24 Listopada 2024 07:58:02
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
52.15.238.221
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
Konfiguracja modemo-routera Linksys Wireless-N ADSL2+ WAG160N-E1 w sieci DIALOG
Margaritta
Witam

Wiem,że temat był poruszany ale po przestudiowaniu forum jestem głupsza niż byłam hehe

Mam siec Dialog i usługe 3w1 czyli TV+telefon+internet 4MB

Zakupilam router linksysa ADSL2+ WAG160N-E1.Telewizor stoi w duzym pokoju ... gniazdko telefoniczne mam w przedpokoju i tam tez jest telefon ... w innym pokoju mam komputer stacjonarny i przy nim modem...
Kable biegna mi od pokoju w ktorym stoi telewizor przez przedpokoj do modemu w moim pokoju a z tego modemu spowrotem do przedpokoju w ktorym jest gniazdko telefoniczne.

Weszlam na konfiguracje routera poprzez http://192.168.1.1 wpisalam tam nazwe uzytkowanika i haslo oraz ustawilam VPI :1 i VCI:32
wyczytalam na forum ze ma byc ustawione RFC1483 BRIDGED ale w tym routerze nie ma tej opcji znowu na innym forum wyczytalam ze ma byc RFC2514 PPPoE i tak tez ustawilam ......

Zaznaczam , ze modem musi byc , poniewaz na nim dziala TV.

Czy moglby ktos mi wytlumaczyc jak mam skonfigurowac router i podpiac go pod modem , abym miala bezprzewodowy internet na komputerze stacjonarnym?(Karte sieciowa bezprzewodowa mam)

Prosze o pomoc bo ja juz nie wiem co robic :/

Slicznie dziekuje

@EDIT

W tej chwili mam tak skonfigurowany router zaswiecila mi sie dioda zielona na routerze wireless ,dsl , internet ( w momecie kiedy ukonczylam konfiguracje i router byl podpiety rj11 do gniazdka i rj45 pod kompa
nie wiem w jaki sposob mam go podlaczyc pod modem ktory port czy DSL czy ktorys z portow ethernet tak abym miała internet bezprzewodowy.

img819.imageshack.us/img819/8749/65114442.jpg
img405.imageshack.us/img405/4961/71560202.jpg
Edytowany przez Margaritta dnia 23-06-2011 16:35

hermes-80
Jeśli z modemu wychodzi gniazdo RJ-45 to kupiłaś zły router.
Jeżeli nie masz możliwości zwrotu lub wymiany można pokombinować z portami LAN ale najpierw zrób zdjęcie tego modemu (gniazda) bo strasznie chaotycznie opisujesz i tak na prawdę nie wiadomo jakie ma wyjścia i co urzyć
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

Margaritta
Przepraszam za chaotyczny opis ale jestem totalnym beztalenciem hehe jezeli chodzi o konfiguracje routera Smile
Zdjęcie modemu:
img580.imageshack.us/img580/6254/modemy.jpg
w modemie LAN1 to obecnie podpiety komp LAN2 to TV no i oczywiscie RJ-11 do gniazdka telefonicznego

Zdjęcie routera :
img151.imageshack.us/img151/2143/routerji.jpg

Router kupilam taki bo doradzil mi znajomy informatyk ze ten wlasnie jest do dialogu on ma same wejscia na RJ-45
mam mozliwosc wymiany ale nie wiem na jaki czy mam wymienic na ten sam z linksysa tylko z wejsciem na RJ-11 i czy to ma byc adsl2+ z anexem B ?
czy to ma byc modemo-router czy sam router zaznaczam ze musze go i tak popdpiac do modemu z dialogu na ktorym dziala moj TV

Nie dzwonie do Dialogu bo wiem ze tam niestety mi nie pomogą ;/ troche sie naczytalam na forum ze oni tez za bardzo nie wiedza co z czym i gdzie hehe
Edytowany przez Margaritta dnia 23-06-2011 21:32

hermes-80
Dobrze by było jak byś podała model tego modemu od dialogu (nie wiem jak sprzęt daje dialog i nie chce się pomylić co do jego funkcji bo podejrzewam, że jest to modemo/router)

Nadal mam wiele wątpliwości co do twojego sprzętu i usług ale będę strzelał.
TV w telewizorze masz dzięki usłudze IPTV co wymusza specjalny port dedykowany tylko pod TV (bo domyślam się, że nie chodzi tu o podpięcie tylko i wyłacznie internetu pod TV).
Zakupiłaś nieprzydatny sprzęt ADSL2+ WAG160N-E1 owszem można go zamienić z tym modemo/routerem od dialogu ale nie będziesz miała telewizji na TV bo on nie zawiera właśnie tego portu pod TV.
W twoim wypadku wystarczyłby najzwyklejszy AP np: TL-WA701ND (N-Lite - 150Mb/s), TL-WA901ND (N - 300Mb/s)

Radze zmienić "doradcę" kolegę informatyka.
Edytowany przez hermes-80 dnia 23-06-2011 21:54
Netgear WNR3500L v1

Steel_Rat
A właściwie to po co tobie potrzebny dodatkowy router ??
WRT3200ACN (WRT32X) + OpenWRT 18.06+światełko 150/150 Mb/s
Asus RT-AC68UvE1 + RMerlin + Entware
Netgear WNR3500Lv2 + DDWRT

hermes-80

Cytat

Ten router na dolnym zdjęciu na pewno nie zastąpi tego powyżej. Może jedynie go uzupełnić o dodatkowe porty LAN.

Dlaczego nie może go zastąpić??

Jeśli zna parametry konfiguracyjne od ISP to jak dobrze pamiętam Dialog działa na Annexie B tak samo jak ten Linksys tylko nie posiada portu IPTV.

Zastąpić go może ale nie będzie TV

Cytat

Dziewczyna się nie zna wiec skąd może wiedzieć co ma i co potrzebuje ??
Edytowany przez hermes-80 dnia 23-06-2011 22:06
Netgear WNR3500L v1

Margaritta
nie twierdze ze kolega informatyk ma racje Smile

ale wydaje mi sie ze moj modem z dialogu to tylko modem a nie modemo-router jest to Dialog T263R4-B1 w kompie mam sieciowke bezprzewodowa (wi-fi) czy jak to tam zwa wiec gdybym miala z dialogu modemo-router to bym sie polaczyla bez kabla ( mam racje )

Jak bylam w Dialogu i narzekalam na sterte kabli ktore walaja mi sie pomiedzy 2 pokojami wlaczajac w to przedpokoj Pani powiedziala ze Dialog w swojej ofercie ma tylko internet po kablu a jak ktos chce router to we wlasnym zakresie owszem moze sobie dokupic

Na innym forum znalazlam ze ktos mial ten sam model routera co ja kupilam i po 4 dniach walki z nim ustawil ze wszystko dzialalo tzn i TV i komp ...

Ja osobiscie jestem glupsza niz bylam przez ten router hehe i mam serdecznie dosc Sad

Margaritta

Cytat

hermes-80 napisał(a):

Cytat

Ten router na dolnym zdjęciu na pewno nie zastąpi tego powyżej. Może jedynie go uzupełnić o dodatkowe porty LAN.

Jeśli zna parametry konfiguracyjne od ISP to jak dobrze pamiętam Dialog działa na Annexie B tak samo jak ten Linksys tylko nie posiada portu IPTV.

ja nie tyle co chce zastapic bo jak piszesz wtedy nie bedzie TV tylko chce podlaczyc go pod modem zeby miec neta pod kompa przez wi-fi czyli nie podlaczac kablem ....

Margaritta

Cytat

Steel_Rat napisał(a):

jaki dodatkowy ja mam tylko modem ktory mi podlaczyl dialog

Margaritta

Cytat

hermes-80 napisał(a):

Cytat

Cytat

Dziewczyna się nie zna wiec skąd może wiedzieć co ma i co potrzebuje ??

tak nie znam sie mam prawo Smile mam modem kupilam router czy to tak trudno pojac ???

hermes-80

Cytat

kompie mam sieciowke bezprzewodowa (wi-fi) czy jak to tam zwa wiec gdybym miala z dialogu modemo-router to bym sie polaczyla bez kabla ( mam racje )
Nie

To pokaż mi ten post bo może nie znalazłem w manualu informacji o możliwości ustawienia IPTV

No chyba, że sygnał TV masz z satelity.

Cytat

ja nie tyle co chce zastapic bo jak piszesz wtedy nie bedzie TV tylko chce podlaczyc go pod modem zeby miec neta pod kompa przez wi-fi czyli nie podlaczac kablem ....

Kobieto zrozum masz zły model. Owszem da się pokombinować z tym Linksysem by puścić internet przez wifi ale to tak jak byś jadła zupę widelcem (chcesz użyć czegoś co nie służy do tych celów) podałem ci modele jakie powinnaś nabyć.
Edytowany przez hermes-80 dnia 23-06-2011 22:13
Netgear WNR3500L v1

Margaritta

Cytat

hermes-80 napisał(a):

Cytat

kompie mam sieciowke bezprzewodowa (wi-fi) czy jak to tam zwa wiec gdybym miala z dialogu modemo-router to bym sie polaczyla bez kabla ( mam racje )
Nie

To pokaż mi ten post bo może nie znalazłem w manualu informacji o możliwości ustawienia IPTV

No chyba, że sygnał TV masz z satelity.

hermes-80 wybacz moze ja to chaotycznie opisuje ale mam modem z dialogu i leci mi wszystko po kablu nawet internet problem w tym ze kabel do neta leci mi po calej chacie przez przedpokoj polozyli i poszli .... wiec po to kupilam router i sieciowke bezprzewodowa z antenkami hehe do kompa zeby ten net lecial bez kabla ... ahh te baby hehe Grin

hermes-80
Wystarczy najzwyklejszy AP.
Netgear WNR3500L v1

Steel_Rat
A zadam jeszcze jedno pytanie. Czy jak podłączysz komputer do innego portu LAN w modemie (np LAN3 lub LAN4) to działa tobie internet na tym komputerze czy nie ??

Margaritta

Cytat

Steel_Rat napisał(a):

A zadam jeszcze jedno pytanie. Czy jak podłączysz komputer do innego portu LAN w modemie (np LAN3 lub LAN4) to działa tobie internet na tym komputerze czy nie ??

Nie , internet działa tylko w porcie LAN1.

Steel_Rat
To port WAN na routerze podłącz do portu LAN1 na modemie i powinno być OK. A komputer do któregoś z portów LAN na routerze.
Edytowany przez Steel_Rat dnia 23-06-2011 22:30

hermes-80
Tak jak Steel_Rat próbuje zdiagnozować czy dialog dal ci modem czy router.
Budowa sugeruje router ale już funkcjonalność wskazuje na modem.
Tak więc moje wcześniejsze sugestie co do zakupienia AP puść mimo oczu i zaopatrz się w router z WAN na RJ-45 - na pewno tego Linksysa musisz wymienić na... (teraz potrzebny jest budżet)

Cytat

To port WAN na routerze podłącz do portu LAN1 na modemie i powinno być OK.
Jak może być ok skoro posiadany przez nią router ADSL2+ WAG160N-E1 ma wbudowany modem ADSL i jego WAN jest wejściem do modemu ??
Netgear WNR3500L v1

Steel_Rat

Cytat

hermes-80 napisał(a):

Tak jak Steel_Rat próbuje zdiagnozować czy dialog dal ci modem czy router.
Budowa sugeruje router ale już funkcjonalność wskazuje na modem.
Tak więc moje wcześniejsze sugestie co do zakupienia AP puść mimo oczu i zaopatrz się w router z WAN na RJ-45 - na pewno tego Linksysa musisz wymienić na... (teraz potrzebny jest budżet)

Cytat

To port WAN na routerze podłącz do portu LAN1 na modemie i powinno być OK.
Jak może być ok skoro posiadany przez nią router ma wbudowany modem ADSL i jego WAN jest wejściem do modemu ??

Może być. Na LAN1 jest puszczony sygnał z Internetu. Na LAN2 sygnał TV. Jak podłączy WAN routera na LAN1 Modemu, to router dostanie ip od modemu, jak komputer, i go rozdzieli dalej. A byłbym zapomniał, podsieć na routerze musi być inna niż ip ktore przydziela modem.

Margaritta

Cytat

To port WAN na routerze podłącz do portu LAN1 na modemie i powinno być OK. A komputer do któregoś z portów LAN na routerze.

Ale w jakim celu mam router podpinać pod komputer , jeżeli chcę mieć internet bezprzewodowy , a router i modem postawic w pokoju z telewizorem (czyli w innym niż jest komputer) ?

hermes-80
Mam dość.

Cytat

Może być. Na LAN1 jest puszczony sygnał z Internetu. Na LAN2 sygnał TV. Jak podłączy WAN routera na LAN1 Modemu, to router dostanie ip od modemu, jak komputer, i go rozdzieli dalej. A byłbym zapomniał, podsieć na routerze musi być inna niż ip ktore przydziela modem.

I tych głupot też - Steel_Rat poczytaj najpierw manuala do ADSL2+ WAG160N-E1
Netgear WNR3500L v1

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 98

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,544,210 unikalnych wizyt