25 Listopada 2024 07:30:36
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.21.159.223
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
WRT54G- padł? Co robic?
maryooush
Witam!
3 dni temu zakupilem router Linksys Wrt54G v7. Niestety odrazu po podłaczeniu mialem z nim problemy a mianowicie co kilka minut zrywal polaczenie z komputerem. Postanowilem wgrac nowe firmwere ze strony producenta, podlaczylem kabel i wgrywajac firmere nie wiadomo dlaczego wyskoczylo ze nie moze wyswietlic strony. Od tej pory caly czas na routerze miga dioda power a reszta diod sie nie swieci. Tylko przy podlaczaniu kabla zapala sie dioda internet . Probowalem resetowac router niestety nic nie pomaga. Czy router zepsul sie definitywnie? Router kupilem 3 dni temu i zastanaiam sie czy nie probowac wymienic w sklepie na inny. Czy istnieje szansa ze wymienia mi go od reki?

obsy
Oddaj go. Powiedz ze sie wysypał podczas aktualizacji oprogramowania.
Ee próbuj softem od linksysa spróbował przeflashować go jeszcze raz.
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter.info

maryooush
Tak chyba bede musial zrobic. Bo nawet gdy podlaczam kabel przez switcha nie ma neta. Tylko najgorsze jest to ze router kupilem w Warszawie w saturnie a od Warszawy mieszkam 200km i nie ma w poblizu saturna. Troche kiepsko gonic 200km w jedna i 200 druga. Dlatego tez probuje cos z nim zrobic ale to chyba bez sensu bo komp kompletnie nie widzi rutera... oby mi tylko przyjeli ten ruter do wymiany bo glupio gonic na darmo 400 km

eRd
a sprawdzales czy odpowiada na ping?
ustaw sieciowke na sztywno np na ip 192.168.1.100 i maske 255.255.255.0
i sprawdz czy pinguje 192.168.1.1

jak tak to uzyj tftp

jak nie to odlacz zasilanie i odpal pinga, podlacz zasilanie i zobacz czy sie pojawia ping
WRT54GL v 1.1 Tomato Firmware 1.28.0005 108 ND VPN + 11 użyszkodników na kablu + 1 wifi Wink
Netgear WNR3500L v1 @500MHz Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-108 K26 USB BTgui-VPN
PAP2T soft 5.1.6 LS / IPFON
Zotac HD-ID11 (ION2),

maryooush
W ogole wlasnie zobaczylem ze dziwne rzeczy sie dzieja z tym bo teraz podlaczylem kabel do switcha i co chwile zapalaja sie wszystkie ikonki na routerze i gasna. kiedy gasna te ikonki i swieci sie tylko ta gdzie podlaczylem kabel czyli np 3 i internet to przez 3 sekundy w polaczeniach sieciowych wyskakuje ze polaczono i pojawia sie net na 2 sekundy po czym zapalaja sie ikonki i net znika...i tak kolko 2 sekundy jest net(pisze polaczono) 3 sekundy nie ma... za chile sprawdze czy reaguje na ping

maryooush
Kurcze sprawdzalem ten ping i chyba lipa bo wyskakuje "uplynal limit czasu zadania" i "blad sprztu"... i co najdziwniejsze jak podlaczam przez kabel przez switcha to tak jak pisalem to pokazuje w polaczeniach sieciowych ze polaczono po czym po 2 sekundach rozlacza i za chiwile znow na 2 sek pisze polaczono i dalej tak w kolko...Kurde rece juz mi opadaja nie wiem kompletnie co z tym robic a zeby myslec o ewentualnej wymianie musze gonic ponad 200km w jedna strone nie bedac pewnym czy wymienia mi ten ruter... Sad

iroc
witam
Spróbuj zacząć pingować do urządzenia, zanim go wlączysz tak jak napisał kolega eRd.
A najlepiej przez tftp-a spróbuj wrzucić soft, oczywiście wcześniej zresetuj ustawienia trzymając 30 sekund "reset".
Jeżeli nie powiedzie się próba naprawy linksysa, wymień go na inną wersję np v1-v4. Zadzwoń do nich....zapytaj czy wymienią.

Jeśli się nie mylę to do v7 nie ma alternatywy, bo sprzęt jest na "athreosie".
Edytowany przez iroc dnia 01-01-2008 22:50
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

maryooush
Proboalem pingowac przy wylaczonym routerze ale wyskoczylo mi brak hosta czy jakos tak i okienko sie zamyka... a w jaki sposob wrzucac soft przez tftp? przepraszam ze pytam ale kompletnie zielony jestem w tym temacie... ruter probowalem resetowac juz kilka razy niestety chyba nic to nie daje albo w ogole nie raguje na przycisk reset... A moze ktos sie orientuje czy kupujac w sklepie saturn w warszawie moge oddac do naprawy ruter do media markt w Lublinie( bo z tego co wiem to te firmy maja wspolnego wlasciciela) czy raczej takiej szansy nie ma...
p.s. DZIEKUJE ZA WSZYSTKIE ODPOWIEDZI, bardzo doceniam wasza pomoc

iroc
Skoro sprzęt nie działa prawidłowo i aktualizujesz firmwarem oryginalnym. Powinni przyjąć sprzęt na reklamację, łaski nie robią. Sprawdź pocztę Smile
Edytowany przez iroc dnia 01-01-2008 23:15
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

maryooush
Dziekuje wszystkim za pomoc a w szczegolnosci koledze IROC dzieki kotremu udalo mi sie przywrocic router do zycia. Juz wszystko dziala tak jak na poczatku. Jednak pozostal jeden PROBLEM ktory byl od kupna a mianowicie ze co jakis czas(czasem 5 min czasem godzine)rozlacza mi neta.A dokladnie to chyba router tracii polaczenie z kompem bo ta mala ikonka na pasku zadan jest przekreslona na czerwono i musze brac napraw polaczenie i dopiero na nowo pojawia sie net. Czy jest jakas mozliwosc zeby nie rozlaczalo? Zaznaczam ze wgralem najnowszy soft ze strony producenta i dalej zanika polaczenie.Sad Oczywiscie kiedy traci polaczenie zaasieg jest znakomity gdyz router znajduje sie ok 2 metry od komputera i mimo to przerywa...
Edytowany przez maryooush dnia 02-01-2008 01:43

vollts
Sprawdź, czy ktoś w twojej bliskiej okolicy nie nadaje na tym samym kanale co ty, ja jak przypadkiem miałem 2 routery ustawione na tym samym kanale to także mi się tak działo, co chwilę gubił zasięg i łączył się na zmianę raz z jedną raz z 2 siecią...
WRT54GL1.1 + Tomato 1.10 Smile
+
??cze ADSL Dialog 6Mb/s Grin
+
Pentagram Cerberus WiFi
+
Serwer P4 3.0GHz HT 500GB

maryooush
Dziekuje za odpowiedzi. Niestety nie moge sie uporac z tym rozlaczaniem co chwile. Dzwonilem do sklepu i prawdopodobnie mi ymienia sprzet na inny i teraz pytanie do znawcow. Czy brac jakis inny router firmy Linksys czy moze jakas inna marka? CHodzi mi glonie by routerer chodzil stabilnie i nie gubil polaczenia. Router do uzytku w domu do dzielenia max na 2 komputery.

iroc
hej
Jasne wybierz WRT54GL 1, 1.1. Lub WRT54G v1-v4 lub WRT54GS Grin
Edytowany przez iroc dnia 02-01-2008 14:10
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

pork
z nowych dostaniesz wrt54gl v1.1 i takiego wez !! mozesz wgrac tomato Smile dopłacisz 50 zł i bedziesz na maxa zadowolony Smile
Netgear R7000
WAN1 TK Telekom 20/10 Mbit/s, WAN2 downd
Tomato Firmware
Proud winner of Netgear WNR3500L

maryooush
Ludzie PROSZE pomozcie bo juz nie wiem co mam robic... Udalo mi sie oddac tego WRT54G i kupilem WRT54GL v1.1 Podlaczylem i wszystko smiga... do czasu. Po chwili dzieje sie to samo co z WRT54G czyli rozlacza polaczenie z routerem na wifi. Juz mi rece opadaja i nie wiem co robic. Wgralem Tomato 1.13 i dalje to samo... co jakis czas rozlacza neta...Zaraz sie zalamie doslownie... Karta w kompie jest na 100% sprawna bo bez problemu dziala godzinami na ruterze u znajomego a pozatym tez rozlacza na 2 laptopie w domu. Czy moze cos da sie ustawic w tym tomato albo w systemie? Dlaczego tak sie dzieje? Napewno nie jest to wina lacza. Pomozcie PROSZE bo za chwile zwariuje.
P.S. Czy to normalne ze po wgraniu tomato zgasla na routerze ta ikonka Cisco podswiatlana na pomaranczowo? Czy orginalny soft wgrywam normalnie na tomato jakbym chcial oddac sprzet na gwarancje?
Edytowany przez maryooush dnia 04-01-2008 05:00

iroc
witam
Co do Tomato to wgrywasz oryginalny firmware do urządzenia i urządzenia podlega już gwarancji. Jeśli nie jest to wina łącza, 2 urządzenie na alternatywnym sofcie zachowuje się tak samo jak poprzednie. To stawiałbym na kartę .....ewentualnie na zarobaczony system. Możesz także pokombinować z ustawieniami czyli moc w zakładce wireless itd. (może to być jakiś istotny szczegół w ustawieniach).
Ale na początek zacząłbym od wymiany karty.

Sprawdzałeś czy w pobliżu nie ma innej sieci radiowej ?. - WIRELESS SURVEY
Ponieważ może być np problem z nakładaniem się kanałów, w takim przypadku zmień kanał Smile.
Edytowany przez iroc dnia 04-01-2008 08:23
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

jimmy
Jeszcze jedna rzecz mi przychodzi do głowy. Szyfrowanie WPA - na lapku żony przy stosowaniu bodajże szyfrowania TKIP się rozłączał często (połączenie zerwane i nawiązane ponownie). Po zmianie na AES (na albo odwrotnie - nie pamiętam już dokładnie) problem zniknął. Na routerze mam AES/TKIP natomiast na laptopie tylko AES. Niestety na drugim lapku z taką samą kartą wifi (intel 2100) w praktyce w ogóle nie działa połączenie bezprzewodowe (łączy się na krótko i rozłącza przy otwieraniu stron - podejrzewam uszkodzenie karty wifi).

pork
nie mzoliwe ze dwa linksysy byle felerne Smile stawiam na karty wifi, ale jest jakis problem z kanalami bo ktos moze siać. druga sprawa to moze cos byc z szyforwaniem jak kolega wyzej wspomnial. ja bym zrobil formata i wgral najnwosze stry do karty wifi i polecial bez zadnych zabezpieczen i sprawdzil jak to chula.
a mzoe masz jakeis zaniki napeicia w sieci i to zaczyan wariowac ?
Edytowany przez pork dnia 04-01-2008 10:22
Netgear R7000
Tomato Firmware

maryooush
Dziekuje za odpowiedzi. Karta wifi raczej na 100% jest OK bo niedawno pozyczalem od kolegi D linka i nie bylo problemu, pozatym mam 2 laptopy w domu i na drugim(nowce) dzieje sie to samo... Bralem wyszukiwanie sieci to nie znajduje nic poza moja. Szyfrowanie w routerze mam wylaczone... Kompletnie juz nie wiem co z tym robic... a nie chce kolejny raz isc do sklepu i oddawac urzadzenie.
P.S. Karta wifi to intel2200BG. moze cos w sstemie trzeba ustawic?
Edytowany przez maryooush dnia 04-01-2008 11:15

pork
wiem ze na jednym intelu nie chcialo dzialac wifi, bo potrzebuje softu do strony intela oraz sterownikow. bez programu nie widzi w ogole sieci. moze byc u ciebie problem z softem. ja w najblizszym czasi pojade do kumpla i bede mu to wgrywal na laptopie, bo nie dziala w ogole siec wifi. na sto 100 jak wezkeisz cos innego niz intel to bedzie tobei chodzic Smile musisz zaciaganc te najnowsze softy o drivery i powinny byc ok. nie ustawiaj sieci na windows tylko na sofcie intela. pewnie to jest tego przyczyna
Edytowany przez pork dnia 04-01-2008 12:04
Netgear R7000
Tomato Firmware

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 95

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,694,029 unikalnych wizyt