22 Listopada 2024 20:55:48
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.221.52.77
Zobacz wątek
Lepszy jest nas czy serwer z RAID0?
serwer serwer 41%[9 głosów]
NAS NAS 59%[13 głosów]
Wszystkich głosów : 22
 Drukuj wątek
NAS vs homemade server
dar3k
Witam,
Zastanawiam się nad zakupem serwera NAS lub zbudowaniem własnego serwera (na używanych podzespołach), kwota jaką mogę na to przeznaczyć to ok. 500zł (bez dysków). Zależy mi na dużej otwartości systemu (duża ilość gotowych paczek do instalacji w systemie - w przypadku serwera nie ma problemu bo postawić mogę sobie Debiana i mieć wszystko czego chce, gorzej w przypadku NAS).
Jeżeli NAS to jaki polecacie? Jeżeli ktoś posiada NAS to jak wygląda pobór prądu przez urządzenie oraz wydajność (prędkość dysk w RAID <-> LAN oraz USB <-> LAN).

Jeżeli serwer to najlepiej na jakich podzespołach aby pobierał mało prądu i był stosunkowo wydajny

zależy mi na ok 2TB przestrzeni z RAID0 dla danych ważnych, wymagających lustra, oraz na wpięciu dysku USB z danymi do udostępnienia np przez DLNA (dane mało ważne i łatwo odtwarzalne typu muzyka, filmy).
Bawił się ktoś w taki serwerek - może warto kupić do tego dysk SSD (32GB) z którego poleci system, a zasoby będą z dysków (w nocy, gdy nie będę z nich korzystać mogę wyłączyć dyski, żeby się nie zużywały oraz prądu nie pobierały).
ER-12 + 4x UAP-AC-PRO

balagaan

Cytat

dar3k napisał(a):
z RAID0 dla danych ważnych, wymagających lustra,

raid 0 to raczej żadna ochrona, może mylisz z RAID 1. Możesz ew robić backup na HDD usb, ale jak jest wpięte cały czas to też nie czuł bym się bezpieczny.

a do czego ma być ten nas ?
-----------------------------------------------------------------------------------------

dar3k
Sorry oczywiście miałem na myśli raid1,
nas ma być do domu, dyski w raid głównie do przechowywania zdjęć w RAW, dodatkowo serwer DLNA, lecz również jakaś chmura typu owncloud, serwer www (php+mysql dla jakieś galerii), serwer ftp/sftp, maszyna do pobierania z internetu (transmission + pyload), także, dyski w raid nie będą potrzebne cały czas, a dysk/dyski nie w raid (USB lub w przypadku serwera po SATA też mogą być) będą chodzić cały czas.

Aktualnie mam do routera wpięty zwykły dysk 2,5" od ponad 2 lat (według HHD Tune przelatane ma z tego co pamiętam ponad 900dni pracy) i odpukać działa Smile
ER-12 + 4x UAP-AC-PRO

jezikk
Wez jakiegos Atoma od serii d510 w gore, do kupienia na Allegro za 100-200zł uzywki. + do tego ze 2GB RAM.

Na OS polecam: OMV (na Debiania) lub XPnology
Po LAN wyciagam 100MB/s (wysysam połączenie 1gbit) na d510.

Kontrolny
ReadyNAS oczywiście.
Jak już było młócone nie raz, może dwa, tworzenie własnego serwera to zajęcie dla osób owszem ambitnych i posiadających dużo czasu. Wiedza i doświadczenie zdobyte w ten sposób bezcenne, ale czy się do czegoś przyda, tego nie wiadomo. Na co innego można spożytkować ten czas, to już każdy indywidualnie.
--
Netgear R6300 v1 OFW :-o
Netgear WNR3500L v2 × 3
Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-121 K26 USB AIO
ReadyNAS Duo v1

dar3k
Próbowałem coś poszukać lecz nie znalazłem płyty z raidem dla tych procków Sad możesz podrzucić jaką konfigurację masz? Jak to się ma z poborem prądu?
ER-12 + 4x UAP-AC-PRO

jezikk

Cytat

dar3k napisał(a):

Próbowałem coś poszukać lecz nie znalazłem płyty z raidem dla tych procków Sad możesz podrzucić jaką konfigurację masz? Jak to się ma z poborem prądu?

Moj konfig: Intel D510 + 2GB RAM + RAID1 2x3TB (na zlaczach z plyty), kontroler 4xSATA na PCI (OS, 2x hdd bez raid).
Sumarycznie mam tam 5xHDD.
Pobór prady:
- podczas pracy: 35-40W
- w idle: 18-20W

OS: OMV (jest to oparte na Debianie wiec jesli nie ma pluginu w bazie OMV to po ssh instaluje z repo/kompiluje i gotowe).
Wydajnosc: transfer to 100MB/s (r/w) czyli wysysam łacze gigabitowe.

U mnie serwer ten pracuje juz dobre 3 lata i jestem zadowolony. U mnie nie pracuje 24/7 tylko w okreslonych porach. A jak potrzebuje ad-hoc to WoL odpalam go w 45sec.

Zerknij do sklepów: http://itx-sklep.pl/ i http://www.mini-itx.com.pl/

majkel152
18-20W w iddle sama płyta ;p lub z uśpionymi dyskami Pfft , postawienie xpenology to 5-10minut Smile tam można sobie wybrać jaki raid itp, galeria jest i to co na dsm. ja tam wolę debiana w cli , choć dsm mam w qemu . mój naseł ze stopki i.imgur.com/6Y8Kj93.jpg
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png, jakieś dziwne urządzenia , ups, światłowody, apeki i działa miło Smile

kolopeter
jest jeszcze jedna opcja. postaw sobie np. windows 7 z dyskami w raid1 na tym co masz. do tego virtualny komputer z jakim system chcesz do zabawy, ustawiony aby startowal automatycznie. masz z glowy problem z uszkodzeniami systemu plikow po zaniku pradu,czy odzyskiwania danych , ze nie wspomne o usypianiu dyskow. dodatkowo masz stacje robocza z win bez kombinacji. zalezy tez na jakich uslugach ci zalezy...
OMV mozesz zainstalowac na debiana , lub sciagnac gotowy obraz.
na szybko dla proby : winda z wirtualem OMV i dyski wirtualne podpiete jako fizyczne, na ktorych tworzysz sobie soft raid.
zakladam oczywiscie ze masz windowsa.
sam mam plyte z atomem 330 asrocka. obudowa na 4 dyski. 2 x2radi1
systemem jest debian na pendrivie, ale mam zamiar pobawic sie w virtualizacje, wiec zrobie tak jak pisalem u gory, albo postawie ESXI i tam sie bede wirtualizowal, ale w tym przypadku, strace mozliwosc uruchomienia komputera jako awaryjnej stacji roboczej.
opcji jest wiele. OMV jest o tyle fajny, ze jest na debianie z jego zaletami i mozliwoscia uzycia EXT3, z ktorego chyba najlatwiej odzyskac dane. ja tam sie osobiscie boje troszke autorskich systemow plikow z synology , zfs z freenas, czy wirtualnych dyskow tworzonych przez vmware.
i jak madrzy ludzie mowia nawet dyski w raid1 warto backupowac.

Połączony z 13 październik 2014 06:10:16:
doczytalem twoje uslugi. moze jednak warto to zrobic na virtualnych. robisz sobie kopie virtualnych systemow i w razie problemow uruchamiasz VM odstawiajac uszkodzony system. wszystko zajmuje kilka minut, zamiast walki z ratowaniem po ..upgradzie systemu.
http://technonstop.com/tutorial-setup-nfs-server-windows
chyba windows server 2008 jest darmowy, wiec tez troszke ulatwi sprawe.
i masz 2 w jednym prosty serwer i wirtualne komputery ze swoimi uslugami. moze duzo roboty na poczatku ,ale przynajmniej czlowiek sie czegos nauczy

Połączony z 13 październik 2014 06:25:26:
http://www.howtoforge.com/install_nfs_server_and_client_on_debian_wheezy
i tu jeszcze masz o cliencie nfs na debianie. robisz co chcesz , a w kazdym momencie masz dostep do plikow nawet jak ci system bazowy padnie podlaczajac wyciagniety dysk pod jakis windows
Edytowany przez kolopeter dnia 13-10-2014 06:25

jezikk

Cytat

majkel152 napisał(a):

18-20W w iddle sama płyta ;p lub z uśpionymi dyskami Pfft , postawienie xpenology to 5-10minut Smile

zgadza sie mam ustawione usypianie dysków jak nikt z nich nie korzysta.
Plyta, goła w idlu ma ok 15W z wylaczonym wszystkim czego nie potrzeba w biosie.
Dodatkowo, w debianie ustawione swapowanie na minimum co by dysków nie wzbudzało.

Miałem przez pewiem czas system na pendrive i karcie CF (pod usb) ale to bardziej do testu, a po padzie zasilania jakies problemy byly z naprawa tego wiec odpusciłem.

Jak najbardzej mozna miec debiana i na tym chrooty czy to z omv czy DMS, ale podstawowe pytanie jest czy ma byc tylko serwer NAS ktorey chodzi non stop czy zastepstwo stacji roboczej. Bo takiej Win7 czy Win Server 2008 + virtualizacja na Atomie 330/510 nie podtawisz aby uzyskać sensowny performence.

Testowałem z ciekawosci win xp i win 7 na d510 z 2gb ram i chodziło to nader srednio. Transfery oscylowały raczej przy 30 MB/s dla XP i ok 50MB/s dla 7 a utylizacja CPU 100%.

Ja mam debiana z OMV + pare dodatków (chroot z LAMP, DLNA z serviio + transkodowania + mux dla srt, GIT, owncload) i działa jak złoto. Nie dawno dodałem tan jeszcze file history z win8.

Ten konfig daje rade dla 5-6 userów w domu.

Do tego mamy autostart jak sie posjawia maszymy w domu (skrypt na tomato) i plugin autoshutow do tryby S4 jak nikogo nie ma/nikt nie korzysta + zaplanowane zadanie aby na noc sie wyłaczał jesli nikogo nie ma i nic nie sciaga.

shibby
mój głos na NASa. Przytoczony już wcześniej ReadyNAS np. model 102 ma dość dobre wsparcie jeżeli chodzi o addonsy a ponadto w środku masz Debiana Wheezy. Można więc bez problemu doinstalować sobie z apt co tylko chcesz.
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

SzalonyPtak
A może pomyśl nad podciwym NSA310.
Ja mam zrobiony RAID 1 do tego pendriwe podpietego pod USB.
Koszt serwera NSA310 nie wielki a zrobisz na tym wszystko co potrzebujesz i w mniejszej kwocie.
Odnosnie RAID 1 to mam dysk jeden 3,5 i 2,5. Dysk 2,5 po esata zasilany z tylniego usb. W przednim porcie pendrive. Na pendrive ma zapisywany streaming z kamery IP. Czy 310 pociagnie 2TB to tego nie wiem bo nie sprawdzałem. Ale za to DLNA, ownCloud, czy Transmission dla mnie działa wystarczająco. Masz do tego SQL, Wordpres, eMule, Polkst, Gallery itd.... wszystko z poziomu samego serwera.

balagaan
mój głos za nas,
wychodzi teraz Synology 115j, co prawda procek 800 ale po testach widziałem że zasuwa no i DSM Smile cena koło 400 zł
-----------------------------------------------------------------------------------------

jezikk

Cytat

balagaan napisał(a):

mój głos za nas,
wychodzi teraz Synology 115j, co prawda procek 800 ale po testach widziałem że zasuwa no i DSM Smile cena koło 400 zł

Ale koledze zależy na RAID1 to poco polecać urządzenie 1-dyskowe.

Moje zdanie jest ze jesli ktos potrzebuje NAS jako backupu, sciagania plików, DLNA i nie ma czasu i/lub wiedzy i niechce dlubac to jak najbardziej NAS. Chca wieksze mozliwosci i wydajnosc budowa własnego serwera.

Obecnie mozna kupić NAS czy to Netgera, Qnap czy Synology uzwane w dobrych cenach. Ale mało ktory wyciagnie 100MB/s lub konfortowa prace kilku osob.
Tu masz np Asusa z Intelem za 800zł do kupienia: http://pronas.pl/sprzedam-asustor-202te-intel-2x1-1gb-ram-hdmi-gwar-t6951.html?sid=513760c083a2dbd0d30e2ace43019e9c

dar3k

Cytat

Kontrolny napisał(a):

ReadyNAS oczywiście.
Jak już było młócone nie raz, może dwa, tworzenie własnego serwera to zajęcie dla osób owszem ambitnych i posiadających dużo czasu. Wiedza i doświadczenie zdobyte w ten sposób bezcenne, ale czy się do czegoś przyda, tego nie wiadomo. Na co innego można spożytkować ten czas, to już każdy indywidualnie.

Miałem już kilka lat temu serwer na Debianie (procek 400Mhz 256MB Ram na tamte czasy to był 3-4letni komputer bo wtedy na topie były jednordzeniowe procesory ~1GHz), Osiągi porównywalne do współczesnego routera (jedynie transfer HDD->LAN był na poziomie 100Mbit co z routera na MIPS jest ciężkie do wyciśnięcia). Postawienie Debiana z serwerami to dla mnie nie problem (bo wszystko jest w paczkach do pobrania przez apt-get).

Bardziej zależałoby mi na NAS bo obudowa ładniej wygląda - łatwiej będzie przekazać żonie, że to tu musi stać.. (mniejsza niż obudowa dla serwera z dwoma lub więcej dyskami), no i mniejszy pobór prądu tylko, że chciałbym się również trochę pobawić na nim (coś ala optware na tomato byłoby idealne). Ważną opcją byłoby dla mnie kompletne usypianie dysków (jeżeli z nich nie korzystam dłużej niż, to zostają uśpione aby pracowały długo i bezawaryjnie), oraz możliwość korzystania z dysków USB bez budzenia tych z RAID - zwykły dysk kosztuje prawie połowę tego co "NASowy", a do oglądania filmów przez DLNA nie będzie nic innego potrzebne.

Poczytam o tym ReadyNAS, poszukam testów (czasem również szybkość ma znaczenie bo w laptopie mam dysk SSD więc z niego wycisnę wszystko na co sieć pozwala.).
Jakie realne transfery macie z ReadyNAS 102 po LAN do dysków w RAID1 dla plików ~20MB i większych? Bo na moim starym serwerze pociskało ok 10MB/s Smile
ER-12 + 4x UAP-AC-PRO

shibby
sprawdziłem przed momentem: ReadyNAS 102 + 2x2TB WD Red w RAID1.

Kopiowanie 21GB (pliki różne z przewagą ZIPów po 300MB) z NAS na PC = ~87MB/s
Zapis tych samych plików z PC na NASa = ~51MB/s
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

mosao
Jak ma być RAID1 to Zyxel NSA320/325. NSA320S ma słabsze transfery niż 320, 325 i 325vs takie same.
Co udało mi się wycisnąć z NSA320?

FTP upload: 50MB/s
FTP download: 95MB/s
SMB upload: 57MB/s
SMB download 87MB/s

Przy plikach wielkości 2GB na wd reda
NSA325 masz za ok 420 i będzie pewnie o 20% szybszy
TL-WDR4300 @OpenWrt Barrier Breaker

jezikk

Cytat

Kontrolny napisał(a):
Bardziej zależałoby mi na NAS bo obudowa ładniej wygląda - łatwiej będzie przekazać żonie, że to tu musi stać.. (mniejsza niż obudowa dla serwera z dwoma lub więcej dyskami), no i mniejszy pobór prądu tylko, że chciałbym się również trochę pobawić na nim (coś ala optware na tomato byłoby idealne). Ważną opcją byłoby dla mnie kompletne usypianie dysków (jeżeli z nich nie korzystam dłużej niż, to zostają uśpione aby pracowały długo i bezawaryjnie), oraz możliwość korzystania z dysków USB bez budzenia tych z RAID - zwykły dysk kosztuje prawie połowę tego co "NASowy", a do oglądania filmów przez DLNA nie będzie nic innego potrzebne.

To wszystkie te elementy mozesz uzyskac na tym co proponowałem wczesniej. Obudowy ładne na kilka dysków ala NAS sa dostepne i mozna kupić m.in. w sklepach co podałem wczesniej.

U mnie tak jest ze jak odpalam filmy/muze w dyskow (nie RAID) to RAID1 sobie ładnie spi. Serwer z 1hdd ciagnie ok 21-22W.

dar3k
Faktycznie jest tych nasów dużo - wszystkie specyfikacją bardzo podobne, muszę poszukać u kogoś ze znajomych może posiada i będę mógł się pobawić i zobaczyć jak wygląda dorzucenie jakiś pakietów przydatnych.

PS: czy da się przez nasa dostać do S.M.A.R.T dysku? np. doinstalowując paczkę smartmontools, hdparm?
ER-12 + 4x UAP-AC-PRO

jezikk
Do OMV tak. Dodatkowo z interefejsu mozesz odczytywac SMART i ustawiac alerty i powiadomienia na maila.

Na Synology mozna postawić w Chroot debiana i tez miec wszystko co potrzeba.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 88

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,291,788 unikalnych wizyt