24 Listopada 2024 20:23:43
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.116.15.22
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
WRT54G v.7
Witam
Kupiłem wczoraj WRT54G v.7. I od wczoraj poszukuję nowego firmware. Nie cholery nie moge odszukac w sieci. Poprostu nie ma. Jesli ktos ma podobny problem to dajcie prosze znac. A do szanownych forumowiczow mam pytanie. Moje komputery w sieci chodza ok po WiFi, internet itp. Problem w tym, ze nie widza sie w sieci nawzajem. Mam stacjonarnego kompa do ktorego jest podłączony Router i 2 laptopy. Otóż laptopy widza sie nawzajem ale stacjonarny komputer nie widz ich dyskow i odwrotnie też nie.Prosze Help bo juz nie mam siły walczyć z nimi )))) Z gory dzieki i pozdrawiam
QPIEC

stegano
Szukasz alternatywnego firmware do tego sprzętu ? czy oryginalnego ?
Asus WL-500gP Tomato 1.06 (RouterQoS_only)
5xLa Fonera DD-WRT v24 (Bridge)
1xLa Fonera DD-WRT v24 (AP-baza)
VoIP - Actio + PAP2T - firmware 3.1.16
Buffalo HS-DHGLBB0 500GB firmware 2.06 beta
Pomocy udzielam jedynie na forach

Szcczerze mowiac to nie wiem. Sorry ale strasznie zielony jestem. Wlasnie wyczytalem ze mam firmware z Kwietnia tego roku. Nie wiem czy to moze byc problem sieci czy tez nie. Jesli uda mi sie zobaczyc dyski na innych kompach to chyba nie ma potrzeby wymiany firmware. Tylko jak to zrobic.

robsonn
Uzyj konfiguratora sieci z windows xp. Musisz miec domene a nie grupe, zebys wszystko poprawnie dzialalo. Chociaz powiem szczerze, ze u mnie nigdy to poprawnie n idzialalo dlatego mam serwer ftp lokalnie postawiony.
Tomato ... since 0.01
WRT54G v2.2 Tomato 1.10 Turbo
WRT54GL v1.0 Tomato 1.07 Turbo
PAP2 NA v1.0 Stock firmware 3.1.5(LS) + IPFON
WPC11B v4.0 modded peek drivers
[b]WRT54 Script Generator - obowi?zkowe narz?dzie ka?dego Link

Nie chodzi (((. Natomiast jak w Mac'u w zakladce Network zaznacze opcję AppleTalk to na 3 sekundy pokazuje mi sie Katalog WorkGroup i znika. FireWalla mm wylaczonego, udostepnianie wlaczone i nic nie pomaga.

ja np poszukuje alternatywnego firmware do wrt54g v7.0 i tez nie moge znalezc. nie powstalo jeszcze?

co do problemu z windowsami, to najprosciej sie laczyc po IP, nie przez otoczenie siecowe (np \\172.31.255.254\Wink.

Damiano
Odnośnie połączenia sieciowego to ustaw na wszystkich kompach taką samą nazwę grupy roboczej i będzie okej B)
------------------------------------------------------
Cerberus ADSL Lite + WRT54GL v.1.1 + Tomato v1.06.0981 + podzia? z generatorka @Robsonna = The best from the best from the best from the best STUFF Grin
[b]Pan J?zek i kurczaki r?wnie? u?ywaj?

robsonn
Na chwile obecna z tego co wiem to nawet DD-WRT micro nie dziala na routerach wrt54g v7.0. Dziala na wersjach v5 i v6.
V7 ze wzgledu na dalsze ciecie kosztow i oszczednosci w konstrukcji (tez w oprogramowaniu aby zabezpieczyc je przed podmiana na alternatywne) proponuje wyminic jak najszybciej ub sprzedac i kupic WRT54GL.
Tomato ... since 0.01

wymienilem na GL v1.1. dzieki za cynkSmile

Juz przeczytalem ze dokonalem zlego wyboru kupojac WRT54G v.7 jednak chcialbym zapytac czy moze jednak ktos znalazl jakies inne niz firmowe oprogramowanie do tego routera. Chcialbym jeszcze zapytac czy gdzies w tym routerze przy tym oprogramowaniu ktore mam znajde takie rzeczy jak ustawienia z ktorej anteny ma odbierac sygnal sila sygnalu itd... wiem ze byc moze te pytania sa banalne ale moja wiedza opiera sie tylko i wylacznie na tym co wyczytam na roznych forach i nie do wszystkiego jestem wstanie dojsc sam. W jaki sposob zrobic by to urzadzenie pelnilo role odbiory internetu z jakiegos innego nadajnika a nie pracowalo jako "nadawca". Dziekuje za wszystkie odpowiedzi pozdrawiam.

qba
do v7 nie ma narazie innego niz oryginalne oprogramowanie a jezeli chodzi o sygnał z którego anteny hmm linksys automatycznie wybierze na którą nadaje w zaleznosci z której jest lepszy sygnal z klientem

robsonn
wersja WRT54G v7 jest niekompatybilna z niczym. Linksys dokonal zmiany chipu i teraz siedzi w srodku bodajze Atheros takze z alter. softu nici na 1000%. Nawet DD-WRT juz nie wgrasz.
Edytowany przez robsonn dnia 22-08-2006 14:51
Tomato ... since 0.01

dziekuje za odpowiedz - robsonn*** czy mozesz mi powiedziec co to za soft do linksys PAP2 ktory masz w swoim podpisie?(co konkretnie zmienia on w tej bramce voip) mam jeszcze takie pytanie jakie urzadzenie w miare w niskiej cenie polecalibyscie do odbioru internetu z sieci radiowej AP CLIENT???

Kilka dni obserwacji pracy router i mam nastepujace pytanie. Czy to normalne ze ten router potrafi sie ze 2-3 razy na dobe przywiesic ? Tzn moja siec kablowa ktora dostarcz internet czasami ma pady i po tym jak padnie router nie zawsze sam sie z nia znow laczy nieraz trzeba mu pomoc wyciagajac wtyczke z gniazdka i tu pojawia sie kolejne pytanie wyciagniecie zasilacza z gniazdka i podlaczenie numer 1 nie przynosi efektu dioday na routerze nie zaczynaja migac swieci sie tylko i to jakby slabiej dioda POWER drugie wyciagniecie zasilacza i podlaczenie efekt ten sam dopiero za trzecim razem wszystko zaczyna dzialac czy trafil mi sie jakis ferelny model czy one tak maja ? Dziekuje za odpowiedzi.
Edytowany przez dnia 24-08-2006 09:13

robsonn
fazafm napis stock oznacza fabryczne oprogramowanie. Ja mam w wersji 3.1.7

Jesli zuwasz WRT54G v7 to normalka ze wisa :]. Sciagnij najnowszy soft jesli juz wyszedl. Niestety musialbys miec co najminej WRT54GL aby moc wgrac alternatywny soft i cieszyc sie stabilnoscia.
Tomato ... since 0.01

Jesli WRT54GL to z jakim softem kupic najlepiej teraz wole zapytac nim cos kupie bo ten model WRT54G 7.0 delikatnie mnie drazni przez swoje zwisy ogolnie chodzi poprawnie ale bez przesady zeby 2 razy na dobe wyciagac wtyczke z gniazdka. Prosilbym o rade co konkretnie kupic bo ten mam zamiar sprzedac.

robsonn
Kupujesz normalnie, a soft alternatywny sciagasz z neta i wgrywasz.
Tomato ... since 0.01

rafa
Chyba zrobiłem błąd wybierając v7 zamiast Gl Sad ale zobaczymy dzis dopiero pierwszy dzień jak działa.:|
Ale i tak jestem pod wrażeniem bogactwem oprogramowania w stosunku do poprzedniego US Roboticsa.
Edytowany przez rafa dnia 28-11-2006 05:41

Goompie
To co najlepiej wybrać ? (Z WRT obsługujących alternatywne softy)

WRT54G v.1 - v.4
WRT54GS v.1 - v.3
WRT54GL ? (jeżeli ten to w jakiej wersji ? )

jimmy
Wow - odświeżony temat sprzed roku Smile. Najlepiej brać (z linksysów) wrt54GL v1.0 lub v1.1 (różnią się firmwarem) i przy wersji v1.0 trzeba najpierw wgrać dd-wrt micro a dopiero potem np. tomato (ograniczenie w oryginalnym fw linksysa dla v1.0). Ew. zamiast GL może być G v4.0 (sprzętowo to chyba nawet to samo co GL), ew. któryś z niższych G. Szczegółowa tabelka dopasowania alternatywnych fw do wersji linksysa jest w dziale artykuły.

Goompie
To WRT54GS mimo tego speed buster i powiększonej pamięci nie polecacie tak bardzo jak WRT54G i GL ?

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 84

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,614,660 unikalnych wizyt