22 Listopada 2024 16:53:54
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.188.223.120
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Freshtomato 2020.2 Asus RT-AC66U_B1 - po czasie zwalnia Internet, prędkość netu spada
marianpro
Na Asus RT-AC66U_B1 postawiłem Freshtomato K26ARM-NG 2020.2 w wersji AiO, wcześniej był Merlin najnowszy.

Po kilku dniach zauważyłem, że po około dobie, Internet mi zwalnia prawie do zera, tak, że ledwo Google da się wczytać.
Podpiąłem więc WAN tego Asusa do LAN drugiego routera (FritzBox) i aktywując formę DMZ na tym LAN, by mieć jakąś kontrolę nad netem.
Żadnych limiterów pasma i QOS nie ustawiałem.
Minęła kolejna doba i ok, ale już po drugiej znów Internet na poziomie max 0,1Mb/s, a na Fritzbox prędkość taka jak od ISP (Neostrada). Podłączyłem inny PC do LAN Asusa i to samo, ledwo Google wczytał.
Restart Asusa i znów Internet wrócił do pełnej prędkości.

Kiedyś miałem coś podobnego na DD-WRT + NETGEAR R6400 i przeszedłem na Tomato co rozwiązało problem, więc nie drążyłem przyczyny. Było to w innej lokalizacji na DSL od Orange. Inne też fizycznie były kompy i inny switch.

Teraz znalazłem jedynie stary wątek, że komuś się zapychał RAM i radą było wyłączenie monitorowania pasma i ruchu IP, ale ja mam 90% RAM'u wolnego i 30% NVRAM.

Dziś wyłączyłem WiFi ale na razie nie mogę ocenić czy to coś dało, bo minęło raptem 13 godzin i puki co działa ok. Wcześniej jednak z WiFi nikt nie korzystał.

Ponieważ temat dotyczy dwóch różnych routerów, dwóch implementacji firmware i dwóch łączy, wnioskuję, że temat musi być znany, więc może i jest rada?

djwujek
Jak u ciebie jest z zasięgiem pod tomato na tym ruterku ? Testowałeś może ile jest w stanie wyciągnąć wan-lan ? A powiedz mi bo wiem że ta wersja ma antenki na stale czy są z nimi jakieś problemy np luźno chodzą ?
A co do twojego problemu po wgraniu tomato czyściłeś nvram ?
---- SIEĆ 1 -----

1.Modem Vectra 600/60 Mbps
2. Edgerouter X - Dom
3. Edgerouter X - Goście
4. Edgeswitch 24 Lite
5. Asus RT-N 12 d1 DD WRT 43012 - Goście
6. Nas QNAP TS-228A + 1 x 4TB
6. UPS 510W

------ SIEĆ 2 -------
1.Modem Livebox 3.0

marianpro

Cytat

djwujek napisał(a):

Jak u ciebie jest z zasięgiem pod tomato na tym ruterku ? Testowałeś może ile jest w stanie wyciągnąć wan-lan ? A powiedz mi bo wiem że ta wersja ma antenki na stale czy są z nimi jakieś problemy np luźno chodzą ?
A co do twojego problemu po wgraniu tomato czyściłeś nvram ?

Nie używam WiFi. W szafie go mam razem z pozostałymi klamotami. Wcześniej zostawiłem włączone WiFi bo zapomniałem wyłączyć (ale zabezpieczone, więc odpada temat pasażerów na gapę - gdyby ktoś sugerował).
Nie testowałem LAN-WAN między routerami. Po OpneVPN TAP/TCP testowałem tylko w sieci lokalnej, bo to mnie interesowało: 6MB/s.
Antenki są na stałe, nie latają.

Tak, NVRAM czyściłem, robiłem też 3x30s, bo inaczej po Merlinie nie chciało to w ogóle wstać.

Aha, procesor max 5% jak by ktoś pytał.

djwujek
A spróbuj zeskanować kanały na wifi i wybierz jakiś wolny i na nim spróbuj.
---- SIEĆ 1 -----

2. Edgerouter X - Dom
3. Edgerouter X - Goście
4. Edgeswitch 24 Lite
6. UPS 510W

------ SIEĆ 2 -------
1.Modem Livebox 3.0

marianpro

Cytat

djwujek napisał(a):

A spróbuj zeskanować kanały na wifi i wybierz jakiś wolny i na nim spróbuj.

Jeżeli chcesz, by potestować dla Ciebie, to Ci powiem, że to wg mnie nie ma sensu i już Ci wyjaśniam dlaczego tak uważam.
WiFi zależy od masy czynników jak zapewne wiesz. Kanały, pasma, zakłócenia, odbicia, anteny nadawcze, anteny odbiorcze, być może moc o ile nie jest narzucona programowo lub sprzętowo itd.
Zatem to, że ja się pochwalę zasięgiem na 3 stropy i 25 metrów na boki, nie znaczy, że Ty będziesz zadowolony w M3 w bloku.
Oczywiście jest sprzęt gorszy i lepszy ale musieli byśmy mieć odnośnik taki sam.
Czyli jakiś AP "wzorcowy" i do tego mniej więcej porównywać inne, w tej samej lokalizacji, na tych samych kanałach i paśmie, na tym samym kompie czy smartfonie i do tego sprawdzając czy czasem sąsiedzi nie zmienili czegoś, np. ktoś nie wyłączył albo nie włączył czegoś nowego.

djwujek
Żle mnie zrozumiałeś ja nie chce żebyś go dla mnie testował tylko próbuję ustalić czemu nie działa u ciebie ja mam słabszego Asusa i u mnie nic nie przerywa.A sprawdzałeś logi może tam coś jest.
---- SIEĆ 1 -----

2. Edgerouter X - Dom
3. Edgerouter X - Goście
4. Edgeswitch 24 Lite
6. UPS 510W

------ SIEĆ 2 -------
1.Modem Livebox 3.0

jurekk

Cytat

marianpro napisał(a):

Nie używam WiFi.

Połączony z 28 kwietnia 2020 08:52:42:

Cytat

marianpro napisał(a):
Po kilku dniach zauważyłem, że po około dobie, Internet mi zwalnia prawie do zera, tak, że ledwo Google da się wczytać.

Zapewne jakiś tryb oszczędzania energii się aktywuje.
Edytowany przez jurekk dnia 28-04-2020 08:52
AX3000 v2 Tomato
ea6500v2 @Ac66u_B1 @1000 Aimesh
ea6700v cfe (custom) @AC66u_B1 node
node Aimesh,

marianpro

Cytat

djwujek napisał(a):

Żle mnie zrozumiałeś ja nie chce żebyś go dla mnie testował tylko próbuję ustalić czemu nie działa u ciebie ja mam słabszego Asusa i u mnie nic nie przerywa.A sprawdzałeś logi może tam coś jest.

A, bo widzisz, ja napisałem wyżej, że z WiFi ja nie korzystam w ogóle, stąd myślałem, że odnosisz się do swojego wcześniejszego pytania jak u mnie ogólnie chodzi WiFi względem Twojego. ;-)

Problem jest z Internetem po LAN'ie i to po czasie, nie od razu.

To samo było z opisywanym przeze mnie DD-WRT + NETGEAR R6400. Musiało upłynąć czasem kilka dni.
W pierwszej chwili (z NETGEAR'em) myślałem, że to problem z DSL Orange, więc to wtedy zgłosiłem i powiedzieli mi, że coś "wysyca" łącze. Pomyślałem więc, że może jakiś wirus albo jakiś atak DDoS.
Stąd teraz Asus'a z FreshTomato testuję wpiętego kaskadowo do innego routera, by widzieć, czy ten "główny" też się "zapycha" no i nie, nie zapycha.
Zatem wnoszę, że problemem jest firmware.

Dziś niestety nadal działa.

Co do logów, to trzeba by wiedzieć co szukać i co taki efekt może robić.

jurekk
Spróbuj tego , kto wie moze pomoze:
https://www.linksysinfo.org/index.php?threads/if-dont-use-wifi-in-freshtomato-you-can-use-modprobe-r-wl-to-unload-it-completely.75306/post-313315
AX3000 v2 Tomato
ea6500v2 @Ac66u_B1 @1000 Aimesh
ea6700v cfe (custom) @AC66u_B1 node
node Aimesh,

marianpro

Cytat

jurekk napisał(a):

Zapewne jakiś tryb oszczędzania energii się aktywuje.

Dzięki @jurekk za zainteresowanie tematem.

Kiedyś miałem problem z funkcją "green" na routerze FritzBox, ale tam jasno jest to ustawione i schodzi z 1GB/s do 100Mb/s i dotyczy LAN'u.

W Tomato jest coś w ogóle takiego co by generowało taki efekt? Czy myślisz raczej o jakimś bug'u poza GUI?

Połączony z 28 kwietnia 2020 09:33:07:

Cytat

jurekk napisał(a):

Spróbuj tego , kto wie moze pomoze:
https://www.linksysinfo.org/index.php?threads/if-dont-use-wifi-in-freshtomato-you-can-use-modprobe-r-wl-to-unload-it-completely.75306/post-313315

Być może ma to związek z WiFi. Na razie po prostu wyłączyłem WiFi z GUI i działa bez zacięć, choć nie wiem czy jedno z drugim ma związek, bo raptem doba minęła.
Będę też już musiał raczej oddać router do firmy, bo OpenVPN jest potrzebny a obecnie net turla się zastępczo na jakimś TP-Linku starym.

Na razie więc nie mieszam, do czasu kolejnego spowolnienia. No chyba, że ktoś tu napisze, że spotkał się dokładnie z tym problemem i będzie wiedział dokładnie jaka przyczyna lub przynajmniej jakie rozwiązanie albo będzie widział co w logach można sprawdzić, to tak zrobię.

Jestem więc otwarty na sugestie.
Edytowany przez marianpro dnia 28-04-2020 09:33

Marco76
Jak trzymasz wszystko gdzieś na dnie szafy to sprawdź może temperatury.

Ja co prawda mam N18u ale wentylacja tych nowszych routerów z ARM na pokładzie to jakaś porażka - wolno stojące niczym nie zasłonięte urządzenie, w dodatku nie obciążone - 75 stopni na CPU. Dorobiłem sobie więc chłodzenie i z miejsca temperatura CPU spadła o 20 stopni.
[small]Pozdrawiam, Monter
Asus RT-N18 + FreshTomato 2019.3 K26ARM USB AIO-64K-NOSMP + ILHM v2
HTPC Chieftec FLYER FI-02BC-U3 + GA-H61N-USB3 + i3-3225 + 4GB RAM + LibreELEC + Xbox DVD Remot

marianpro

Cytat

Marco76 napisał(a):

Jak trzymasz wszystko gdzieś na dnie szafy to sprawdź może temperatury.

Ja co prawda mam N18u ale wentylacja tych nowszych routerów z ARM na pokładzie to jakaś porażka - wolno stojące niczym nie zasłonięte urządzenie, w dodatku nie obciążone - 75 stopni na CPU. Dorobiłem sobie więc chłodzenie i z miejsca temperatura CPU spadła o 20 stopni.

Zgadzam się z Tobą, że słabe mają chłodzenie Asusy, ale...

Po pierwsze, problem dotyczył dwóch różnych urządzeń, również NETGEAR'a.
Po drugie, tylko Asus'a miałem w szafie, a obecnie mam go w domu na testach i też pojawił się problem.
Po trzecie, temperaturę w routerze mam na poziomie 50 st.C o ile FreshTomato podaje poprawną, choć jak wystąpił problem mogła być wyższa, choć nie wiem dlaczego miało by tak być. Sprawdzę o ile się problem powtórzy.
Po czwarte, na Merlinie się nie przycinał.

Marco76
OK, z pierwszego posta tyle szczegółów nie wynikało, więc napisałem to, co napisałem.

Z innej beczki - gdy się przytnie to wtedy jesteś w stanie wejść w WebGUI czy raczej nie odpowiada?
Pytam bo ja miałem kiedyś podobny przypadek, ale winą był skrypt umieszczony przeze mnie w routerze, który w pewnych wyjątkach nie kończył pracy a cron odpalał kolejne jego kopie. To jedyny przypadek kiedy udało mi się podnieść load routera na tyle, że pomógł tylko restart. Wtedy do GUI wejść się już nie dało ale o dziwo przerzucał pakiety, jednak bardzo wolno - więc może coś w tę stronę? Masz może jakieś swoje skrypty dodane do routera?

Tak czy siak trzeba by po przycince wejść do konsoli i sprawdzić co się dzieje z LOAD i co pokazuje TOP. Innych pomysłów nie mam.
Edytowany przez Marco76 dnia 28-04-2020 11:49
[small]Pozdrawiam, Monter
Asus RT-N18 + FreshTomato 2019.3 K26ARM USB AIO-64K-NOSMP + ILHM v2
HTPC Chieftec FLYER FI-02BC-U3 + GA-H61N-USB3 + i3-3225 + 4GB RAM + LibreELEC + Xbox DVD Remot

marianpro

Cytat

Marco76 napisał(a):

OK, z pierwszego posta tyle szczegółów nie wynikało, więc napisałem to, co napisałem.

Z innej beczki - gdy się przytnie to wtedy jesteś w stanie wejść w WebGUI czy raczej nie odpowiada?
Pytam bo ja miałem kiedyś podobny przypadek, ale winą był skrypt umieszczony przeze mnie w routerze, który w pewnych wyjątkach nie kończył pracy a cron odpalał kolejne jego kopie. To jedyny przypadek kiedy udało mi się podnieść load routera na tyle, że pomógł tylko restart. Wtedy do GUI wejść się już nie dało ale o dziwo przerzucał pakiety, jednak bardzo wolno - więc może coś w tę stronę? Masz może jakieś swoje skrypty dodane do routera?

Tak czy siak trzeba by po przycince wejść do konsoli i sprawdzić co się dzieje z LOAD i co pokazuje TOP. Innych pomysłów nie mam.

Dzięki za celną uwagę. To mogą być zatem dwa różne problemy, choć jeden skutek.

O ile w NETGEAR nie dało się nawet zalogować, o tyle w ASUS'ie z GUI (na które się dało zalogować bez przycięć) śledziłem właśnie ten problem, bo LAN działał jak należy.
W pierwszej chwili to był pomysł, czy czasem może nie zlimitowałem pobierania aktualizacji na jakiejś 10'tce, a jak wiadomo, te potrafią szarpać całe pasmo no i który komp szarpie.
Jak się okazało jeden komp ściągał sterownik HP, 177MB przez ponad 30 minut. Po anulowaniu pobierania nie poprawiło się. Potem w domu już testy robiłem w tym sensie, że nic nie robiłem, czyli po prostu router wpięty do netu po DMZ drugiego i padł po 2 dniach.

Skryptów własnych nie mam, obecnie tylko serwer OpenVPN TAP/TCP ale w chwili problemu nikt nie korzystał. Na chacie też nie odpalałem.

qwerty321
Dasz zalogować się zdalnie do GUI ? Napisz na pm login i hasło. Wieczorem wejdę i zerknę. Później sobie zmienisz z powrotem.

marianpro

Cytat

qwerty321 napisał(a):

Dasz zalogować się zdalnie do GUI ? Napisz na pm login i hasło. Wieczorem wejdę i zerknę. Później sobie zmienisz z powrotem.

Musiałbym trochę go przygotować, od usuwania certyfikatów po usunięcie części logów z czasów obecności routera w firmie, a nie wiem nawet jak to się robi.
Do tego to wywoła kolejne zmiany a ja nie chcę ich wprowadzać hurtowo.
Na razie nadal chodzi, czyli może coś z WiFi nie teges.

Może podziel się pomysłem jaki masz.

qwerty321
Nie mam żadnych. Ja bym chciał go samemu wyczyścić i poustawiać od zera, bo nikomu wierzyć nie można jak mówi, że wyczyścił, a się okazuje że jednak nie wyczyścił. Ja bym chciał w nim pendrive i jeszcze ssh.
A który rozdaje dhcp? A co pokazuje iptaf jak się zmuli? Zamiast go restartować to byś mu usługi restartował kolejno przez ssh..

marianpro

Cytat

qwerty321 napisał(a):

Nie mam żadnych. Ja bym chciał go samemu wyczyścić i poustawiać od zera, bo nikomu wierzyć nie można jak mówi, że wyczyścił, a się okazuje że jednak nie wyczyścił. Ja bym chciał w nim pendrive i jeszcze ssh.
A który rozdaje dhcp? A co pokazuje iptaf jak się zmuli? Zamiast go restartować to byś mu usługi restartował kolejno przez ssh..

Tak, źle zrobiłem, że go zrestartowałem jak był problem, a miałem go już w domu. Wtedy można by posprawdzać na żywo i jak piszesz wyłączać usługi pojedynczo (przez SSH musiałbym się nauczyć).
Jednak jak był problem, to raczej na 0,1Mb/s raczej byś się nie połączył.

Na razie bez WiFi działa, choć to może być przypadek a nie związek z problemem.
Niestety dziś muszę go zanieść do firmy, bo potrzebny jest VPN. Jak się sypnie ponownie, to będę wtedy więcej sprawdzać.

Co do czyszczenia i resetowania, to nie mogłem wgrać FreshTomato po Merlinie, więc czyściłem go 3x30 nie tylko NVRAM. Po wgraniu 2020.2 wyczyściłem NVRAM raz jeszcze z GUI FreshTomato.
Faktycznie, po tym parę rzeczy ustawiałem, m.in. certyfikaty OpenVPN i założyłem userów, bo mam dwuetapową weryfikację.
Zawsze coś można nieświadomie spitolić.
Jednak, gdybyś mi to wyczyścił to musiałbym go dalej trzymać w domu z tydzień i patrzeć jak się zachowuje. Kolejnym etapem była by znów konfiguracja OpenVPN itd. I znów z tydzień testów. Kurcze, na ten moment nie ma jak tego zrobić fizycznie.

Co do Twoich pytań:
1) o DHCP - to nie rozumiem - wszystko loklanie ma przydzielone po MAC, a łączący się po OpenVPN mają DHCP
2) IP Trafic pokazywał to co się działo, czyli te 0,1Mb/s na przykład

Tak czy inaczej odezwę się w tym wątku jeszcze niezależnie od sytuacji i powiem jak jest.

qwerty321
Nie wiem w czym jest problem poustawiać router z palca. To kwadrans. Pytałem czy jak go ustawiłeś jako drugi to czy on rozdawał dhcp? Nie chodziło mi o IP Trafic ale o iptraf-ng. Przy 0.1Mbit ssh działa.

marianpro

Cytat

qwerty321 napisał(a):

Nie wiem w czym jest problem poustawiać router z palca. To kwadrans. Pytałem czy jak go ustawiłeś jako drugi to czy on rozdawał dhcp? Nie chodziło mi o IP Trafic ale o iptraf-ng. Przy 0.1Mbit ssh działa.

Nie każdy jest tak mega skupiony i mega szybki, nie wspominając o wiedzy. Mnie chyba same wpisanie MAC'ów zajęło więcej jak te 15 minut a było ich tylko ze 20. Wink

Tak, przy podpięciu jako drugi rozdawał DHCP oczywiście, symulowałem prawdziwy WAN.

Nie siedzę w Linuxie, więc nie wiedziałem co to iptraf-ng. Dopiero co wygooglałem. Zatem - nie, nie sprawdzałem.

Dam znać jak nadarzy się okazja do testu lub coś siądzie i sam sprawdzę. Może jednak radio coś przymulało. Włączę je testowo jak będzie okazja. Też jestem ciekaw.

P.S.
Może wiesz, skąd jest nadawana nazwa sieci WAN (w Windows - o ile to ma znaczenie)? Chodzi mi o to, że mimo wpięcia do Tomato, Windows pokazuje nazwę "Business" czyli chyba tę od Orange, bo ja nic nie nadawałem.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 84

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,269,502 unikalnych wizyt