25 Listopada 2024 04:06:10
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.223.237.218
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Ludzie(nowi) Tomato jest OK - laicy czytajcie
gamma14
Dobra kupiłem Linksysa GSV4, najpierw wgrałem tomato 1.07 potem 1.09 a na końcu 1.10, potem były testy u mnie na biurku stało to po LAN-ie, potem po Public IP, i było OK, mogłem się zalogować wszystko obejrzeć (statystyki i ogólnie wszystko).
Czytałem forum około miesiąca i szlag mnie trafiał bo kilku z NAS miało problemy, z QoS (ja też) i takimi tam i każdy odpowiadał coś w stylu "CZYTAJ FORUM" czułem się rozgoryczony, aż wreszcie ktoś jakiś WIELKI KTOś zapodał nam screeny jak ustawić QoS - jest fajnie. USTAWILIśMY - MIAłO DZIAłAć (sory za byki ale mozilla tak widzi duże litery - albo nie umiem tego opanować albo kolejny bug mozilli). I działało póki nie wpiąłem tego w swoją sieć - porażka po 15 minutach zapchało się i L7 nie poradził.
Teraz tak: piszę ten post tutaj, bo już mam serdecznie dość, są osoby co mi pomogły - SZACUNECZEK - ale PANOWIE na litość Boską albo w tym poście napiszecie jak optymalnie ustawić QOS dla sieci LAN zarówno dla downloadu jaki uploadu albo te forum sobie MIEJCIE bo to jest tragedia by laik kupił Linksysa, wgrał Pomidorka i potem zaczęły się problemy (np dlaczego po 2 dniach funkcjonowania go w sieci nie mogę się zalogować do niego z zewnątrz i nie mogę zrobić przekierowania adresów IP?).
Wiem znam odpowiedź - CZYTAJ FORUM TO BYłO - ludzie bądźcie ludźmi pomóżcie nam - opublikujcie gdzieś z boku jakiś link pt:" OPTYMALNE/AGRESYWNE/łADNE/DOBRE ustawienia QoS, każdy sobie tam wejdzie popatrzy poluka screeny i będzie git.
Wiecie co zżera mnie to, że ci co są guru i wypracowali pewne metody pokonania "złośliwych userów p2p" odpisują coś w stylu czytaj forum - jeśli to Tomato jest tak naprawdę git, zróbcie oddzielny link i napiszcie tam takim jak ja coś w stylu jak zapanować nad QoS, jak robić przekierowania i w ogóle, nie każdy z nas ma taką wiedzę jak wy i nie każdy z nas jest mistrzem konsoli - bo to prawda.
CO MOżE NIE - wkurza mnie to, że forum jest po to by pomagać, ale jak są większe problemy to każdy wody w usta nabiera (bo to do czego ktoś sam doszedł to nie podzieli się - TAKA NASZA POLSKA MęTALNOść - SłABYCH NA WYBORY I BYć NA GóRZE). Wiem że forum dotyczy też innych softów, ale jeśli chodzi o Tomato, to powinien być oddzielny link odnośnie jego QoS i innych takich możliwości
CO STABILNE CO NIE
CO DZIAłA DOBRZE CO źLE
JAK ROBIĆ BY DZIAłAłO LEPIEJ (nie w stylu czytaj forum ale w stylu masz i sprawdź)
ALE TAKI JAK JA ZAUFAł I DZIś PADł OFIARą, żE STARACIł 12 OSóB - POSZLI W XXXX do tpsa, bo to co jest to za mało moim skromnym zdaniem.
TO JAK TOWARZYSZE - POMOżECIE? ..............
No to tyle...B)
Edytowany przez arteq dnia 10-11-2007 23:03
Krzysiek

arteq
Odpowiadając na pytanie: podam linki do watków które zapewnie juz znasz,a le co mi tam :-)
http://openlinksys.info/forum/viewthr...ead_id=650
http://openlinksys.info/forum/viewthr...ead_id=754

Pozatym L7 nie jest najepszym wyjsciem. Jakoś sobie radzi z wyłapywaniem pakietów, ale nie zawsze doskonale. Lepszym wujsciem jest IPP2P. Ustaw sobie inne czasy(mniejsze) połaczeń aktywnych(Established) na 1200 lub mniej. Ustaw ilość połączeń max 2048. Jezeli nadal bedzisz miałem problemy daj DROPa na wszytkie P2P i mozesz spac spokojnie :-)

Osobiscie pomógl mi 1 link i post Stegano i jego fotki z ustawien.
Edytowany przez arteq dnia 10-11-2007 22:10
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl Elementy elektroniczne | urz?dzenia sieciowe | us?ugi informatyczne
http://openwrt.pl - Polskie Centrum OpenWrt
o p e n (your) r o u t e r . p l

APIS
gamma14 opanuj się chłopie.To dzieki tej społeczności i tego forum masz darmowe oprogramowanie.Jeżeli stać cię na wymianę oprogramowania to stać cię na doczytanie w kwesti Qos-a.Wszystko od a-z wyraznie jest napisane poszukaj.
Wolisz aby było tak jak na Elektrodzie.pl że lepsze kąski są dla tych co pracują w zamkniętych Grupach chyba nie.
Więc szanuj tą otwartą społeczność i ciesz się że z urzadz. za 200pln masz maszynę wartą 2000pln
Asmax AR-305eu-pro
Linksys WRT54GLv1.1 Tomato 1.07 WLAN+lLAN
Linksys WRT54GLv1.1 Tomato 1.07 AP

gamma14
Właśnie i tego szukawszy............ bez urazy reszcie i bez urazy nikomu
ale czy by był ktoś tak łaskaw by opublikował swoje walki z p2p w tomato po iluś tam razach jak jest teraz jak to działa - DLACZEGO TO TAKIE TABU, MACIE COŚ A NIE POTRAFICIE TYM podzielić się - LUDZIE TO może WSZYSCY DO IRLANDII JEDźMY tam jest lepiej może i Tomato znają...któż to wie.
A swoją drogą jak ja bym miał dobrze ustawione QOs-y to bym każdemu je zapodał i nie wstydził się, nawet bym własne www założył niech ludzie patrzą, a tak to co...
Po prostu jestem w szoku jak dziś podziękowało mi 12 osób bo od kilku dni była kaszanka w sieci bo moje QoS-y nie działały jak trzeba więc uważam że skoro forum jest to niech będzie konkretne.
Ja PANOWIE na Waszym SZACOWNYM miejscy zrobiłbym oddzielny link z napisem jak trzeba ustawić TOMATO tak i tak by "Pan Waldek był zadowolony" - coś jak na TRZEPAKU - "link do dobrych anten" ect...

ps. i nikogo urazić nie chcę, ale zrozumcie młodego inwestora, który dziś traci 12 z 20 osób bo sobie za cel Tomato wziął...B)
Krzysiek

arteq
Twój bol i i Twoja wina. Trzeba jak napisałes czytac forum. Pozatym zmien temat bo znowu zrobie to sam. W temacie sie nie krzyczy! Prosze bo beda nieprzyjemności,a chyba tego nie chcemy :-)
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl Elementy elektroniczne | urz?dzenia sieciowe | us?ugi informatyczne

gamma14
a niech mnie wywalą i zbanują - trudno wtedy postawię coś na Debianie, ale te Tomato mi się podoba tylko że przez brak doświadczenia i być może złego szukania na forum dostałem dobrego kosza oni chcą być w mojej sieci do końca listopada - potem już nie.Rozumiecie co znaczy staracic 12 osób !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
To co mam zrobić dla 8 osób ciągnąć DSL-a, kupowałem anteny, APeki, kable i wszystko pójdzie w niwecz - JA SIę DO TEGO CZEPIAM, że NIE MA PRECYZJI W TYM FORUM!!!!!!!!!!!!!!!
TO NIECH KTOś MI TERAZ ZAPłACI Z 12 OSóB ZA ABONAMENT - co łyso prawda, banem straszycie prawda, a gdzie te linki wszystkie gdzie screeny jak to jest u NAJLEPSZYCH - ludzie żal i koniec.
Nie czepiam się, że sprzęt za 200 zł jest wart 10x tyle, ale niech ktoś opublikuje to co trzeba i jak trzeba bym nie musiał tak jak dziś .......a zresztą wasza sprawa ADMINI.
Krzysiek

gamma14
nie chcę nieprzyjemności - chcę WAS szanować, ale czy WY? - myślę że jak ktoś wam zaszkodzi to go XXX.
A ja poprostu chcę się pożalić, że czytałem i to długo - testowałem też i co mi z tego wyszło - za mało było konkretów... bez urazy chłopie dla mnie 12 klientów to dużo....
Krzysiek

pawelc
@gamma14,nie wiem w czym masz problem ja zarządzam siecią na 35 userów postawione wszystko jest na dwóch routerkach Z tomato do tego dochodzi serwer na NND ale i tak cały ruch puszczony jest przez tomato i działa naprawdę dobrze od miesiaca zgłebiam "tajniki" niebieskiej skrzyneczki i wydaje mi się ze coraz więcej już rozumiem Wink,zmiany i experymenty przeprowadzam przewaznie w nocy albo wcześnie rano jak jest mały ruch i nikt nie narzeka z braku neta
wrt 54g x3

unmarked
gamma14 miesiąc siedziałeś na forum...Grin
Trochę mnie to śmieszy ponieważ niedawno zmagałem się z QoS i po pierwszych minutach na forum znalazłem temat w którym dokładnie było zaznaczone iż L7 przy większej liczbie użytkowników skutecznie obciąża router. Może czas wybrać się do okulisty?
Teraz obwiniasz wszystkich, że jesteś stratny bo straciłeś 12 użytkowników.
Bardzo dobrze bo to Twoja wina bierzesz się za coś o czym nie masz pojęcia zgrywasz ważniaka i jeszcze wymagasz od innych co Ci się nawet nie należy.
Nikt tu nie siedzi i nie czeka aż Ty napiszesz posta. Nikt nie musi Ci pomagać bo nikt nic za to nie dostaje! Każdy na forum robi to z dobrej woli.
Postaw się na miejscu takiej osoby która chce pomóc ale za każdym razy widzi ten sam post "Jak skonfigurować QoS?" Opisywane to było setki razy więc nie dziw się, że zostajesz odsyłany do poprzednich tematów.
Nikt tu nie ukrywa żadnej wiedzy, tylko każdy szanuje swój czas! Zadaj konkretne pytanie, a na pewno otrzymasz pomoc. Posty typu "o wszystkim i o niczym" są i będą ignorowane na każdym forum. Tylko po to by zmusić Cię do myślenia! Chcesz mieć coś szybko, sprawnie i profesjonalnie zrobione nie ma sprawy postaw cenę wtedy możesz wymagać!
Jak powiedział to szanowny kolega APIS masz wszystko za darmo i jeszcze Ci mało!Angry

iZYD
kurcze nie rozumiem ... nie wiem jakoś bez większych problemów znalazłem rozwiązanie swoich problemów ... jeśli chodzi o to co dzieje się u mnie to skrypt robsona+qos (cóż metoda prób i błędów inaczej się nie da) oczywiście nie każde ustawienie qos z forum zdawało rezultat ale po kilku/kilkunastu dniach działania dopasowałem to do potrzeb mojej sieci. Jeśli masz problemy to napisz o co chodzi a nie żądasz gotowego rozwiązania które rozwiąże Twoje problemy, w każdej sieci są inni użytkownicy i inne jest zapotrzebowanie więc .... nie sposób dopasować czegoś do wszystkich... przykładowo u mnie większość użytkowników to ssacze Wink p2p ale po ograniczeniu im liczby połączeń (do 500) + ograniczenie tworzenia połączeń UDP działa jak należy.jak tak bardzo Ci zależy masz moje ustawienia qos może Ci pomoże ... (choć wątpię).
images31.fotosik.pl/40/956cddcec5ce3075m.jpg
images31.fotosik.pl/40/4e10ba6d28de743em.jpg
images23.fotosik.pl/110/3ed1b58ae428b9b8m.jpg

oczywiście + skrypt z generatora (podział downloadu i ilości połączeń + dopisane ograniczenie UDP)
nie jest to oczywiście ideał ale najważniejsze że dla mnie działa Smile)))
iZYD
gg: 10033

Dialog 6Mbit/512kbit (PPPoE), WRT54GL v 1.1, Tomato 1.11 jako routerek g??wny
WRT54G v.3 jako ap dla klient?w
2xTP-Link WA-501G jako APC
1xTp-Link WA-542G jako APC
Ovis 5460 jako APC

u?yszkodnik?w: 15

bigl
Człowieku obarczasz nas wszystkich winą za Twoją niewiedzę i bak doświadczenia oraz za decyzję o podjęciu ryzyka zakupu sprzętu i instalacji Tomato przy takich właśnie warunkach.

Wyluzuj! To nie jest jakieś forum producenckie gdzie płacisz i masz tylko forum ludzi dobrowolnie piszących o tym co ich interesuje. Brutalnie mówiąc mógłby nikt Ci nie odpowiedzieć i tyle byś miał.

A Ty tylko krzyczysz na innych że niby do czytania i myślenia zmuszają. A czytać naprawdę trzeba bo ludzie (w tym i ja osobiście) piszą jak to ustawić. Więc wyluzuj i poczytaj:

Ogólny wątek o optymalnym QoS ww Tomato
Mój wątek o optymalnym QoS dla VoIP i P2P w Tomato

Natomiast musisz wiedzieć, że QoS zależy od bardzo wielu rzeczy:

- rodzaj łącza WAN (radiówka, Neo, Internet DSL, kablówka itp.)
-szybkości łącza (w obje strony)
- latencji łącza
- ilości użytkowników
- podziału pasma pomiędzy użytkowników

Nie oczekuj więc że ktoś Ci poda na talerzu gotową konfigurację. Czytaj, myśl, eksperymentuj i do czegoś dojdziesz. I przestań nam tutaj pisać o tych 12 straconych użytkownikach bo nikogo nie obchodzą skutki Twojego bezmyślnego postępowania pod wpływem zauroczenia interfejsem Tomato!
Router: Netgear R7000 + FreshTomato (latest)
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite
NAS: AsRock BeeBox Fanless + Ubuntu 20.04 Server + WD My Book Essential 8TB
Players: Odroid N2+ with Coreelec / Android TV (Nokia Streaming Box 8010)

eRd
Otoz to bigl, a najbardziej mnie zaskoczyl tekst, ze sie z tomato na debiana przerzuci Grin gamma ja siebie nie uwazam za eksperta, bo sam bym debiana nie tknal palcem (bo bym go nie potrafil obsluzyc, doswiadczenie z linuxem mam zadne, na moim dysku nigdy nie zawital), ale skoro nie umiesz QoS w tomato ustawic, a grozisz ze przejdziesz na debiana to juz bardzo musisz byc zdesperowany B)
WRT54GL v 1.1 Tomato Firmware 1.28.0005 108 ND VPN + 11 użyszkodników na kablu + 1 wifi Wink
Netgear WNR3500L v1 @500MHz Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-108 K26 USB BTgui-VPN
PAP2T soft 5.1.6 LS / IPFON
Zotac HD-ID11 (ION2),

arteq
@gamma14 Najlepiej to jest mieć wszystko podane na tacy i tylko wprowadzic do routera ...i kase sciagac. Zal mi Ciebie naprawde. Wiesz co zainstaluj Debiana i Wondeshapera. Choc i to wątpie czy dasz rade ustawic :-)
Pozdrawiam, Artur

pork
hehe leje z tego gościa. może nas wszystkich podłączy z tego wątku do swojej sieci Smile 30 zł mogę dać Grin
a tak naprawdę to tomato jest super. jestem nowym użytkownikiem forum ale poradziłem sobie i to nawet z voipem Smile trochę trzeba poczytać forum i posprawdzać własne ustawienia.
o to mój qos:

images29.fotosik.pl/110/946237bd46864aeam.png
images31.fotosik.pl/40/a7781cf03a140103m.png
images28.fotosik.pl/110/31ad5a81b5a401b1m.png

a to jeszcze restrykcja na blokadę p2p od 18-22
images34.fotosik.pl/40/96dc11f967879c18m.png

nie limituje połączeń bo nie przekraczają 600, voip kodek G729a
może ci pomoże, może nie kombinuj Pfft.

pozdro
Edytowany przez pork dnia 11-11-2007 00:56
Netgear R7000
WAN1 TK Telekom 20/10 Mbit/s, WAN2 downd
Tomato Firmware
Proud winner of Netgear WNR3500L

gurupl
jaki kolo, jaki motyw, prawie sie poplakalem Grin
----- Gateway -----
3x WRT54GL 1.1@OpenWRT White Russian 0.9
2x WRT54GL 1.1@DD-WRT + Optware @ 1GB SD HAMA
----- Hotspots / WDS -----
10x WRT54GL 1.1@DD-WRT
7x Buffalo WHR-G54S@DD-WRT
2x Buffalo WHR-HP-G54@DD-WRT
3x WRT54GS v6 @DD-WRT micro
1x AS

mescator
gamma14,

1) tomato software jest "as is", jak sie nie podoba nie uzywaj
2) jesli zrzucasz odpowiedzialnosc na forum za wlasne straty finansowe to chyba źle trafiles, bo forum nie ma takiej odpowiedzialnosci i jest dobrowolne
3) jesli robisz kase i chce to robic tanio, to albo zainwestuj w drogi sprzet (zwroci ci sie w dluzszym terminie ale bedziesz mial mniej roboty) albo stopniowo wprowadzaj dobrze rozpoznane tanie rozwiązania (inwestujesz swoj czas przed wdrozeniem)

Z twojego postu wynika, ze planowanie jest Ci obce a to podstawowy blad w prowadzeniu dzialalnosci. Robienie czegos "na hura!" raczej źle się kończy. Popełniłes błąd, no cóż, zacznij od nowa. Swoją frustracje zostaw jednak dla siebie.
---
Asus RT-16N 1.28.0000 MIPSR2-101 K26 USB VPN
WRT54Gv3.1/ 1.28.0005 099V ND VPN

gamma14
to nie tak ta siec działała od 2 lat na APPro jako radio i routerze DSL-owym. Jak zmieniłem router to wtedy zaczęły dziać się cuda.
Rozmawiałem z kilkoma osobami, którzy używają Tomato, ale to mała ilość ludzi (sieci do 10 osób) - tez przyznali rację, że mógłby ktoś opisać od A do Z całą konfigurację i gdzieś ją umieścić. Ja niczego na hurra nie robię.
Cóż możecie się śmiać, w zasadzie to mój problem a nie wasz - macie rację
Krzysiek

jimmy
Nikt nie ma zamiaru się z Ciebie śmiać - chyba że sam będziesz chciał się ośmieszyć postawą roszczeniową. Jeśli zadasz konkretne pytania to pewnie otrzymasz konkretne odpowiedzi. Niestety nie da się opisać ani w przypadku QoS ani w przypadku skryptu Robsonna tutka od A do Z co i jak należy zrobić, żeby dobrze działało. Wszystko to jest ustawiane metodą prób i błędów z uwzględnieniem bardzo wielu czynników (część już była wymieniana) choćby czy będzie bramka voip czy nie, czy dopuszczasz ruch p2p czy nie, jaki masz typ łącza (przepustowość up i down), czy chcesz zabezpieczyć się przed dalszym "dzieleniem" łącza itp. itd. Można by jeszcze długo wymieniać. Prosty przykład - mam reguły QoS ustawione "średnio optymalnie" mimo to sieć działa mi OK (w tym VoIP) ale głównie dlatego, że mam łącze symetryczne, gdybym przeniósł się np. na kablówkę muszę od nowa ustawiać i testować nowe parametry QoS i skryptu.

Dziadek
Prowokacja Ci sie udała, wywołałeś burzę na forum :)
Ponieważ podano Ci już wiele przykładów konfiguracji QOS, więc udzielę Ci już tylko kilku rad natury ogólnej.

1. Przede wszystkim musisz zainstalować skrypty Robsonna.
2. Ponieważ ograniczanie downloadu w QOS odbywa sie przez upuszczanie ściągniętych już pakietów, które potem muszą być ściągane ponownie, więc download należy ograniczać przy pomocy skryptów firewalla wygenerowanych programem Robsonna, a QOS-em ograniczasz upload.
3. W skrypcie firewalla oprócz downloadu ogranicz ilość połączeń.
Ja w mojej sieci ograniczyłem ilość połączeń do 100, a dwóm namiętnym ssaczom nawet do 50. I nikt nie narzeka, wszyscy są zadowoleni, a jak ssacz che wejść do banku, to musi wyłączyć eMule ;)
Jeśli któryś ze ssaczy tego nie zaakceptuje i wyniesie się z sieci, to tym lepiej dla Twojej sieci i Twoich userów!
4. W QOS ograniczasz tylko upload, download możesz ewentualnie nieco ograniczyć (np. do 90%) tylko dla tej klasy, w której masz P2P.
5. W QOS dla uploadu podajesz dwie wartości: Max. i Min.
Max. oznacza dopuszczalną przepustowość dla danej klasy jeśli łącze nie jest całkowicie wykorzystane (pozostaje zapas wolnej przepustowości), a Min. oznacza przepustowość przydzielaną przy całkowitym wysyceniu łącza.
Aby to działało, suma wszystkich wartości Min. dla poszczególnych klas, nie może przekraczać 100%.
6. Pamiętaj, że Tomato klasyfikuje pakiety wg kolejności filtrów: od góry, do dołu. Gdy pakiet spasuje do któregoś z filtrów, to nie jest już porównywany z następnymi filtrami.
7. Filtry L7 dla niektórych rodzajów połączeń zawodzą. U mnie np. ruch P2P był czasami klasyfikowany jako "skype-out" i dlatego musiałem "skype-out" przydzielić do klasy "Lowest".

Mam nadzieję, że nieco pomogłem.

falitorek
Witam !!!

Czytam to forum od bardzo dawna,mam w sumie 3 linsysy i 1 motke.Na jednym z linsysow testuje pomidora od wersji 1.06 do aktualnej i zawsze mialem jakies problemy z ustawieniami - poprostu troche za trudny dla mnie (pozostale routery chodza na dd-wrt).Pytan nie zadawalem bo spodziewalem sie odpowiedzi - czytaj forum - po za tym rozumie fakt ze kazda siec jest inna i ustawienia musza byc inne.
Burza jaka wywolal kolega gamma14 w tym temacie mysle ze nie poszla na marne - mi bynajmniej wiele rozjasnila sposob dzialania pomidora - prawie wszystko w jednym temacie.
Wydaje mi sie ze watek nadaje sie do przyklejenia.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 109

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,669,088 unikalnych wizyt