katalog /hdd istnieje ale ani swap ani sda2 nie montuje się :(
natomiast jeśli wywołam skrypt /etc/init.d/fstab ręcznie to wszystko jest ok (tak samo jeśli wywołuje przez /etc/rc.d/S20fstab
dysk jednak jest montowany automatycznie (bez swap oczywiście) poprzez - tak mi się wydaje - /etc/hotplug.d/usb/10-usb-storage i widnieje w /mnt/usbdrive
Jak zrobić żeby zadziałał fstab ??
Edytowany przez reaper7 dnia 10-11-2008 19:39
=====================
ASUS 500gP+Kamikaze
IPBOX9000HD+STLinux(sh4)
w razie co Compaq+FreeBSD 6.2
=====================
@obsy - właśnie o to chodzi, że ja nie mam nawet takiego (scsi) katalogu w /dev ! - wcześniej na 7.09 tak miałem zrobione - w 8.09 są jakieś inne rozwiązania
=====================
ASUS 500gP+Kamikaze
IPBOX9000HD+STLinux(sh4)
=====================
A czasami moduly nie powinny Ci się ładować PRZED S20? w S10? Chyba ze to dysk USB, to wtedy po prostu potrzebujesz sleep 5 na początku S20. Zgłosiłem to już wieki temu, ale olali, więc...
to dysk usb...
teraz dopiero sobie przypomniałem jak walczyłem z tym w 7.09 i celowałem gdzie to ma się odpalać...i w sumie po network i firewall też może być
grunt, że działa - mogłem od razu na ślepo moje skrypty przewalić i nie było by kłopotu
a teraz z zupełnie innej beczki
zauważyłem, że są w końcu moduły do obsługi mojej starej kamerki na ov511 - teraz poprawnie się inicjuje i system ją poznaje...ale niestety getjpeg tworzy plik jpg bez nagłówka (z urządzenia /dev/video0),
ktoś może bawil się taką kamerka w kamikaze?
=====================
ASUS 500gP+Kamikaze
IPBOX9000HD+STLinux(sh4)
=====================
Ech pomocy . Cały czas próbuję to zrobić i dalej mi nie montuje swapa ani drugiej partycji jako /hdd tylko usbstorage. Gdzie dokładnie w skrypcie wpisuje się to sleep ?? wklejcie początek skryptu bo coś sobie nie radzę
start() {
[b]sleep 10[/b]
config_load fstab
echo '# WARNING: this is an auto generated file, please use uci to set static filesystems' > /tmp/fstab
config_foreach do_mount mount
config_foreach do_swapon swap
mount -a
[ -x /sbin/swapon ] && swapon -a
}
Wstawiłem sleep 10 w S20fstab, w etc/ini.d/fstab i w obu razem i nic. Nie kumam wszystko wedlug instrukcji robilem. cfdisk pokazuje ze sa dwie partycje sda1 i sda2 takze rece mi opadly
Stop. /etc/ini.d/fstab a /etc/rc.d/S20fstab to to samo, bo S20 jest linkiem.
Więc JAK wstawiłeś do obu razem?
A tak poza tym - macie brzydki zwyczaj nie podawania istotnych danych i oczekiwania pomocy. Pokaż zawartość /etc/config/fstab oraz /etc/ini.d/fstab jeżeli go zmieniłeś.
start() {
sleep 10
config_load fstab
echo '# WARNING: this is an auto generated file, please use uci to set static filesystems' > /tmp/fstab
config_foreach do_mount mount
config_foreach do_swapon swap
mount -a
[ -x /sbin/swapon ] && swapon -a
}
Pisałeś że montuje ci sie z jako usbstorage - jeżeli nadal tak masz to pokaż wynik mount. Jeżeli nie - odepnij usb, podlącz jeszcz raz i pokaż wynik mount oraz dmesg.
rootfs on / type rootfs (rw)
/dev/root on /rom type squashfs (ro)
proc on /proc type proc (rw)
sysfs on /sys type sysfs (rw)
tmpfs on /tmp type tmpfs (rw,nosuid,nodev)
tmpfs on /dev type tmpfs (rw,size=512k)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,mode=600)
/dev/mtdblock3 on /jffs type jffs2 (rw)
mini_fo:/jffs on / type mini_fo (rw)
none on /proc/bus/usb type usbfs (rw)
Ok, uzywasz 2.6 więc /dev/sda2 masz, wiec w pliku masz ok.
Przy starcie systemu sypie Ci błędami
sda:<6>usb 3-2: USB disconnect, address 2
sd 0:0:0:0: [sda] Result: hostbyte=0x01 driverbyte=0x00
end_request: I/O error, dev sda, sector 0
Buffer I/O error on device sda, logical block 0
unable to read partition table
Więc nie zamontuje Ci poprawnie, bo po prostu nie ma czego zamontować. Później jest normalnie wykrywany, wiec jak zrobisz /etc/init.d/fstab start to powinien się zamontować.
Czy czasami nie jest to 2,5'' zewnętrzny zasilany tylko USB? Jak tak, to być może brakuje mu energii przy starcie systemu.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?