25 Listopada 2024 16:41:39
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.188.113.189
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
WRT54GL, karta Intel 220BG i zrywanie połączeń WiFI
Gikey
Myślałem, że po wgraniu nowego firmware (Thibor 15c) oraz przyspieszeniu procka do 216, co zresztą sam radziłem niedawno jednemu z forumowiczów, zlikwiduje moje problemy z połączeniem WiFi jednak problem znów sie pojawia i jest chyba dosyć specyficzny.
Do mojego routera (WRT54GL) podłączone są 3 kompy. Jeden po LAN-ie i dwa laptopy po WiFi. W jednym laptopie (ASUS) mam kartę Atheros CM9 i ten laptop (połączenie WiFi) śmiga jak złoto. Problem jest z drugim lapem HP nx6110 z kartą Intel 2200BG (w ramach platformy Centrino). Problem polega na tym że drugi lapek (HP) traci często połączenie z routerem ale jakby tego było mało to zawsze gdy traci połączenie to pada cała łączność WiFi tzn. w ASUS-ie pada łączność także. Dopiero po około minucie udaje się przywrócić połączenie ale pod warunkiem, że zostanie wyłączona karta WiFi w HP-eku.
Wydawać by się mogło, że bezsprzecznie jest to wina HP i karty WiFi Intela w nim zamontowanej. Tez tak uważałem i oddałem lapa do serwisu gdzie w ramach gwarancji wymienili całą płytę główną i kartę WiFi na nową jednak problem istnieje nadal. Mało tego, wyłączyłem w HP-eku kartę Intela i podłączyłem na PCMCIA kartę WiFi Edimax-a i problemy nie występują.
Więc cały czas wskazuje to na winę HP-eka i zamontowanej w nim karty ale jakkolwiek możliwe to raczej mało prawdopodobne aby wymieniony na nowy sprzęt też był uwalony (kartę WiFi wymienili na pewno bo jest inny MAC).
Zastanawiam sie czy wina nie leży po stronie oprogramowania. Do obsługi karty mam wgrane najnowsze ze strony Intela (na tych dostarczonym z lapkiem systuacja taka sama) więc może jakaś ostatnia poprawka Microsoftu do systemu Windows XP namieszała. W związku z tym, że inne karty WiFi nie powodują takich problemów wykluczam, może błędnie, usterkę routera bądź firmware.
Dodatkowe informacje:
1. Oprogramowanie routera to Thibor 15c.
2. Na ASUS-ie leci cały czas Azureus (torrent), ustawiona maxymalna liczba połączeń na 300.
3. Ustawiony QoS.
4. Timeout na 600, max. liczba połączeń to 2048
5. Procek routera przyspieszony do 216.
6. Szyfrowanie WPA.
7. DHCP - enabled (przy wyłączonym testowane i bez różnicy).
8. Kompy mają przypisane we właściwościach kart stałe IP chociaż dodatkowo w routerze ustawione aby kartom z tych kompów zawsze przypisywał to określone IP.

Trochę mi to wygląda, że po dłuższym czasie ściągania przez Azureusa pojawia się problem więc teraz wyłączę go na parę dni i potestuję. Pytanie tylko dlaczego tak się dzieje przy karcie Intela a nie przy innych.

Jeżeli macie jakieś pomysły to chętnie je w międzyczasie przetestuję.

pzdr
G

jorg49
ja wgrałem ten program jak mi poradziłeś i kłopoty mineły ( na razie). mam laptop dell inspiron 6000 . używam WPA personal. aby tak dalej.

jorg49
kartę mam taką cokolwiek to znaczy:
INTER(R)PRO/WIRELESS 2000BG NETWORK CONNECTION

jank0
wiele osób narzeka na Intel 2200BG
może to pomoże poprawione sterowniki intela http://support.intel.com/support/wire...010623.htm
Edytowany przez jank0 dnia 01-12-2006 15:01
"Jeżeli nie wiesz jak postąpić - na wszelki wypadek postąp uczciwie"

stegano
Prawda jest taka że ta karta spisuje się rewelacyjnie pod kontrolą linuksa Smile
Asus WL-500gP Tomato 1.06 (RouterQoS_only)
5xLa Fonera DD-WRT v24 (Bridge)
1xLa Fonera DD-WRT v24 (AP-baza)
VoIP - Actio + PAP2T - firmware 3.1.16
Buffalo HS-DHGLBB0 500GB firmware 2.06 beta
Pomocy udzielam jedynie na forach

Gikey
Trochę zdążyłem jeszcze, będąc w pracy, poszperać w necie i znalazłem na różnych zagranicznych forach (mniejszych i większych forach: linksysinfo i whirlpool taktujących głównie o linksysie) trochę postów ludzi z problemami takimi jak ja i to właśnie z kartą Intel 2200BG. Część postów traktuje o tym że karta intela sama w sobie do doskonałych nie należy i bezproblemowo to pracuje gdy brak jakiegokolwiek szyfrowania (WPA czy WEP) chociaż jeśli już to prędzej działa z WEP co mnie specjalnie nie rajcuje ale jest też spora część postów która mówi iż ta karta i produkty Linksysa niezbyt się lubią tyle, że brak jednoznacznych odpowiedzi czy to karta intela odbiega od standardów czy sprzęt Linksysa jest winny.
Ja w swoim ASUS-ie też kiedyś miałem kartę Intela tyle, że model 2100 (pracuje tylko w paśmie Cool i dosyć często - średnio raz na 1,5-2 dni traciła sygnał (ja osobiście mam złe doświadczenia z kartami Intela) a lapki pracowały z routerem WAG54G. Trzeba ją było wyłączyć i włączyć ponownie i grało (całe szczęście, że wymieniłem ją na Atherosa - nigdy mnie nie zawiódł, warto było za niego dać 160 pln). Teraz nie dość, że dzieje się to znacznie częściej to jeszcze zabija WiFi w całym domu w dodatku jest to lapek żony więc sami 'rozumicie'.
Będę dalej grzebał w necie a póki co przetestuję jedną ze znalezionych rad czyli przełączę ją tylko w tryb b - jest wolniej ale do przeglądania netu aż nadto.
Jeżeli cokolwiek zadziała nie omieszkam się tym na forum podzielić.

Generalnie będę się rozglądał za inną poradą: Jak w HP nx6110 z technologią centrino zamienić kartę Intela na inną np. Atherosa. Po takiej próbie podczas uruchomienia (zanim zacznie uruchamiać winde) wywala komunikat że karta niezgodna z platformą Centrino i kicha. Może ktoś wie jak to obejść?

Pzdr
G
Edytowany przez Gikey dnia 02-12-2006 18:12

jorg49
zainspirował mnie ten post i poszukałem w pomocy technicznej DELL i znalazłem poprawkę do INTEL(R)PRO/WIRELESS 2200BG NETWORK CONNECTION z uwagą krytyczność " urgent".

Gikey

Cytat

jorg49 napisał/a:
zainspirował mnie ten post i poszukałem w pomocy technicznej DELL i znalazłem poprawkę do INTEL(R)PRO/WIRELESS 2200BG NETWORK CONNECTION z uwagą krytyczność " urgent".

A czy mógłbyś podzielić się tą wiedzą lub poprawką?

A propos moich testów. Ustawienie karty na sztywno do pracy tylko w trybie b niczego nie zmieniło.

Pzdr
G

jorg49
ja mam dell 6000 inspiron , poprawka R138749.exe 90MB.
http://support.euro.dell.com/support/downloads/download.aspx?c=pl&l=pl&s=pad&releaseid=R138749&SystemID=INS_PNT_6000&os=WW1&osl=EN&deviceid=5896&devlib=0&typecnt=1&vercnt=6&formatcnt=1&libid=5&fileid=185741

jorg49
po wgraniu Thibor 15c poprawa do oryginalnego softu wrt54 Gl była widoczna ( WiFi). Zdarzały się jednak pojedyncze rozłączenia . Po wgraniu poprawki R 138749.exe od wczorajszego dnia nie miałem żadnego problemu z WiFi (odpukać). Myślę , że tu był feler karty WiFi.

Gikey
Dzięki za info ale ta poprawka to chyba po prostu najnowsze stery i oprogramowanie Intela. Już mam to zainstalowane i nie pomogło.
Co do możliwości wymiany karty sieciowej do dowiedziałem się, że niektóre firmy (włączając HP) blokują w biosie możliwość zainstalowania innych kart niecertyfikowanych z FCC. Można to obejść ale nie jest to łatwe. Rozwiązania są dwa (jedno lepsze od drugiego):
1. Ściągnięcie oryginalnego biosu do lapka, przeprogramowanie go Sad i wgranie.
2. Przeprogramowanie EEPROMU karty którą zamierza się wsadzić na miejsce 2200BG.
Z braku czasu a przede wszystkim doświadczenia nie będę tego robił chyba że ktoś z was jest szczęśliwym posiadaczem przerobionego biosu do HP nx6110 to chętnie skorzystam z pomocy.

Wracając do tematu.
Niestety, jak pisałem wcześniej, takie przypadki są dosyć częste. Co ciekawe mniej więcej połowa ludzi ma takie dolegliwości podczas gdy druga połowa twierdzi że sprzęt działa bez zarzutu - jak zwykle Smile
Postanowiłem pójść drogą sprawdzania na jakim szyfrowaniu całość działa stabilnie - spora część ludzi twierdzi że szyfrowanie WPA jest tu powodem - potestujemy zobaczymy.
Obecnie testuję WPA-AES (wcześniej WPA-PSK) i od 24 godzin OK ale potestuję jeszcze kilka dni to się zobaczy. Ostatecznie to mogę nawet zupełnie zdjąć szyfrowanie gdyż mieszkam w domku a następna chata jest oddalona ode mnie o dobre kilkadziesiąt metrów więc jak zmniejszyłbym moc sygnału to pewnie nie miałbym się co bać włamu. Dodatkowo mam ustawione MAC Filtring i wyłączone DHCP - wiem, wiem, dla chcącego i trochę kumatego to nie problem ale lepsze to niż nic.

Pzdr
G

jorg49
jeszcze jedna uwaga , po wgraniu poprawki windows nie zarządza mi teraz połączeniem WiFi. odbywa się to teraz z pozycji programu Intel PROset/Wireless. może windows rozłączał moje WiFi. na razie jest OK. żadnej przerwy ,nawet chwilowej.

Gikey

Cytat

jorg49 napisał/a:
jeszcze jedna uwaga , po wgraniu poprawki windows nie zarządza mi teraz połączeniem WiFi. odbywa się to teraz z pozycji programu Intel PROset/Wireless. może windows rozłączał moje WiFi. na razie jest OK. żadnej przerwy ,nawet chwilowej.

Aby Windows nie zarządzał połączeniem wystarczy wyłączyć usługę "Konfiguracja zerowej sieci bezprzewodowej".
U mnie jak na razie też zero zrywania połączenia i aby tak zostało ale jakoś tak nie mam przekonania że to zasługa zmiany szyfrowania na WPA-AES. "Czuję w moczu" Smile że te zrywania maja związek ze ściąganiem przez P2P ale dlaczego tylko przy Intelu.
Powiem tylko tyle, im więcej czytam zagranicznych forów tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że Intel 2200BG (nie będę się wypowiadał o innych kartach intela bo ich nie testowałem) a może tylko stery do niego to badziew totalny, jak powiedział jeden z userów zagranicznego forum strona intela wygląda jak "Sterowniki dnia", co chwila tylko jakieś poprawki.
Walczę dalej.
Pzdr
G

jorg49
a gdzie się to wyłącza w w Windows. mam wersje angielską a tego języka nie znam. sterownik wgrał się z polskim menu , stąd wiem że windows nie zarządza obecnie połączeniem WiFi.

Gikey
Panel sterowania - Control panel
Narzędzia administracyjne - Administration tools
Usługi - Services
Konfiguracja zerowej sieci bezprzewodowej - Wireless zero configuration...(coś w tym stylu)
klikasz dwa razy i zmieniasz z 'Automatic' na Manual albo Disable.
Jak zmienisz na manual to usługa zostanie uruchomiona wtedy gdy jakiś składnik systemu lub program będzie jej potrzebował.
Na koniec restart windy.
Edytowany przez Gikey dnia 04-12-2006 23:08

jorg49
Dzięki , ja nadzisiaj mam ustawione na automatic ale nic nie zmienię tzn. nie pozwolę aby windows zarządzał mi połączeniem WiFi. na razie wszystko działa super .więc nie a co kombinować , ale wiem na przyszłość gdzie to zmienic.

tomiszczak
Może warto sprawdzić następujące rozwiązanie:
http://support.intel.com/support/wireless/wlan/sb/cs-006205.htm#i

U mnie nie chciał się łączyć z siecią a po wprowadzeniu zmian w konfiguracji usługi DEP zaczeło hulać :-)

Pozdrawiam
Tomiszczak

obsy
Ten wątek jest sprzed 1,5roku. Do tego czasu autor zapewne już zmienił komputer, ruter, kartę lub nawet wyjechał na wyspy!
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter.info

eVerest

Cytat

obsy napisał/a:
Ten wątek jest sprzed 1,5roku. Do tego czasu autor zapewne już zmienił komputer, ruter, kartę lub nawet wyjechał na wyspy!

heh, a ja, choć autorem nie jestem, własnie mam taki sam problem z jednym lapkiem i identycznie go zdiagnozowałem a link jaki zamieścił tomiszczak akurat zaprowadził mnie szybciutko do rozwiązania problemu Smile Warto więc czasami odpowiadać nawet po 1,5 roku Grin

pozdr.
KM

majerskim
A ja nadal mam ten sam problem z "cudowna" karta intela :/

Nie moge pojac w czym rzecz...problem jest znany od ok 3 lat, wyszła cała masa sterowników i nic.
Ustawiłem sieć jako otwartą i idziała perfekcyjnie.
Gdy włącze jakiekolwiek zabezpiecznie to dupa...nie łączy sie z routerem.
Smieszne, ze Playstation 3 radzi sobie ze wszystkim, a karta Intela nie :/
Edytowany przez majerskim dnia 24-10-2008 00:01

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 81

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,765,558 unikalnych wizyt