24 Listopada 2024 00:37:45
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.226.104.30
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
WRT54GL+ tomato jako serwer główny?
VIPER_69
Czy WRT54GL z softem tomato można zastosować jako serwer główny czyli jeden po modemie nie stosując innego routerka a jeśli tak to jak to zrobić bo mi to nie wychodzi a automatycznie po modemie DSL nie załapie adresu.
WRT 54GLv1Tomato 1.19

http://chomikuj.pl/Viper_2008/Mp3/Biesiadne

images.chomikuj.pl/button/Viper_2008.gif

dutche

Cytat

VIPER_69 napisał/a:
Czy WRT54GL z softem tomato można zastosować jako serwer główny czyli jeden po modemie nie stosując innego routerka a jeśli tak to jak to zrobić bo mi to nie wychodzi a automatycznie po modemie DSL nie załapie adresu.

U mnie wlasnie tomato robi za taki "serwer glowny" ktory jest podlaczony do modemu i spisuje sei naprawde bardzo dobrze.Brakuje mi tylko zeby skrypt firewall mogl pomiescic troche wiecej jak 8 kilo

VIPER_69
To gdie ustawić IP?
w zakładce Adwaced>Routing Jest ta opcja :
Gitiway
Router
Gdy daje na router dalej nie łapie sam adresu z modemu a nie wiem już gdzie wpisać bo nic mi z tego nie wychodzi.
WRT 54GLv1Tomato 1.19

Tyllian
Witam

a ile userów macie na laczach ?

moze ktos wie ile max userów pociagnie ten routerek ale w praktyce ?
Router: WRT54GL v1.1 + Pomidorek
NAS: TS-101 - 300GB
DVD: KiSS DP-600
VoIP: MyFon + PAP2T

kylonik
u mnie w praktyce jest 15 osób ale kolega ma 20 i tez mu nieźle śmiga ale p2p zblokowane do minimum

dutche

Cytat

kylonik napisał/a:
u mnie w praktyce jest 15 osób ale kolega ma 20 i tez mu nieźle śmiga ale p2p zblokowane do minimum

Z moich doswiadczen mozna i 100 ludzi podlaczyc .Wazna kwestia jest liczba polaczen ktora moze obsluzyc linksys a ta gorna to max 4000.dlatego do script firewalla trzeba wrzucic limit polaczen

kobjac
A mógłbyś podać ten skrypt do limitu połączeń tutaj? Dzięki. Ja mam 32 kompy w sieci na DSL 4000 i wrt śmiga pieknie, ale p2p mam przycięte.
Gwarek

Ratsu
a ja mam ok 30 i super ustawione QoS i wszytko smiga w 100% OK

VIPER_69
Co do mojego pytania nie uzyskałem odpowiedzi.
A co do skryptu limitu połączeń przyłączam się do prośby.
Może to pomoze.
Mam 512 i 20 osób w sieci.
WRT 54GLv1Tomato 1.19

dutche

Cytat

VIPER_69 napisał/a:
Co do mojego pytania nie uzyskałem odpowiedzi.
A co do skryptu limitu połączeń przyłączam się do prośby.
Może to pomoze.
Mam 512 i 20 osób w sieci.

wystarczy sciagnac script generator Robsona.Wybrac ip ktore chcecie przycinac i w opcjach dodatkowych zaznaczyc zeby program wygenerowal tylko limit polaczen.Wazne zeby skrypt byl nie wiekszy od 8 kilo

gurupl
ja mam ok 60 userow, do niedawna smiagal serverek na debianku, ale zasilacz mi sie za glosny zrobil i teraz jede tymczysowo na WRT i jak narazie jest calkiem spox, jedyny minus to ograniczona ilosc userow wpisanych do static IP, ale to raczej wina dnsmasq - choc moge sie mylic Smile

VIPER_69

Cytat

gurupl napisał/a:
ja mam ok 60 userow, do niedawna smiagal serverek na debianku, ale zasilacz mi sie za glosny zrobil i teraz jede tymczysowo na WRT i jak narazie jest calkiem spox, jedyny minus to ograniczona ilosc userow wpisanych do static IP, ale to raczej wina dnsmasq - choc moge sie mylic Smile

Zapewne masz DSL 5000 a nie 512 bo na 512 60 userów to nawet stronki nie ruszą.
WRT 54GLv1Tomato 1.19

kylonik
aby necik ładnie smigał ilosc osób na danym łaczu info z czasopisma komputer swiat ekspert plus sieci (dobieramy łacze internetowe) wiadomo ze w praktyce jest inaczej a oto zapisek z czasopisma
2-5 komputerów DSL 500 komfortowy internet
10-15 komputerów DSL 1000 komfortowy internet
30-40 komputerów DSL 4000 komfortowy internet
100-200 komputerów DSL 15000 komfortowy internet
zapisek
Chcąc podzielić łącze internetowe, musimy wybrać usługę, która zapewni wystarczające pasmo dla wszystkich użytkowników. Dobierając przepustowość łącza, możemy założyć, że naraz będzie je wykorzystywało nie więcej niż 50 procęt osób. W praktyce bowiem nigdy wszyscy użytkownicy nie korzystają z internetu równocześnie i w identycznym stopniu. Połowę liczby użytkowników musimy pomnożyć przez minimalne oczekiwane pasmo wchodzące i wychodzące.

tak pisze ekspert a wiadomo ze jest inaczej;)

mopic
Witam,

ja mam też około 20 userów, i do tego podpięte AP w trybie WDS.
Miewam problemy z QoS...
Po ostatniej przesiadce z Thibora na Tomato byłem w niebowzięty, ale niestety euforia minęła po kilku problemach.

Prawdopodobnie mam jeszcze źle dostrojoną konfigurację.
Możecie podać jak to u was działa?

Pozdrawiam
MopIC

VIPER_69
Czy ktoś mi wreszcie powie gdzie wpisać adres IP aby wrt54 GL z tomato działał jako router( bez potrzeby podpinania przed nim routera tak jak mam teraz?)
WRT 54GLv1Tomato 1.19

dutche

Cytat

kylonik napisał/a:
aby necik ładnie smigał ilosc osób na danym łaczu info z czasopisma komputer swiat ekspert plus sieci (dobieramy łacze internetowe) wiadomo ze w praktyce jest inaczej a oto zapisek z czasopisma
2-5 komputerów DSL 500 komfortowy internet
10-15 komputerów DSL 1000 komfortowy internet
30-40 komputerów DSL 4000 komfortowy internet
100-200 komputerów DSL 15000 komfortowy internet
zapisek
Chcąc podzielić łącze internetowe, musimy wybrać usługę, która zapewni wystarczające pasmo dla wszystkich użytkowników. Dobierając przepustowość łącza, możemy założyć, że naraz będzie je wykorzystywało nie więcej niż 50 procęt osób. W praktyce bowiem nigdy wszyscy użytkownicy nie korzystają z internetu równocześnie i w identycznym stopniu. Połowę liczby użytkowników musimy pomnożyć przez minimalne oczekiwane pasmo wchodzące i wychodzące.

tak pisze ekspert a wiadomo ze jest inaczejWink

tyle ze lacze laczu nei jest rowne

Na poczatku mialem DSL 4000 z tpsy a w tym momencie mam 1 megabit crowley i uwierz mi lepiej net dziala na tym1 megabitowym!!!Dziwne ale prawdziwe!!!

robsonn
Dutche nie porównuj Tepsy z Crowleyem Wink. Poza tym, że na pewno masz łącze synchroniczne to nie jest to czasami Frame Relay ?
Tomato ... since 0.01
WRT54G v2.2 Tomato 1.10 Turbo
WRT54GL v1.0 Tomato 1.07 Turbo
PAP2 NA v1.0 Stock firmware 3.1.5(LS) + IPFON
WPC11B v4.0 modded peek drivers
[b]WRT54 Script Generator - obowi?zkowe narz?dzie ka?dego Link

Dziadek

Cytat

VIPER_69 napisał/a:
Czy ktoś mi wreszcie powie gdzie wpisać adres IP aby wrt54 GL z tomato działał jako router( bez potrzeby podpinania przed nim routera tak jak mam teraz?)

Co prawda ja nie mam u siebie zainstalowanego Tomato, ale na podstawie zrzutów ekranu wydaje mi się, że należy:

1. Wejść do Basic / Network / WAN/Internet
2. "Type" zmienić na "Static"
3. Wpisać IP i całą resztę.

kylonik
a można wiedzić jak cenowo stoi ten 1mega crowley

dutche

Cytat

kylonik napisał/a:
a można wiedzić jak cenowo stoi ten 1mega crowley

w tym momencie moim posrednikiem jest kumpel ktory od crowleya ma troche ponad 20 megabitow.Place mu za dowload 1mega upload 1mega 280 zl.Zas jak chcielem wziasc 1 megabit bezposrednio to koszt takiego lacza od 600zl.Cena wyjsciowa byla 700zl i taka wlasnie pewnie cene proponuja .inna sprawa ze bierzesz duzo wychodzi taniej.Ale ogolnie polecam lacza z crowleya

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 88

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,485,246 unikalnych wizyt