28 Listopada 2024 03:43:57
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Nowe routery: UX, UC...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [MOD] FreshTomato... [908]
· [MOD] FreshTomato... [414]
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [3]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.21.247.78
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
nie radzę sobie z ftp'em :(
Fun
Witam..Shibby straci już cierpliwość tłumaczyć na pw zielonej lamie co i jak z tomato, więc umieszczam prośbę tutaj ( jego sugestia zresztą Pfft )..a więc do rzeczy....Asus RT-N16 ..ostatnia wersja tomato shibby'iego w wersji Mega....i lama za użytkownika Pfft...co zrobiłem...odpalony serwer druku, odpalone transmission i do tego stabilne Smile...podłączony dysk, sformatowany na ext2....odpalony media serwer.
Z czym nie mogę sobie poradzić :
1. przekierować port 21 na ftp i odpalić ftp.
2. nie wiem, jak udostępnić zawartość dysku usb w sieci domowej (4 lapki po wifi) i jak to wypuścić na zewnątrz....pomocy Smile

Steel_Rat
B)
1) Zaglądasz najpierw do USB and Nas -> USB suppord w descryption masz gdzie się dysk podmontował (na końcu linijki) zapamiętaj miejsce.
2) otwierasz FTP server
a) pierwsza opcje "Enable FTP Server" - Ustawiasz na "Yes, WAN and LAN"
b) "FTP port" zostawiasz na 21
c) "Alow remonte" zostawiasz puste (chyba że chcesz ograniczyć dostęp po IP)
b) "Anonymous Users Access" tu możesz załączyć dostęp anonimowym użytkownikom (raczej nie wskazane).
e) Wskazujesz jakie foldery chcesz udostępnić w FTP
- "Public Root Directory" - wskazujesz folder dla użytkowników z Access ustawionym na Read/Write, Read only, View Only (podajesz scieżkę zapamiętaną z USB suppord np.Frowntmp/mnt/disc1/jakiś folder)
- "Private Root Directory" - wskazujesz folder dla użytkowników z Access ustawionym na Private (podajesz jw)
- "Anonymous Root Directory" - wskazujesz folder dla użytkowników Anonimowych (podajesz jw)
- "Directory Listings" ustawiaj na Enable
3) Przejdź do User Accounts tam dodajesz użytkowników uzupełnisz tabelkę
np
User Name | Password | Access
jaaaa | haslo | Read/Write (lub Read only, View only to dla ludzi którzy nie mogą nic zapisać)
jaaa1 | Hasło | Private

Uwagi do ścieżek do plików
a. Folder udostępniony musi istnieć na dysku
b. jak chcesz udostępnić cały dysk wpisujesz tylko to co jest w USB support (tam gdzie się zamontował dysk)
WRT3200ACN (WRT32X) + OpenWRT 18.06+światełko 150/150 Mb/s
Asus RT-AC68UvE1 + RMerlin + Entware
Netgear WNR3500Lv2 + DDWRT

Fun
dzięki...do tego już doszedłem...ale chciałbym, aby dysk byl widoczny w otoczeniu sieciowym, zeby mozna go było podmontować, bo dzieciakom i żonie trudno wytłumaczyć jak używać ftp'a...chcieliby mieć wszystko w oknie eksploatora Smile....a jak przerootawać port 21 na zewnątrz ??

Steel_Rat
Zaznaczając opcję Wan i Lan jż masz na zewnątrz udostępnione (po wanie).
A by podmontować dyski w windows to musisz uruchomić sambe.
"Samba File Sharing"

Fun
a nie trzeba przekierować IP z modemu na 21 port routera ??...jak nie, to nie wiem jak dostać się do dysku z zewnątrz Sad

Steel_Rat
Jeśli modem do routera jest w trybie bridge to nie trzeba przekierowywać portu bo już masz.

Fun
modem jest zewnętrzny..thomsona od UPC...jak miałem NAS'a podpietęgo do TP-Link'a 941ND, to musiałem postawić virtualny serwer i przekierować ruch który szedł na IP zewnętrzne na IP NAS'a i jego 21 port, żeby z pracy mieć do niego dostęp...teraz chcę mieć dostęp do router'a, żeby obsługiwać transmission i do dysku USB

Steel_Rat
Nie wiem na co pozwala ten modem. Ale możesz spróbować dwóch opcji:
1) ustawiasz na modemie tryb bridge, a połączenie konfigurujesz w tomato zakładce WAN( logowanie, protokół, itp).
2) Ustawiasz na stałe IP na WAN w routerze (ip z podsieci, którą masz ustawioną w modemie na LAN), maskę, gateway i dns - to są ip modemu [ po lanie ]. Wrzucasz IP routera, do DMZ w Modemie i masz wszystkie porty przekierowane na router.
np. Lan modem - 192.168.0.1, WAN - router 192.168.0.2, LAN - router 192.168.1.1, DMZ w modemie 192.168.0.2

kalat
Witam
Podłączę się bo i problem podobny...
Stan obecny:
Asus RT-N16, tomato-K26USB-1.28.905xRAF-EN-MIPSR2-060-AIO
Połączenie z netem poprzez sieć kablową (modem kablowy z sieci Toya). Stałe IP, adres MAC sklonowany na routerze.

Odpalony transmission, rsget, podłączony dysk usb na /opt i /nas sformatowany jako ext2, odpalona samba, ftp, media serwer.
Wszystko chodzi idealnie, z lana wchodzę lokalnie na ftp, otoczenie sieciowe widzi udostępniony folder, tv (bo takie mam połączenie) wykrywa mediaserwer i wykrywa w katalogach zdjęcia i audio nie wykrywa filmów (avi - bo takie testowałem)

Problem 1. Z wana nie mogę się zalogować do ftp. Wpisuję w przeglądarkę ftp://85.89.x.x - i po próbach łączenia otrzymuję komunikat - Firefox nie może nawiązać połączenia z serwerem 85.89.x.x Ping nie odpowiada.

Problem 2. Nie mogą połączyć się z wana np z rsget, transmission i www routera.

Na oryginalnym firmware RT-N16 ftp działał bez problemów.

Problem 3
- jak zmusić mediaserwer do wyświetlania zawartości foldeu video?

Wygląda to tak jakbym miał poblokowane porty na dostęp do usług z zewnątrz.
Jak to sprawdzić i gdzie poustawiać?

Pozdrawiam
Asus RT-N16 +Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-095 K26 USB AIO + USB HD 500GB

adrian414
A masz w zakładce FTP z listy pod pozycją Enable FTP Server -> Wybrany, YES, LAN and WAN ?
ASUS RT-N16 / ASUS RT-AC56U
WLA-9000AP DD-WRT v24 14896
ASUS RT-AC3200 #FreshTomato 2019.2

kalat
tak, oczywiście, z lana się łączę z ftp bez problemu

adrian414
Hmmmm.. Gdyby nie to, ze zaraz lecę do roboty to bym spróbował Ci pomoc zdalnie Smile spróbujemy jak wrócę
ASUS RT-N16 / ASUS RT-AC56U
WLA-9000AP DD-WRT v24 14896
ASUS RT-AC3200 #FreshTomato 2019.2

kalat
Miałem błąd w ustawieniach DMZ - ustawiłem i działa mi ftp i rsget z wanu ale nie mogę się zalogować na transmission i tomato. Już nie rozumiem co jest grane. Kto pomoże?

Adooni
@kalat UNO wgraj 062 transmission jest tam stabilniejsze - moze padlo ci gui nie zaznaczyles np opcji keep alive - z poziomu transmission zrob save i poczekaj kilka sek na start. Gui transmission dziala pod Firefox pod IE mi nie dziala ( ale IE to zlo i tego nikt nie powinien uzywac)

co do podlaczenia sie pod tomato przez SSH (logowanie mozesz zabezpieczyc haslem i specialnym bardzo dlugim kluczem Smile) to opisze ponizej - chyba najbezpieczniejszy sposob

SSH wlaczony na swiat w tomato

1.) Konfiguracja putty.
W polu Host Name (or IP address) podajesz nazwę lub adres IP routera. W polu "Port" wpisujesz port na którym uruchomiona jest usługa SSH..
Następnie konfiguracja tunelu. Connection->SSH->Tunnels. W polu "Source port" wpisujesz port np.8085 (lub inny). Zaznaczasz opcje "Dynamic" i klikasz przycisk Add.
W okienku pojawi się wartość D8085. Wybór protokołu dajesz na"Auto"
Łączysz się i zostawiasz okienko (połączenie) otwarte.

2.) Konfiguracja przeglądarki (Firefox portable - oddzielne ustawienia proxy)
W pasku adresu wpisujesz
about:config
Potwierdzasz ostrożność.
W polu filtr wpisujesz:
network.proxy.socks_remote_dns
Klikasz 2 razy na niego - wartość zmieni się na true.
Potem ustawiasz przeglądarkę aby korzystała z tunelu. Przechodzisz w Narzędzia->Opcje->Zaawansowane i wybierasz zakładkę "Sieć->Ustawienia". Następnie wybierasz "Ręczna konfiguracja serwerów proxy". W pole "Host SOCKS:" wpisujesz 127.0.0.1 a port 8085.

po tym zabiegu logujesz sie do tomato jakbys byl w LAN - ip rootera a ip zewnetrzne
Edytowany przez Adooni dnia 13-07-2011 13:37
Orange 300/50 Mb/s + ONT Terminal
HPE MS gen8 Proxmox 7.0-11 VMs: Router OPNsense 23.X-amd64 and OMV
HPE MicroServer gen8: Xeon E3-1265Lv2, 16GB (2x KTH-PL316E/8G), HP 331T, 4x4TB WD RED
Asus RT-AC68U AccessPoint

kalat
@Adooni
Wersja 062 już wgrana
Pracuję tylko na firefoxie

Po konfiguracji którą podałeś w putty jest czarne okienko, nie przechodzi do logowania a firefox wyświetla komunikat Firefox został skonfigurowany tak, by używał serwera proxy, który odmawia połączenia.

Doszedłem już do tego, że transmission, rsget, ftp już widzę z wana.
Pozostała jeszcze sprawa logowania się do gui tomato - byłbym w pełni usatysfakcjonowanySmile
Jeśli pinguję swoje IP - to wygląda to tak gdyby ping był blokowany na routerze.
Edytowany przez kalat dnia 14-07-2011 08:28

Adooni
@kalat zakladam ze nie masz wlaczonego shh na swiat z tego co pamietam to normalnie jest opcja wylaczona w tomato.
Co do firefoxa tz ze go dobrze skonfigurowales ale puki nie zalogujesz sie do putty to nie bedzie dzialac - oczywiscie putty musi byc caly czas zalogowane ale wchodzenie zdalnie na tomato to zadkosc a to najbezpieczniejszy sposob.
Edytowany przez Adooni dnia 14-07-2011 10:18
HPE MicroServer gen8: Xeon E3-1265Lv2, 16GB (2x KTH-PL316E/8G), HP 331T, 4x4TB WD RED

kalat
W zasadzie masz rację. Zdalne logowanie się do tomato nie jest mi za bardzo do niczego potrzebne. To tak przez wrodzoną ciekawośćSmile Na razie dam sobie z tym spokój. Może kiedyś powrócę do tematu.
Dziękuję za pomoc

Adooni
wiesz przydaje sie casami jak np zwiesi sie trnsmission i pozostaje tylko wejscie na tomato wiec sprawdz czy na 100% masz wlaczone ssh z zewnatrz.

w putty wybierassz w jakim protokolem bedziesz sie laczyc ssh, telnet. Jak nic nei zmieniales w tomato to bez robienia tunelu polacz sie przez telnet jak zadziala to poprostu zmien ustawienia wylaczajac telnet a wlaczajac ssh z poziomu gui tomato i powtorz operacje
Edytowany przez Adooni dnia 14-07-2011 13:33

kalat
putty jest włączone w tomato na porcie 22 - nic tam nie zmieniałem i było włączone
w pracy putty ustawiam tak jak pisałeś, oczywiście wpisuję port 22. - uruchamiam go i nie ma dalej możliwości logowania - wyświetla się okienko ze znaczkiem zachęty i nic (a normalnie wyświetla prośbę o login)
firefoxa skonfigurowałem tak jak pisałeś w about - zmian..., w proxy - zmiana...

A przy okazji - dlaczego zdarza się, że rsget się rozłącza? gdzie umieścić w tomato komendę startującą tak aby był dostępny nonstop?
Edytowany przez kalat dnia 14-07-2011 14:11

Adooni
a to dziwne co piszesz musial Shibby cos pozmieniac bo pamietam ze demon ssh w admin-admin_access standardowo byl disable. Ja mam zaznaczone dodatkowo remote access i remote forwarding. Z tego co pamietam to standardowo telnet jest wlasnie wlaczony przynajmniej tak bylo kiedys a ostatnio robie updaty bez czyszczenia nvramu i jest ok.

W putty masz wybor pod oknem host name - connection type i chyba standardowo byl telnet i powinnienes wybrac ssh

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 76

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

96,040,022 unikalnych wizyt