26 Listopada 2024 20:47:28
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Nowe routery: UX, UC...
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [1]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.145.47.193
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
QOS - przydzielenie limitów transferów
bumblebee989
WITAM

Moja wersja Tomato: Tomato Firmware v1.25.8632 ND USB Ext +FTP/SAMBA. Czy w Tomato można w jakiś sposób przydzielić limity transferów? Chodzi mi o to żeby osoba o adresie IP 192.168.1.2 miała limit transferu do 512KB/s a druga osoba o adresie IP 192.168.1.3 miała limit do 1024KB/s.

iroc
Prześledź kilka tematów o QOS, generator skryptów oraz IP/MAC BW Limiter między innymi i ten:
http://openlinksys.info/forum/viewthr...ad_id=8299
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

zaqq
Oczywisice, potrzebny ic do tego bedzie skrypt Robsonna dostepny w dziala download.
Mozes przydzielic po ip lub mac gwarantowana predkosc i maksymalna predkosc. Pamietaj ze suma gwarantowanych predkosci musi wynosic 100% lacza. No i mozes tez przydzielic sztywno, na pol na przyklad.
pozdrawiam

bumblebee989
Ogólnie bardzo fajny ten generator skryptów, na prawdę super. Jednego czego nie rozumiem to do czego służy ten TTL?

zaqq
Jest to tak jakby liczba przeskokow jaka pakeit moze zrobic. Kazde nastepne urzadzenie, switch, router itp. zmniejsza ttl o 1. Wiec jezeli dziek itwojemu dostawcy internetu masz ttl=1 to po podlaczeniu routera ttl=0 wiec trzeba podbic ttl o 1. Gdy podalczysz jeszcze switch to musiz podbic ttl o 2

shibby
wikipedia sie klania

TTL - time to life czyli czas zycia pakietu. pakiet przeskakujac przez router (nie switch, switch nie zmniejsza ttla) ttl sie zmniejsza, po to by gdyby zabladzil nie krazyl w nieskonczonosc po sieci tylko kiedys "zginal". wychodzacy pakiet zawsze ma stala poczatkowa wartosc, w ten sposob provider potrafi okreslic czy lacze ktore ci daje jest przez ciebie dzielone (ttl bedzie o 1 mniejsze niz powinno) i moze takie lacze zablokowac uniemozliwiajac ci jego podzial. po to podbija sie TTL+1 by provider o niczym nie wiedzial Pfft
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

bumblebee989
A jak w ustawieniach Routera w zakładce Advanced -> Conntrack / Netfilter ustawiłem TTL +1 to w tym skrypcie ROBSONA też muszę ustawić TTL+1 czy już nie bo wtedy będę miał TTL+2?

Co powiecie o takim podziale łącza wg skryptu ROBSONA, zależy mi na tym aby każdy komputer miał te minimum 2MB i żeby zawsze działało przeglądanie stron, poczta i komunikatory.

www.fototube.pl/pictures/beztytulu464.jpg

shibby
wydaje mi sie ze jak juz dzielisz po ip to niepotrzebne ci sa klasy po uslugach. ale sprawdz, potestuj i daj znac. w sumie takiego rozwiazania nie sprawdzalem.

jezeli ttl podbiles przez conntrack to nie podbijaj przez skrypt.

bumblebee989
Adres IP mojego Routera to 192.168.2.1. Czy mogę mu też przydzielić transfer, ograniczyć np. do 2048KB/s?

Chodzi mi o to że jak Router będzie pobierał pliki z RS albo Torrenta to żeby nie blokował całej sieci ale boje się że jak ograniczę transfer routerowi to ograniczę transfer wszystkim komputerom do niego podłączonym.

EDIT:
A więc bez dodanych usług podczas gdy sam router pobierał pliki to strony i cały internet chodził bez zamułki ale gdy rozpocząłem drugie pobieranie z któregoś z komputerów to na innych kompach ładowanie stron już zaczynało mulić i to dosyć poważnie.

Po dodaniu usług przy dwóch pobieranych plikach (jeden przez router a drugi przez komputer) internet chodził bez zamułki, można było jeszcze nawet rozmawiać przez Skypa.

Może bez dodanych usług działo się tak dlatego że na razię dzieliłem łącze 1MB na cztery komputery. Zobaczę jak będzie gdy podzielę łącze 8MB na 4 komputery i każdemu przypiszę po 2048KB/s/380KB/s gwarantowanego transfery.
Edytowany przez bumblebee989 dnia 02-07-2009 21:07

shibby
skrypt HTB granicza tak naprawde TYLKO wysyl na danym urzadzeniu. dlugoby tlumaczyc ale nie tyczy sie to ograniczania routera.

co do sciagania przez router to w kliencie torrenta mozesz sobie ograniczyc sciaganie i wysyl przeciez.

a sciagajac z rapida na koncie free i tak wiecej niz 200kB/s sie nie wyciagnie Smile srednio ok 120-150kB/s

bumblebee989
Ale nie rozumiem jak skrypt ROBSONA ogranicza tak na prawdę tylko wysył skoro można sobie ograniczyć tak że pobór. Jak używam skryptu ROBSONA który mam wpisany w firewallu to czy muszę mieć jeszcze prócz tego włączone QOS?

PS. używam konta premium na rs.
Edytowany przez bumblebee989 dnia 03-07-2009 11:25

shibby
nie czytasz ze zrozumieniem. htb limituje wysyl na danym urzadzeniu. wysylajac cos do neta ograniczasz wysyl na sieciowke wan, w tomato to imq0. natomiast pobierajac cos z neta ograniczasz tak naprawde wysyl z sieciowki lanowej routera. w tomato wiec ustawia sie na bridge br0.

teraz rozumiesz? dlatego napisalem ze limituje sie wysyl na DANYM URZADZENIU (czyt na danej karcie sieciowej) Smile dlatego tez nie jestes w stanie ograniczyc transferow dla routera.

jak sie uzywa skryptu to nie uzywasz juz QoS.

co do konta na rs. po co ci? po co placic Pfft wrzucasz sobie liste z linkami na router odpalasz rsget i ci sciaga pokolei... sciaga jeden, czeka 15min, sciaga nastepny. nie musisz tego monitorowac. w ten sposob ok 4GB dziennie da rade sciagnac Smile

shibby
limituje sie tylko upload, a ze upload na br0 to to samo co download dla komputera to juz inna sprawa Smile

ale piszac samemu skrypty jest jedna zasada, ogranicza sie zawsze wysyl na urzadzeniu. nie da sie limitowa downloadu. koneic kropka Wink

shibby
morpheouss nie da sie, koniec kropka. odsylam do lektury HTB.

bumblebee989
Myślałem że wszystko jest w porządku, użyłem generatora skryptów który podzialił mi łącze 1024/256 na 3 użytkowników co dało każdemu prędkość gwarantowaną 341/85 a maksymalną 1024/256.

Problem polega na tym że włącznie z ograniczeniem limitu pobierania z internetu ograniczył się tak że transfer w sieci WLAN właśnie do 1024KB/s, ściągając plik z routera miałem pobór 120 KB/s, wywaliłem skrypt i od razu 2,5MB/s, czy jest możliwość aby ograniczyć samo pobieranie z internetu bez ograniczania transferu wewnątrz sieci?
Edytowany przez bumblebee989 dnia 04-07-2009 19:42

zaqq
hmm majac neta 1mb/s jak mzoes scaigac 2.5 mb/s po wywaleniu skryptu?.

A do tematu to strony www maja port 80 i na nim ograniczasz transfer albo w qos albo skryptem.

shibby
zmartwie cie ale doskonale znam protokol tcp i model iso/osi a w zawodzie administratora pracuje pare ladnych lat. ale mniejsza o to.

przeczytaj ze zrozumieniem chociaz to ci pisze wiki

Cytat

http://pl.wikipedia.org/wiki/Hierarchical_Token_Bucket

i powiedz mi co z tego zrozumiales. klasy w htb definiuja predkosci i priorytety z jakimi dane moga zostac wyslane przez dane urzadzenie. nie da sie ustawic klas predkosci z jakimi dane urzadzenie ma sciagac!! wiec po raz trzeci prosze byc czytal ze zrozumieniem.

zadam ci jedno pytanko... powiedz mi co robisz (chodzi mi o htb oczywiscie) gdy chcesz danej koncowce ograniczyc predkosc sciagania a co gdy chcesz ograniczyc koncowce predkosc wysylu?

bumblebee989
Krótko mówiąc zrobiłem skrypt dzielący 1mbps na 3 komputery, każdy komputer miał prędkość gwarantowaną 341kbps/256kbps a maksymalną 1024kbps/256kbps.

Jak pobierałem z internetu jakiś plik to pobierał się on z prędkości 128kbps i to jest logiczne że więcej nie będzie ale transfer wewnętrzny w sieci wlan odziwo też nie przekraczał 128kbps więc pomyślałem że to wina skryptu i go wykasowałem, po wykasowaniu skryptu transfer wewnętrzny sieci wlan wrócił do normy i klarował się na poziomie 2,5mbps. Jak ograniczyć samo łącze internetowe?

shibby

Cytat

Masz 4mbps... dane sciagasz z maksymalna predkoscia, jednak limit masz ustawiony na 2mbps... Do routera w ciagu sekundy "przyjdzie" X pakietow, jednak router przepusci do komputera X/2 pakietow... Reszta "utknie". Predkosc internet -> router = 4mbps, router->komputer = 2mbps...

czyli potwierdziles moje slowa. nie ograniczasz downloadu (bo internet -> router nadal ma 4mbps) a ograniczasz WYSYL z LAN do kompa (co dla komputera jest sciaganiem). i do tego ciagle zmierzalem. HTB zawsze ogranicza wysyl z jakiegos urzadzenia a nie sciaganie.

analogicznie chcac ograniczyc wysyl koncowce ograniczamy wysyl na WAN->internet

na tym kolego morpheouss`u temat uwazam zamkniety.

bumbleebee wklej tu swoj skrypt to ci przerobie tak by sieci wewnetrzej nie ograniczal.

shibby
widze ze kompletnie sie nie rozumiemy, ja mowie o zasadzie pisania skryptow htb a ty mi zaraz rozlorzysz pakiet tcp na czesci pierwsze albo powtorzysz wyklad z sieci komputerowych na temat modelu iso/osi

zasada prosta: chcac ograniczyc wysyl koncowce nakladasz klase na wysylajace urzadzenie. koniec kropka. taka jest zasada piszac skrypt. nikogo nie interesuje co sie pozniej dzieje, chociaz to co napisales jest prawda. mi bardziej chodzilo o to by nauczyc ludkow czytania wygenerowanego skryptu, bo wielu forumowiczow tego nie wie a wystarczy spojrzec na tematu na forum to ostatnio ten temat ostatnio przoduje. wiiec nie klocmy sie juz. kazdy ma swoje racje. poprostu za gleboko wszedles w temat Smile

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 78

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,894,004 unikalnych wizyt