22 Listopada 2024 17:18:10
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.129.247.250
Zobacz wątek
 Drukuj wątek
Jaki sprzęt aby pokryć ok 200m2 biura
jezikk
Witajcie,

stoję własnie przed problemem pokrycia WiFi biuro o powierzchni ok 200m2 (miej więcej 1/2 pietra w bloku). Problem jest ze jest to bardziej prostokąt ok 20-25 x 8-10m. Dodatkowe ograniczenia to to iż routery transmitujace WiFi musza być powieszone na skrajnych wąskich ścianach (tylko tam jest przyłącze LAN). Dodatkowo, w tych miejscach inssider widzi średnio 20-25 sieci na 2,4GHz i ok 6-8 siecie na 5GHz. Komputery stacjonarne będą spiete LAN i podpięte pod wskazane miejsca, ale dla reszty mobilnych i klientów potrzebuje WiFi. Musze postawić 2 sieci, korpnet (wspólna z kompami LAN) i Guest (bez dostępu do żadnych zasobów tylko goły internet odpowiednio przycięty pod względem pasma.

W związku z tym mam pytanie jaki kupic relatywnie tani sprzęt aby to pokryć ?
Myślałem o 2szt TP-Link WNR4300 lub Asus RT-N66 + wymiana antenek na panelówki/sektorówki + konfiguracje sieci w dualband + roaming wifi. Oczywiście alternatywny soft.

Przewidywane obciążenie WiFi w korpnet: 5-10 concurrent user. WiFi Guest: średnio kilka osób.

Co sadzicie o tym wyborze + jakie antenki do tego wybrac ?

Kontrolny
Jeżeli to jest poważna firma, która ma się zajmować obsługiwaniem swoich klientów i zarabianiem kasy dla właścicieli, a nie zabawą, to żadne konsumenckie tp-linki, czy asusy, tylko kontroler WiFi i access pointy dedykowane do tego kontrolera. Np. coś w tym stylu http://www.netgear.com/business/products/wireless/wireless-management/
--
Netgear R6300 v1 OFW :-o
Netgear WNR3500L v2 × 3
Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-121 K26 USB AIO
ReadyNAS Duo v1

jezikk
Core Network będzie po GbLAN. Ale sa laptopy osób które kursują po spotkaniach, wspierają innych i dla ich wygody ma powstać WiFi korpnet'owe. Dla 5-10 power userów nie widzę potrzeby pójścia w rozwiązania enterprice.

A guest wifi to IMO widzimisię managmentu Wink

kamilj
Zawsze możesz pomyśleć nad sprzętem z ubiquiti.
http://allegro.pl/access-point-ubiqui...63632.html
Ładna stylizacja na pewno będzie się nieźle przedstawiać np na suficie.
Jedyny minus to brak gigabitu...
------------------------------------------------------------------------------
[b]RegulaminOpenlinksys.info v0.1
[url=http://openlinksys.info/forum/viewthread.p

jezikk
Myslalem o tym, ale wersje na 2.4 sie nie sprawdza, bo straszny jest tam smietnik, dlatego prio ma byc 5GHz. A ubi dualband juz sa drogie: http://allegro.pl/ubiquiti-unifi-pro-access-point-sufitowy-2-4-5ghz-i3888640891.html ponadto, nie wiem jak z zasiegiem.

Dlatego kombinuje nad 2 urządzeniami soho + antenki panelowe/sektorowe po przekątnej prostokąta umieszczone.

kamilj
Szczerze wolałbym chyba zainteresować się tymi ubiquiti na 5Ghz.
Mimo ceny sprzęt ten nigdy mnie jeszcze nie zawiódł.
Jeżeli nie ubiquiti to może mikrotik?

jezikk
A jak realnie z zasiegiem tego ubiquiti ? Pisza ze anteny maja zysk 34dbi ale ciagle sa to antenki wewnetrzne + 5GHz ktory ma wieksze tlumienie -mam obawy jak to sie bedzie sprawowalo ?

kamilj
W firmie gdzie pracuje pokrywa jakieś 150 m2.
Urządzenie jest zamontowane po środku pomieszczenia na suficie i nie ma kłopotu. Oczywiście mówię o 2,4 więc te 5 nie powinno być dużo gorzej.
Pamiętaj że zawsze masz prawo zwrotu w ciągu 10dni towaru.
Ja bym kupił na testy jedno urządzenie i gdyby coś było jednak nie tak zwróciłbym je.
Edytowany przez kamilj dnia 12-02-2014 15:57

hermes-80
Tylko problem z tym że większość urządzeń nie ma kart 5GHz, standard wifi to 2,4GHz - więc po co ci wifi do którego goście nie będą się mogli podłączyć
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

Kontrolny
Komplikujesz sobie życie założeniem, że muszą być dwa urządzenia na dwóch końcach pomieszczenia. Ustaw jedno urządzenie na środku i wszystko staje się o wiele prostsze i łatwiejsze w konfiguracji oraz stabilniejsze w działaniu. Np. na suficie umieść APka. Albo nawet nie na suficie, tylko na ścianie w połowie dłuższego boku pomieszczenia.
--
Netgear WNR3500L v2 × 3
ReadyNAS Duo v1

koralm
Najłatwiej albo Ubiquiti i do tego jest programowy kontroler, który instaluje się na kompie albo cisco np. WLC 2504 + AP do tego.

Cisco z 3 APkami koszt ok 7-8tyś netto. Ubiquiti to pewnie do 1000zł brutto za 3szt się uda. Z tego co pamiętam to kontroler Ubiquiti także z automatu dostosowuje kanały na AP-ach. (czy roaming na nich działa to nie wiem)
Proud winner of Netgear WNR3500L

jezikk
Problem jest ze nie moge fizycznie nic na srodku tego pomieszczenie powiesić, polorzyc, etc. Jedyne miejsca ktorymi dysponuje to sa te krotkie sciany.

Sprobuje przetestowac te Ubiquiti na 2,4/5GHz.

Sprawdzilem i wszystkie urzadzenie korpo wspieraja 5Ghz wiec powinno był latwiej tym zarzadzic, 2,4 pojdzie na Guest a 5 na korpnet. Pod warunkiem ze zasieg pozwoli.

Kontrolny
A sprawdziłeś, że urządzenia, które będą się łączyć z korpo WiFi posiadają łączność na 5GHz?

Połączony z 13 luty 2014 12:39:53:
Powiem szczerze, że brzmi to dla mnie trochę dziwnie, że nie możesz "fizycznie nic na środku tego pomieszczenia powiesić, postawić". Jeżeli klient życzy sobie mieć dobrze działające WiFi i oczywiście, żeby było niedrogo, to powinien udostępnić miejsce na ścianie w okolicach fizycznie najlepszego punktu umieszczenia urządzenia nadawczo-odbiorczego. czyli np. koło środka dłuższego boku pomieszczenia lub gdzieś indziej w okolicy środka pomieszczenia. Jeżeli klient się upiera, że APek nie może wisieć we właściwym miejscu, to powinien liczyć się z tym, że to będzie kosztować więcej i/lub działać gorzej - dwa APeki, kontroler, większe interferencje, sianie sygnałem na sąsiadów, zamiast na własne pomieszczenie. Przy ustawieniu na środku koszty są na oko 4× mniejsze niż przy dwóch APekach na krótkich ścianach.
Ale co ja się będę wtrącał...
Edytowany przez Kontrolny dnia 13-02-2014 12:39
--
Netgear WNR3500L v2 × 3
ReadyNAS Duo v1

jezikk

Cytat

Sprawdzilem i wszystkie urzadzenie korpo wspieraja 5Ghz wiec powinno był latwiej tym zarzadzic, 2,4 pojdzie na Guest a 5 na korpnet.

Niestety, takie widzimisie ze srodek odpada (pomieszczenia managmentu Wink ). Dlatego kombinuje w kierunku anten panelowych, tylko niewiem jak to w przypadku N'ki jest, powinny byc po 2 anteny panelowe na AP'ka ? Wtedy nie bede bardzo siał po sasiadach.

Ktory wg was: N66 lub WNR4300 lepiej sie tu sprawdzi. WNR4300 jest 2x tanszy, ale czytalem ze ma problemy z zasiegiem.

Snap
Nie wiem czy dobrze myślę , ale u nas mamy ok. 140m2 , i wszystkoisto hula(wifi) na jednym rt-n16 , bałem się że nie obsłuży takiej powierzchni , a tu miła niespodzianka , internet jest wszędzie Smile , w okolicy jest ok 8-10 sieci na 2,4 i jakoś nie nie zakłóca to tak znacząco. w Twoim przypadku zainwestował bym np. n66 ustawił go jako AP 5GHz , na drugiej ścianie połączył bym drugi routerek i na 99% internet powinien hulać wszędzie , poprawcie mnie jeśli się mylę ?

Kontrolny
Jak byś ustawił kanały i SSID na obu urządzeniach? Jak byś rozwiązał w tym wariancie sieć gościnną na 2,4 i sieć korpo na 5 GHz? Gdzie mają być utworzone odpowiednie VLANy?
Jak zaczynam o tym myśleć szczegółowo, to wymiękam. Przy jednym APku to wszystko było by o wiele prostsze. A najprostrze przy dwóch osobnych APkach - jeden na 2.4 GHz - tu wystarczy np. najzwyklejszy WAP54G lub podobny za bezcen - i drugi APek na 5GHz. APeki wpięte fizycznie do odpowiednich VLANów utworzonych na zarządzalnym switchu lub routerze z VLANami i sprawa prosta.
--
Netgear WNR3500L v2 × 3
ReadyNAS Duo v1

jezikk
Dlatego mysle o lepszym routerze aby VLAN zrobic na nich.
SSID beda 2, np: Guest i Korp i beda te same na obu urzadzeniach. Co do kanałów to pewnie kanały musza być różne, tylko nie wiem jak bedzie z roamingiem.

Snap
kontrolny Ale mi chodziło prawie dokładnie to o czym piszesz , czyli 2xAP , kolega jezzik pisał już wcześniej "routery transmitujace WiFi musza być powieszone na skrajnych wąskich ścianach (tylko tam jest przyłącze LAN) , czyli przyłącza są.

Kontrolny

Cytat

jezikk napisał(a):

Dlatego mysle o lepszym routerze aby VLAN zrobic na nich.
SSID beda 2, np: Guest i Korp i beda te same na obu urzadzeniach. Co do kanałów to pewnie kanały musza być różne, tylko nie wiem jak bedzie z roamingiem.

Czy dobrze rozumiem, że główny router dla całej sieci w firmie to ma być jeden z tych routerów, które mają wisieć na obu krótkich ścianach?
Nie wiem jak to wygląda w Asusie, ale mi się nie udało stworzyć działającego prawidłowo VLANu kablowego na routerze klasy konsumenckiej. Oczywiście próbowałem to robić na Tomato, bo w fabrycznym sofcie żaden router klasy konsumenckiej nie ma VLANów kablowych.

Podsumowując - jak by to należało robić, żeby nie odwalać amatorki w szanującej się firmie.
- centrum sieci powinien być router coś w rodzaju SRX5308-100EUS lub podobny (tego akurat znam, bo mam),
- na tym urządzeniu porobione VLANy przyporządkowane do portów fizycznych LAN,
- do VLAN1 przypięty switch - może być niezarządzalny, np. ProSafe GS724T - i do tego switcha wszystkie komputery stacjonarne i łączące się po kablu,
- do tego samego VLAN1 przypięty APek na 5 GHz, np. WNDAP360
- do VLAN2 przypięty drugi APek na 2,4 GHz dla gości.

I masz
--
Netgear WNR3500L v2 × 3
ReadyNAS Duo v1

kamilj
@Kontrolny
No tak tylko może się okazać że będą potrzebne po 2 ap 24/5 ze względu na to że jeżeli powiesi na jednej ścianie ap 5ghz a na drugiej 2,4ghz to może nie pokryć całego obszaru daną częstotliwością.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 94

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,272,130 unikalnych wizyt