soft tylko po wszystkim nie wyłączaj zasilania zostaw go na jakiś czas i po 5-10min spróbuj wejść przez WWW na niego

Niestety soft asusowy nie znajduje urządzenia (po próbie zastosowania podczas szukania urządzenia ping przestaje odpowiadać) - jedynie tftp updatuje firmware

rzerzuch
Robisz to przez firmware restoration czy tym EZsetup.
Jak nawet fr nie idzie to wgraj tftp i go zostaw tak jak pisałem

skom
upgrade robię programen tftp.exe (pole password pozostawiam puste)
skom załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.

Edytowany przez skom dnia 11-12-2009 04:42

iroc
@skom wrzuć oryginalny soft przez tftp i odczekaj nawet do 5 min. Później odłącz zasilanie, podłącz i sprawdź czy ożył ?.
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 117

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,415,232 unikalnych wizyt