24 Listopada 2024 17:25:57
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [10]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.188.119.67
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
Hasło WRT-54GL
hajper
Witam

Mam problem z tym urządzeniem. Wgrałem tomato (bez przeszkód) i teraz nie mogę się zalogować... Nie działają zarówno admin/admin, root ani moje poprzednie hasło.

I jeszcze ktoś mi się podłączyć bezprzewodowo (mam sieć w domu no i jakiś pajac ssie z mojego łącza). A nie mogę nic zrobić bez hasła - jest jakiś soft czy coś w tym stylu, w którym będę mógł ustawić ręcznie które kompy mogą działac ?

Dziadek
Za Tomato-Wiki:
http://openlinksys.info/wiki/tomato/d...nistration

"Bandwidth Monitoring
Buttons / LED

Zmienia akcję wykonywaną po naciśnięciu przycisku. Różne akcje, mogą zostać wykonywane, w zależności od tego, jak długo jest przytrzymywany przycisk (licz mignięcia diody DMZ). Domyślne akcje to:
(1) każdorazowe naciśnięcie powoduje przełączenie stanu nadajnika na przeciwny - włączony/ wyłączony
(2) przytrzymanie przez ponad 20 sekund uruchamia demona telnet na porcie 233, który pozwala na logowanie bez hasła"

Czyli naciśnij na ponad 20 sekund przycisk mieszczący sie za firmowym logo na płycie czołowej, to przy pomocy telnetu będziesz mógł zalogować się do routera bez hasła.
Tylko ustaw sobie nowe hasło szybciej,niż to zrobi ten Twój konkurent Wink
Edytowany przez Dziadek dnia 10-08-2007 21:32

hajper
Nie da się. Po próbie zalogowania mam komunikat, że nie udało się połączyć...

Dziadek
A do którego portu jesteś podpięty? Telnet działa tylko w sieci lokalnej!

hajper
No po komendzie telnet 192.168.1.1 233 wywala taki błąd.

Po telnet 192.168.1.1 wywala pytanie o login i hasło

Dziadek
Może zbyt krótko naciskałeś ten przycisk SES?
Trzeba liczyć mrugnięcia LED-a DMZ.
Ja sam przez ciekawość spróbowałem czy to działa, przytrzymałem przycisk przez 22 mrugnięcia, wpisałem tę samą komendę jak Ty (tylko z innym IP) i otworzył mi się BusyBox.
Teraz mam problem, jak tego telneta na porcie 233 ubić Smile

Edit:
Na szczęście polecenie 'kill' okazało se pomocne Smile

Edit2:
Gdy już będziesz zalogowany, to mogą Ci sie przydać 2 polecenia:

* Komenda 'nvram get http_passwd' wyświetla hasło interfejsu graficznego
* Komenda 'nvram set http_passwd=nowehaslo' ustawia nowe hasło do interfejsu graficznego
Edytowany przez Dziadek dnia 10-08-2007 22:36

hajper
22 mrugnięcia i nic Sad

Dziadek
Widocznie ten ktoś, kto przechwycił kontrole na routerem, wyłączył tę funkcję spodziewając sie, że z niej skorzystasz.
W takim razie pozostaje Ci tylko przywrócenie ustawień domyślnych routera przez wciśnięcie przycisku Reset przez 6-10 sekund, lub wyczyszczenie pamięci NVRAM (Reset przez 11-15 sekund).
Gdyby i to nie pomogło, to pozostaje Ci tylko wyczyszczenie firmware i ponowne wczytanie go.

hajper
Jak firmware wyczyścić ? Resety nic nie dają.

Dziadek

Cytat

hajper napisał/a:
Resety nic nie dają.

To dosyć dziwne, bo powinny zadziałać!
A czy pamiętasz, że przez telnet należy logować się jako 'root', a nie jako 'admin'?

Cytat

Jak firmware wyczyścić ?

Wyłączasz zasilanie, a potem je włączasz, trzymając wciśnięty przycisk RESET przez co najmniej 20 sekund (też można liczyć mrugnięcia LED-a DMZ).
Po tej operacji router powinien wstać z oryginalnym, fabrycznie zainstalowanym firmwarem.
Edytowany przez Dziadek dnia 12-08-2007 12:57

hajper

Cytat

Dziadek napisał/a:
To dosyć dziwne, bo powinny zadziałać!
A czy pamiętasz, że przez telnet należy logować się jako 'root', a nie jako 'admin'?

Tak, pamiętam. Próbowałem już admin/admin, root/admin, root/root - no wszystkie kombinacje, z małej, z wielkiej litery, małymi, wielkimi literami - i nic

Cytat

Wyłączasz zasilanie, a potem je włączasz, trzymając wciśnięty przycisk RESET przez co najmniej 20 sekund (też można liczyć mrugnięcia LED-a DMZ).
Po tej operacji router powinien wstać z oryginalnym, fabrycznie zainstalowanym firmwarem.

Nic nie daje... Sad

Dziadek
Tzn. jaki jest efekt?
Czy masz łączność z routerem?
Połącz sie teraz przez http i powiedz co masz na ekranie.

hajper
http://192.168.1.1/ :

401 Unauthorized
Unauthorized

Oczywiście wywala login i hasło.

A jaki jest efekt - nic się nie dzieje. Pomryga i wszystko.

Dziadek
Czy na pewno jesteś podpięty przez jeden z portów LAN, a nie WAN?

hajper
Tutaj Ci powiem, że nie mam pojęcia... Jak to sprawdzić i gdzie to ustawić ?

Dziadek
Masz być podpięty do jednego z 4 portów switcha, od strony sieci wewnętrznej. Port WAN to jest ten pojedynczy port, do którego podłączasz modem.
Edit:
Czy podczas logowania nie masz przypadkiem włączonego CapsLocka?
Edytowany przez Dziadek dnia 12-08-2007 14:51

hajper
A o to chodziło Smile No to aż tak ograniczony nie jestem, przecież nie miałbym internetu Smile

Co do kapsloka - to pisałem, że próbowałem się logować na wszystkie możliwe kombinacje, łącznie z i bez kapsloka.

jimmy
A puste hasło? Znaczy po resecie do ustawień fabrycznych login admin i hasło puste. Pomidora instalowałem już dawno i dokładnie nie pamiętam ale przy standardowym sofcie Linsysa reset był do pustego hasła.

hajper
Już sobie poradziłem. Nie wiem jak, ale dzisiaj rano zaczęło chodzić moje stare hasło Smile

Dziadek
To może oznaczać tylko jedno:
że go wcale nie resetowałeś!!!
Proponuję, żebyś teraz przećwiczył wariant z wciśnięciem przycisku SES przez ponad 20 sekund i sprawdził, czy możesz sie zatelnetować do routera bez hasła.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 86

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,597,447 unikalnych wizyt