25 Listopada 2024 07:40:27
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.117.75.53
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
WRT54G nie widzi Wellanda 740AN
Leno
Witam

Posiadam WRT54G z Tomato 1.06, sprzęt z tym softem sprawuje się super. Pierwszy problem pojawił się przy próbie podłączenia obudowy na dysk Welland ME 740AN. Niezależnie od tego czy ustawiam IP statyczne, DHCP, static DHCP router nie widzi dysku. Dodam że po podłączeniu obudowy bezpośrednio do kompa przez LAN wszystko jest w porządku. Czy ktoś z forumowiczów spotkał się z podobnym problemem ?

Pozdrawiam

papcio
Mam niestety to somo Wink Działało z WRT54GC a teraz niestety nie dostaje IP, a nawet jeśli podpinając pod inny router nadam statyczne, to też nic nie chodzi. Ciekawostką jest to, że ta obudowa pod innymi routerami działa w sieci lokalnej, ale nie działa jeśli chciałbym logować się z zewnątrz po przekierowaniu portu... FTP postawiony na kompie śmiga, a kieszeń nie przez routery. Może coś jest skopane z oprogramowaniem kieszeni?

Leno
Teraz to mnie całkiem załamałeś :| Po to kupiłem tą obudowę żeby udostępnić na zewnątrz ftp i pozbyć się buczącego peceta.
Co do oprogramowania to dzwoniłem do serwisu importera, twierdzą że problem z "przeciekaniem pakietów" znają i przekazali go do producenta.
Wersja softu którą mam wgraną to NAS-BASIC45, według serwisu to jedyna istniejąca wersja. W sieci znalazłem nowszą wersje NAS-BASIC47 do kieszeni opartych na tym samym chipsecie. Jak na razie zastanawiam się czy ryzykować wgranie tej wersji.

Pozdrawiam

papcio
Mam nadzieję, że uda się to rozwiązać nowym oprogramowaniem. A gdzie znalazłeś tą nową wersję?

Leno
Na http://www.station-drivers.com/page/landisk.htm jest wiele wersji + trochę softu (QuickUpgrade 1.4 (Windows), Landisk Tool 1.7.2). Dziś po pracy sprawdzę co to za soft i czy będzie chciał współpracować z wellandem. Jeśli tak to chyba zaryzykuje wgranie firmware z tej strony. Gdyby udało mi się znaleźć narzędzie do zrobienia kopi obecnego softu + sposób reanimacji po nieudanym flaszowaniu, to bym się nie wahał.

Pozdrawiam

Leno
Rozmawiałem dzisiaj z serwisem wellanda w firmie fen. Dowiedziałem się że problem jest ze sprzętem a nie z softem, więc nowa wersja firmwaru nie rozwiąże problemu. Zalecono mi zwrot kieszeni do sprzedawcy.

papcio

Cytat

Leno napisał/a:
Rozmawiałem dzisiaj z serwisem wellanda w firmie fen. Dowiedziałem się że problem jest ze sprzętem a nie z softem, więc nowa wersja firmwaru nie rozwiąże problemu. Zalecono mi zwrot kieszeni do sprzedawcy.

Zrobiłem dokładnie to samo, kieszeń powędrowała już do Fen i wystawili korektę na sprzęt. Pozostaje tylko NSLU Linksysa, ale to trochę co innego.

Leno
NSLU mnie nie ratuje, potrzebuje ftp a ze specyfikacji widzę że on tego nie ma. Zastanawiałem się nad Argosy HD353N ale to jest SATA a ja chciałbym wykorzystać dysk ATA który już mam. Może ktoś jest wstanie polecić mi jakieś rozsądne rozwiązanie ?

Kolin
potwierdzam po aktualizacji firmware kieszeń dalej nie widoczna Sad pozostaje mi się skontaktować ze sprzedawcą może uda mi się zwrócić sprzęt

papcio

Cytat

Leno napisał/a:
NSLU mnie nie ratuje, potrzebuje ftp a ze specyfikacji widzę że on tego nie ma. Zastanawiałem się nad Argosy HD353N ale to jest SATA a ja chciałbym wykorzystać dysk ATA który już mam. Może ktoś jest wstanie polecić mi jakieś rozsądne rozwiązanie ?

NSLU ma ftp, zobacz w emulacji panelu Wink

Cichyq

Cytat

Kolin napisał/a:
potwierdzam po aktualizacji firmware kieszeń dalej nie widoczna Sad pozostaje mi się skontaktować ze sprzedawcą może uda mi się zwrócić sprzęt

Witam,
Wystarczy kupic najtanszy routerek (nie Linksysa, koszt niewielki, ja mam dodatkowy D-Linka) i odseparowac nim sprzetowo kieszen od Routerka Linksysa.
Na tym dodatkowym routerku dac odpowiedni Port Forward i wszystko dziala Wink

Pozdrawiam,
Cichy

Lksz
witam
tez mam zamiar kupic te obudowe i tez mam linksysa wrt54g, dzisiaj znalazlem taka wiadomosc na stronie jednego ze sklepow:
[url]http://www.fen.pl/index.php?go=0&act=2&id=2648&fenecom=662b0d910acfe6d19c7f306ed684385a&crc=caec9ab091dcede9dfe9f60a05477c22
[/url]
wyglada na to ze ten problem zostal zidentyfikowany i w serwisie naprawiaja wadliwe obudowy
moze inne serwisy tez sie za to wezma
pozdrarwiam
Edytowany przez Lksz dnia 20-07-2007 11:27

fbird
Witam,
nie wiem na ile jest to problem obudowy a na ile routera, wlasnie jestem po 4 godzinnej walce z takim zestwaem, ktory zakupil sobie moj kumpel, czy mozecie potwierdzic mac adres kieszeni ma na poczatku 03, kieszen kumpla ma maca 03:00:00:00:00:73 i z tego co sprawdzilem to linksys takiego maca filtruje, genralnie rozchodzi sie najprawdopodobnie o to ze taki mac jest adresem multicastowym i dlatego jest wycinany, dziwne jest natomiast to, ze wyglada na to ze jest to robione sprzetowo bo po wgraniu tomato .07 problem wystepuje nadal

Pozdr.
Grzesiek
Edytowany przez fbird dnia 20-07-2007 23:17

fbird

Cytat

Cichyq napisał/a:
Wystarczy kupic najtanszy routerek (nie Linksysa, koszt niewielki, ja mam dodatkowy D-Linka) i odseparowac nim sprzetowo kieszen od Routerka Linksysa.
Na tym dodatkowym routerku dac odpowiedni Port Forward i wszystko dziala Wink

Witam,

osobiscie to bym to inaczej zrobil, D-Linka uruchomil jako router a nie gateway, nie trzeba wtedy robic portforward'u Wink no i kieszen jest pod ipkiem taki jaki ma na sobie ustwiony, jedyne co trzeba bedzie to na linksysie dopisac statyczny routing do podsieci w ktorej jest kieszen przez ip d-linka

Pozdr.
Grzesiek

yamakasi007

Cytat

Lksz napisał/a:
witam
tez mam zamiar kupic te obudowe i tez mam linksysa wrt54g, dzisiaj znalazlem taka wiadomosc na stronie jednego ze sklepow:
[url]http://www.fen.pl/index.php?go=0&act=2&id=2648&fenecom=662b0d910acfe6d19c7f306ed684385a&crc=caec9ab091dcede9dfe9f60a05477c22
[/url]
wyglada na to ze ten problem zostal zidentyfikowany i w serwisie naprawiaja wadliwe obudowy
moze inne serwisy tez sie za to wezma
pozdrarwiam

Kurcze ja jak na zlosc mam numer zaczynajacy sie na 71, kurcze ja to mam pecha. A juz myslalem ze cos mi sie dzieje z moim ukochanym USR 9108A (sorry ale to swietny sprzet tak samo jak LINKSYS). Teraz musze zadzwonic do kuriera i wyslac to do Poznania. Ktos z was juz tak zrobil a jesli tak ile czekal na wykonanie naprawy??

fbird

Cytat

Kurcze ja jak na zlosc mam numer zaczynajacy sie na 71,

no to mamy odpowiedz, d71 = b01000111 ; d03 = b00000011 i tu jest pies pogrzebany, ta jedynka na kocnu oznacza, iz Mac adres jest nie unicastwoy tylko mulicastowy, ja probowalem na potwierdzenie tej teorii zmienic sobie na kompie Maca i zobaczyc czy przestanie dzialac ale nie moge ustawic adresu z ostatnim bitem 1 w tym oktecie, poprostu nie zmienia, jesli ostatni bit jest 0 to i owszem, ale wtedy to wszystko hula, pojawia sie pytanie czy jest jakis tool co by mozna bylo na tej kieszeni zmienic Mac, ewentualnie jesli ktos juz jest po wymianie w serwisie czy faktycznie zmienili ten bit na zero i jest OK. aha, poniewaz tego sprzetu nie mam u siebie w domku czy ktos moglby mi potwierdzic ze np jesli kieszen jest podpieta do swith'a to jesli ida do niej pakiety to sa rozglaszane na wszystkie porty czy tylko na jeden? bo wedlug mnie powinny isc na wszystkie, choc czuje to tez bedzie zalezec od implementacji na kazym ze swith'ow i ja jednych bedzie tak a na drugich odwrotnie

Pozdr.
Grzesiek

yamakasi007
Jutro tzn w poniedzialek ide zaniesc (w krakowie) kieszen do naprawy. Niech sklep ktory mi ja sprzedal sie martwi, albo zwraca kase. A co do unicasta i multicasta. To z tego co pamietam, malo ktore urzadzenia juz zwracaja na to uwage bo teraz MAC adres nie jest juz podstawowym narzedziem komunikacji miedzy urzadzeniami. Teraz IP przejelo ta role. MAC w sumie jest tulko w ramce jako nadawca-odbiorca. Reszta idzie przez IP. Moze wlasnie dlatego ze czesc producentow od tego odeszla a czesc nie jest wlasnie tak ze czesc urzadzen dziala dobrze a czesc nie. Swoja droga po jaka (tu wchodzi ciezkie przeklenstwo) tworzyli takie MAC adresu zwlaszcza w kieszeni, komu to do jasnej cholery potrzebne przeciez urzycie unicasta wcale nie wyklucza jego mozliwosci pracy jako multicast czego nie mozna powiedziec o sytuacji odwrotnej.

Swoja droga ciekaw jestem czy w kieszeni Welland ME-740K tez wystepuje taki problem.

Tak jak napisalem na wstepie jutro wysylam kieszen via sklep do FEN. Robie to tylko i wylacznie dlatego ze mam juz dwie kieszenei Welland'a (normalne) i bardzo sobie chwale je za design i jakosc. Lepiej zeby kieszen zaczela dzialac bo inaczej mnie popoamietajaB)
Edytowany przez yamakasi007 dnia 22-07-2007 15:34

fbird
no wlasnie, trudno sie nie zgodzic, po kiego taki mac adres dawali tym urzadzeniom (piszesz ze masz jeszcze inne kieszenie tego producenta, one nie maja macow multi??), ip swoja droga, ale mac jest urzywany jako adres w ethernecie (choc nie tylko) i tak naprawde to trzebaby poczytac dokumentacje ethernetu co ona o tym mowi, choc po tym jak dzialaja urzadzenia roznych producentow to tak sobie mysle po ch..... sa w ogole jakies standardy bo i tak kazdy robi po swojemu, ahhhh

yamakasi007
Wiesz akurta na ethernecie sie znam bo robie w sieciach komputerowych i wierz mi, ze w wszystkich obecnie sprzeawanych urzadzeniach MAC sluzy tylko do adresacji. BO popatrz na to. Wywolanie idzie przez IP czas wygasniecia pakietu tez po IP. MAC to najnizsza warstwa ethernetu. Oczywiscie jakies potezne routery, o zaawansowanych opcjach moze to potrzebuja do jakis spercjalnych funkcji jak IGMP albo spanning tree. Kurcze ale jedno mnie wpiernicza naprawde. Na opakowaniu jest napisane ze kieszen pracuje przez TCP/IP a nie przez IPX czy NetBuie czy tez Net BIOS. OCzywiscie moze wykorzystywac elementy tych protkolow ale na litosc boska po to jest ustalona specyfikacja zarowno sieci LAN zeby nikt nie robil takich rzeczy jak mamy na przykladzie Wellanda, bo zaraz bedzie tak ze wszyscy zaczna produkowac wlasne protokoly, Zaczynam juz sie bac co to bedzie jak Welland wypusci obudowe pod TCP/IP v6. Wtedy beda niezle jaja.B)

fbird
hehe, no sieciami tez sie teroche zajmuje, ale mniejsza o to, zgadza sie ze kieszen dziala tylko po IP, jesli chodzi o uslugi, smb i ftp oraz www, tak to jest zrobione, natomiast fizycznie jest tam ethernet, faktycznie Ty uzywasz adresu ip, bo uslugi smb i ftp sa do tego adresu podpiete, ale jak cos wysylasz to fizycznie idzie po eth, i druga warstwa wpisuje swoj mac oraz mac do kogo ma to dojsc i taka informacja fizycznie idzie po ethernecie, ip i inne rzeczy sa zawarte w tych pakietach, ale w srodku, nawiazujac do Twojej wypowiedzi "Na opakowaniu jest napisane ze kieszen pracuje przez TCP/IP a nie przez IPX..." to kwestia implematacji IPX wymarl smiercia naturalna, natomiast IP zyje, nie moge powiedziec ze IP na tej kieszeni nie dziala, bo dziala, natomiast nie dzilala wlasnie ethernet, dwa wezly IP polaczone za pomoca ethernetu uzywaja protokolu arp do ustalania adrsu fizycznego pod ktorym znajduje sie dany ip, prosta sprawa, zeby taki mac ustalic to stacja wysyla pakiet broadcasowy ale broadcastowy dla ethernetu a nie IP z pytaniem kto ma takiego IPa, taki pakiet zostaje odebrany przez wszystkie staje w danym segmencie, oczywiscie odpowoda jedna, juz konkretnie do tego kto pytal, z tego co sprawdzilem to linksys nie akceptowal takich MAC adrsow i za chwile znow pytal kto ma takie ip i znow kieszen odpowiadala i tak w kolko, tak ze po ip do kieszeni nic nie poszlo. Jakby co to sluze zapislem z ethereal'a na maila. Co ciekawe z kompami kieszen dziala i rzeby bylo jeszcze smieszniej to kumpel mial to podlaczone przez wbodowaneo switcha w linksysa i dzialolo, tzn jego komp i moj rowniez wpiety to portow eth laczyl sie kieszenia rowniez wpieta w port eth na linksysie, ale juz router nie byl sie w stanie z polaczyc, tak samo jesli podlaczyem sie przez wifi to juz nie moglem dostac sie do kieszeni. Generalnie to w tym upatruje problem, ciekaw tylko jestem co producent zrobil problem rozwiazujac, czyzby zmiana jednego bitu w MACu?? Swoja droga ja mam spro sprzetu u siebie i jakos wszystkie moje urzadzenia maja pierwszy oktet 00.

Pozdr
Grzesiek

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 103

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,695,090 unikalnych wizyt