26 Listopada 2024 03:34:24
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.17.155.142
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Kamera USB i zapis na dysku
przemo1
Witam .Czy można do routera RT N16 z tomato podłączyć kamerkę usb tak aby zapisywała ona obraz na dysku podpiętym pod usb do tego samego routera? Jeśli tak to jest jakiś konkretny model kamerki obsługiwany przez tomato?

przemasisko
Motion na pewno ma taką możliwość po wykryciu ruchu w danym miejscu. Bo jeśli chodzi Ci o ciągłe nagrywanie (24/7), to nie wiem czy ten router, wydajność USB i dysk sprosta takim wymogom.

Jeśli chodzi o to pierwsze, bo bardzo dobrze się nadaje Logitech C270.

przemo1
Czyli muszę zainstalować optware i pakiet motion + Kamera internetowa Logitech C270 HD 3Mpx Mikrofon i powinno to zadziałać? Nie musi rejestrować obrazu i dźwięku non stop może robić zdjęcia po wykryciu ruchu i dobrze by było gdyby przy tym rejestrowało dźwięk.

przemasisko
Wszystko jest tak jak napisałeś oprócz rejestrowania dźwięku. Tegoż nie ma.

drawsko
jak za pomocą mjpg-streamer zapisać stream na dysku ?

próbowałem za pomocą wget. Ale bez sukcesu

wget -O stream.mjpg --user xxx --password pass http://127.0.0.1:1234/?action=stream

eRd
Składnia chyba powinna być inna. Chyba nie działa z wykorzystaniem wget. Ja korzystałem z takiej linii:

mjpg_streamer -i "input_uvc.so -r 1280x720 -f 10" -o "output_http.so -p 1235 -c root:xxx -w /opt/share/mjpg-streamer/www" -o "output_file.so -f /nas/stream -d 2000 -s 77760"

Z grubsza po kolei masz m.in. rozdzielczość, ilość klatek/s, port na którym jest dostęp do streamer'a, login:hasło, ścieżka podglądu, ścieżka zapisu plików, co ile ma być robiona klatka obrazu (2000 to 2 sekundy), ilość plików zanim zaczyna nadpisywać najstarsze klatki.
WRT54GL v 1.1 Tomato Firmware 1.28.0005 108 ND VPN + 11 użyszkodników na kablu + 1 wifi Wink
Netgear WNR3500L v1 @500MHz Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-108 K26 USB BTgui-VPN
PAP2T soft 5.1.6 LS / IPFON
Zotac HD-ID11 (ION2),

drawsko
ale jak zapisać stream video z kamery na routerze ?

eRd
Tzn. jak na routerze? Chodzi Ci o stream, który można oglądać przez przeglądarkę? Jeżeli tak to po uruchomieniu mjpeg-streamera masz do tego dostęp na porcie 1235 routera.
Wczoraj sprawdziłem działający (zmodyfikowany) motion i niestety również obciążenie jakie generuje to 100% procesora i to mimo konfigu, który znalazłem na forum, więc routery moim zdaniem nie są do tego przeznaczone, no chyba, że bez zapisywania klatek na dysku, a jedynie do podglądu online. Testowałem na WL-500gP v.2.

EDIT:
Sprawdziłem przy okazji jeszcze jedną rzecz. Z niewiadomych mi przyczyn motion nie wyświetla mi obrazu z kamerki (C270) jeżeli wybiorę paletę MJPEG, ale da się to załatwić w ten sposób, że odpalam mjpeg-streamer oraz motion. W pliku konfiguracyjnym motion podaję ścieżkę stream'u z mjpeg-streamera i działa. Kolejną ciekawostką było to, że motion nie chciało mi zapisać wartości 1280x720, a mjpeg-streamer bez problemu z taką rozdzielczością sobie radzi.
Edytowany przez eRd dnia 27-02-2013 17:28
WRT54GL v 1.1 Tomato Firmware 1.28.0005 108 ND VPN + 11 użyszkodników na kablu + 1 wifi Wink
Netgear WNR3500L v1 @500MHz Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-108 K26 USB BTgui-VPN
Zotac HD-ID11 (ION2),

drawsko
nie używam moton własnie z tego powodu, tj. bardzo dużego obciążenia cpu.
nie chcę oglądać przez przeglądarkę, chcę zapisać stream video z kamery na routerze lub NAS .

pablo170
Dołączam się do pytania, w jaki najbardziej optymalny sposób skonfigurować router Tomato na pokładzie WL-500GP v1 (2USB do dyspozycji) tak, aby można było nagrywać w miarę płynny obraz z kamerki podłączonej do 1wszego USB na dysk twardy podłączony do 2 USB, najlepiej z opcją nagrywania w kółko z nadpisywaniem danych?

Pozdrawiam!
ASUS RT-N10u + Tomato MIPSR2-101 K26 USB Big-VPN z dynamicznym podziałem łącza

ASUS WL-500GPv1 + Tomato-ND-1.28.5x-083V-Std

Mikrotik Wireless

Rób dobrze to, co daje satysfakcję.

przemasisko
@pablo170 obawiam się, że Twój router jest za słaby na to co chcesz uzyskać. Streaming i jego nagrywanie potrafi łyknąć zasobów CPU.

eRd
@drawsko Żebyśmy się dobrze zrozumieli. Tobie chodzi o to żeby stream z kamery mjpeg-streamer zapisywał w formie filmu np. w .avi? Nie wiem czy on to potrafi. Ja zgrywałem screeny i sam tworzyłem sobie z nich film.
Motion ma dużo większe możliwości. Przede wszystkim potrafi nagrywać po wykryciu ruchu i sam nagrywa filmy.
Czy jeden czy drugi to moim zdaniem nadaje się tylko do podglądu "live" bez zapisu na dysk, bo w innym wypadku generuje zbyt duże obciążenie dla routera.

EDIT:
Z pliku TODO mjpeg-streamera:

TODO list:

Core:
Add support for runtime resolution change (WIP but broken)
Put capture timestamp to the EXIF data
Save and load the configuration from a file.

Plugins:
Create some kind of UDP/RTP based streaming plugin
[b]Make the output_file plugin to be able to record mjpg video[/b].

Zotac HD-ID11 (ION2),

drawsko
@eRd dokładnie to chciałem osiągnąć, zapis na routerze lub nas streamu video. O taki plugin by się przydał Smile

kombinowałem z wget ale coś nie trybi ... plik się tworzy i szybko rośnie. Po odtworzeniu jest tylko pierwsza klatka a później czorny obraz.

a mjpg-streamer jest rozwijany ?

eRd
Coś takiego znalazłem http://mjpg-streamer.svn.sourceforge..../?view=log. Sam korzystałem z mjpeg-streamera, ale moim zdaniem jest dobry do podglądu online. Obraz jest bardzo płynny i jest małe obciążenie procesora (bez zapisu na dysk), ale jeśli potrzeba nam większej ilości funkcji to motion jest lepszy.
Ewentualnie możesz zrobić tak, że odpalasz oba programy i mjpg-streamer działa jak trzeba, a motion zapisuje .avi. Pewnym ograniczeniem jest to, że nie da się wtedy ustawić wysokiej rozdzielczości, bo motion jej nie obsłuży niestety.
Edytowany przez eRd dnia 28-02-2013 17:14
Zotac HD-ID11 (ION2),

drawsko
co rozumiesz przez wysoką rozdzielczość w motion ? od jakiej zaczynają się schody?

podgląd online na motion masakrycznie obciążał cpu, jak jest przy zapisie na na dysk ?

przemasisko
@drawsko z zapisem na dysk również obciąża CPU, ale nie aż tak jak przy poglądzie. Generalnie mjpg nadaje się tylko to poglądu (nie ma aż takiej zasobożerności), a motion tylko i wyłącznie do zapisu materiału na hdd/pen.

eRd
@drawsko Wysoka rozdzielczość to tak w zasadzie w cudzysłowie. Dla przykładu w motion 800x600 kamerka mi nie wyświetla obrazu na podglądzie, w 800x480 już działa, a w mjpg-streamerze na 1280x720 działała bez zarzutu. Dzisiaj próbowałem ustawić w configu motion login:hasło do podglądu z kamery i jakoś ta funkcja mi nie działała tj. nie odpytywało mnie przy próbie połączenia.
Zotac HD-ID11 (ION2),

drawsko
dzięki za info Smile mjpg-streamer używam od 2 lat i jestem zadowolony Smile jak powstanie wtyczka do zapisu video to będzie bajka Smile

z motion poćwiczę nie długo i zobaczę jak z tym zapisem Smile

pablo170
Myślę, że bardzo przydatnym i praktycznym projektem dla wielu z nas byłoby stworzenie toturiala, jak krok po kroku uruchomić kamerkę USB na Tomato, wraz z instalacją odpowiedniego oprogramowania streamujacego/zapisującego oraz konfiguracją softu.

Pozdrawiam.
ASUS RT-N10u + Tomato MIPSR2-101 K26 USB Big-VPN z dynamicznym podziałem łącza

ASUS WL-500GPv1 + Tomato-ND-1.28.5x-083V-Std

Mikrotik Wireless

Rób dobrze to, co daje satysfakcję.

gorus1
Czy próbował ktoś z Was uruchomić taką kamerkę USB w podczerwieni? Znalazłem taki turtorial http://www.spryciarze.pl/zobacz/jak-z...-ciemnosci jednak można zamiast latarki kupić taką lampkę usb http://www.komputronik.pl/product/119...booka.html i do niej przelutować te diody z pilota jak na turtorialu. Wtedy taką lampkę można przymocować obok kamerki i podłączyć pod USB routera i ewentualnie sterować zasilaniem tej lampki...

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 70

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,816,156 unikalnych wizyt