27 Listopada 2024 01:27:56
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Nowe routery: UX, UC...
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [1]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.133.117.113
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
wrtg54g 7.2.00 build 003Nov13 2007
kardas
Witam!
jak to jest z tym tomato-bo widze,że mam v7 a czytałem,że wchodzi tylko do v1-4
i tu moje pytanie; -czy musze zmienic firmware na któryś z v1-v4 i dopiero wgrac tomato?jak to mam rozegrac?Czy może mam jakiś,,niereformowalny"router?

iroc
Dokładnie niereformowalny router, najlepiej wymień na wrt54gl 1.1
Nie wgrasz żadnej alternatywy niestety.
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

kardas
czyli klapa,,,nie zrobie nic? głównie chodzi mi o podbicie TTL?

iroc

Cytat

czyli klapa,,,nie zrobie nic? głównie chodzi mi o podbicie TTL?

Niestety nie, wymień (jeśli jest na gwarancji) lub sprzedaj i pomyśl nad zakupem nowego routera, do którego załadujesz tomato.
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

kardas
jutro wieczorem bede miał wrt54gl albo wrt54gls- z tego co czytałem tu:
http://openlinksys.info/readarticle.php?article_id=8
widze,że 54gl może by każdy model a 54gs tylko v1.0 - v4.0
Który lepiej wziąc gl czy gls?No i którego Tomato wgrac dla początkującego? ew prosze o linka z opisem konfiguracji krok po kroku.Głównie zależy mi o podbicie ttl i zwiększenie mocy ,bo na piętrze i w ogrodzie mam słaby zasięg-10% czasem 20%

iroc
Osobiście brałbym GL więc i polecam GL. GS ma więcej pamięci. Nie wiem czy GS-a dostaniesz nowego v 1-4. Poczytaj na forum o tomato i konfiguracjach. U mnie urządzenia pracują na tomato v 1.13 i jest wszystko w porządku. Podbicie TTL jest, a co do zwiększania mocy nadajnika to lepiej kup antenę o większym zysku i zamontuj za oknem. Optymalna moc radia 86 mW, więc więcej nie ma sensu podkręcać chyba że zaryzykujesz ? ale to może doprowadzić do uszkodzenia radia.
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

kardas
dzięki za szybką odpowiedz!
właśnie czytam,czytam,czytam- chyba tu jest eszystko Smile
neta dziele tylko dla siebie-po domu,więc nie potrzebuje jakiś super wynalazków na 50 odbiorców-skoro polecasz ten firmware,to go wgram, bo z tego co (narazie) przeczytałem to na wersje 1.19pl troche narzekają,a chciałem z początku wgrac wersje z pl
pozdr

lukasz7z

Cytat

iroc napisał/a:
Optymalna moc radia 86 mW, więc więcej nie ma sensu podkręcać chyba że zaryzykujesz ? ale to może doprowadzić do uszkodzenia radia.

U mnie przy zwiekszeniu z 42 na 80, sygnal ulegl poprawie z 1,2 na 4 kreski na laptopie. Czy moge zostawic taka moc (na stale), bez obawy o router?
GL 1.1 + Tomato 1.9
Edytowany przez lukasz7z dnia 10-07-2008 00:07

kardas
no i mam tego wrt54 gl w statusie lukłem na firmware i jest taki:

v4.30.7, Jun. 20, 2006
coś mi to nie pasuje,bo miało byc 1.0 albo 1.1 a tu jakieś v 4.30.7
Na opakowaniu jest tak:
CL7B XXXXXXXXX
na stronie
pisze ,że interesują nas tylko cztery pierwsze litery- to mam ok ,ale status pokazuje te v 4.30.7
czy moge wgrywac tomato?
i jeszcze jedno-w opisie konfiguracji przeczytałem o ustawieniach firewall-a cyt.:

Respond To Inbound Ping: Jeśli zaznaczone, to router będzie odpowiadał na zapytania ping od strony WAN. Jeśli odznaczone, router nie odpowiada na zapytania ping."
czy to mam odznaczyc ?
jak mam ustawic ,żeby admin widział mój router jako mój pojedynczy komputer tzn żeby nie widział ,że dziele sobie łącze?Oczywiście mac na routerze i ip musze ustawic tak jak było w kompie-to wiem,ale co jeszcze-coś w firewell-u?
pozdr

;

lukasz7z

Cytat

kardas napisał/a:
no i mam tego wrt54 gl w statusie lukłem na firmware i jest taki:

v4.30.7, Jun. 20, 2006
coś mi to nie pasuje,bo miało byc 1.0 albo 1.1 a tu jakieś v 4.30.7
Na opakowaniu jest tak:
CL7B XXXXXXXXX
na stronie
pisze ,że interesują nas tylko cztery pierwsze litery- to mam ok ,ale status pokazuje te v 4.30.7
czy moge wgrywac tomato?

v 4.30.7 to wersja softu, a 1.0 badz 1.1 - [Twoja, CL7B] routera. Z tego co sie orientuje, obie te wersje(WRT54-GL) obsluguja Tomato, czyli mozesz wgrywac.
Edytowany przez lukasz7z dnia 11-07-2008 23:38

kardas
ok- dzięki , bo już myślałem,że kupiłem nie to
A co z drugą częścią mojego pytania Smile pomożesz?

lukasz7z

Cytat

kardas napisał/a:

i jeszcze jedno-w opisie konfiguracji przeczytałem o ustawieniach firewall-a cyt.:

Respond To Inbound Ping: Jeśli zaznaczone, to router będzie odpowiadał na zapytania ping od strony WAN. Jeśli odznaczone, router nie odpowiada na zapytania ping."
czy to mam odznaczyc ?
jak mam ustawic ,żeby admin widział mój router jako mój pojedynczy komputer tzn żeby nie widział ,że dziele sobie łącze?Oczywiście mac na routerze i ip musze ustawic tak jak było w kompie-to wiem,ale co jeszcze-coś w firewell-u?
pozdr

Ad.1 - czy zaznaczyc, mysle, ze zalezy od Twoich potrzeb. Ja mam zaznaczone, sprawdzam sobie poleceniem ping (IP) czy router chodzi, z komputerow poza LAN'u. Przydaje sie, ale mysle, ze bez obaw mozesz to wylaczyc.
Ad.2 - jezeli admin dokladnie przefiltruje pakiety, i tak zobaczy, ze nie wszystkie sa z jednego komputera, ale bez dokladnego "przygladania" sie, nie powinien tego zobaczyc.

Jezeli sie myle, prosze mnie poprawic, sam router GL 1.1 mam dopiero 3 dni :-)
Edytowany przez lukasz7z dnia 12-07-2008 00:25

kardas
to jak mam ustawic tego firewall-a?

kardas
zainstalowałem tomato 1,11 pl- wsio ok ale tylko na laptopie,na kompie stacjonarnym nie moge sie połączyc mimo dobrego sygnału.wyskakuje komunikat,że windows nie może sie połączyc ,,zbyt słaby sygnał sieci" a sygnał jest 99%. Laptop i komp stoją dwa metry od routera a tylko laptop sie łączy.Na oryginalnym sofcie linksysa połączenie było... Co mam zrobic?
W kompie zrobiłem format i system jest ,,czysty"Wgrałem sterowniki z płyty dołączonej do karty bezprzewodowej

kardas
wgrałem tomato 1.13 i to samo
Ale znalazłem rozwiązanie-okazuje sie,że komputer stacjonarny nie łączy się gdy na tomato ustawie zabezpieczenia WPA2 personal
Gdy zmieniłem zabezpieczenie na WPA personal-komp łączy sie z siecią
Zauważłem to ,bo gdy wgrałem tomato 1.13 i był jeszcze nie zabezpieczony to łącznośc była a gdy dałem WPA2 personal ,to za chiny nie mogłem sie połączyc- wpisywałem klucz i nic
Czy WPA personal jest ,,dostatecznym" zabezpieczeniem?
Dlaczego tak sie dzieje,że przy ustawieniach WPA2 personal komp nie łączy sie z siecią?
Aha-laptop jest na viscie a komp na xp home

lukasz7z
Masz wgrane SP3 do tego XP ?

kardas
nie-wczoraj go wgrałem a mam go z sp2

lukasz7z
Z tego co sie orientuje, SP2 obsluguje WPA2, ale mozna sprobowac z SP3.

kardas
słyszałem,że niektórzy narzekają na sp3-zostane przy wpa personal(chyba wystarczy?)
Mam inne pytanie:
Czy tomato ma funkcję coś jak ,,sleep" w tv?,żeby sie wyłączał lub załączał o odpowiedniej ,zadanej porze?

lukasz7z
Administration -> Scheduler. Reebot, reconnect i swoje wlasnie upodobania. O to chodzilo ? :-)

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 76

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,915,923 unikalnych wizyt