27 Listopada 2024 04:34:14
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Nowe routery: UX, UC...
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [1]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.131.13.24
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
jaki router 5GHz
sarzyk
witam koledzy mam szybkie pytanie i przepraszam za tak proste pytania ale musze szybko cos wybrac bo jade wybrac router tylko nie wiem na co sie zdecydowac.

Musze kupic router powinien miec:

musi byc dual band by działal na 2.4 i na 5GHz jednoczesnie.

Musi miec mozliwosc odpalenia tomato

musi miec usb (by podłączyc dysk)

zalezy mi na stabilnym i dobrym zasiegu wifi w mieszkaniu 130m2 na jednym pietrze.

chcial bym tez dzieki tomato miec wglad jaki komp muli siec.

Mam neostrade 20MB wiec najlepiej by było jak by to był ADSL2+
ale nie musi bo mam juz modem ( tylko po co tyle skrzynek)

no i cena do 300-350zł max

Myslałem nad WR2543ND tylko on chyba ma tylko DDWRT (a to podobno ma duzo bugów) no i podobno albo działa na 5 GHz albo na 2,4GHz:/

a co wy polecacie prosze o odpowiedz a ja poprosze o zamkniecie tematu

Z góry serdecznie dziekuje przepraszam i licze na wyrozumiałość.

falitorek
W tej cenie pod tomato i dual band to musisz poszukać WRT610N v2, chociaż może być ciężko.
Na Allegro widziałem po 385zł plus przesyłka, ale czasem trafia się okazja.
Modem i tak musi zostać, nie ma czegoś takiego jak ALL IN ONE pod Tomato Smile
1xRT-N16
2xWRT610N v2
1xQNAP TS-110
1xPCH C-200

moorgan
jak bez tomato to polecam wndr 3700. Działa bardzo dobrze z Gargoyle
Synology RT2600
DS215+

sarzyk
dzieki za informacje szukm czegos dostepnego na slasku bo chce po to osobiscie podjechac

majkel152
jak Ci się nie pali aż tak to zalicytuj ten, pójdzie w granicach 250zł, tego tp-złoma sobie daruj Smile gdybym nie kupił 3500l to bym licytował dalej tego 610 bo to w sumie to samo + radio 5GHz n

http://allegro.pl/rewelacyjny-router-...00202.html
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png, jakieś dziwne urządzenia , ups, światłowody, apeki i działa miło Smile

sarzyk
dzieki ale problem w tym ze tylko nowy sprzet do tego ze slaska bo ostatnio kupilem uzywany wrt54gl i chyba ma walniete radio

Połączony z 24 lipiec 2012 15:03:13:
Witam raz jeszcze czy RT-N10U będzie dobrym rozwiązaniem?
Cena dobra jest w katowicach wszystko prócz 5GHz ma co naradzie potrzebuje.
w podwieszonych go znalazłem i wydaje się być ok tylko czy dziś sprzedawane da się zrobić na tomato?
Czy to dobry skuter jak za 166zl?
Edytowany przez sarzyk dnia 24-07-2012 15:03

buniaczek

Cytat

sarzyk napisał(a):

dzieki ale problem w tym ze tylko nowy sprzet do tego ze slaska bo ostatnio kupilem uzywany wrt54gl i chyba ma walniete radio

Połączony z 24 lipiec 2012 15:03:13:
Witam raz jeszcze czy RT-N10U będzie dobrym rozwiązaniem?
Cena dobra jest w katowicach wszystko prócz 5GHz ma co naradzie potrzebuje.
w podwieszonych go znalazłem i wydaje się być ok tylko czy dziś sprzedawane da się zrobić na tomato?
Czy to dobry skuter jak za 166zl?

Skuter za 166zł? Hmm myślałem że chcesz kupić ruter Wink
A tak serio: to nie jest to zły sprzęt, ale jeśli już inwestujesz to może lepiej wydać coś więcej i mieć coś lepszego.
RT-N10U ma tylko N-lite, słaby proc (300MHz), FLASH 8 MB - a to już od dawna jest sporą limitacją..
-------------------------
Netgear WNR3500L || Tomato-K26USB-1.28 RT5x MIPSR2 101V Big-VPN ||
Asus RT-N56U || Asus firmware 3.0.0.3.135 - wygrania w konkursie na openlinksys.info||
[b]Asus RT-N10U v.B1 [small]

sarzyk
no racja
tylko czy serio jest potrzebne cos wiecej jak mam 2 komputery stacjonarne gdzie zurzycie internetu jest symboliczne.
Do tego moj sprzet gdzie nadzor nad nim nie jest potrzebny czyli telefon z androidem wiadmomo tylko maile, pogoda itd... czyli nic po za tym jest iPad i netbook.

w zasadzie tez jakos szczegolnie nie wykorzystuje neta.

tylko stronki poczta czasem jakis film itd...

buniaczek
Jeśli to są Twoje jedyne wymagania to faktycznie RT-N10U zadowoli Cię zupełnie.
Na początku wystartowałeś z wyższej półki (chociażby wspominałeś o paśmie 5GHz i innym przedziale cenowym).
W tym ruterku antena jest odkręcana więc gdybyś miał problemy z zasięgiem to zawsze można zapodać antenę o większym zysku. Nikt Ci nie zagwarantuje że ta konkretna antena da Ci pokrycie całego obszaru.

Chyba że masz jeszcze jakieś inne wymagania o których nie wspomniałeś?

Np do czego chcesz wykorzystywać ten dysk podpięty do portu USB?
Asus RT-N56U || Asus firmware 3.0.0.3.135 - wygrania w konkursie na openlinksys.info||

sarzyk
No w sumie racja ze zaczalem z wyzszej polski ale doszedlem do wniosku ze i tak urzadzen 5GHz nie mam i dosc szybko nie bede modernizowal sprzetu bo po prostu kasy na to teraz nie ma.
Mam to co mam i to musi przynajmniej narazie dzialac wiec kupowanie "dla szpanu" 5 GHz mija sie z celem.
Ten dysk to w zasadzie tylko po to by jakies niewielkie pliki w sieci na niego wrzucic zdjecia itp.
Antenke dalem pentagram 9dBi 40cm patyk.

jarek7714
Dual-band router pod Tomato wart zachodu to w tej chwili jedynie Asus RT-N66, reszta nie warta najmniejszego zachodu i kasy. Osobiście jednak bym polecił do ww zastosowania ten: http://allegro.pl/netgear-wnr3500l-ro...10002.html Wink
jareq

falitorek

Cytat

jarek7714 napisał(a):

Dual-band router pod Tomato wart zachodu to w tej chwili jedynie Asus RT-N66, reszta nie warta najmniejszego zachodu i kasy.

Kolego opowiadasz bzdury.
Od dłuższego czasu posiada 2szt. WRT610N v2 i jestem w 100% zadowolony.
Cały czas na tomato @shibby.
Zmuszony byłem przejść na 5G z powodu operatorów tv kablowej co rozdają net z WiFi
1xRT-N16
2xWRT610N v2
1xQNAP TS-110
1xPCH C-200

paczek72
Ja tez ci proponuje asus rt-n10u jest calkiem przyzwoity i spokojnie obsluży wiecej kompów, z tomato smiga jak ta lala i dużo wiecej mozna robic niz ty opisujesz
Asus RT-N10U v.B1 ||Tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-115-PL-Nocat-VPN||
Linksys E 2500 OFW 1.0.0.7

buniaczek
To jest zawsze ten problem ze trudno określić jest właściwe wymagania (idealnie obrazuje to poniższa grafika Wink ).

Bierz tego Asusa a będziesz zadowolony - nie oczekuj tylko mega transferów z dysku Smile
buniaczek załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.

jarek7714

Cytat

falitorek napisał(a):
Kolego opowiadasz bzdury.
Od dłuższego czasu posiada 2szt. WRT610N v2 i jestem w 100% zadowolony.
Cały czas na tomato @shibby.
Chyba nie czytałeś że @sarzyk chce pokryć sygnałem 130m, a ten ww Linksys nadaje się do 30m (są osoby które korzystają z routera wifi na odległości 2m, to ten sprzęt się sprawdzi). Z pasma 5GHz na komputerach korzystam od kilku lat korzystając ze sprzętu o większych możliwościach i wiem doskonale jak w realu przebiega propagacja sygnału w tym paśmie. Także nie pisz jak u Ciebie ten router świetnie pokrywa sygnałem bo już został obnażony przez wielu którzy go kupili. Wink
jareq

falitorek
Ktoś na pewno nie czytał - 130m2 na jednym piętrze, dual band, tomato i fundusz 300-350zł - to raz.
Odniosłem się tylko do twojego postu co do tylko wartościowego rt-n66 z dual band - to dwa
Kolega zszedł już na ziemię i chce rt-n10u - to trzy

Mniej więcej takie 130m2 pokrywam tym routerem (wrt610n v2) w obu pasmach (na 2.4G gorzej bo ciasno z kanałami).
Co kto obnażył i jaka jest propagacja mnie nie interesuje - u mnie to działa praktycznie i z powodzeniem na łączu 64/4.
Dwie sztuki bo jeden jest zawsze w rezerwie w razie awarii - odpukać Smile

Po za tym to nie jesteś konsekwentny w swojej wypowiedzi polecając koledze Netgear WNR3500L, to przecież też router bez anten podobnie jak mój i ma tylko 2.4G.
Jedynie cena przemawia na korzyść.
Nie jest to twoja aukcja ?
Na allegro można go jeszcze taniej dostać Smile
Edytowany przez falitorek dnia 25-07-2012 16:12
1xRT-N16
2xWRT610N v2
1xQNAP TS-110
1xPCH C-200

branetre
Panie @jarek7714
Proszę nie prowokować Smile
Panie @falitorek
Proszę się nie dawać sprowokować Smile
Panowie więcej szacunku do siebie Nerwy naprawdę nic nie wnoszą na forum poza ciężką atmosferą która na wszystkich źle działa...

anonim747874734

Cytat

branetre napisał(a):

Panie @jarek7714
Proszę nie prowokować Smile
Panie @falitorek
Proszę się nie dawać sprowokować Smile
Panowie więcej szacunku do siebie Nerwy naprawdę nic nie wnoszą na forum poza ciężką atmosferą która na wszystkich źle działa...

True Wink banow nie dajemy ale znajdziemy sposób na ostudzenie emocji... Smile
bardzo proszę o kulturę...

jarek7714

Cytat

falitorek napisał(a):
Mniej więcej takie 130m2 pokrywam tym routerem (wrt610n v2) w obu pasmach (na 2.4G gorzej bo ciasno z kanałami).
Co kto obnażył i jaka jest propagacja mnie nie interesuje - u mnie to działa praktycznie i z powodzeniem na łączu 64/4.
Dwie sztuki bo jeden jest zawsze w rezerwie w razie awarii - odpukać Smile

Po za tym to nie jesteś konsekwentny w swojej wypowiedzi polecając koledze Netgear WNR3500L, to przecież też router bez anten podobnie jak mój i ma tylko 2.4G.
Jedynie cena przemawia na korzyść.
Nie jest to twoja aukcja ?
Na allegro można go jeszcze taniej dostać Smile
Cóż współczuje-skoro kupiłeś 2szt., normalne że prawa fizyki w takim przypadku mogą nie docierać. Tekst kieruje to potencjalnych nabywców: http://www.benchmark.pl/testy_i_recen...11417.html w paśmie 5GHz te wyniki są kilka razy gorsze. Co do ww Netgeara 3500L jest dostępny za 1/3 ceny , zasięg może porównywalny-nie sprawdzałem a insynuacji z aukcją nawet nie będę komentował. Jeżeli już zależy nam na maksymalnej wydajności wifi to z alternatyw najlepiej sprawdza się DD-WRT (z całym bagażem pozostałych ułomności których nie znajdziemy w Tomato). Smile
jareq

falitorek
Wow @jarek7714 dzięki za link do testów, nie wiedziałem że tak świetny sprzęt posiadam, nawet do zastosowań komercyjnych (szkoła, firma) Smile
Nie spodziewałem się że zajął aż 3 miejsce w zestawieniu wyników i wyróżnień wow Smile
Edytowany przez falitorek dnia 26-07-2012 09:08
1xRT-N16
2xWRT610N v2
1xQNAP TS-110
1xPCH C-200

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 77

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,931,085 unikalnych wizyt