24 Listopada 2024 00:21:58
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.227.48.131
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
Siec wifi w calej szkole- kilka pytan
ded
Tamat juz byl ale admin nie otworzyl go dla mni- moze i dobrze Pfft

Poproszono mnie o rozprowadzenie wifi w calej szkole. Szkola ma parter, piatro i male podpiwniczenie. Jest dluga i waska. Obecnie jest jeden AP, jednoczesnie pelni funkcje routera w pracowni komputerowej na parterze. Lapie zasiegiem pol parteru- obrazowo mowiac prawa strone. W piwnicy mamy gniazdko sieciowe, tam podlacze ap- wystarczy jeden.

Na parterze i pietrze wystarcza po 2 szt.

Mam zrobic oferte, jedna tania, druga na bogato. Co do taniej to myslalem o jednym AP w piwnicy, i 2 dzialajacych w trybie WDS na suficie na parterze po lewej i prawej stronie (mam cicha nadzieje ze bedzie na pietrze tez lapac).

Pierwsze pytanko, to jakie AP wybrac- w wersji drozszej chcialbym WRT54GL + tomato i anteny. Co wybrac do wersji tanszej? Najchetniej z mozliwoscia zwiekszenia mocy nadajnika i z tej oferty http://nasz-sklepik.pl/index.php?cPath=552_553. Jakiej dlugosci kabel UTP, ktorym poprawadze zasilanie nie bedzie stwarzal problemow?

Jak ktos moze podlinkowac artykuly traktujace o tym to chetnie poczytam. Siec WDS robilem, ale skladajaca sie z 2 ap wiec doswiadczenie mam niezbyt duze.

tamtosiamto
Ja polowałbym na używane linksysy- ja np na ebay.co.uk trafilem GL za 8f a GS v1.1 za 10f. Jkabyś cos upolował w UK moge Ci przywieźć w czerwcu Smile bo wysyłka z UK raczej mało opłacalna. W sumie jak nie potrzeba zbytnich wodotrysków możesz kupić modele z 2MB flash- są tańsze i łatwiej dostępne-może napisz co ma na nich chodzić i być może ddwrt wystarczy. Jak masz możliwość ciagnięcia skrętki UTP na Twoim miejscu nie bawiłbym sie w WDS tylko postawiłbym jeden dobry ruter/serwer i od niego kablami do zwykłych tanich AP. Jednak wszytsko zależy od koknretnej konfiguracji sieci

edit: na allegro wisi LINKSYS WRT54GS v1.1 z 8MB flash za 129zl z wysylka-łap go Smile.
Edytowany przez tamtosiamto dnia 21-04-2012 22:28

ded
Wystawiam fakture, wiec zakup tylko w hurtowni, wtedy mam tez latwo z gwarancja. Co do ciagniecia kabli to jak najbardziej jest mozliwosc, ale nie wiem czy jest potrzeba. Martwie sie tez o te spadki napiecia po kablu utp... Moglby ktos powiedziec cos wiecej o tym?

dudi_
Jeśli chodzi o PoE (bo chyba o to Ci chodzi), to zależy od sprzętu - ten wspierający PoE z definicji działa dobrze i na 100m (sprawdzone na MiktoTikach), ale z kolei jak poprzez adapter taki jak ten:
pliki.interprojekt.pl/wiki/attach/ADA-POE-AP/poe_duze.jpg
AP D-linka nie chciał włączać WiFi już po 10m kabla (co prawda była do najtańsza nieekranowana skrętka, ale nie wiem czy i na ile to miało wpływ). Chociaż diody się świeciły...
Netgear WNR3500L v2 + Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-116 K26 USB AIO

tamtosiamto

Cytat

ded napisał(a):

Wystawiam fakture, wiec zakup tylko w hurtowni
, jakie ceny w hurtowni to widac i niestety nie sa małe a gwarancja hmm no wiesz ja mam 4 sztuki wrt54 od 3 do 7 lat (używane) i wsio gra Smile.

Cytat

Martwie sie tez o te spadki napiecia po kablu utp... Moglby ktos powiedziec cos wiecej o tym?
co do kabli-po co kombinowac z WDS i martwic sie o spadki napięcia i zakłocenia wifi pomiedzy stacjami skoro mozesz pociagnac skretke(dobra skretka to kilkadziesiat metrów) i postawić kilka lokalnych AP niedużej mocy..? Jezęli bez faktury się nie da to obawiam sie koszty nie będą małe na kilka AP ...
Edytowany przez tamtosiamto dnia 22-04-2012 17:53

ded
W wersji tanszej myslalem o takich APkach:
http://nasz-sklepik.pl/product_info.php?products_id=70187
OVISLINK AirLive [ WL-5460AP v2 ] Access Point 54Mbps 802.11g [ Menadżer Pasma Moc 20dBm ][ 2x LAN ]
Do tego porzadna dluga antena dookolna i to pieknie zawieszone na suficie w korytarzu.

Piszac o PoE myslalem o adapterach, ale chyba faktycznie nie glupie byloby pociagniecie skretki z zasilaniem do APkow. Jaki zasilacz wykorzystac zeby zasilic, 4 urzadzenia 12v na odleglosc max 50m?

tomcatmedia
Ja się wtrącę i powiem tak -Widzę to zrobione w ten sposób:

1) Na parterze: Masz Główny Router z wifi, na drugim końcu parteru Asus RT-N10 w trybie Repeater z firmware oryginalnym asusa.

2) Na piętrze: Masz Asus RT-N10 z firmware Tomato (podłączony skrętką do Głównego Routera z parteru -przebijesz się przez strop), na drugim końcu piętra Asus RT-N10 w trybie Repeater z firmware oryginalnym asusa.

3)W Podpiwniczeniu: Masz Asus RT-N10 z firmware Tomato (podłączony skrętką do Głównego Routera z parteru -przebijesz się przez strop).

Wszystko na oryginalnych krótkich routerowych antenach 3dBi Asusa powinno działać bez problemu. Gdzie ewentualnie trzeba by polepszyć zasięg -dopiero wtedy dokupisz lepszą antenę (nie sądzę żebyś musiał).

Na Asusach z Tomato w menu ustawiasz moc 85mW, ewentualnie 100mW, sam zobaczysz czy potrzeba (domyślnie w Tomato jest ustawione 17).

Na parterze urządzenia ustawione na kanał 1,
Na piętrze urządzenia ustawione na kanał 6,
W podpiwniczeniu na kanał 11, wszystko po to, żeby nie było interferencji.

Główny router z adresacją 192.168.0.1
Na piętrze z adresacją 192.168.1.1
W podpiwniczeniu 192.168.2.1

Zaoszczędzisz na skrętce do APków, sobie pracy przy tym, oraz na antenach.
Tylko kupując Asusa RT-N10 wybierz vB1 -wersję pierwszą z Procesorem Broadcom, bo na nowszą nie wgrasz Tomato. Routery te sam używam w różnych trybach pod Tomato i bez, więc są sprawdzone, ponadto są energooszczędne.
Asus RT-N10 vB1 cena 89PLN.
Przewaga nad Twoim Ovislinkiem poza ceną, jest taka:
Asus procesor 300MHz, Ovis 180MHz,
Asus Flash 4MB, Ovis Flash 2MB.

Przede wszystkim olej ten sklep, który podałeś w linku, bo ceny mają kosmiczne, chyba do każdego towaru doliczają 50% wartości rynkowej...

A jeśli chcesz to zrobić mega tanio, to zamiast Asusów musisz użyć na skrętkach TP-Link TL-WR340G (59PLN), a jako Repeater TP-Link TL-WA500G (79PLN).
Ja bym jednak dołożył do Asusów, jednak Tomato to Tomato, no i wydajność lepsza.

Przydatny link:
http://openlinksys.info/forum/viewthr...post_74130
Edytowany przez tomcatmedia dnia 25-04-2012 00:45

ded
@tomcatmedia, chyba zrobie tak jak mowisz, router asusa faktycznie wydaje sie fajny i jego zastosuje. Wyjasnij mi tylko czemu mam stosowac trzy adresacje? Nie lepiej zeby tylko glowny router mial wlaczone dhcp i wszyscy klienci mieli adresy np z puli 192.168.1.x? Jak wlacze 3 serwery dhcp to bede za podwojnym natem, a to tylko klopoty- czy zle rozumuje?

rzerzuch
A nie lepiej dać w narożniku każdego korytarza albo na końcu/końcach korytarzy na środku coś w stylu NanoStation albo TP-LINK TL-WA5210G mniejsze, ładniejsze, zasilane po kablu, lepszy sygnał.

tomcatmedia
@ded Możesz dać w jednej adresacji, tylko wtedy obciążysz Główny Router wszystkimi urządzeniami, zwłaszcza tymi Repeaterami.
Jeśli zależy Ci, by wszystkie urządzenia widziały się w sieci to zrób w jednej adresacji, ale wydajniej moim zdaniem jest podzielić to na takie "stopnie".
PS: Na tych Asusach z Tomato nie zapomnij włączyć Qos.

@rzerzuch Te urządzenia owszem są ładne ale i droższe Grin A wcale nie mają lepszych "wnętrzności". Po prostu to AP/Repeater w innej obudowie Smile A cena o ile wyższa, o Tomato nie wspomnę, Asusy nie są brzydkie, nie są duże, a możliwości Tomato nieocenione.

ded
Czyli po prostu wlaczyc DHCP na tych routerach, o ktorych mowiles i tyle? Urządzenia nie musza sie widziec, pewnie i tak wlacze izolacje klientow. QoS koniecznie. Zalezy mi glownie na bezobslugowosci tej sieci. Chcialbym zeby calosc (oprocz routera w piwnicy) byla zasilana z jednego miejsca (pracownia) i w razie klopotow aby pani informatyk mogla jednym guzikiem wylaczyc i wlaczyc wszystkie ap-ki bo np cos przestalo dzialac. Plan jest taki, zebym wpadal tam max 2 razy w roku a pod moja nieobecnosc reset mialby byc lekarstwem na wszystkie problemy Smile

Powiem szczerze ze domyslam sie, ze wifi bedzie uzywane bardzo sporadycznie i przez max kilku klientow jednoczesnie. Dzieciaki maja zabronione przynoszenie komorek, laptopow szkola jeszcze nie dostala i jak znam zycie to nie spelni wymogow technicznych wiec o obciazenie wifi jestem spokojny.

shibby
Zadne WDS, Zadne Repetear. Do takich zabaw jest Roaming.

Kupujesz sobie tanie modecomy wr22 (100zł sztuka). Mają dwie anteny 5dbi a wiec ładnie obszar pokrywają i mają radio N 300mbps.

Teraz na każdym ustawiasz to samo SSID, szyfrowanie (jezeli ma byc) i RÓŻNE kanały oraz właczasz funkcję roamingu. Wyłączasz przy okazji na nich WAN (ustawiasz mode na bridge) oraz DHCP (wkoncuy zalezy nam na tym by byl jeden serwer DHCP w siec - ten na routerze głownym). Ustawiasz też ip LAN takie by były z podsieci bys mogl sie na nie logowac.

Teraz najwazniejsza czesc - łączysz wszystkie APki kablem do switcha. One muszą się widziec po LANie.

Rezultat: jedna sieć, ktora jest widoczna w całej szkole. Można chodzic z telefonem lub notebookiem po całej szkole i nie straci się połączenia. Dzięki funkcji roamingu klient może być "przepięty" bezbolesnie miedzy kolejnymi punktami dostępowymi bez utraty pingu. Działa to dokładnie tak samo jak w sieciach komórkowych. Możesz jechać pociągiem od wrocławia do warszawy i nie przerwie ci rozmowy prawda? Smile

Na koniec weryfikacja czy czasem nie trzeba na niektorych APkach zmniejszyc mocy. Wkoncu zalezy nam na przelaczaniu miedzy APkami. Stojąc 2m od APka nie chcemy byc nadal podpięci do APka 15m dalej Wink

10 takich modecomów montowałem ostatio w nowym hotelu. Chodzi to ładnie. Od basenu, po recepcje, przez bar az po pokoje można chodzić sobie i wszedzie jest net Wink

IMO

Słowo na koniec: APki nie muszą byc z tomato, bo one nie będą pelnić zadnej roli, prócz przekazywania połączenia. Dlatego uwazam ze takie modecomy lepiej nadadza sie na APki niz np rt-n10. Na tomato postaw router główny bys mogl zarzadzac wszystkich z jednego miejsca.
Edytowany przez shibby dnia 24-04-2012 09:34
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

kille72
Ciekawe rozwiazanie. A jak ustawiales kanaly na tych 10 Modecomach?

hermes-80
Popieram wersje shibby-ego.
A panią informatyk bym się nie martwił w końcu skoro ma taki tytuł to i poziom wiedzy powinien być na odpowiednim poziomie bo reset całego systemu to nie rozwiązanie, a ominiecie problemu, który powróci.

Dziwie się, ze tym problemem nie zajmuje się pani informatyk pracująca w szkole bo przeważnie tak bywa - by obniżyć koszty.

Zasilać z jednego miejsca cały sprzęt raczej ci się nie uda bo musiałbyś mieć specjalny sprzęt (odpowiedni switch + przejściówki na końcach) do tego celu, a celujesz w rozwiązania budżetowe.
Edytowany przez hermes-80 dnia 24-04-2012 11:31
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

tomcatmedia
@ Shibby I Twój pomysł to jest właśnie rozwiązanie "na bogato" jak to ujął ded Grin
Jest to też więcej pracy, nie wiadomo czy potrzebnej, bo jak napisał ded:

Cytat

Powiem szczerze ze domyslam sie, ze wifi bedzie uzywane bardzo sporadycznie i przez max kilku klientow jednoczesnie. Dzieciaki maja zabronione przynoszenie komorek, laptopow szkola jeszcze nie dostala i jak znam zycie to nie spelni wymogow technicznych wiec o obciazenie wifi jestem spokojny.

shibby

Cytat

kille72 napisał(a):

Ciekawe rozwiazanie. A jak ustawiales kanaly na tych 10 Modecomach?

naprosciej kolejno. Wtedy jest mała szansa ze kanały będą się pokrywać
http://www.broadbandspeedchecker.co.uk/guides/improve_wireless_internet_speed.aspx
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

hermes-80

Cytat

@ Shibby I Twój pomysł to jest właśnie rozwiązanie "na bogato" jak to ujął ded

Na bogato?? Sprzęt po 100 zł ??Smile
To jest raczej minimum (skoro ten budżetowy sprzęt się sprawdza - pytanie - jak by się zachowywał przy obciążeniu 300 klientów jednocześnie - jak to w szkole - trzeba myśleć na przyszłość) - przy sensownym działaniu (bo repeatery i inne wynalazki to tylko jest prośba do boga o problemy)
Edytowany przez hermes-80 dnia 24-04-2012 15:59
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

tomcatmedia
@hermes-80 Na Bogato napisałem w cudzysłowiu, bo rozwiązanie niby bardziej profesjonalne ale i droższe od Asusów i w wykonaniu, ponieważ trzeba się bawić ze skrętkami do każdego AP, które też darmowe nie są, przecież pisząc na bogato nie zamontuje w tej szkole jakiejś stacji bazowej Mikrotika Smile

300 klientów na przyszłość? Jeszcze raz dodam cytat:

Cytat

@ded Powiem szczerze ze domyslam sie, ze wifi bedzie uzywane bardzo sporadycznie i przez max kilku klientow jednoczesnie. Dzieciaki maja zabronione przynoszenie komorek, laptopow szkola jeszcze nie dostala i jak znam zycie to nie spelni wymogow technicznych wiec o obciazenie wifi jestem spokojny.

Tak więc te dwa repeatery mu krzywdy nie wyrządzą, ja tak mam i nie mam problemów (miałem problem z repeaterami TP-link'a kiedy nadajnik był Asusa, po wymianie na same Asusy problem znikł).

No cóż, każdy swoja wersję przedstawił, niech Ded sam wybierze, która opcja bardziej mu odpowiada.
Ciekaw jestem jaki jest model i marka tego Głównego Routera, czy on w ogóle się nadaje do takiej sieci, bo jak to jakis marny TP-Link za 100zł to będzie się wieszał, znam to z kilku przypadków.

tamtosiamto

Cytat

shibby napisał(a):

Zadne WDS, Zadne Repetear. Do takich zabaw jest Roaming.

a nie da sie dolaczyc do naszego pomidorka tego Roamingu? Szczególnie do K24? (jak na razie tylko to mam Wink )

tomcatmedia
Ja tak od siebie tylko chciałem dodać, że jak jadę na trasie Warszawa-Wrocław lub odwrotnie, to u mnie przerywa rozmowę Grin hehe Tak samo Warszawa-Kielce-Warszawa Smile

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 95

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,483,033 unikalnych wizyt