22 Listopada 2024 21:20:03
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.117.166.193
Zobacz wątek
 Drukuj wątek
Jaki router kupić - dom 100m2.
plejaz
Witam, potrzebuję pomocy w dobraniu routera do domu o powierzchni 100m2 + w przyszłości poddasze (ewentualnie polepszenie zasięgu wzmacniaczem sygnału).
Przeglądając strony internetowe dużo ludzi poleca te dwa modele:
TL-WR1043ND i RT N12vD na chipsecie Broadcom'a.
Różnica jaką ja dostrzegam między nimi to liczba anten i złącze USB, które może funkcjonować jako serwer wydruku czy miejsce na podpięcie dysku twardego.
Jednak różnica w cenie to około 50 zł przeglądając popularny portal aukcyjny.
Chciałby znaleźć złoty środek między ceną, a wydajnością.
Kwota jaką planuję wydać to około 150 zł, ale im mniej tym lepiej.
Z routera będą korzystały 2 komputery połączone poprzez Wi-Fi i smart tv LG podłączony kablem.
Prędkość łącza to do 30 Mbit/s.
Proszę o pomoc, pozdrawiam.

shibby
różnic jest więcej:
- tplink jest na atherosie a asus na broadcomie
- na tplinka masz openwrt/gargoyle a na asusa tomato
- tplink ma switch gigabitowy a asus tylko fastethernet

jako złoty środek polecę Asusa RT-N16. Widzę ciekawą aukcję na allegro:

http://allegro.pl/router-asus-rt-n16-i4660432574.html

ten router ma 128MB ramu (dwa proponowane przez ciebie mają 32MB), 32MB flash (proponowane przez ciebie tylko 8MB). Wspiera tomato i ma switch gigabitowy i ma 3 anteny. Ma też najsilniejszy procek bo 480MHz (tplink ma 400MHz a rt-n12 ma 300MHz).

Masz więc wszystko co najlepsze z proponowanych przez ciebie routerów a prócz tego zyskujesz jeszcze kilka rzeczy.
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

plejaz
Czy w przypadku typowo domowego zastosowania w routerze podzespoly takie jak ram i pamiec wewnetrza maja znaczenie? Router ma dzialac na zasadzie, wlaczyc, skonfigurowac polaczenie wifi, zrobic kopie ustawien i zapomniec.
Obecnie posiadam modem mobilny Samsung Gt B8300 z internetem LTE i mimo braku zewnętrznych anten zasięg w drugim końcu domu pokazuje 2 kreski.
Wolałbym nowy router, dlatego chyba Asus wydaje się odpowiedni na moją kieszeń.

Reasumując Twoją wypowiedź:
Asus - wersja bida, ale może być
TpLink - trochę lepiej, ale szału nie ma, więc nie przepłacając lepiej wziąć Asusa n12vD
Asus rt n16 - najbardziej optymalny wybór, jednak cena jak dla mnie zbyt wysoka.

Kwota 150zl to takie maksimum.

shibby
oczywiście że ram i procek mają znaczenie. wpływają na wydajność obslugiwanego łączą jak i na szybkość i ilość obsługiwanych połączeń jednoczesnych.

Szybki procek to większa wydajność portu USB a to przyda się do dysku podpuetego do routera jak i do obslugo modemów 3G/LTE

majkel152
na taką powierzchnie jedno urządzenie to może być mało, n16 świetny router i wart swojej ceny, ma też mocne radio 2.4GHz , zapoluj sobie na taki + ew dostawisz sobie tam gdzie będzie słabszy sygnał jakiegoś apeka i będzie miodzio pokrycie Smile
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png, jakieś dziwne urządzenia , ups, światłowody, apeki i działa miło Smile

Kontrolny
Jeżeli to jest do, a nie mieszkanie, to moim zdaniem każdy przeciętny router z WiFi spokojnie pokryje zasięgiem i nie potrzeba drugiego urządzenia. W mieszkaniach w blokach jest nieco gorzej, ponieważ wszędzie w koło są sieci od sąsiadów i każdy każdemu sieje zakłóceniami.
Moim zdaniem jak już wydawać kasę na nowy router, to koniecznie z USB.
--
Netgear R6300 v1 OFW :-o
Netgear WNR3500L v2 × 3
Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-121 K26 USB AIO
ReadyNAS Duo v1

majkel152
nieskromnie zacytuję autora "Witam, potrzebuję pomocy w dobraniu routera do domu o powierzchni 100m2 + w przyszłości poddasze (ewentualnie polepszenie zasięgu wzmacniaczem sygnału)."
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png, jakieś dziwne urządzenia , ups, światłowody, apeki i działa miło Smile

sivy19wlkp
mi na 100m2 n16 nie starczyla, ale zapewne ma na to wplyw - polpietra oraz rozmieszczenie n16 w stosunku do przeciwleglego boku budynku *polpietro i po skosie )- gdzie net zanikał bądź był wolny. - dokupilem wiec netgear JNR3000 - majacy gigabita, i "n" 300.
2X ASUS RT-N16 Tomato PL 1.28.0000 MIPSR2-11x PL K26 USB AIO
QNAP TS-112
MediaDroid MT7005K Dual Sim Z działającym AERO2 - ANDROID 4.04

Kontrolny
Powiem nieskromnie, że u mnie w firmie jeden zwykły router AP i to przecież bez sterczących anten, pokrywa ok. 600 m2 powierzchni, w tym ok. 200 m2 biura i 400 m2 hali. Na tym obszarze sygnał jest na poziomie dobrym, ale sygnał "dostateczny", czyli nadający się do przeglądania internetu jest na o wiele większym obszarze. Nawet w następnej hali, w odległości w linii prostej 72 m przez 3 ściany, w tym jedna G-K i dwie Ytong, łapią chłopaki sygnał i surfują po stronach. Warunek - jest to budynek w którym nie ma żadnego innego sygnału sieci WiFi, który by zakłócał.
--
Netgear WNR3500L v2 × 3
ReadyNAS Duo v1

plejaz
Witam, udało mi się dozbierać dodatkowe 50 zł, za sprzedaż starego routera i teraz na wydanie mam 200 zł.
W związku z tym czy do w/w kwoty uda się znaleźć router, ale bez anten ?
Chciałbym, aby leżał w pokoju na szafce - na płasko.
Co możecie powiedzieć koledzy o Netgear WNR3500L v1, cena mniejsza niż 200 zł, ale już z wgranym tomato.

Połączony z 08 październik 2014 09:10:07:
Znalazłem jeszcze takie routery, które można położyć na płasko i są bez anten zewnętrznych.
Czy w ogóle są warte uwagi i czy podołają w łączu telewizji kablowej 20Mbps/2Mbps?

1. ASUS RT-N53 600 Mbps Dual Band

2. TP-Link Archer C20i

3. ASUS RT-N14U

4. ASUS RT-N13U

5. ASUS RT-N14u

6. LINKSYS X1000-E1 N300
Edytowany przez plejaz dnia 08-10-2014 09:10

Kontrolny
WNR3500L jest przeznaczony do ustawienia przede wszystkim pionowo. Chociaż w sumie można spróbować na płasko. Weź pod uwagę, że on nie ma nóżek do ustawienia na płasko, czyli wypadałoby coś przykleić, żeby pod spodem był jakiś przewiew.
--
Netgear WNR3500L v2 × 3
ReadyNAS Duo v1

plejaz
Który byś polecał Netgear'a WNR3500L v1 czy któryś z pozostałej 6 ?
Nie chciałbym, żeby sprzęt tylko "wyglądał", ale również był funkcjonalny, a jego konfiguracja ograniczała by się to paru kliknięć przy pomocy interfejsu internetowego.

majkel152
a tenda n60 ?
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:

Kontrolny
Ja mam WNR3500L v2, więc chwalę swoje.
Napisałeś, że masz na router max. 200 zł, a nowy v2 jest akurat ciut powyżej tej granicy. Więc pozostaje Ci WNR3500L v1, który ma bardzo dobrą relację cena/jakość.
Pozostałe Netgeary albo są drosze - tu bym polecił R7000 :-)
albo te tańsze niż WNR3500L v1/v2 niegodne uwagi, gdyż już za słabe na dzisiejsze oczekiwania i do tego routery poniżej 150 zł potrafią nie mieć USB, a to dla mnie dyskwalifikacja.
Gdybym ja nie miał dziś żadnego routera i kupowałbym nowy na kilka lat w przyszłość, to brałbym coś na ARM z USB 3.0 i 5 GHz.
Ale najtańszy tego typu router kosztuje ok. 370 zł. Więc ponieważ mam WNR3500L v2, który u mnie sprawdza się doskonale, to nie zmieniam :-)
Co do Tendy, to był na tym forum przez chwilę zachwyt nad tym routerem, że taki tani, a tyle ma. Aż ktoś go naprawdę kupił i okazało się, że się przegrzewa, działa niestabilnie, czy coś? Jeżeli jestem w błędzie, to proszę mnie wyprowadzić :-)
--
Netgear WNR3500L v2 × 3
ReadyNAS Duo v1

shibby

Cytat

Co do Tendy, to był na tym forum przez chwilę zachwyt nad tym routerem, że taki tani, a tyle ma. Aż ktoś go naprawdę kupił i okazało się, że się przegrzewa, działa niestabilnie, czy coś? Jeżeli jestem w błędzie, to proszę mnie wyprowadzić :-)

To że się grzeje to fakt ale jest stabilny. Swoją sztukę oddałem znajomemu u którego ten router raz przeze mnie skonfigurowany chodzi bez problemu do dnia dzisiejszego.

@plejaz - gdybyś mnie posłuchał to byłbyś teraz posiadaczem RT-N16 za 179zł a tak widzę skorzystał ktoś inny.

majkel152
pokaż post w którym ktoś napisał że się przegrzewa faktycznie - konkrety, grzeje się ale działa cały czas stabilnie bezproblemowo Smile tak mam go jeszcze, działa u kuzynka przy łączu 100/100 i jeszcze się nie skarżył Smile wiadomo na chłodzeniu poskąpili w nim, ale jak już ktoś chce to może mu przykleić radiatorki i wtedy już jest chłodny Smile no i przecież gwarancja jest
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:

plejaz
Shibby, widziałem Twój post później i kiedy kliknąłem to okazało się, że już kupione.

Czyli żaden z tych które wstawiłem:
1. ASUS RT-N53 600 Mbps Dual Band
2. TP-Link Archer C20i
3. ASUS RT-N14U
4. ASUS RT-N13U
5. LINKSYS X1000-E1 N300

, nie jest wart uwagi ?
Tp-Link Archer posiada wbudowany port usb obsługę dwóch sieci i kosztuje około 160 zł.

shibby
router w sensie hardware to pół biedy. Równie ważny jest soft bo to on steruje całym hardware. Dlatego Tenda N60 z Tomato nie jest głupim wyborem, do kupienia za ok 100zł na allegro.

Będziesz miał dość silnego procka, port USB, gigabit i dual-band, oraz dwie antenki. Z racji iż chcesz router postawić w domku 100m2 to router z wbudowanymi antenkami bym sobie odpuścił. Zewnętrzne antenki zawsze coś dają, zawsze to kilka metrów więcej do zasięgu lub też pokonaną o jedną ścianę więcej.

Druga opcja to WNR3500Lv2 (czemu nie v1 zaraz powiem). v2 ma duży flash i duży ram, ma też gigabit ale przede wszystkim ma złącza u.fl do anten. Przy odrobinie zdolności manualnych można pokusić się o wyprowadzenie anten na zewnątrz. v1 nie ma złącz u.fl tak więc trzeba ciąć ścieżki i lutować anteny wprost do PCB.

Trzecia opcja to poczekać jeszcze chwilę z zakupem i polować na okazyjnego RT-N16 - w sumie to ja chyba jednego mam, muszę sprawdzić jak będę w domu. Asus ma tę zaletę, że jest sprawdzony. Nie bez powodu nazywano go królem Wink Ma 3 anteny, duży flash, dużo ramu i dwa portu USB. Jest też "niezniszczalny", w takim sensie, że nie da się go uwalić na amen wgrywając zły soft. Zawsze można go odratować bez kabelka. Mój egzemplarz ma już prawie 5 lat a nadal chodzi i wygląda jak nowy - no wiadomo obudowa lekko pożółkła Wink Daj tylko znać czy w ogóle jesteś zainteresowany, żebym go nie szukał na darmo Smile

plejaz
Dzięki bardzo za chęci, ale jednak wolałbym zakupić sprzęt nowy.
Jeśli chodzi o zabawę w w lutowanie to odpadam w przedbiegach, a nie mam nikogo znajomego co by się podjął takiej pracy.
To ja już nie wiem co wybrać, posiadałem Samsunga GT-B3800 "małą mydelniczkę" bez anten itp. i jakoś to działało.
Wydawało mi się, że kwota 150 zł jest wystarczająca na router, kiedy dozbierałem do 200 zł okazuje się, że można kupić router, ale też bez szału.
Nie jestem wymagającym użytkownikiem, filmy i muzykę odtwarzam na youtubie lub przez itunes'a.
Sam już nie wiem co wybrać. Wydawało mi się, że któryś z zaproponowanych będzie ok.

majkel152
http://allegro.pl/tenda-n60-dual-giga...47588.html
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 104

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,294,011 unikalnych wizyt