witam.
w najwiekszym skrocie : dwa netgeary polaczone sa WDSem. niestety nie jest to stabilne. niby trzyma 80megabitow ,ale bez powodu ktorys z nich przestaje nadawac/ odbierac, wiec chce sobie odpuscuc WDS na rzecz mocnego routera.
Mieszkam w domu 2 pietra, gdzie dwa salony sa nad soba i chodzi mi o to ,zeby byl znosny sygnal na pietrze ponizej. strop zbrojony. Dookola w zasadzie nie mam obcych sieci, do sasiadow po 20-30 metrow. Nie chodzi mi o pokrycie calego domu. o ile gorny poziom jest pokryty caly poprzez 3500l , to juz dolny nie da sie pokryc 3500ka. Poprostu wiecej murowanych scian itd. zatem chce sie ograniczyc do pokrycia dolnego salonu routerem, ktory bedzie u gory.
moimi faworytami jest netgear r7000 albo r7500. oczywiscie nie skreslam topowych asusow ac68 ac87. karty w lapkach bede zmieniac na dell 1550. Dolni klienci , to glownie telefony, tablety i niestety avi player,ktory jest podpiety do netgeara. Transfery z tego routera po WDS byly okolo 2-2,5 megabajta.
plan jest taki : Mocny router pokrywa gore i dol ,zas stary netgear 3500l bedzie clientem. ewentualnie jakis drugi router z 2 radiamy, gdzie jedno radio bedzie dzialac jako client/bridge ,a drugie jako AP. Chcialbym pociagnac kable, ale niestety nie da sie ... kable , ktore juz sa, niestety sa po drugiej stronie domu , a z tamtego konca mam bardzo slaby sygnal w salonie.... latwiej lapac z gory ..
zatem mam pytanie . jaka moze byc roznica w pokryciu przez netgeara 3500 a ww routery? doczytalem sie w roznych recenzajch ,ze wrt54gl potrafi lepiej pokryc niz te nowe modele,ktorego notabene posiadam takze.
a mialo byc krotko mam nadzieje,ze napisalem w miare jasno
Słyszałeś o powerline?
Na bazie aktualnych routerów i do tego starter pack adapterów z wifi i będzie pewność że będziesz miał zasięg tam gdzie jest najsłabszy. Przykładowe adaptery http://allegro.pl/netgear-powerline-5...82519.html . Ważne jest żeby obydwa gniazdka znajdowały się na tej samej fazie.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Asus RT-N16 - tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-115-NEWDRIVER
slyszalem ,a nawet mialem jeden zestaw z nadajnikiem w N, ale niestety byl uszkodzony i przy restarcie musial byc odlaczony od urzadzen,aby wstal. wada powerline jest to,ze zazwyczaj sieciowki sa na 100mbit.polaczenie miedzy nadajnikami 500mbit raczej nie osiagalne. zatem mamy 100mb/s na sieciowce, straty na kablach w zaleznosci od odleglosci i moze wyjsc qpa. jesli jakis z routerow bylby w stanie pokryc dolny salon, to palnuje jakis maly apek zasilany przez USB podlaczyc do playera i wtedy odpada urzadzenie, ktore znowu pobiera prad. teraz dokladnie nie pamietam , czy powerline nie komunikowal mi sie z powodu odleglosci ,czy z powodu problemow z podlaczonymi urzadzeniami przy starcie. wiec ..odpada.
Edytowany przez kolopeter dnia 12-10-2014 09:39
Jeśli możesz przewiercić sufit i wejść na piętrze gdzieś pod meble, gdzie możesz dociągnąć kabel, to polecam Ubiquiti Unifi. Miałem ten sam problem i efekty działania sieci były rożne. Jak jeden komp działał to było OK, ale jak już doszły inne plus telefony, to była miazga. Pod meblami na piętrze przewierciłem dziurę na parter, dociągnąłem kabel i powiesiłem UniFi Pro (dwuzakresowy). Koszt spory bo jakies 700zł, ewentualnie UniFi (tylko2,4GHz) ale efekty rewelacja. UniFi maskuję dziurę, wygląda jak plafoniera, znajomi nawet się nie zorientowali że to urządzenie sieciowe. Diodę można zgasić. Wersja zwykła mają zieloną, wersja PRO ma do wyboru kolor biały, lub błękitny.
Mikrotik hAP ac2
UniFi AP AC v2-OFW, UniFi AP PRO- OpenWRT, Linksys E1000v2 - Tomato-RT-N5x-MIPSR2-116-Hyzoom.4M-Mini Tenda AC10 - AC1200 OFW NAS - HP Microserver Gen8 i3-3220T, 8GB RAM 5x 3TB WD RED | Xpenology
pomysl zacny . szkoda ,ze nie pomyslalem o tym przed kladzeniem ramki dookola sufitu, wtedy mozna byloby ukryc ap pod regipsami. ale zazwyczaj takie rzeczy wychodza , jak juz sie sciany pomaluje . w kazdym razie sufit jest raczej z dodatkami szklanym , wielkimi dodatkami szklanymi i plastik troszke nie pasuje. tam gdzie mam "komputerowy" wwiercilbym sie w dolna sypialnie... aaa i zapomnialbym... kabel do avi playera musi isc.
nadal ciekawi mnie pokrycie r7000 vs 3500l v1
Nie potrafię ci odpowiedzieć na pytanie, jak się ma pokrycie R7000 w porównaniu do WNR3500L v1, bo nie mam R7000 ani v1. Całkiem prawdopodobne, że R7000 sieje sygnałem mocniej.
Ale co z tego, że na tablecie, czy smartfonie będzie się pokazywało więcej kresek sygnału, jeśli sygnał nadawany przez smartfona/tableta nie będzie w stanie dotrzeć w drugą stronę.
Sprawa wielokrotnie wałkowana na tym forum, że WiFi to komunikacja dwukierunkowa, a powyżej dozwolonych przez prawo mocy i tak nie wolno nadawać.
A często nadawanie powyżej 100mW daje gorsze efekty niż zmniejszenie mocy.
Ja u siebie jade na połowie mocy (17dBm), bo mimo że teoretycznie na pełnej mocy miałem wszystkie kreski na karcie sieciowej, to sygnał był tak przesterowany, że realna przepustowość była na poziomie 40-50mbps, a przy połowie mocy mam 120-140mbps
Mikrotik hAP ac2
UniFi AP AC v2-OFW, UniFi AP PRO- OpenWRT, Linksys E1000v2 - Tomato-RT-N5x-MIPSR2-116-Hyzoom.4M-Mini Tenda AC10 - AC1200 OFW NAS - HP Microserver Gen8 i3-3220T, 8GB RAM 5x 3TB WD RED | Xpenology
jak juz pisalem, chce sie pozbyc wdsa, lub stworzyc most np na 5ghz na nowych urzadzeniach. jesli r7000 bedzie odrobine mocniejsze od 3500l, to wogole sobie odpuszcze bridge.na tomato mam porobione skrypty , ktore restartuja mi tylko i wylacznie wds, jesli wykryja brak pingu. nie chcialem resetowac radia, bo jesli ktos wylaczy router na dole, to gorny router ciagle by resetowal radio. zdaje to egzamin , ale trwa , zanim radia znow sie dogadaja, a wtedy urzadzenia pod radiem na dole nie maja internetu. tablety jakos daja sobie rade, bo nie potrzebuja takich transferow jak player. co do dwukierunkowosci. wszystko sie zdadza, tylko ,ze nie zapomnijmy ,ze baza ma takze swoja czulosc i jesli jest na tyle czula aby odebrac sygnal z tego "slabego" telefonu, to nie widze problemu . rozkminianie , w zaleznosci od ktorej strony sie podejdzie... ostatnio robilem sobie eksperyment. postawilem routerboard rb711 5ghz przy obecnym routerze i poszedlem sobie za ogrod. jakies 30 metow bedzie w linii prostej. telefon sie komunikowal z RB, gdzie 3500 juz nie widzial. zatem gdzie tu problem ze slabym nadawaniem telefonu? bylem 30 metrow w linii prostej dodatkowo 8 metrow roznicy terenu, male okno z tej strony zamkniete, gruba ceramiczna dachowka. odwracanie sie od okna rownalo sie gubieniem komunikacji. zatem fajnie by bylo wiedziec jak sieje r7000 w porownaniu do 3500 i odpowiednikow.
ps. rb711 zamkniety w puszcze z antena chyba 5 dbi.
Hmm.. ja mam piętrowy dom i też wcześniej też miałem problem z zasięgiem w niektórych miejscach internet działał słabo a w innych w ogóle. I kiedy kupiłem R700 przestałem mieć jakiekolwiek problemy z netem, jest szybki i stabliny, nie potrzebuje korzystać z dodatkowych routerów czy wzmacniaczy
Gdy przechodziłem z laptopem z góry (gdzie mam router) na dół to już tam nie miałem wcale zasiegu - tzn. był widoczny, ale nie mogłem w ogóle korzystać z Internetu. Anie sprawdzić pocztę, ani maila... nic. Nie pamiętam jaki model był tamten, ale jakiś standard dołączany do oferty Internetu..
jak juz pisalem, chce sie pozbyc wdsa, lub stworzyc most np na 5ghz na nowych urzadzeniach. jesli r7000 bedzie odrobine mocniejsze od 3500l, to wogole sobie odpuszcze bridge.na tomato mam porobione skrypty , ktore restartuja mi tylko i wylacznie wds, jesli wykryja brak pingu. nie chcialem resetowac radia, bo jesli ktos wylaczy router na dole, to gorny router ciagle by resetowal radio.
Po pierwsze nie mam WNR3500L v1 i nigdy nie miałem, więc może bez sensu się wtrącam, ale jeżeli musisz restartować co chwilę WDS, to tu mi coś nie pasuje.
Korzystałem przez jakiś czas w WDS u siebie, ale to były dwa WNR3500L v2 na Tomato. Jak już się to dobrze ustawiło, co było dość kłopotliwe w praktyce (trzeba było kilka razy chodzić z laptopem i kablem pomiędzy pomieszczeniami, w których stały urządzenia), to potem już raczej chodziło. Więc może na początek, zanim zaczniesz inwestować ciężką kasę sprawdź jeszcze jak by ten WDS chodził na nowszej wersji Tomato i czy wszystko jest ustawione na 101% jak należy. Wbrew pozorom, jest sporo detali, które mogą być źle zaptaszkowane i wtedy faktycznie WDS może szwankować.
nie wiem , czy to nie jest jakis problem sprzetowy, bo kiedys tak czesto to nie padalo. ten wds mam ze dwa lata chyba, a zaczynalem od wersji 80ktorejs. probowalem rozne wersje.
moze bardziej na to zwracam uwage teraz , bo i wiecej sprzetu i przy okazji coraz czesciej korzystam na dole. z tego co wyczytalem wlasnie przy v2 ludzie nie mieli problemow. nie pamietam,czym one sie roznily... pamiec i cos jeszcze. no nie wazne. wcale nie trzeba biegac z kabelkiem. ustawiam wds, mac, wylaczam dhcp, kanal. restart i to samo na tym zakablowanym routerze. dhcp mam z liveboxa,ktory ma wylaczone wifi. ptaszkowanie jest jak masz wiecej niz 2 punkty. jestem poza domem jeszcze ze dwa tygodnie, wiec nie mam jak sprawdzic nazw opcji .
skrypt prawdza mi co minute pinga do drugiego routera, jak go nie ma po 3 razach to ifconfig wds0.1 down pozniej up. przy zawieszce wdsa mam ,ze link w jedna strone jest na np 120 a w druga kiszka. dopiero restart wds pomaga. i chyba nawet ustawilem ,zeby raz w nocy sie restartowal dolny, czyli bezkablowiec. ogolnie te same skrypty mam na obydwoch, w zaleznosci, ktory pierwszy wykryje brak linka, ten resetuje wds0.1
Połączony z 17 październik 2014 05:23:02:
no i n7000 jedzie....
Edytowany przez kolopeter dnia 17-10-2014 05:23
Coś mi się kołacze, że przy WDSie trzeba było jeszcze wyłączyć, lub też włączyć takie drobiazgi, jak WMM, N-only, jakieś konkretne kanały trzeba było wybierać i jeszcze coś tam. Pamiętam też, że ponad zwykłe wyłączenie DHCP w drugim routerze ustawiałem coś bardziej precyzyjnie z IPkami na obu routerach.
o n-only nigdzie nie widzialem ,ze musi byc.
moze uda mi sie dzisiaj pobawic nowym routerem...zdalnie, bo jestem gdzies kolo singapuru, wiec nawet go nie dotkne co najwyzej wireless survey z ktoregos z 3500... moze ktos go chociaz wlaczy w domu do pradu... i mam nadzieje ,ze wifi jest odrazu aktywne, chyba ,ze namowie kobite na minimalna konfiguracje ,abym chociaz na panel mogl wejsc i go poustawiac.
Jeżeli nie ustawisz na obu urządzeniach N-only, to włączy się jakiś klient na G i w tym momencie WDS się wysypie - nie mam racji?
Kanały też nie były dowolne. Trzeba ustawić na sztywno 6 lub 11, jeżeli dobrze pamiętam.
Połączony z 17 październik 2014 17:07:49:
Oczywiście, jeżeli masz w domu urządzenie/a, które działają tylko w G i odpalisz WDSa, ustawisz na obu Netgearach N-only, to takie urządzenia, które mają tylko G będą mogły najwyżej polizać sieć przez szybkę - czyli zobaczą, że jest sieć, ale się nie połączą.
Edytowany przez Kontrolny dnia 17-10-2014 17:07
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?