27 Listopada 2024 04:49:04
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Nowe routery: UX, UC...
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [1]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.144.244.244
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
pomóżcie prosze z WIFI
sarzyk
Na wstepnie chciał bym się przywitać serdecznie.
Od wczoraj mam Linksys WRT54GL i wgrałem tomato wersje:
tomato-ND-1.28.5x-087V-PL-SD-VPN.trx
I nie wiem dlaczego nie działa do konca tak jak powinno WIFI.
Udało mi sie zrobic internet i po kablu z wrt internet jest.
Modem TP LINK TD-W8901G jako bridge a na wrt dalem PPoE i działa połączył się.
Ale nie wiem dlaczego po wifi niby tez działa laptop ale gubi mnóstwo pakietów mimo ze laptop jest koło WRT.
iPad natomiast nie łączy sie wogóle pisze ze nie moze połaczyc sie z siecia...

Przepraszam za tak proste problemy jakie podejmuje ale zaczynam sie uczyc dopiero obsługi wrt'ka
Aha i czy dobrze rozumiem ze na kernelu 2.4 nie do konca dziala szyfrowanie lepsze nic WEP??

Jaka lepiej wgrac dystrybucje niż te co mam.
Chce mic głownie wysoki zasieg wifi, stabilne działanie, i mozliwosc kontrolowania sieci kto za duzo sciaga, kto generuje jakis ruch, co zamula łacze i wtedy miec mozliwosc przyciac pasmo np. po MAC'u

Z góry serdecznie dziekuje za wszelka pomoc

kille72
Jak juz masz wersje ND by Shibby to rekomenduje wgrac najnowsza wersje K24 093:
http://tomato.groov.pl/download/K24/build5x-093-EN/tomato-ND-1.28.5x-093-VPN.trx
Po wgraniu wyczysc NVRAM.

Szyfrowanie ustaw WPA2 Personal-AES, dziala bez problemu na K24.

Podglad ruchu w Bandwidth oraz IP Traffic.

Pasmo przytnij Bandwidth Limiterem w GUI.

hermes-80
Nie, nie kile72 - jeśli priorytetem @sarzyka jest wifi to niech wgrywa wersje Mariusza: http://tomato.groov.pl/download/Mariu...L.004H.trx albo starsza bez ND: http://tomato.groov.pl/download/Mariu...PL.46H.trx - WPA w 2.4 poprawnie działa.
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

lookaka
Proponuję również, jeśli do tej pory tego nie sprawdziłeś, żebyś "zobaczył" co się dzieje w eterze w miejscu gdzie masz router oraz laptopa.
Problemy, które opisujesz, przypominają sytuację gdy na tym samym lub pobliskim kanale nadaje inna sieć o dość dobrym zasięgu - o takim samym SSID już nie wspomnę Smile

Poniżej namiar na programy, które mogą się przydać:
inSSIDer - http://www.metageek.net/products/inssider/download/
lub
netstumbler - http://www.stumbler.net/download.php?site=1&filename=NetStumblerInstaller_0_4_0.exe

Pozdrawiam

sarzyk
Witam na wstepie chcial nym podziekowac za odpowiedz i jesli chodzi o pobliskie sieci to przynajmniej 2kanaly mam luzu od innych sieci. SSID takie same nie wchodzi w gre.

boogdanko

Cytat

sarzyk napisał(a):

... jesli chodzi o pobliskie sieci to przynajmniej 2kanaly mam luzu od innych sieci. SSID takie same nie wchodzi w gre.

To znaczy, że nie masz luzu. Tak naprawdę rozłączne są tylko 3 kanały (np. 1, 6, 11). Jeżeli pracujesz na 1 a sąsiad na 3 to się zakłócacie. Jest to często sytuacja gorsza niż praca na tym samym kanale, bo nie działa mechanizm wykrywania kolizji.

sarzyk
dzieki za info ale mi chodziło ze co najmniej mam 2 kanały luzu.
Przed chwila sprawdzałem to jest tylko ktos na 1 kanale -58dBm i na 11 kanale -69dBm ja mam na 6.
Wstepnie dzieki Wam skonfigurowałem to ze jako to to działa tylko jak by po WIFI coś wolno w lapku mam walnieta antene i słabszy zasieg nawet pakiety traci ale w iPadzi tez wolno to jakos działaja stronki jak by kiepski DNS.
Ale próbowałem z tymi z tp i opendns

Jakas rada?

aha wgrrałem

http://tomato.groov.pl/download/MariuszNM/1.28ND-SM/tomato-ND-SM_1.28PL.004H.trx

hermes-80
NVRAM wyczyściłeś - to podstawa przy takich skokach.
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

sarzyk
Przy flashowaniu zaznaczylem by czyscil nvram.
Sprobowacjeszcze recznie zrobic?

lookaka
To mam dodatkowe pytania do kolegi :)

0. czy przed zmianą firmware'u łączyłeś się po wifi z TYM routerem?
- jeśli tak, to jak działało połączenie?
- jeśli nie, to spróbuj wgrać np. Tomato 1.28 z polarcloud (http://www.polarcloud.com/tomato/) - może nie pomoże ale napewno nie zaszkodzi - sprawdzisz poprostu jeszcze jeden firmware - zawsze to jakaś wskazówka
- jeżeli na różnych firmware'ach w tym routerze połączenie bezprzewodowe działa problematycznie może warto zaryzykować tezę, że to jednak wina sprzętu (routera) a nie Twojego laptopa czy iPada?

1. czy wcześniej laptop pracował z innym routerem (bezprzewodowo) i czy to połączenie działało dobrze?

2. piszesz "ale w iPadzi tez wolno to jakos działaja stronki" - czy podłączałeś iPada do innego internetu, inaczej pisząc, czy masz porównanie jak te stronki na iPadzie działają gdzie indziej?

3. piszesz też "w lapku mam walnieta antenę" - czy to jest pewność czy przypuszczenie? ...bo jeżeli pewność to chyba można zakończyć ten wątek przynajmniej w kontekście problemów z wifi na laptopie; natomiast jeśli to tylko przypuszczenie to działaj dalej...

4. jaką masz deklarowaną prędkość łącza? up\down

5. nie udało mi się również w wątku odnaleźć informacji o tym kto jest Twoim dostawcą netu - jeżeli tp to ja w bardzo wielu lokalizacjach używam dobrze znanych dns (194.204.152.34 oraz 194.204.159.1) natomiast w netii z automatu mam 62.233.233.233 i 87.204.204.204 - z jednymi i drugimi żadnych problemów,

6. piszesz, że "po WIFI coś wolno" - jest szansa żebyś zrobił jakiś test prędkości? (najlepiej kilkukrotnie dla uśrednienia wyników) - testy zrób na kablu oraz na wifi i napisz jak poszło, np. www.speedtest.pl

7. napisałeś również że "traci pakiety" - jeżeli tak to jak wygląda np. ping na adres routera? puść na trochę dłużej czyli z parametrem -t (np. ping 192.168.1.1 -t)

8. jaką kartę wifi masz w laptopie (producent/model) i czy masz do niej aktualne sterowniki?

9. czy system operacyjny napewno jest w dobrej kondycji? - ew. żeby to zweryfikować, czy masz możliwość żeby podłączyć innego laptopa przez wifi do swojej sieci i sprawdzić czy na nim występują podobne problemy?

Nazbierało się tego trochę ale jak Ci się uda na wszystko odpowiedzieć to może rzucisz więcej światła na problem.

Pozdrawiam
Ł.

szymon2477
mam identyczny problem, mógłby ktoś pomóć?

lookaka
Spróbuj napisać trochę więcej bo jakoś nie wierzę, że Twój problem jest identyczny. Chyba, że Ty i sarzyk mieszkacie pod jednym dachem Smile (a jeśli tak nie jest to spróbuj odpisać na wszystkie moje pytania z postu wyżej + dopisz jaki sprzęt i wersja firmware)

sarzyk
Czesc i witam przepraszam ze dopiero teraz ale nie mialem netu jakis czas.
Z gory serdecznie dziekuje za poswiecony czas i chec niesienia pomocy.
Postaram sie odpisac Ci w podpunktach by to bylo jak najbardziej czytelne.

Ad0.
Co do stanu technicznego nie moge zaa bardzo nic powiedziec bo kupilem router na allegro jako uzywany.
Osoba ktora go sprzedawala nic nie wspominala ze cos by mialo byc z nim nie tak.
Problem ktory wystepuje w tym wrt54gl dotyczny wszystkich urzadzen laczacych sie wifi tj.
iPad
Lenovo S10 (uszkodzona antena wymianialem juz karty wifi a sygnal dalej slabo lapie)
Sony Xperia S
iPhone 3GS
Wszystkie urzadzenia sprawne oprocz Lenovo.

Ad.1

Na obecna chwile mam modem adsl TP_LINK_TD_W0901G (jako modem) a router pełni funkcje D Link Di524.

Wifi działa dobrze tylko na tym kompie jest problem reszta ok.

Ad2.

Możemy odrzucic wine ISP (w moim przypadku Neostrada 20MB - lacze synchronizuje mi sie na 16-17MB)
Samo lacze jest sprawne, pingi w dobrym czasie, stabilne itd..

Po podlaczeniu tego wrt54gl traci pakiety po wifi.

Ad3.
Oczywiscie rozumiem ze router w kontekscie uszkodzonej anteny nic nie da.
Tylko byle by na pozostalych urzadzeniach dobrze dzialal.

Ad4

Neostrada 20MB download a upload chyba jak sie nie myle 1-2MB nie pamietam bo w zasadzie tak nie jest mi potrzebny.

Ad5.

Neostrada

DNS'y probowalem z tpsa czyli 194.204.159.1 i 194.204.152.34 jak i open dns.

tak samo tu i tu.

Ad6 i reszta.

Na obecna chwile mam odlaczony wrt54gl bo nie dzialalo mi to tak jak powinno.

na testach jak by wychodzilo ze gubi pakiety.

Co ja jeszcze moge zrobic

Jak poustawiac te strone z konfigami gdzie pierwsza opcja jest wlaczenie "dopalacza"

chyba w zaawansowanych i ustawienia wifi moze cos tak mam pokopane.

i jeszcze moze by wyeliminowac wade sprzetu wgram orygialne oprogramowanie sprawdze jak tam to dziala i potem sie zobaczy.
Tylko tu mam ptanie jakie wgrac - bo nie wiem czy jak nie wgram np. za nowego to mi sie nie zmieni cos by potem nie dalo sie wgrac tomato??

A moze cos innego potem wgram niz tomato np. openwrt ddwrt??

Z gory serdecznie dziekuje za poswiecony czas i pomoc.

Pozdrawiam

andrzejw3
Witam
Wgraj Tomato z tej strony
http://sourceforge.net/projects/tomatofirmware/files/tomato/1_28/Tomato_1_28.7z/download
Jest w nim sterownik radia na którym wifi w tym routerze chodziło najlepiej i działała regulacja mocy radia (wiem co mówie bo zęby na tym zjadłem;)). Na Wszystkich wersjach Tomato gdzie w nazwie jest ND nie działa już regulacja mocy i przez to zasięg jest słaby bo w antenkach masz minimalną moc czyli 42mw a co za tym idzie mniej niż na oryginalnym firmware które ma 71mw. Spokojnie możesz wgrywać oryginał a później wrócić do Tomato
Wrt54gl Tomato by shibby
WNR3500L x2 Tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR2-128-BTgui-VPN
TP-LINK TL-WA5210G
MT RB711 Level 4
WAG200G

paczek72
Sprobuj ustawic kanal na auto,ja miałem ustawione na jakis kanał i tez miałem problem ,po przestawieniu na auto problem znikl a u mnie jest około 16 sieci w zasiegu takze niezla kaszana
Asus RT-N10U v.B1 ||Tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-115-PL-Nocat-VPN||
Linksys E 2500 OFW 1.0.0.7

lookaka
Poniżej cytuję kawałek Twojej odpowiedzi (ad.0) - czy nie wydaje Ci się, że szczególnie ostatnie zdanie może sugerować przyczynę Twoich problemów? Smile

Cytat

Co do stanu technicznego nie moge zaa bardzo nic powiedziec bo kupilem router na allegro jako uzywany.
Osoba ktora go sprzedawala nic nie wspominala ze cos by mialo byc z nim nie tak.
Problem ktory wystepuje w tym wrt54gl dotyczny wszystkich urzadzen laczacych sie wifi

...i to, że osoba "nic nie wspominala ze cos by mialo byc z nim nie tak." nie znaczy jeszcze, że wszystko z tym routerem jest "tak" Smile

Dobrze by było jakbyś podłączył innego WRT54GL na próbę na kilka chwil - napisz może skąd jesteś, a nuż się okaże, że ktoś z Twojej okolicy też to czyta i chętnie wpadnie w odwiedziny ze swoim routerem Smile

sarzyk
Witam i dziekuje za okazana pomoc.
Ja jestem z Rudy Śląskiej udalo mi sie tak zrobic ze scuagnałem tak jak radził kolega tomato z http://sourceforge.net/projects/tomatofirmware/files/tomato/1_28/Tomato_1_28.7z/download

i jest tak ze po kablu wszystko fajnie działa.

Wiec albo uwalone wifi albo cos mam zle skonfigurowane.
np. ipad jak zrobie polacz to pisze nie moze polaczyc sie z siecia, podobnie telefon z androidem

majkel152
a hasło zmienić próbowałeś ? ja mam u siebie wpa2 personal aes , klucz kilkunasto znakowy i śmiga aż miło czy to na starym czy na nowym tomato
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png, jakieś dziwne urządzenia , ups, światłowody, apeki i działa miło Smile

sarzyk
witam dzisiaj otwarłem router i procek jest bardzo gorący zmierzyłem temp. i ma około 46 stopni i nie wiem czy to jest dobra temperatura.
Na wszelki wypadek wyłaczyłem wifi a jako ap wifi dałem dlink di524

lookaka
Hej

Ja ogólnie poruszam się po Kato i okolicach bliższych i dalszych (bywa, że i Ruda Śl.) - jeśli chcesz to daj na priv nr tel. to ewentualnie zadzwonię gdybym jechał w Twoją stronę i miał z pół godziny czasu - podłączymy innego WRT54GL i zobaczymy jak wszystko śmiga, albo jak nie śmiga Smile ale obstawiam, tak jak i Ty, że radio uwalone.

Pozdrawiam.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 74

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,932,240 unikalnych wizyt