22 Listopada 2024 09:40:27
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.219.207.11
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Pozostałe
 Drukuj wątek
Router / Urządzenia do multimedialnego centrum domowego cena/jakość
Fifiel
Witam wszystkich serdecznie.
Troszeczkę się naczytałem o routerach zanim tutaj napisałem, już niby miałem wybrany model, ale czym więcej czytam tym większy mętlik w głowie...

Potrzebuję routera do domowego centrum multimedialnego.
Sieć wyglądać ma tak:
- WAN - internet
- LAN - komputer stacjonarny, drukarka sieciowa, dekoder N, i być może już niedługo odtwarzacz BLU-RAY
- WiFi - Samsung SMART TV, laptop, 2 smartfony.
- pod USB dysk twardy o pojemności 1 TB.

Ruter ma ściągać torrenty, głównie filmy. Ściągnięte filmy chciałbym obejrzeć na TV który ma obsługę wyłącznie DLNA, nie radzi sobie ze zwykłym przeglądaniem sieci...
Oprócz tego dysk podpięty pod router ma pełnić funkcję centralnego magazynu danych, ktokolwiek z użytkowników coś ściągnie będzie mógł wrzucić na dysk, więc w tym momencie zmartwienie, że zabraknie mi na dysku miejsca w stacjonarce, czy laptopie odejdzie w zapomnienie. Dzielenie pasma pomiędzy grupy typu WWW, Video streaming itp. też byłoby mile widziane, ale nie koniecznie, wiadomo jak to router podstawowe sprawy związane z routingiem także będzie sprawował (przekierowania portów, blokowanie witryn itp.). Jak już będę miał dysk podpięty do serwera to fajnie byłoby aby zrobić sobie serwer FTP - choć nie jest to, aż tak konieczne.

Co do zasięgu routera to aktualnie mieszkam w mieszkaniu 60m2 i router TP-LINK WR740N sprawował się dobrze, co prawda na drugim końcu domu była tylko 1 dwie kreski zasięgu na laptopie czy smartfonie, ale działało. Niedługo planuję przeprowadzić się do domu o powierzchni około 120m2, jest też opcja że będzie to dom 2 kondygnacyjny (szukam czegoś na wynajem więc co się znajdzie to będzie), chciałbym aby zasięg był w miarę dobry w takim domu. Jeśli chodzi o 2 kondygnacje to jeśli byłby problem z obsługą to ewentualnie po LANie podepnę APka i będzie też dobrze.

Rozważam także opcję nieco inaczej zbudowanej sieci:
- WAN - Internet
- LAN - komputer stacjonarny, drukarka sieciowa, dekoder N, STACJA Z HDD coś podobnego do ZyXEL NSA-310 - choć tutaj też potrzebowałbym pomocy aby wybrać coś porządnego.
- WiFi - Samsung SMART TV, laptop, 2 smartfony
- USB - pendrive do przenoszenia danych - nie musiałbym już nurkować za biurko tylko podłączam do routera i wrzucam.

Proszę o modele jakie polecacie i uzasadnienie dlaczego ten jest waszym zdaniem najbardziej odpowiedni dla moich oczekiwań.
Edytowany przez Fifiel dnia 03-01-2013 11:45

shibby
wszystko to zrobisz na kazdym routerze z tomato. Nawet taki Asus RT-N10U z usb pozwoli ci sciagac torrenty, opublikowac je przez dlna i sambe oraz dzielic pasmo QoSem. Zasieg tez ma dobry. Pytanie tylko jakie transfery cie interesują po sieci lokalnej, bezprzewodowej oraz z dysku USB. Tu się określ to coś wymyślimy.

Druga kwestia to kasa, którą chcesz na router przeznaczyć.

Reasumując router to tylko moc, ważne jest oprogramowanie.
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

khain
I właśnie z tą mocą jest kiepsko. W jednym czasie nie da rady ściągać torrentów i oglądać film na TV przez DLNA - film będzie się ciął (nie mówiąc, że Full HD się udławi na wąskim gardle USB -> LAN). U mnie wystarczy 20 peerów (2 torty każdy po 10 peers) i mpd nie odtwarza płynnie dźwięku na głośnikach (CPU Idle od 2.00 do 3.00), więc jeśli chcesz mieć pełną funkcjonalność to najlepiej HTPC do torrentów i DLNA + router.
TP-LINK TL-WDR3600 @ Openwrt - 300/20Mbps
HP ProLiant DL360e Gen8 @ ESXi 7.0.1:2 x Intel Xeon CPU E5-2450L @ 1.80GHz, 160GB RAM ECC, 2x 1TB SSD
ASRock J4205-ITX @ Debian 11 16BG RAM, 2x 1TB SSD, 1x 1TB HDD

Fifiel
No właśnie chciałbym dodać kilka torrentów aby się sciągały, w tym czasie praca na kompie i laptopie + jak narzeczona będzie chciała to poleci po DLNA z filmem, ewentualnie zawsze mogę ustawić aby torrenty ściągały się w przedziale jakichś tam godzin wolniej, ale w każdym bądź razie aby działały razem z DLNA. Ogólnie dzień pracy routera u mnie wygląda tak:
prawie cały czas lecą torrenty.
Synek ogląda bajki lub puszczam mu jakąś bajkę przez DLNA (póki co TV ciągnie z kompa)
W tym samym czasie ja przeglądam neta i narzeczona coś tam robi na kompie + jedno z nas lub oboje ciągniemy dodatkowo jakieś pliki z neta, wiadomo nie zawsze, ale jak coś tam potrzebujemy to ściągamy.

shibby co do przepustowości to TV ma Nkę więc fajnie aby wykorzystywał tą kartę, nie wiem jakie wymogi transferowe ma flim 3D, ale jak miałem APka pod standardem G to przy DLNA z laptopa zacinał film lub zrywał połączenie... Łącze jakie mam aktualnie to 4 Mega, ale planuje zwiększyć do 25 Mega, więcej mi nie potrzebne bo i tak tego nie wykorzystuje... Co do transferów sieci i USB to muszą być takie aby większość tych operacji co teraz opisałem wykonywane były płynnie naraz, kwota do której mogę przeznaczyć to 350 PLN max, choć wolałbym żeby było tanie a dobre Smile Bo z autopsji wiem, że nie zawsze drogie rozwiązania są najlepsze...

khain z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że lepiej będzie zrobić tą moją drugą opcję sieci z pierwszego posta i odciążyć router i zainwestować w rozwiązanie z NAS (myślałem o takim czymś: Serwer multimediów ZyXEL NSA-310)? Jeśli tak to w tym wypadku będzie lepiej przestawić się już na sieć 1000... Nie zmieni to faktu, że czasami przyjdą do mnie znajomi z PenDrivem i przyniosą jakieś filmy, więc wtedy podpinam pod router i oglądam na TV... Albo druga opcja, czasami ojciec do mnie przychodzi z pendrive i chce żeby mu coś pościągał, wtedy podepnę pendrive do rutera i włączę torrenty, jak się ściągną, odpinam pendrive i odwożę mu... Ale jednak nie będzie to na co dzień i nie będzie pełnego obciążenia routera.

majkel152
daruj sobie mega wypasiony router jako combo, kup jakiś router z pomidorem nką i jakiś nas albo sobie złóż na jakim atomie nasa z openmediavault, masz tam wtyki do wszystkiego a przy takim necie to router będzie tylko mulił ściąganie i odtwarzanie, ja mam sprzęt jak w stopce i jak mam kilkanaście aktywnych torrentów to użycie procka max 5% przy oglądaniu równocześnie filmu na lapku z xbmc i kompie z xbmc. a do tego pliki lecą jak rakieta to gigalanie
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png, jakieś dziwne urządzenia , ups, światłowody, apeki i działa miło Smile

Fifiel
Właśnie tak myślałem... I też zanim napisałeś tego posta doszedłem do tego wniosku... Tyle, że jak to ma chodzić cały czas to powiedzcie mi jaki pobór prądu ma taki wypasiony router z dyskiem USB 1 TB? AJaki miałby taki zrobiony serwer NAS?

Widzę, że serwer majkel152 ma przy bezczynności 30W, w skali roku to 259 kW!! Więc sporo, a wiadomo, taki NAS nie chodzi cały czas na Iddle tylko się go wykorzystuje...

Da się wydajny serwer poskładać, ale oszczędniejszy?
Czy raczej zainwestować w coś takiego: http://www.zyxel.com/pl/pl/products_s....shtml?t=p
Podczas pracy 16,3 W, w iddle niecałe 0,5 W, więc oszczędny... Ale czy takie rozwiązanie jest dobre?

AAAAAAAA no i jeszcze ważna sprawa serwer NAS musi być cichy, to dla mnie bardzo ważne.

P.S. Jak sądzę to na płycie z podstawką AM2+ nie złoże nic oszczędnego, ani z płytą na procesor qore 2 quad?

Co do routera to prosiłbym o wypowiedź innych użytkowników... Lepiej router combo, czy NAS + dobry giga bitowy router z N'ką? Ja jestem skłonny do router + NAS po przemyśleniu, ale nie jestem pewien ważny dla mnie jest pobór prądu i kultura pracy zestawu... Musi być cicho i oszczędnie...

khain
Tu masz temat o Zyxel NSA310 http://www.openlinksys.info/forum/vie...d_id=14139 zapytaj tam co o nim sądzą, bo są różnie opinie (niski transfer po LAN, a niby chodzi full HD bez zająknięcia, grzeje się?). Moim zdaniem lepiej zainwestować w router pokroju RT-N16 ewentualnie WNR3500L v.2 i poczekać zbierając kasę na atoma DN2800MT z OMV niż bawić się w oszczędności kupując Zyxela lub męczyć router DLNA z dyskiem USB.
TP-LINK TL-WDR3600 @ Openwrt - 300/20Mbps
HP ProLiant DL360e Gen8 @ ESXi 7.0.1:2 x Intel Xeon CPU E5-2450L @ 1.80GHz, 160GB RAM ECC, 2x 1TB SSD
ASRock J4205-ITX @ Debian 11 16BG RAM, 2x 1TB SSD, 1x 1TB HDD

majkel152
Fifiel - w sumie masz rację, nie zastanawiałem się nad tym, ile pobiera w skali roku, jakoś mnie to nie przeraża ;p możesz się zabawić z zyxelem ale poczytaj ile z tym zabawy, nie mówię że to źle bo sam od podstaw konfigurowałem swojego nasa i od ponad roku działa jak trzeba tylko mu dyski zmieniam co jakiś czas na większe, atom w nasie to jest moc, ten zyxell wystarczy Ci jak tylko masz cierpliwość. celek g530t co kupiłem niedawno miał być w nasie ale za dużo prądu bierze a i też nie potrzeba mi takiego pałera do ściągania czy backupu, ale 100MB/s po lanie cieszy oczka ;]
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png, jakieś dziwne urządzenia , ups, światłowody, apeki i działa miło Smile

Fifiel
Dobra w takim razie już mamy pierwszą rzecz ustalającą jaki router.
Będę składał NASa na jakimś atomie mało prądożernym, więc router będzie odciążony z kilku zadań Smile
Sprawdzałem na stronce Intela i niektóre biorą zaledwie 2,5 W Smile
Z Zyxelem nie chce mi się bawić bo z tego co czytałem to sporo problemów z nim jest, dłubania, jeszcze nie wszystko działa, a tak postawie sobie sam system, skonfiguruje jak trzeba i będzie śmigał, na ścisłość to i ten serwer będzie mógł działać jako router, wystarczy podpiąć tylko APka... lub kartę sieciową...
Zostańmy przy tym, ze NAS będzie typowo multimedialny, routingiem niech zajmie się inne urządzenie.

Tak więc najpierw wybór routera... Potrzebuję routera o dobrym zasięgu i dobrych parametrach transferowych...

P.S. Edytowałem tytuł tematu ponieważ została poruszona tutaj także kwestia innego sprzętu do domowego centrum multimedialnego. Jak ktoś będzie w przyszłości szukał to będzie miał temat odpowiadający na całość...

anonim747874734

Cytat

Fifiel napisał(a):
Będę składał NASa na jakimś atomie mało prądożernym, więc router będzie odciążony z kilku zadań Smile
Sprawdzałem na stronce Intela i niektóre biorą zaledwie 2,5 W Smile

http://openlinksys.info/forum/viewthr...ost_114619

Cytat

Fifiel napisał(a):
Tak więc najpierw wybór routera... Potrzebuję routera o dobrym zasięgu i dobrych parametrach transferowych...

http://openlinksys.info/forum/viewthr...d_id=12779

Fifiel
Poczytałem troszeczkę i nie wiem co wybrać, mam na oku 3 rotery:
- Netgear WNR3500L v2,
- Asus RT-N15U,
- Asus RT-N16,

wszystkie mają switch giga bitowy więc się nadadzą w tym zakresie,
ale zostaje kwestia ich możliwości co do sprzętu i zasięgu WiFi, choć co do możliwości sprzętowych sądzę, że też wszystkie się nadadzą ponieważ bardziej wymagające czynności przejmie NAS... Najbardziej przekonuje mnie Netgear WNR3500L v2, ponieważ jest dobry stosunek cena/jakość jednak powiedzcie mi jakie ma warunki co do WiFi?
Jakie zasięgi będzie miał odpowiednio na:
- 60 m2,
- 120 m2 i
- 240 m2 - 2 kondygnacje po 120m2?

Czy lepiej będzie po prostu dołożyć do N16? Choć nie ukrywam wolałbym nie szaleć z ceną routera bo mam do poskładania jeszcze NAS...

anonim747874734

Cytat

Fifiel napisał(a):
Czy lepiej będzie po prostu dołożyć do N16? Choć nie ukrywam wolałbym nie szaleć z ceną routera bo mam do poskładania jeszcze NAS...

ja bym wolał mieć zewnętrzne anteny w przeciwieństwie "do ich braku" Smile
ew wyprowadzic je na zewnątrz w netgear ale gwarancja - "adiós" Wink

gooru2
A dlaczego konretnie tomato. Z routerów warto rozważyć np tplink tl-3600. A w cenie n16 masz nawet tl-4300 albo netgeara wndr3700. To też zacny sprzęt.
DS920+
Asus RT-AC56U MarlinMod
Tp-Link Archer C2600 OFW

Fifiel
No to właśnie zgłupiałem całkiem... TL-3600 i 4300 też są świetne, ładny design, zewnętrzne anteny i dual band, czyli przyszłościowe WiFi... Co prawda nie mają Tomato, ale wsparcie ze strony ddwrt mają, ale jak to się ma do gwarancji w TL?
Aktualnie mamy już takie do wyboru:
- Netgear WNR3500L v2,
- Asus RT-N15U,
- Asus RT-N16,
- TP LINK TL-3600,
- TP LINK TL-4300,
- Netgear WNDR3700v2

Pomóżcie w wyborze - HEEELPSad

hermes-80
- Netgear WNDR3700v2 już raczej nie spotkasz w sklepach jest v3 bez wsparcia alternatywnego.
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

anonim747874734

Cytat

Fifiel napisał(a):

No to właśnie zgłupiałem całkiem... TL-3600 i 4300 też są świetne, ładny design, zewnętrzne anteny i dual band, czyli przyszłościowe WiFi...
Pomóżcie w wyborze - HEEELPSad

Jesli nie masz ciśnienia na tomato to tp-link będzie dobrym wyborem... ponieważ jest doskonałe gargoyle od obsy dla niego :
http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/at...nt/ar71xx/
więcej info :
http://goo.gl/qemjy

Fifiel
Powiem tak. poza jedną próbą wgrania tomato nie wgrywałem alternatywnych softów na routery ponieważ nie miałem takiej potrzeby. Potrzebuję softu najbardziej konfigurowalnego, tak aby szło na nim jak najwięcej zrobić...
Tak więc jakie oprogramowanie byście polecili? - to będzie kolejna wykładnia do wyboru routera Smile

Co do gwarancji to TP-LINK daje gwarancję open source? Wiem, że netgear tak, ale TP-LINK?

Z tych dwóch TL skłaniałbym się na TL-3600, o 100 PLN tańszy od TL-4300, a ten droższy wiele więcej nie daje...

Może Shibby by się też wypowiedział jako twórca softu alternatywnego?Wink

EDIT

Poczytałem troszeczkę o tych TL... Z tego co tam piszą, to nie należą one do bardzo stabilnych... Stabilność sprzętu zależy od szczęśliwego trafu... Jedne chodzą super, inne lubią się wieszać... Choć zawsze jest gwarancja i da się wymienićSmile

Co do softu to lepszy gargulec (ddwrt) czy pomidor? Co jest łatwiej konfigurowalne? Bo z tego co czytałem to oba mają podobne możliwości konfiguracji (z konsoli można zrobić praktycznie wszystko - w końcu to linux), ale przez GUI gdzie można więcej zrobić. Nie ukrywam, że linuxa poznałem, ale było to na studiach i już dawno z tym nie miałem do czynienia - zawód inny... Więc wolałbym konfigurować przez GUI Smile
Edytowany przez Fifiel dnia 05-01-2013 19:15

Kontrolny

Cytat

hermes-80 napisał(a):

- Netgear WNDR3700v2 już raczej nie spotkasz w sklepach jest v3 bez wsparcia alternatywnego.

Nie wiem, dlaczego piszesz, że nie można kupić WNR3500L v2.
W pierwszym sklepie, który mi przychodzi do głowy [krypto****] morele.net jest ten router. Ilość sztuk w magazynie: 21. Dziś sprawdzałem.

Skąd w ogóle masz informację o wprowadzeniu wersji v3?
Coś mi się zdaje, że chyba ci się pomyliło z jakimś innym routerem.

A wracając do tematu dwudyskowego NASa, to proponuję ReadyNASa Duo v1, którego można kupić używanego w stanie nieskazitelnym za 100 zł. Oczywiście do tego jeszcze będą potrzebne dyski lub przynajmniej jeden dysk, a drugi w przyszłości.

Oczywiście zaraz pojawią się głosy, że za stary, za wolny i tak dalej. Oczywiście, że jest wolniejszy od współczesnych NASów, ale:
a. jest dwudyskowy,
b. może pracować też z jednym dyskiem,
c. ma bardzo dobry system X-RAID,
d. w środku jest Linux Debian, czyli osoba chcąca może zrobić sobie samodzielnie wszystko co jej potrzeba na tym NASie,
e. fabrycznie ma ReadyDLNA, tivo, sqeezecenter, iTunes i co tam jeszcze,
f. fabrycznie ma printserwer.
g. ma pobór energii 35W podczas pracy i rozmaite tryby oszczędzania energii, w tym automatyczne wyłączanie na noc i włączanie rano.

To wszystko za stówę...

anonim747874734

Cytat

Kontrolny napisał(a):

Cytat

hermes-80 napisał(a):

Nie wiem, dlaczego piszesz, że nie można kupić WNR3500L v2.
W pierwszym sklepie, który mi przychodzi do głowy [krypto****]
To wszystko za stówę...

ooo, poleciałeś... Chodziło o WNDR3700 V2 więc czytaj uważniej!

Połączony z 05 styczeń 2013 15:38:17:

Cytat

Fifiel napisał(a):
Co do softu to lepszy gargulec (ddwrt) czy pomidor? Co jest łatwiej konfigurowalne?

a co bardziej lubisz mercedesa czy bmw ? tutaj też wybór jest trudny Smile oba są równie zacne, równie funkcjonalne i oba tak samo różne... dla mnie oba są równie dobre i w obu wyklikasz wszystko w gui... zależy jaką platformę masz w routerze : tomato - broadcom gargulec - atheros.

Fifiel
- Netgear WNR3500L v2,
- Asus RT-N15U,
- Asus RT-N16,
- TP LINK TL-3600,
- TP LINK TL-4300,
- Netgear WNDR3700v2

Z tych 6 urządzeń co byście proponowali? Powiedzcie mi które z nich ma najlepsze transfery? po LAN <-> WAN, WiFi <-> LAN, WiFi <-> WAN no i oczywiście zasięg co do WiFi. Z tego co słyszałem to ddwrt nie obsługuje sprzętowego NATa więc szybkość 800 Mb/s WAN <-> LAN q TP LINKACH nie jest możliwa do osiągnięcia... W pomidorku jest obsługiwany sprzetowy NAT?

Ja najbardziej jestem za tymi TP linkami i Netgearami... Jakoś mam wrażenie, ze Asus ma politykę tak jak inne renomowane marki - za samą markę dopłacasz 30-50% więcej...
Edytowany przez Fifiel dnia 05-01-2013 18:32

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 89

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,225,323 unikalnych wizyt