27 Listopada 2024 08:29:46
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Nowe routery: UX, UC...
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [1]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.139.87.113
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Klient torrent
migcool
Witam, jako początkujący użytkownik Tomato, chciałbym Was zapytać jak zainstalować torrenta na routerze Netgear 3500l, moja wizja jest taka że router z torrentem pobiera do podmontowanego dysku podpiętego do USB po czym udostępnia go po ftp. Jak wygląda sprawa całej konfiguracji?

EDIT: Moja wersja tomato: 1.28.0905 MIPSR2-070V K26 USB Big-VPN Multilanguage
Edytowany przez migcool dnia 02-01-2012 14:14

hermes-80
Wgraj wersje BT lub Mega tam jest wkompilowany klient BT - w najnowszej wersji v83 EN jest jego najnowsza wersja.
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

adriaanek
w nowych wersjach Tomato by Shibby torrent jest wbudowany (a nazywa się transmission), nie ma potrzeby "instalowania torrenta". Wszystko o co pytasz znajdziesz w zakładce "Tomato -> USB and NAS"
ASUS RT-N16 + Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-121 K26 USB AIO

tristan
Nie wiem jak to z tą nową wersją jest, ale u mnie najstabilniej działa wersja 2.13 z /opt. Kilka wyższych strasznie obciążało procka i było wywrotne jak kajak wyczynowy więc dałem sobie spokój z upgrade. Dlatego optuję za wersją dogrywaną zgodnie z zapotrzebowaniem.
Był: Asus RT-N16 + Tomato PL v1.28.9054 MIPSR2 116PL K26 USB VPN mod shibby
Jest: Asus RT-AC68U + AsusWRT-Merlin 380.62_1 DualWAN+ Huawei E1820 + 2.5" HDD 500GB Lenovo + Brother HL-1430

migcool
@adriaanek owszem jest taka opcja, nie zauważyłem jej wcześniej ale jak tego używać pomimo ustawienia portu nie mogę otworzyć interfejsu www torrenta, błąd jak po wpisaniu błędnego adresu internetowego.

shibby
najczęstrzy błąd to zła ścieżka w download directory
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

migcool
Może ja pokażę zrzut z moich ustawień:
img37.imageshack.us/img37/6067/zrzutli.th.jpg

Na tych ustawieniach nie działa zdalny dostęp, a może zadam głupie pytanie jak tu dodawać pliki .torrent aby pobierać do lokalizacji mnt/sda? Dodam że pod USB mam podpięte mp3 które po ww lokalizacją się zamontowała i próbnie chciałbym ją wykorzystać dla klienta torrent.

EDIT: Parametr transsmision mam do wyboru własny albo opt/bin przy obu efekt jednakowy.

hermes-80
Do parametru Własny musisz mieć zainstalowane Optware i tam Transmission.

Cytat

a może zadam głupie pytanie jak tu dodawać pliki .torrent aby pobierać do lokalizacji mnt/sda?
Tutaj się nie dodaje torentów Wink - to GUI służ tylko do ustawienia ważniejszych parametrów pliku konfiguracyjnego transmission.

Całkiem nie pojmujesz zasadę funkcjonowania BT na TomatoWink .
Edytowany przez hermes-80 dnia 02-01-2012 18:00
Netgear WNR3500L v1

migcool
Boże ale ja mało rozumiem, przepraszam hermes-80 ale czy mógłbyś albo ktoś chętny wytłumaczyć w kilku słowach jak wygląda działanie torrenta na TomatoWink
Netgear WNR3500l---1.28.0905 MIPSR2-070V K26 USB Big-VPN Multilanguage

Steel_Rat

Cytat

migcool napisał(a):

Boże ale ja mało rozumiem, przepraszam hermes-80 ale czy mógłbyś albo ktoś chętny wytłumaczyć w kilku słowach jak wygląda działanie torrenta na TomatoWink

Działanie Transmission jest bardzo proste.
1) Obraz, który masz wgrany do routera nie ma zaszytego transmission ( trzeba zainstalować optoware, i potem transmission - po poradę jak zainstalować odsyłam do działu tutorial tam są opisy)
2) by pominąć instalacje optoware i transmission, jak wcześniej napisano musiałbyś zmienić tomato na wersję Mega-vpn będź BT-VPN (obie wersje mają zaszyte w sobie transmission)
3) by dodać jakiś torrent do pobrania musisz mieć uruchomione transmission, i dopiero jak się zalogujesz na niego przez www możesz dodać plik.

to tak wygląda w skrócie..

Pozdrawiam.
WRT3200ACN (WRT32X) + OpenWRT 18.06+światełko 150/150 Mb/s
Asus RT-AC68UvE1 + RMerlin + Entware
Netgear WNR3500Lv2 + DDWRT

TheWB
Czy jest możliwe dodanie komendy do harmonogramu
żeby można było o danej godzinie włączyć a potem wyłączyć wbudowane transmission?
Asus RT N-16
Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-083V K26 USB AIO

OSCAM 1.10rc build #6000
http://www.2shared.com/file/YrSr457D/...ipsel.html

hermes-80
Tak można to zrobić - trzeba mieć na uwadze również skrypt keep Alive
Netgear WNR3500L v1

TheWB
a jak on by musiał wyglądać?
Asus RT N-16
Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-083V K26 USB AIO

OSCAM 1.10rc build #6000
http://www.2shared.com/file/YrSr457D/...ipsel.html

hermes-80
Shibby zna całą skryptologie swojego transmission i on dokładnie musiał by się wypowiedzieć, ale to transmission niczym nie różni się od tego w OPT z wyjątkiem tworzenia pliku konf w locie i skryptu keep alive, które czuwa nad samoistnym wyłączaniu się transmission.

Jeśli w GUI wyłączysz keep alive to wtedy pozbywasz się tego.
Ale jeśli chciał byś zachować dotychczasową funkcjonalność w sensie z GUI trzeba by było odpowiednie komendy wydać w harmonogramie ale to jest na 100% do zrobienia.

Mógłbym to wymęczyć po swojemu ale po co skoro za pewne mniej pracy jest ze znajomością mechanizmu Shibby-iego.
Netgear WNR3500L v1

shibby
zatrzymanie transmission:

Cytat

nvram set bt_enable=0
nvram commit
service bittorrent restart

wystartowanie transmission:

Cytat

nvram set bt_enable=1
nvram commit
service bittorrent restart

oto całe dwie komendy do harmonogramu. Nie trzeba nic więcej robić. Poniewaz bt_enable ustawiamy na 0 to keep alive nie zadziala.
Czemu w obu przypadkach dałem restart? Poniewaz wraz z transmission restartowane sa tez inne usługi jak np firewall a chcemy by on sie nam zrestartowal. Poniewaz mamy bt_enable=0 to sam transmission nam sie tylko wylaczy.

Jak dziala transmission? Bardzo prosto. Wszystkie ustawienia sa zapisywane w nvram. Pozostałe ustawienia są dopisywane w postaci domyslnej. W /tmp zapisywany jest plik konfiguracyjny settings.json a nastepnie przenoszony zgodnie z ustawieniem "Save settings location", najczęściej jest to katalog na ściągane pliki (tu tez pojawia się najwiecej bledow, bo jezeli zle ustawimy download dorectory to nie zapisze nam sie plik settings.json co w konsekwencji sprowadzi sie do nieodpalenia lub blednego odpalenia transmission).

Nastepnie tworzy sie pliczek /tmp/start_transmission.sh w ktorym to ustawia sie czy ma byc keep alive oraz skad ma pobrac pliki binarne transmission-daemon. Jeżeli ma sie tomato z BT binaries czyli BT, Mega lub AIO to mozna wybrac internal, jezeli ma sie wersje BIG lub nie chce sie uzywac wbudowanego transmission (np tracker wymusza inna wersje) wtedy trzeba zainstalowac optware i doinstalowac same binarki transmission a nastepnie w gui wybrac "optware".

Na koniec odpala sie transmission i dodawane sa regulki iptables do otwarcia portów. Ot cała filozofia Smile
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

hermes-80
Tak jak pisałem Wink - ja bym to męczył według swojego pokrętnego sposobu lub najpierw bym próbował zrozumieć skryptologie Shibby-iego, a tu wystarczy kilka prostych komend.
Netgear WNR3500L v1

mpsiura
Witam.Pozdrawiam bardzo serdecznie wszystkich forumowiczów.Nie wiem,czy w dobrym temacie napisałem.
Jestem tu nowy.
Zakupiłem sobie router Netgear WNR3500 Tomato,ponieważ zależało mi na pobieraniu plików z torrentów bezpośrednio na router przy wyłączonym kompie.
Mój problem polega na tym,że nie mam zielonego pojęcia jak ustawić router,żeby mi pobierał pliki.Jest dużo informacji na tym forum,ale tak jak dla mnie "laika" i waszym wypowiedziom profesjonalnym,nic dla mnie nie jest zrozumiałe.
Chodzi mi o to,żeby krok po kroku ktoś mi wytłumaczył jak ustawić router do ściągania plików.
Podłączyłem do routera dysk twardy Toshiba 80GB, router go widzi.
Poprzednio miałem router TP-LINK i mój laptop go w sieci widział.
Teraz po podpięciu tego routera w zakładce sieć nie widzi tego routera,a widzi routery sąsiadów w bloku.
Wszystkie podstawowe ustawienia mam dobrze skonfigurowane tj:zabezpieczenie WPA-PSK,hasło itp.
Mam w domu jeden komputer stacjonarny i 2 laptopy.
Bardzo proszę o pomoc w skonfigurowaniu routera,najlepiej krok po kroku.Wydałem sporo kasy jak dla mnie oczywiście na ten router,tylko dla tego,że wyczytałem o możliwości ściąganiu plików z torrentów bezpośrednio na router przy wyłączonym komputerze.
Na tym mi najbardziej zależało.Nic więcej nie chcę konfigurować,chociaż jak czytałem,to ten router wiele potrafi.
Prosił bym o kontakt telefoniczny z osoba,która ma cierpliwość w wyjaśnianiu i konfigurowaniu sieci torrent dla laika.
Proszę osobę,która by mi wyjaśniła co i jak o numer telefonu,wtedy zadzwonię i krok po kroku ustawię router. Wolę telefonicznie,ponieważ na forum bym musial zadawać wiele zbędnych pytań(może głupich) i zaśmiecał bym to forum.Chyba,że nie ma takiej możliwości,to proszę o odpowiedź na mój post.
Mój router i wersja Tomato jest w moim podpisie.
Serdecznie z góry dziękuję i pozdrawiam.
P.S. Proszę o wyrozumiałość i zrozumienie.
Edytowany przez mpsiura dnia 03-03-2012 18:53
Model:Netgear WNR3500U/WNR3500L
Tomato
Wersja: 1.28.0000 MIPSR2-085V-PL K26 USB BT-VPN

labik
No ja cierpliwości nie mam Wink.Generalnie proponuję usiąść wygodnie w fotelu lub co tam masz i tak na spokojnie rozwalić temat bo nie jest trudny NAPRAWDĘ !!!.Zakładka USB i NAS w ostatniej zakładce masz bittorent client.Ustawiasz ptaszka na włącz i to co najważniejsze ścieżka dostępu do do katalogu gdzie pobierasz torrenty np. /mnt/Toshiba_1_TB/torrents lub
/tmp/mnt/Toshiba_1_TB/torrents gdzie Toshiba_1_TB oznacza dysk (u mnie).Pomorduj się trochę dasz radę bo musisz Wink
Pozdrowionka
Asus TUF AX5400
Asus RT-AC68U

mpsiura
Wielkie podziękowania dla hermes-80. On cierpliwość miał!!!
Router śmiga jak należy.Wszystko poustawiane jak trzeba.
Wielki szacun dla tego gościa. Odpowiedział na wszystkie moje głupie pytania.Dla mnie to były pytania trudne.
Jak się okazało,to miałem nie tą wersję Tomato co trzeba.
Facet poprowadził mnie przez wszystkie ustawienia.
Bez niego na pewno nie dal bym sobie rady. Opisy na forum są tylko dla zaawansowanych użytkowników.Zwykły użytkownik,który kupił sobie taki właśnie router może się w tym zagubić i uwalić,tak jak ja przy wgrywaniu polskiego Tomato.Niby czytałem co i jak,ale po wgraniu router padł.
Jeszcze raz serdecznie dziękuję hermesowi-80 i pozdrawiam bardzo serdecznie.
Widać,że ludzie na tym forum pomagają nawet laikom. Nie żałuję rejestracji.W ciągu godziny miałem odpowiedź +ustawienia i to się chwali.
Temat zamykam.
Edytowany przez mpsiura dnia 04-03-2012 10:51
Model:Netgear WNR3500U/WNR3500L
Tomato
Wersja: 1.28.0000 MIPSR2-085V-PL K26 USB BT-VPN

gac
to może wrzuć na forum informacje, które otrzymałeś od kolegi hermes-80, co i jak należy skonfigurować (o ile hermes-80 nie ma nic przeciwko). bo osób które nie wiedzą jak to zrobić jest na pewno więcej.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 79

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,950,322 unikalnych wizyt