torrent a QOS
|
unmarked |
Dodano 05-11-2007 15:27
|
User
|
Witam!
Zanim zacznę mojego posta chciałem zastrzec sobie iż dopiero zaczynam przygodę z QOS więc proszę o wyrozumiałość.
Mianowicie chodzi mi tu o przydzielenie klasy sieci torrent i tu napotkałem pewne problemy bardziej z niewiedzy niż natury technicznej. Chodzi mi o dwie opcje jakie znalazłem podczas dodawania klasy: IPP2P: BitTorrent, oraz L7: bittorrent. Rozumiem, że są to swego rodzaju filtry które maja automatycznie wyszukiwać połączenia torrent'a i następnie przydzielać im nadaną klasę(priorytet)? Skoro tak która z nich jest lepsza? Ciężko mi to wywnioskować patrząc na wykresy więc zwracam sie do Was o pomoc aby ktoś mi to wytłumaczył ewentualnie wyprowadził z błędu.
Z góry dziękuje za pomoc |
|
|
|
jimmy |
Dodano 05-11-2007 18:42
|
Super User
|
Zależy jak masz ustawione p2p. Jeśli kilka osób korzysta to najlepiej uzgodnić z nimi na jakich portach będą ściągać. Wtedy zrobisz forward tylko tych portów na konkretne kompy a potem dodasz w QoS reguły po portach (trzeba wyłączyć UPnP na routerze żeby z automatu nie przydzielało portu). Takie rozwiązanie będzie chyba najefektywniejsze. Jeśli to nie wchodzi w grę (np. musi być cały zakres portów) to wtedy filtry IPP2P i L7 - L7 jest najbardziej "uciążliwy" dla procka. Nie wiem jak to się sprawdza w przypadku włączonego szyfrowania w torrent. W praktyce może to oznaczać błędne rozpoznawanie pakietów i ich inną klasyfikację. Dlatego warto najpierw pomyśleć o przekierowaniu konkretnych portów zamiast filtrów IPP2P i L7. Wtedy każdy "ściągacz" jest na danym porcie "aktywny" a jednocześnie klasyfikowany do odpowiedniej grupy uploadu. Drugą sprawą jest podział downloadu ale to już zrobisz skryptem z generatora Robsonna.
Edytowany przez jimmy dnia 05-11-2007 18:43
|
|
|
|
unmarked |
Dodano 05-11-2007 20:21
|
User
|
Dziękuje za zainteresowanie tematem.
Może nieco przybliżę wygląd całej sprawy. Do routera są podłączone dwa komputery do których mam dostęp fizyczny, a jako klienta torrenta używam uTorrent. Co do jego ustawień ma on włączone UPnP lecz port nie jest losowy zawsze przypisywany jest ten sam, maskowanie również jest wyłączone. Natomiast zauważyłem iż mimo stałego fowardu połączenia dochodzą z rożnych portów i tu klasyfikacja będzie stanowiła niemały problem.
Co w tym przypadku zrobić? Przeglądając forum widziałem, że do filtrów L7 dodatkowy był przypisywany zakres portów. |
|
|
|
jimmy |
Dodano 05-11-2007 21:05
|
Super User
|
Jeśli dobrze zrozumiałem to połączenia przychodzą na innych portach czyli u kogoś jest inny port a u Ciebie ten wyspecyfikowany w uTorrencie (polecenie netstat)? Jeśli tak jest to powinny być klasyfikowane właściwie - na wszelki wypadek mam dwie reguły na ten sam port src i dst. UPnP właśnie najlepiej wyłączyć bo jeśli program zażąda innego portu to teoretycznie może go "dostać". Co do L7 to nie korzystam - wystarczy mi reguła na port. |
|
|
|
unmarked |
Dodano 05-11-2007 21:41
|
User
|
Zarówno przychodzące jak i wychodzące (patrzyłem w NetLimiter) gdyby było inaczej to bym sobie poradził. Najgorsze, że porty są rozstrzelone w olbrzymich przedziałach wiec robienie zakresów nieco tu sie mija z celem.
Wcześniej w ramach testu ustawiłem sobie "TCP/UDP IPP2P: BitTorrent" muszę przyznać nie chodziło to tak źle choć nie wiem czy to poprawne rozwiązanie ale sporo połączeń zakwalifikowało do ustalonych wcześniej.
Poniżej przedstawiam zrzut z NetLimiter'a.
Edytowany przez unmarked dnia 05-11-2007 22:05
|
|
|
|
jimmy |
Dodano 06-11-2007 09:27
|
Super User
|
Może się mylę ale tu są podane IP i porty klientów z którymi się łączysz. A reguły ustawiasz dla własnego IP i portu podanego w kliencie (na którym nasłuchuje uTorrent). Czyli np. IP_routera:22222 (jedna reguła dla src i druga dla dst). Nie jestem tego na 100% pewien ale wydaje mi się, że te połączenia są np. pomiędzy IP_routera:22222 a 24.93.114.142:56561 - czyli Ty masz otwarty port który forwardowałeś (ew. dostał z UPnP) i z tego portu powinien korzystać uTorrent. A routerowi powinno być obojętne na których portach zdalnych idzie ruch o ile wszystko przechodzi tylko przez port forwardowany. Wyjątkiem może być sytuacja kiedy uTorrent łączy się w trybie passive. Zamiast netlimitera wpisz w command line polecenie netstat -a i popatrz po jakich portach lokalnych idą połączenia (nie ma tam podziału na programy więc trzeba ocenić po liczbie połączeń z danego portu). Niech mnie ktoś obeznany lepiej z tematyką sieciową poprawi jeśli coś namieszałem |
|
|
|
unmarked |
Dodano 06-11-2007 19:39
|
User
|
Mniej więcej pokrywa się to z tym co mówisz. Więc może przejdziemy do konkretów jakie ustawienie byś proponował? Zrobić klasę w QOS na port torrent'a? Najlepiej podaj przykład. |
|
|
|
jimmy |
Dodano 06-11-2007 22:10
|
Super User
|
No dobrze - spróbujmy. Powiedzmy wybierasz dla torcia port 15555 (w torrent chyba nie ma "standardowych" portów jak w emule). Wyłączasz UPnP, Robisz forward portu 15555 na PCta z torrentem. Ustawiasz dwie (dla src i dst) reguły klasyfikacji QoS dla IP routera i portu 15555 jako klasa lowest. Robisz save. Ustawiasz w uTorrent port 15555 jako port połączeń. Testujesz czy jest widoczny ("otwarty"). Dajesz komuś coś ściągać. Patrzysz na grafy QoS czy połączenia na ten port lecą jako lowest (liczba połączeń oraz prędkość wysyłania w klasie lowest powinny przyrastać). Ew. zamiast lowest dać tymczasowo low/medium żeby można było śledzić po której regule jest klasyfikowany ruch. Zawsze również można zajrzeć do zakładki detailed i tam są dokładne informacje. Jak już ustawisz QoS dla uploadu to zostaje kwestia podziału downloadu skryptem ale to osobna bajka. |
|
|
|
unmarked |
Dodano 07-11-2007 14:22
|
User
|
Zrobiłem mniej więcej tak jak powiedziałeś. Mianowicie ustawiłem Src Port: na port ustawiony w torrencie oczywiście dla TCP/UDP dla klasy Lowest. Można powiedzieć iż niemal odniosłem sukces patrząc na wykresy.
Tylko mała cześć połączeń jest klasyfikowana do Low lecz tu można by się zastanowić czy to nie są połączenia trackera gdyż on porusza się na swoich portach.
Jak to wygląda Waszym okiem? |
|
|
|
jimmy |
Dodano 07-11-2007 15:44
|
Super User
|
Wygląda to w miarę sensownie, połączenia unclassified to pewnie do routera - zawsze tak jest. W zakładce detailed zerknij jeszcze co to za połączenia w klasie "low". Potem zostaną już testy wysyłania np. poczty i ocena jak QoS sobie z tym radzi. Najlepiej jeśli masz bramkę VoIP to wyraźnie widać działanie QoS i skryptu. |
|
|
|
unmarked |
Dodano 07-11-2007 15:59
|
User
|
Unclassified tak są to połączenia do routera. Co do klasy Low trudno stwierdzić ale po chwili zmalały niemal do zera i wszystko wyglądało wręcz idealnie.
Niestety moje zadowolenie szybko minęło gdy torrent rozpędził się na dobre, chciałem sprawdzić czy witryny chodza płynniej ku mojemu zdziwieniu chodziły znacznie gożej niż bez QOS (nawet strona administracji routerem ładuje się strasznie powoli). Choć domyślam się przyczyny, torrent nawiązuje strasznie dużo połączeń dodatkowa klasyfikacja każdego połączenia skutecznie spowalnia prace routera dlatego wszystko się tak ociąga. Wygląda to nieco dziwnie ponieważ wiem iż sporo osób pracuje z kilkoma komputerami i router jak najbardziej wyrabia. Dlatego śmiem twierdzić iż Tomato 1.06 ma z tym problemy i potrzebna będzie aktualizacja. |
|
|
|
jimmy |
Dodano 07-11-2007 16:04
|
Super User
|
Co masz na myśli pisząc "rozpędził się na dobre"? Download czy upload? Pamiętaj, że QoS załatwia tylko problem uploadu (czyli np. zapychanie łącza przy wysokim uploadzie i dużej liczbie połączeń). Popracuj teraz nad dobrym skryptem do downloadu i powinno być dobrze. Jak masz wątpliwości czy QoS działa dobrze to zastopuj ściąganie (tylko wysyłanie w uTorrent i to najlepiej na maksimum łącza - bez netlimitera) i sprawdź jak teraz stronki idą.
Edytowany przez jimmy dnia 07-11-2007 16:06
|
|
|
|
unmarked |
Dodano 07-11-2007 22:49
|
User
|
Zagalopowałem się byłem przekonany iż QoS kształtuje również download. Widać, że dobrze nie odrobiłem "pracy domowej" Ale nic na darmo ułatwi mi to późniejsze zmagania z download'em.
Czyli teraz zostaje mi tylko skrypt Robsona i powinno śmigać. Z tym raczej dam sobie radę.
jimmy dziękuje za pomoc, wielkie ukłony dla Ciebie. Chyba wiem już wszystko co chciałem wiedzieć
Pozdrawiam |
|
|
|
jimmy |
Dodano 08-11-2007 09:24
|
Super User
|
You're welcome Zawsze to łatwiej odpowiedzieć na konkretne pytania/wątpliwości/problemy niż czytać n-ty post typu "kupiłem wrtXXX i chcę ustawić QoS żeby dobrze działało. Pomóżcie!" a takich niestety jest sporo. |
|
|
|
unmarked |
Dodano 08-11-2007 14:02
|
User
|
Postów owszem jest sporo na początku na nich się opierałem ale muszę przyznać, że wyszukiwarka jest tu nieco uciążliwa co znacznie utrudnia dokładne przeszukanie forum warto by było nad tym pomyśleć (rozwiązanie np. jak w phpBB). Dodatkowo ilość postów by się zmniejszyła jak by ktoś konkretnie opisał QoS i umieścił w artykułach, najlepiej obrazkowo wtedy co niektórym łatwiej pewne rzeczy pojąć . Ja wiem jest to pracochłonne ale jak widzę jest tu sporo grupa użytkowników, która ma całkiem sporo pojęcie co do tego tematu więc o wspólnych siłach można zrobić całkiem konkretny opis. Oczywiście ja tylko sugeruje |
|
|
|
jimmy |
Dodano 08-11-2007 14:24
|
Super User
|
Co do przeniesienia forum na phpbb to dawno dawno temu (na pewno zanim dołączyłem do forum) temat podobno był poruszany ale upadł gdyż nie dało się zintegrować phpbb ze stroną - ale to tak tylko mi się obiło o uszy. Co do tutka do QoS to rzeczywiście przydałby się - tyle że tak jak przy generatorze Robsonna nie da się wszystkiego podać "na tacy" - u każdego będzie inaczej. Są pewne "zasady ogólne" ale u każdego będzie trochę inna sytuacja. Kiedyś bodajże bigl napisał kilka "rad" w kwestii ustawienia QoS pod bramkę VoIP. Prosta sytuacja - komuś będą dobrze działał zestaw "kiepskich" reguł QoS bo ma szybkie łącze symetryczne a ktoś inny musi mocno kombinować na dużo wolniejszym łączu (zwłaszcza upload).
Edytowany przez jimmy dnia 08-11-2007 14:26
|
|
|
|
pink |
Dodano 08-11-2007 21:05
|
User
|
troche mi ten temat dal do myslenia na temat moich ustawien w qos
wczesniej nie wpadlem kurde zeby podac port utorrenta i emula do regulek
jak znajde chwile to wklepie i sprawdze co to da |
|
|
|
jimmy |
Dodano 08-11-2007 21:28
|
Super User
|
Większość osób jak widzi filtry ipp2p albo L7 to ustawia . Mogą być skuteczne jak nie panujemy nad userami w sieci i sieją p2p po różnych portach. W praktyce lepiej się dogadać, przydzielić każdemu po porcie, potem QoS po portach i wszyscy będą zadowoleni. Tak samo z bramką voip można kombinować po portach, L7 ale najprościej dać regułę na MACa bramki i tyle. |
|
|
|
pink |
Dodano 08-12-2007 19:13
|
User
|
Cytat Ustawiasz dwie (dla src i dst) reguły klasyfikacji QoS dla IP routera i portu 15555 jako klasa lowest.
ustawilem tcp/udp src/dst port 63910
a gdzie wpisac iproutera??
dst czy src??
dzieki
Edytowany przez pink dnia 09-12-2007 00:33
|
|
|
|
pink |
Dodano 08-12-2007 19:14
|
User
|
heh niezla akcja
ustawilem default class na lowest
i torrenta tez na lowest
dalem jej od 1% do 25% ( jakies 6-7 kilo )
i utorrent nie przekracza tego
normalnie pierwszy raz widze ze cos tu dziala
jak zmienilem na 100%
to pojechal do ~21 kb/s
prawie jak netlimiter albo lepiej ;
ta a jak ustawilem dla utorrenta osobna klase i kcialem go przyciac
to nie filtruje
prawie wszystko leci do def class
i badz tu madry :/
ostatecznie osiagnalem 70% sklasyfikowanych dla utorrenta dzialacego na konkretnym porcie
co chyba nie jest wynikiem zadowalajacym
na dzisiaj sie poddaje
Edytowany przez pink dnia 09-12-2007 00:35
|
|
|