26 Listopada 2024 16:20:40
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.216.42.225
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
") }

Drukuj wątek
Statystyki, tablica i skórki na Tomato 1.23
Dziadek
Właśnie przesiadłem się z wersji 1.19 Tomato, na wersję 1.23.
W pierwszej chwili załamanie, bo nie ma ani dotychczasowej skórki, ani nie działają żadne statystyki.
Wszystkie te dodatki miałem zainstalowane wg opisu podanego w tym oto wątku:
http://openlinksys.info/forum/viewthr...ad_id=6071
Dla potomności więc podaję, co trzeba zrobić, żeby te wszystkie dodatki odzyskać.

Z zakładki Administration/Scripts/WAN Up, poniższe polecenia

/jffs/statperuser/statinit.sh
/jffs/rstatbackup/rstatinit.sh

przenosimy do zakładki Administration/Scripts/Firewall , a polecenie

/jffs/skintomato/skininit.sh

przenosimy do pola Execute When Mounted w zakładce Administration/JFFS2/JFFS2.
Po tych zmianach wszystko nam już działa prawidłowo, a dodatkowo "skórka" ładuje nam sie bezpośrednio po reboocie, a nie dopiero po którymś z kolei odświeżeniu ekranu.

Przy okazji podam przepis na uczynienie tablicy ze statystykami bardziej czytelną. Są to zmiany, o których pisałem w powyższym wątku dnia 27-08-2008 14:38.

W katalogu /jffs/board/board należy znaleźć plik stats.cgi i podmienić jego zawartość na niżej zamieszczoną:

#!../haserl
Content-type: text/html

Statystyki

PowrĂłt do panelu
Statystyki z:

/usr/sbin/iptables -L download -vnx | awk 'BEGIN { "/usr/sbin/iptables -L upload -vnx" | getline ; "/usr/sbin/iptables -L upload -vnx" | getline;
print ""}
{if(NR<=2) {next} split ($8,a,".") ; down[a[4],1]=$2 ; "/usr/sbin/iptables -L upload -vnx" | getline upline;
split(upline,b," "); split(b[7],ip,"."); up[ip[4]]=b[2] }
END { x=0 ; print "
IPDownloadUpload

Niestety, nie znam sie na HTML-u i do tej pory nie udało mi się ustawić justowania kolumn Download i Upload do prawej strony komórek.
Gdyby ktoś z Was wiedział jak to zrobić, to bardzo proszę o zmodyfikowanie tego skryptu lub o informację, co w tym celu należy uczynić.
Edytowany przez Dziadek dnia 26-01-2009 02:19

Yaco

for (var i=0; i < ips.length -1; ++i) {
document.write("
"+ips[i][0]+"

"+setunit(ips[i][1])+"

"+setunit(ips[i][2])+"

zobacz czy tak będzie dobrze
Edytowany przez Yaco dnia 03-01-2009 01:32
WRT54GL v 1.1
DI-707P, DES-1005D, DES-1008D
Tomato v1.23.8515 RAF ND
http://prawdaxlxpl.wordpress.com/

Dziadek
Nie, w ogóle nie ma tabeli z transferami. Jest tylko jej nagłówek, czyli:
IP, Download, Upload

Yaco
Jak podmienić sam plik stats.cgi troche jestem w tym zielony a pokombinował bym z tym html?
WRT54GL v 1.1
Tomato v1.23.8515 RAF ND

Dziadek

Cytat

Yaco napisał/a:
Jak podmienić sam plik stats.cgi troche jestem w tym zielony a pokombinował bym z tym html?

1. Zakładam, że masz jakiś katalog swojego peceta (np. \Common\) udostępniony jako udział sieciowy i zamontowany na Tomato jako np. /cifs1/, a w tym katalogu masz dedykowany swojemu routerkowi podkatalog o nazwie WRT54g.
W przeciwnym wypadku, opis jak to zrobić zamieściłem swego czasu tutaj:
http://openlinksys.info/forum/viewthr...ad_id=5123

2. Na pececie w tym właśnie katalogu \Common\WRT54g\ umieszczasz zmodyfikowany plik stats.cgi np. pod nazwą stats1.cgi.

3. Korzystając z putty (lub ewent. z telneta) logujesz się do swojego Linksysa, po czym przechodzisz do katalogu /cifs1/WRT54g/:

cd /cifs1/WRT54g

4. Kopiujemy wyedytowany plik stats.cgi na jego miejsce:

cp stats1.cgi /jffs/board/board/stats.cgi

5. Przechodzimy do podmienionego pliku i zmieniamy jego atrybuty:

cd /jffs/board/board
 chmod 755 stats.cgi

6. Odpalamy w przeglądarce tablicę ze statystykami i cieszymy się jej nowym wyglądem :)
Edytowany przez Dziadek dnia 03-01-2009 16:10

Dziadek
Jeśli ktoś nie ma podmontowanego katalogu /cifs1/, to można tę operacje przeprowadzić jeszcze inaczej, chyba nawet prościej.
Wadą tej metody jest, że na stronie ze statystykami, w słowie "Powrót" zamiast litery "ó" pojawi nam się znak zapytania.

1. Logujemy sie do routera za pomocą putty

2. Wykonujemy:

cd /jffs/board/board/
cat > stats.cgi

3. Na pececie kopiujemy do schowka systemowego zawartość zmodyfikowanego pliku stats.cgi (np. w Total Commanderze: klawisz F4, potem Ctrl+A, Ctrl+C)

4. Wklejamy nową treść do pliku stats.cgi klikając w oknie putty prawym klawiszem myszki, a potem wciskając ENTER oraz Ctrl+D

5. Cieszymy się nowym wyglądem tabeli :)

Yaco
Dziadek poradziłem sobie pierwszym sposobem i ładnie to wygląda dobrze dobrałeś kolory ale kombinowałem z tym html-em po każdorazowym wpisaniu scryptów tabela przestale sie wyświetlać. Czy jest możliwe że ta tabela jest zapisana w innym dokumencie (lub skrypcie) i wyświeta się z przekierowania bo za nic nie mogę zmienić ustawien w tej tabeli.

a drugie pytanie to:
Zamieszczam scren i na nim jest Create New File /
Reset Data
. Problem polega na tym że chcę to właczyć ale po każdorazowym wcisnięciu save "ptaszek" znika i nie mogę tego włączyć. spotkał się ktoś z takim problemem?
Yaco załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.

WRT54GL v 1.1
Tomato v1.23.8515 RAF ND

Dziadek

Cytat

Yaco napisał/a:
kombinowałem z tym html-em po każdorazowym wpisaniu scryptów tabela przestale sie wyświetlać. Czy jest możliwe że ta tabela jest zapisana w innym dokumencie (lub skrypcie) i wyświeta się z przekierowania bo za nic nie mogę zmienić ustawien w tej tabeli.

Przypuszczam, że to poniższy fragment pobiera dane do tabeli:

/usr/sbin/iptables -L download -vnx | awk 'BEGIN { "/usr/sbin/iptables -L upload -vnx" | getline ; "/usr/sbin/iptables -L upload -vnx" | getline;

bo tak właśnie wyglądają polecenia wyświetlenia statystyk, ale nic więcej na ten temat nie wiem.

Cytat

Zamieszczam scren i na nim jest Create New File /
Reset Data
. Problem polega na tym że chcę to właczyć ale po każdorazowym wcisnięciu save "ptaszek" znika i nie mogę tego włączyć. spotkał się ktoś z takim problemem?

Nie miałem do czynienia z TrzepakoTomato, sam używam oryginalnego Tomato i na nim nigdy nie miałem takiego efektu.
To wyglada tak, jakby tomato miał problemy z dostepem do katalogu /cifs1/.
Czy w zakładce Administration/CIFS Client wpisałeś poprawnie login i hasło?

Ja u siebie też mam nieco podobny problem, bo o ile statystyki zapisywane na kliencie CIFS1 będącym sieciowym udziałem na moim pececie działają bez zarzutu, to nie jestem w stanie przerzucić ich na klienta CIFS2 zdefiniowanego na linuxowym serwerze!
CIFS2 jest prawidłowo zamontowany w systemie plików linksysa, w trybie wiersza poleceń mogę na nim wykonywać wszelkie operacje, są na nim zapisywane statystyki transferu dla poszczególnych użytkowników, ale nie udaje mi się ustawić go jako miejsca docelowego do zapisywania zbiorczych statystyk routera tomato_rstats.
Przestaje się wówczas rysować wykres obciążenia łącza oraz giną statystyki.
BTW:
Jak można zaktualizować sygnaturkę?
Usiłowałem, ale wygląda jakby edycja profilu była zablokowana/zamrożona.

Yaco

Cytat

Przypuszczam, że to poniższy fragment pobiera dane do tabeli:

bo tak właśnie wyglądają polecenia wyświetlenia statystyk, ale nic więcej na ten temat nie wiem.[/quote]
Dokładnie wyświetlanie statystyk w tabeli ale samo wyrównanie tekstu (lewo,srodek,prawo) trzeba ustawić w komórkach w tabeli i tu właśnie nie widzę nigdzie kodu tabeli typowego dla html.
A jeżeli chodzi o Create New File /Reset Data to dałoby to włączyć jakoś skryptem?

Cytat

Ja zrobiłem tak stworzyłem i udostępniłem na kompie (xp) folder common(zaznaczyłem 2 opcje: 1 udostępnij... i zezwalaj użytkownikom...) wpisałem ścieżkę do folderu \\192.168.1.101\common wpisałem login i hasło do routera i widzę że Bandwidth Monitoring sie zapisało na dysku ale jak dzisiaj wyłączyłem prąd to na wykresach było pusto. To samo zrobiłem statperuser.text ale on jest stale 0 kb. najdziwniejsze jest że ustawiałem trochę w routerze, dodawałem skrypty i trochę w qos przy robieniu save nie resetowały się statystyki. Niestety dzisiaj zaczął zliczać od nowa po wyłączeniu prądu.

Z linuxem wogóle ciężko połączyć sie w miejscach sieciowych zwłaszcza jak maja się znaleść ubuntu i xp ja z tym często miałem problem. A z drugiej strony np laptop z linuxem po wifi po konfiguracji odrazu łączy sie a na viscie niemoge za zadne skarby nawiazać połączenia
WRT54GL v 1.1
Tomato v1.23.8515 RAF ND

Dziadek

Cytat

Yaco napisał/a:

Cytat

Ja zrobiłem tak stworzyłem i udostępniłem na kompie (xp) folder common(zaznaczyłem 2 opcje: 1 udostępnij... i zezwalaj użytkownikom...) wpisałem ścieżkę do folderu \\192.168.1.101\common wpisałem login i hasło do routera i widzę że Bandwidth Monitoring sie zapisało na dysku ale jak dzisiaj wyłączyłem prąd to na wykresach było pusto.

Ale czy 192.168.1.101 to jest Twój pecet z XP?
Bo tam ma być IP peceta na którym udostępniłeś udział, a to mi wygląda na adres IP routera!
I objawy by pasowały Wink

Yaco
Nie 192.168.1.101 to mój komp i na nim jest udostępniony folder:|
posprawdzam czy wszystko powpisywałem dobrze bo na tych tematach z założeniem statystyk jest niezły burdel może coś popieprzyłem
Edytowany przez Yaco dnia 06-01-2009 21:59
WRT54GL v 1.1
Tomato v1.23.8515 RAF ND

Dziadek
Jeszcze jedno: Tam (tzn. w zakładce Administration/CIFS Client) ma być login i hasło do Twojego peceta, a nie do routera!
Edytowany przez Dziadek dnia 06-01-2009 22:12

Dziadek

Cytat

Yaco napisał/a:
Dokładnie wyświetlanie statystyk w tabeli ale samo wyrównanie tekstu (lewo,srodek,prawo) trzeba ustawić w komórkach w tabeli i tu właśnie nie widzę nigdzie kodu tabeli typowego dla html.

Zobacz skrypt /jffs/statperuser/stats.sh - odnoszę wrażenie, że tam jest to, czego szukasz.

eVerest
Po podmianie oryginalnego stats.cgi na nowy (by Dziadek) przy próbie oglądnięcia statystyk pojawia sie w przeglądarce (MSIE7 i Firefox3) następujący błąd:
500 Internal Error
Something unexpected went wrong running a CGI program.

Oczywiście przeklejam zawartość kopiując ją w notepad++ a po wgraniu do ruterka zmieniam atrybuty na 755

Gdy spowrotem wgram stary plik to poprawnie prezentuje się on w Firefoxie. W MSIE7 brak jest statystyk (pisałem o tym innym poście) i miałem nadzieję że zmodyfikowany przez Dziadka stats.cgi nie będzie wywalał błędu w MSIE7.

Używam TT 1.21i paczki lekko modyfikującej proces instalacji by tymczasowe pliki nie lądowały na jffs tylko w tempie (bo w TT brak jest miejsca - wolne tylko 188kb na jffs):
http://www.desktop.com.pl/tomato/paczka_min_space.zip

Jakby kogoś interesowało to dokładnie opisałem zmiany w paczce tutaj:
http://openlinksys.info/forum/viewthread.php?forum_id=38&thread_id=6071&pid=43645#post_43645
Edytowany przez eVerest dnia 17-04-2009 13:56

Dziadek

Cytat

eVerest napisał/a:
Po podmianie oryginalnego stats.cgi na nowy (by Dziadek) przy próbie oglądnięcia statystyk pojawia sie w przeglądarce (MSIE7 i Firefox3) następujący błąd:
500 Internal Error
Something unexpected went wrong running a CGI program.

Oczywiście przeklejam zawartość kopiując ją w notepad++ a po wgraniu do ruterka zmieniam atrybuty na 755

Sorry, ze dopiero teraz odpowiadam, ale dopiero przed chwilą natknąłem się na ten post.
Przyczyną problemów jest oczywiście format pliku!
Jakkolwiek oryginalny plik wklejałem do swojego postu w formacie UNIXa, to HTML zmienił format pliku na DOS poprzez doklejenia na końcu każdej linii znaku ENTER!
Dla zrekompensowania tego podsyłam swoją najnowszą wersję pliku stats.cgi, z dodaną datą i godziną ostatniego odświeżenia strony.

#!../haserl
Content-type: text/html

Statystyki

PowrĂłt do panelu
Statystyki z:

print ""}
{if(NR<=2) {next} split ($8,a,".") ; down[a[4],1]=$2 ; "/usr/sbin/iptables -L upload -vnx" | getline upline;
split(upline,b," "); split(b[7],ip,"."); up[ip[4]]=b[2] }
END { x=0 ; print "
IPDownloadUpload

Plik wklejam w formacie UNIX-a i powinien mieć długość 2079 bajtów. Jeśli jest dłuższy (a będzie prawie na pewno), to znaczy że HTML znowu zmienił format pliku na DOS i teraz trzeba go będzie samemu z powrotem przekonwertować do formatu UNIX-a i dopiero wtedy wysłać go na router.

Dodane:
Zwracam uwagę, ze wcale nie jest konieczne usuwanie starego pliku stats.cgi!
Nowy plik można nazwać np. stats1.cgi i zapisać go w tym samym katalogu co stary. Wówczas wpisując w przeglądarce różne adresy, np.:

http://IP_routera:8000/board/stats.cgi
oraz
http://IP_routera:8000/board/stats1.cgi

będziemy widzieli różne "skórki" tych samych statystyk.

BTW:
Widzę, że local miał rację, to nowe forum jest całkiem do d***y!
Podaje błędne linki, źle formatuje tekst, w kodzie wstawia znaki ENTER na końcu linii, nie obsługuje załączników, przysyła zawiadomienia o pojawieniu się własnych komentarzy...
Edytowany przez Dziadek dnia 27-05-2009 09:26

krzynek1
poproszę screen który obrazuje jak po tej zmianie prezentują się statystyki, dziękuje

Dziadek

Cytat

krzynek1 napisał/a:
poproszę screen który obrazuje jak po tej zmianie prezentują się statystyki, dziękuje

[img][/img]
Czy ktoś mi podpowie, jak tu umieścić ten pie*****ny obrazek?
W okienku "Załącznik->przeglądaj" wybieram plik z obrazkiem, klikam zapisz zmiany ... i dalej obrazka nie ma!
Co jest do cholery?
Edytowany przez Dziadek dnia 27-05-2009 17:41

krzynek1
zawsze są jeszcze strony jak ta: http://www.vpx.pl/ , po uploadzie obrazka wkleja się na forum odpowiedni link i już

shibby
moze zamieszczasz za duzy plik lub niedozwolony typ(np bmp)

Max. rozmiar pliku: 4.01Mb
Dozwolone typy plików: .jpg .png .gif .zip .rar .7z .bin .img .trx
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

Dziadek

Cytat

shibby napisał/a:
moze zamieszczasz za duzy plik lub niedozwolony typ(np bmp)

Max. rozmiar pliku: 4.01Mb
Dozwolone typy plików: .jpg .png .gif .zip .rar .7z .bin .img .trx

Nie!
To jest .jpg, ważący tylko 78 kB!
Krew mnie już zalewa, bo ten problem występuje prawie za każdym razem, gdy na tym forum chcę dodać screena w załączniku.
Raz czy dwa razy mi się udało, ale w większości przypadków nic mi z tego nie wychodzi!
Mam AdblockPlusa, ale zezwoliłem mu wszystko robić na tej stronie, więc on nie powinien stwarzać żadnych problemów, a innego powodu niedziałania funkcji dodawania obrazków nie widzę.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 82

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

Archiwum shoutboksa
95,873,899 unikalnych wizyt