Na sofcie Tomato - WRT54GL przesyłanie dalej
|
plodz1 |
Dodano 09-08-2007 15:44
|
User
|
Witam,
Wiem że soft Tomato własnie taką opcję ma, ale nie mogę jej uruchomić.
Zwracam się o pomoc i z góry dziękuję.
Sytuacja wygląda ta, ze mam sygnał WIFI i chciałbym zeby mój WIFI zalogował się do tej sieci i żeby dalej udostępnił za pomocą siebie samego przez WIFI oraz przez kabelek - Czyli zeby za takiego jakby HUBa robił.
Dzięki za pomoc i wskazówki.
Poozdrawiam
Plodz1 |
|
|
|
obsy |
Dodano 09-08-2007 16:14
|
VIP
|
Soft Tomato nie ma takiej opcji. Nie zrobisz tego w taki sposób z tomato.
|
|
|
|
plodz1 |
Dodano 09-08-2007 16:22
|
User
|
Hmm, a wydawało mi się ze widziałem gdzieś opcję żeby wzmacniał sygnał i przesyłał dalej?
Plodz1
Cytat obsy napisał/a:
Soft Tomato nie ma takiej opcji. Nie zrobisz tego w taki sposób z tomato. |
|
|
|
obsy |
Dodano 09-08-2007 16:59
|
VIP
|
http://www.openlinksys.info/wiki/toma...p#wireless
|
|
|
|
plodz1 |
Dodano 09-08-2007 17:43
|
User
|
Okej bo podałeś tylko linka wiec dopytam czy to znaczy ze będzie mógł przesłać dalej wzmocniony sygnał i do tego jest WDS ? Moj router GL ma 2 antenki - czy to znaczy ze ma 2 układy radiowe czy nie?
Nie bardzo też kumam o co chodzi z tym " nie może jednocześnie działać jako punkt dostępowy" Czy to znaczy ze nie będzie można się z nim połączyć po WiFi?
Pozdr
Plodz1
|
|
|
|
obsy |
Dodano 09-08-2007 17:59
|
VIP
|
Wielokrotnie na tym forum to było - ma 2 anteny, ale ma jeden układ radiowy (dwie anteny służą do czego innego - szukaj pod hasłem diversity). A na wds też tego nie zrobisz, bo druga strona (dostawca) musi też mieć to skonfigurowane a pewnie nie ma.
Możesz użyć wrt żeby odbierał sygnał przez antenę i rozprowadzał kablem (i to jest opcja apclient), ale nie zrobisz na tomato tak jak pisałeś - żeby odbierał radiowo i rozprowadzał też radiowo i przez kabel.
|
|
|
|
cshogun |
Dodano 09-08-2007 23:00
|
User
|
Jedyna możliwość za pomocą WRT to tryb WDS+AP, ale dostawca na 99% się na to nie zgodzi, nawet jeśli byłoby możliwe do zestawienia, gdyż straci prawie połowę przepustowości AP do którego sie łączysz. |
|
|
|
kwierzyk |
Dodano 14-08-2007 13:13
|
User
|
Piszę tutaj, bo temat pasuje do mojego zapytania, a nie chcę zakładać nowego.
Właśnie zakupiłem sobie WRT'ka i będę wgrywał tomato i interesuje mnie taka opcja żeby odbierać radiowo i rozsyłać radiowo po domu ale jak widzę, nie ma takiej opcji, a WDS jak wspomniał wyżej cshogun jest raczej nie akceptowalna. Pomyślałem więc, że zakupię jeszcze jeden AP z funkcją APC - problem tylko jaki - zależy mi na tym, żeby nie kosztował tyle co WRT, a był dobry wyłącznie w APC - reszta się nie liczy - byle odbierał sygnał, a w domu rozsyłać go będzie AP linksysa oparty na sofcie tomato. Czy możecie mi zaproponować jakieś tanie urządzenie które sprawdzi się jako APC i nie będzie się gryzło z Linksysem ? Bo podobno różne dziwne rzeczy się dzieją jak coś nie chce współgrać.
No i drugie pytanie - w jaki tryb najlepiej ustawić tego AP'ka który będzie odbirał sygnał radiowy - podobno jest taka opcja żeby nie było rutingu czy coś w tym stylu, ale nie jestem pewnien czy dobrze myślę - jeśli źle to proszę mnie poprawić
Wszelkie sugestie i propozycje bardzo mile widziane |
|
|
|
Dziadek |
Dodano 14-08-2007 13:32
|
Super User
|
To teraz przyznaj się, jak sie robi takiego linka do konkretnego miejsca na stronie WWW.
Zadawałem to pytanie już chyba trzykrotnie na forum OpenLinksys, ale nigdy nie dostałem żadnej odpowiedzi, jedyną reakcją było usunięcie mojego pytania przez któregoś z moderatorów (zdaje się Stegano). |
|
|
|
obsy |
Dodano 14-08-2007 14:05
|
VIP
|
Napisz adres, zaznacz go i na dole kliknij przycisk z url
Albo od razu adres pisz w znacznikach [ url ] i [ /url ] (bez spacji, to dla celów poglądowych :) )
Edytowany przez obsy dnia 14-08-2007 14:05
|
|
|
|
Dziadek |
Dodano 14-08-2007 14:15
|
Super User
|
Mnie chodzi o coś innego!
Przeglądam dłuuuugą stronę WWW i chcę podać link do konkretnego jej miejsca (choćby do Twojego komentarza na stronie tego wątku dyskusji).
Jak to zrobić? Bo ja potrafię podać link tylko do samej góry strony, a niektórzy podają linki do konkretnych wypowiedzi. |
|
|
|
obsy |
Dodano 14-08-2007 14:20
|
VIP
|
To zależy od strony jak jest zbudowana (czy ma znaczniki id powstawiane). Jak tak to oczywiscie adres strony # nazwa-znacznika, który znajdziesz klikając z spisie treści strony, na tytule jeżeli jest odnośnikiem lub grzebiąc w kodzie strony.
|
|
|
|
Dziadek |
Dodano 14-08-2007 14:42
|
Super User
|
Później domyśliłem się, ze ten link do Tomato-Wki uzyskałeś ze spisu treści strony, ale miałem nadzieję, że w przypadku braku spisu treści istnieje jakiś prostszy sposób na konstruowanie takich linków, niż mozolne grzebanie w źródle strony, a potem sklejanie linku ze znalezionych kawałków. |
|
|
|
cshogun |
Dodano 14-08-2007 19:00
|
User
|
do "kwierzyk":
Przy 2 AP użyj WRT jako Wireless Ethernet Bridge (to jest ta opcja bez routingu), łącząc się radiem do providera. Drugiego taniego AP (130-150 PLN) do rozsyłania radia po domu podłącz kablem do WRT LAN i ustaw w tryb AP z adresem stałym od providera.
Przy takiej konfiguracji nie masz nigdzie NAT - jest tylko pytanie jak zachowa sie provider, tzn, czy będzie chciał dopłatę za MAC AP?? Jak będzie robił problemy, to musisz użyć AP Client i serwera DHCP na WRT.
Dlaczego WRT na bridge, a inne radio na AP ?? No dlatego że nie znam żadnego taniego radia które pozwoli Ci na szyfrowanie wyższe niż WEP w trybie Client, natomiast w trybie AP nie ma z tym problemu. Również problemem jest brak bridge-a w tanich AP.
Edytowany przez cshogun dnia 14-08-2007 19:01
|
|
|
|
kwierzyk |
Dodano 14-08-2007 22:37
|
User
|
A dlaczego tanim AP mam rozsyłać dalej ? Myślałem właśnie że tanim AP odbieram a rozsyłam porządnym WRT - tani AP mam na myśli cos w stylu Black AP lub coś takiego - cshogun - co o tym myślisz ? Providera mam przez płot po przekątnej - spoko gościu, aktualnie dzielę sobie łącze przez komputer - serwer i nie robi problemów żadnych. Jaki tani AP możesz mi jeszcze polecić ? |
|
|
|
cshogun |
Dodano 15-08-2007 01:04
|
User
|
Może troszeczke uprościłem sprawę, ale intencja była taka żeby nie było problemów z providerem. Jeżeli provider nie ma silnego szyfrowania albo idzie Ci na rękę i ustawia jak chcesz to możesz zrobić tak jak mówisz. Pytanie tylko czy AP który kupisz będzie miał tryb wireless bridge, a WRT na pewno ma...
W Twojej sytuacji możesz chyba zamienić urządzenia.
W mojej sieci np. musze używać WRT na bridge lub client, bo szyfrowanie jest WPA-PSK, a tego nie obsługuje 90% tańszych AP w tym trybie (ja osobiście nie znam żadnego co obsługuje)... |
|
|
|
kwierzyk |
Dodano 16-08-2007 07:17
|
User
|
W mojej sieci nie ma właśnie szyfrowania i całość odbywa sie po filtracji MAC i to wszystko.
Wydaje mi się że to urządzonko będzie miało ten tryb bridge, ale nie jestem pewien, mógłbyś sprawdzić ?
A tak w ogóle to jaki sposób zabezpieczenia proponujesz do sieci wifi w domu ?
Edytowany przez kwierzyk dnia 16-08-2007 13:23
|
|
|
|
cshogun |
Dodano 16-08-2007 14:51
|
User
|
Brak szyfrowania = sami się prosicie o włamanie. Filtrowanie MAC nie wystarczy, bo przecież można was nasłuchiwać i znaleźć wasze MAC-i, a potem się pod nie podszywać. WEP-a nie polecam bo obciąża router i są programiki które łamią go w kilka minut, ale jeśli zasięg jest tylko w domu to może wystarczyć. Na zewnątrz rozsądne minimum to WPA-PSK z TKIP, a jeśli jesteś pewien że wszystkie karty klientów obsługują to WPA2-PSK (WPA standaryzowane z naprawionymi błędami).
Z doświadczenia widzę, że większość dużych providerów stosuje WEP z tunelowaniem PPPoE ze względu na koszty urządzeń, ale PPPoE nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem przy radiu (dlaczego to już trzeba troche poczytać).
Co do bridge to bez niego też możesz działać, tylko przy translacji adresów (NAT) musisz sobie konfigurować przekierowania portów dla niektórych usług. |
|
|
|
kwierzyk |
Dodano 16-08-2007 17:42
|
User
|
Dzisiaj dostałem AP w końcu listonosz przyniósł. Od razu wgrałem w niego Tomato 1.07 i uruchomiłem AP. Zasięg mam wszędzie, w domu - w każdym pokoju, na ulicy przed domem też jest (od strony mojego okna) jak i od strony podwórza - także jest - 2 kreski mam zasięg w WC, na balkonie, nawet w piwnicy - mieszkam w domu z piętrem zaskoczył mnie mój linksys - a zasięg sprawdzałem śmigając z laptopem. Do drugiego komputera muszę dokupić jakąś antenkę, bo mam krótką przykręcaną zaraz przy obudowie i wtedy zasięgu jest 35 % - pożyczyłem antenkę, którą idzie postawić na biurku i mam wtedy 45% - 50% - normalnie jak u providera kilometr dalej.
Dziwię się że provider nie stosuje szyfrowania - ale to już nie moja sprawa, bo nie jestem administratorem sieci ważne ze necik śmiga
Cshogun'ie - jak już wspomniałem mam internet WiFi - ale przy antenie którą mam na dachu mam złączkę RPSMA a przy linksysie mamy coś jak BNC, nie pamiętam jak to sie dokładnie nazywa. Do czasu aż kupię przejściówkę - lub mi odwali i kupie kolejnego AP-pointa z funckją APC, chciałbym rozsyłać internet drogą radiową za pomocą linksysa którego już posiadam oraz komputera który odbiera net radiowy.
W owym kompie jest karta WiFi oraz karta ethernetowa - udostćpniam oczywiście na nią połączenie netowe i mam net na laptopie puszczony kablem krosowanym. Skoro ten komp stacjonarny chodzi jako pseudo serwer to chciałbym puszczać ten net zamiast na lapka - to do AP'ka i rozsyłać go nim.
I teraz tak. Kabel jest krosowany. Czy musi być prosty ? Jaka musi być konfiguracja adresów IP na AP i na karcie - myślę, że karta jest tu serwerem, a WAN odbiorcą i karta musi mieć sztywny adres a WAN może mieć DHCP/sztywny. Czy oprócz tych adresów coś jeszcze trzeba nastawiać ? Próbowałem już w ten sposób i internetu na laptopie niestety nie uzyskałem Czy to wina kabla, a może ja coś źle ustawiam, pojęcia nie mam. Jak możesz to napisz na GG 3697728, z góry dzięki
------------
Powoli suzkam kandydatów na APC i znalazłem coś takiego - Linksys oczywiście, w opisie aukcji pisze, że pracuje jako APC, bridge itd
http://allegro.pl/show_item.php?item=...=223967154
lub ten - jest tańszy, nowy na rocznej gwarancji - złączka RPSMA - więc żadnych przejściówek nie potrzeba, cshogun - co o tym sądzisz ? - jak dla mnie będzie super, ale chciałbym poznać Twoje zdanie jak i innych osób z forum - podobno do black AP można również wrzucić alternatywny soft a jaki właśnie szukam
http://allegro.pl/show_item.php?item=...=222284778
Edytowany przez kwierzyk dnia 16-08-2007 18:09
|
|
|
|
kwierzyk |
Dodano 19-08-2007 14:06
|
User
|
Hop do góry!
Panowie dysponuję kwotą 140 - 150 zł - jakiego AP z funckją APC zakupić, żeby mi to dobrze śmigało z Linksysem WRT54G który będzie pracował jako Acces Point* ?
Edytowany przez kwierzyk dnia 19-08-2007 14:20
|
|
|