Jaki następca WRT54GL (WR1043ND / RT-N16)
|
lukasz_pl |
Dodano 05-06-2011 16:06
|
User
|
Witam,
obecnie posiadam wrt54gl z softem Tomato VPN. Sprawuje się rewelacyjnie, jest super stabilny, ale niestety zaczyna mi brakować przepustowości (chodzi o brak switcha gigabitowego i wifi N).
Dlatego noszę się z zamiarem wymiany mojego WuRTka na coś innego.
Moje wymagania to:
1. stabilna praca (tak żebym nie musiał go co kilka dni restartować)
2. switch gigabitowy
3. wifi (w standardzie N)
4. możliwość podłączenia modemu 3G pod USB (automatyczne przełączanie na 3G, kiedy połączenie przez WAN padnie)
5. możliwość wgrania softu (z obsługą serwera VPN)
Jak na razie znalazłem dwa routery, które spełniają punkty 2. i 3. - mianowicie TP-Link WR1043ND i Asus RT-N16.
??? Czy oba spełniają pozostałe wymagania ?
??? Który z nich byście polecili ? |
|
|
|
hermes-80 |
Dodano 05-06-2011 16:11
|
VIP
|
A Netgear WNR 3500L ??
Do obsługi Modemu 3G jako zapasowe łącze musisz użyć wersji Tomato Dual WAN.
TP-Link WR1043ND wydajność i cena przemawia bardzo za nim ale:
http://openlinksys.info/forum/viewthr...d_id=11904 daje dużo do myślenia z tym, że problemy wynikające mogą być spowodowane jakimś uszkodzeniem.
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!
|
|
|
|
TF |
Dodano 05-06-2011 16:23
|
Power User
|
mam 2 TP-Linki WR1043ND i oba chodzą stabilnie na nowych wersjach OpenWRT (uptime'y po 3-4 tygodnie tylko dlatego, że czasem ktoś ja z kontaktu wyłączy, albo prądu nie ma).
Przyznam jednak, że na starszej (sprzed 1 - 1,5 roku) wersji jeden z nich nie potrafił przepracować 2 dni bez problemów.
Kupując je od razu kup kabelek CA-42, bo niepoprawne wgranie softu się na nich zdarza (mnie to raz spotkało, ale chyba dopiero przy 10. wgrywaniu softu).
Z drugiej strony są tanie, więc można kupić na zapas (żart).
2 x TP-Link WR1043ND (Gargoyle PL by obsy) + SpeedStream 4101
|
|
|
|
lukasz_pl |
Dodano 05-06-2011 17:12
|
User
|
WNR3500L wygląda bardzo sensownie. Cena nie jest zabójcza, jak w przypadku Asusa RT-N16. Na dodatek szybki procesor i sporo ramu.
A jak wygląda sprawa ze stabilnością jego pracy ? (jak na razie w internecie jest dużo pochlebnych opinii na jego temat) |
|
|
|
hermes-80 |
Dodano 05-06-2011 17:33
|
VIP
|
Sam go używam dzięki uprzejmości Openlinksys i odrobinie szczęścia.
Jak zainstalowałem soft tak chodzi bez problemów.
Transfer z kartą sieciową wifi N 150 AR5B91 łączy się na poziomie 150Mb/s, a transfer rzeczywisty TCP LAN - WIFI wynosi 45Mb/s (nie jest rewelacja ale to może wina karty w lapku)
Jedynym minusem są wbudowane antenki - co można przerobić na zewnętrzne ale traci się gwarancję.
Dodatkowy + to, że pasują na niego wszystkie alternatywy DD-WRT, Tomato, OpenWRT.
Obecna wersja w nim to:
http://tomato.groov.pl/index.php?dir=...ga-VPN.trx(nie zmieniam często wersji - lenistwo konfiguracyjne wiec wgrałem max co fabryka dała (Shibby) na przyszłość)
Upgrade z DD-WRT (bezproblemowo przebiegła procedura flashowania)
Dysk pod nim pracuje bardzo dobrze 320G - zero problemów z konfiguracją OPT jak i samym przygotowaniem dysku.
Netgear WNR3500L v1
|
|
|
|
buniaczek |
Dodano 05-06-2011 17:44
|
OL Maniac
|
Również potwierdzam stabilność 3500L. Gdyby nie przesiadka na nowy soft to uptime wynosił jakieś 109dni. Po zmianie softu mam 14dni więc jest już spoko! Może dobiję do poprzedniego rekordu
Procedura flashowania przebiegła totalnie bez problemów.
Generalnie mogę go polecić z czystym sumieniem!
-------------------------
Netgear WNR3500L || Tomato-K26USB-1.28 RT5x MIPSR2 101V Big-VPN ||
Asus RT-N56U || Asus firmware 3.0.0.3.135 - wygrania w konkursie na openlinksys.info||
[b]Asus RT-N10U v.B1 [small]
|
|
|
|
lukasz_pl |
Dodano 05-06-2011 20:13
|
User
|
Dzięki za informacje. Chyba zdecyduję się na WNR 3500L.
Mam jeszcze tylko wątpliwości dotyczącego alternatywnego softu do niego.
Czy Tomato Dual WAN jest jedynym softem z obsługą dwóch łącz WAN (jedno po DSL, drugie przez modem 3G po US ? Bo jakoś nie jestem przekonany do chińskiego softu bez ujawnionych źródeł.
Dodam, że nie potrzebuję żadnego load balancingu, chcę żeby w razie, gdy łącze DSL nawali router zestawiał połączenie 3G. |
|
|
|
hermes-80 |
Dodano 05-06-2011 20:20
|
VIP
|
OpenWRT też podobno działa jak i DD-WRT Dual WAN. Ale z zapewnień maxikaz-a wszystko chodzi ok na Tomato Dual WAN, a jeśli masz wątpliwości zapukaj do niego.
Co do transferów to przeprowadziłem ponowny test i
- LAN --> WLAN 70Mb/s (DL z laptopa)
- WLAN --> LAN 40Mb/s (UL z laptopa)
przy jakości sygnału -35dB (2m od routera)
Netgear WNR3500L v1
|
|
|
|
allstar |
Dodano 07-06-2011 13:00
|
Power User
|
no i dzieki wam bardzo ide po TPlinka sprawdzic w tym tyg
bylem przekonany ze jakis TPlink ma DDWRT/tomato
sam korzystalem w 1 miejscu z TPlinka zasieg mial diabelski az sie dziwilem.
a juz mialem testowac linksysa 320N
ASUS AIMESH
|
|
|
|
allstar |
Dodano 07-06-2011 14:05
|
Power User
|
Cytat hermes-80 napisał(a):
Sam go używam dzięki uprzejmości Openlinksys i odrobinie szczęścia.
Jak zainstalowałem soft tak chodzi bez problemów.
Transfer z kartą sieciową wifi N 150 AR5B91 łączy się na poziomie 150Mb/s, a transfer rzeczywisty TCP LAN - WIFI wynosi 45Mb/s (nie jest rewelacja ale to może wina karty w lapku)
Jedynym minusem są wbudowane antenki - co można przerobić na zewnętrzne ale traci się gwarancję.
Dodatkowy + to, że pasują na niego wszystkie alternatywy DD-WRT, Tomato, OpenWRT.
Obecna wersja w nim to:
http://tomato.groov.pl/index.php?dir=...ga-VPN.trx(nie zmieniam często wersji - lenistwo konfiguracyjne wiec wgrałem max co fabryka dała (Shibby) na przyszłość)
Upgrade z DD-WRT (bezproblemowo przebiegła procedura flashowania)
Dysk pod nim pracuje bardzo dobrze 320G - zero problemów z konfiguracją OPT jak i samym przygotowaniem dysku.
rozumiem ze wczesniej pakowales to ?
openwrt-ar71xx-tl-wr1043nd-v1-squashfs-factory
nie chce drugi raz przechodzic tego co mialem z netgearem juz :]
ASUS AIMESH
|
|
|
|
hermes-80 |
Dodano 07-06-2011 15:07
|
VIP
|
Cytat rozumiem ze wczesniej pakowales to ?
Ja o DD-WRT, a ty o OpenWRT - nie rozumiem ?? Chyba nie uważnie czytasz.
Poza tym jak mógłbym kompilacje na Atherosa pakować na Brodcoma ??
Opis dotyczy Netgeara WNR 3500L, żebyś sobie nie pomylił.
Oryginał
(-czyszczenie NVRAM 30/30/30)
>> ładowane z www >>
http://www.dd-wrt.com/dd-wrtv2/downloads/others/eko/V24-K26/svn13575/dd-wrt.v24-13575_NEWD-2_K2.6_mini-WNR3500L.chk
(- pierwsze logowanie www ustawienie hasła - 30/30/30 - logowanie www ustawienie hasła - logowanie ssh pobranie hasła z NVRAM)
>> ładowanie przez www >>
http://tomato.groov.pl/index.php?dir=K26/build5x-053-EN/&file=tomato-K26USB-1.28.905xRAF-EN-MIPSR2-053-Mega-VPN.bin
(- pierwsze logowanie podanie hasła z ssh DD-WRT (login: admin lub root - czyszczenie NVRAM z www - konfiguracja końcowa routera).
Co do TP-Linka tu dopiero możesz mieć schody - więc się zastanów 2 X skoro przy "bezobsługowym" WNR 3500L miałeś takie klocki.
Edytowany przez hermes-80 dnia 07-06-2011 15:14
Netgear WNR3500L v1
|
|
|
|
TF |
Dodano 07-06-2011 15:24
|
Power User
|
Cytat allstar napisał(a):
Jeżeli chcesz wgrać OpenWRT na TP-Linka WR1043ND z fabrycznym softem, to tak, wgrywasz wersję factory. Jeżeli router ma już alternatywny soft, to właściwie obojętne, którą wgrasz (ale po co ściągać większą factory skoro jest mniejsza sysupgrade?).
Tylko zastanów się, czy chcesz gołe OpenWRT, czy może na początek coś z interfejsem webowym (np. Gargoyle PL by obsy).
DD-WRT też możesz na niego wgrać (kiedyś miałem i używałem przez jakiś czas, ale wolę OpenWRT).
|
|
|
|
allstar |
Dodano 07-06-2011 21:06
|
Power User
|
Cytat hermes-80 napisał(a):
Cytat rozumiem ze wczesniej pakowales to ?
Ja o DD-WRT, a ty o OpenWRT - nie rozumiem ?? Chyba nie uważnie czytasz.
Poza tym jak mógłbym kompilacje na Atherosa pakować na Brodcoma ??
Opis dotyczy Netgeara WNR 3500L, żebyś sobie nie pomylił.
Oryginał
(-czyszczenie NVRAM 30/30/30)
>> ładowane z www >>
http://www.dd-wrt.com/dd-wrtv2/downloads/others/eko/V24-K26/svn13575/dd-wrt.v24-13575_NEWD-2_K2.6_mini-WNR3500L.chk
(- pierwsze logowanie www ustawienie hasła - 30/30/30 - logowanie www ustawienie hasła - logowanie ssh pobranie hasła z NVRAM)
>> ładowanie przez www >>
http://tomato.groov.pl/index.php?dir=K26/build5x-053-EN/&file=tomato-K26USB-1.28.905xRAF-EN-MIPSR2-053-Mega-VPN.bin
(- pierwsze logowanie podanie hasła z ssh DD-WRT (login: admin lub root - czyszczenie NVRAM z www - konfiguracja końcowa routera).
Co do TP-Linka tu dopiero możesz mieć schody - więc się zastanów 2 X skoro przy "bezobsługowym" WNR 3500L miałeś takie klocki.
nie zrobilem czyszczenia po wgraniu k26 mini tylko sprzetowy reset 30 sekund by moc sie dostac i wgrac tomato wiec nie wiem czy to nie jest bubel juz na dzien dobry
co do tplinka wiesz 100zl tanszy wogole nie wiedzialem ze taki model jest a na WNR3500L narazie mam tylko WAN bo signal sygnalu wifi na nim to ^%*&^%&^
Edytowany przez allstar dnia 07-06-2011 21:09
ASUS AIMESH
|
|
|
|
allstar |
Dodano 07-06-2011 21:08
|
Power User
|
Cytat TF napisał(a):
Cytat allstar napisał(a):
Jeżeli chcesz wgrać OpenWRT na TP-Linka WR1043ND z fabrycznym softem, to tak, wgrywasz wersję factory. Jeżeli router ma już alternatywny soft, to właściwie obojętne, którą wgrasz (ale po co ściągać większą factory skoro jest mniejsza sysupgrade?).
Tylko zastanów się, czy chcesz gołe OpenWRT, czy może na początek coś z interfejsem webowym (np. Gargoyle PL by obsy).
DD-WRT też możesz na niego wgrać (kiedyś miałem i używałem przez jakiś czas, ale wolę OpenWRT).
nie no ze sklepu to dostane TPla z fabrycznym tyle ze nie wiem czy od razu mozna do niego pakowac tego Gara i nie wiem czy mozna zrobic upgrade z www czy musze isntalowac tftp czy musze postepowac tak jak w netgerze
ASUS AIMESH
|
|
|
|
TF |
Dodano 07-06-2011 22:19
|
Power User
|
Możesz od razu przez www, nie trzeba żadnych kombinacji (tftp to tylko przy odratowywaniu routera kabelkiem (który polecam kpić)).
Tylko lepiej rób to z kompa podłączonego kablem ethernet (niby TCP ma kontrolę błędów itp, ale po co ryzykować, zresztą potem i tak potrzebujesz połączenia kablem, bo w openwrt WiFI domyślnie jest wyłączone i nieskonfigurowane).
|
|
|
|
allstar |
Dodano 08-06-2011 13:37
|
Power User
|
no to mam problem bo port serial mam tylko w laptopie
isntalujac same factory to nie wszystko widze gargoyla pakuje sie tez po telnecie bo widze na www w pakietach pliczki IPk tyle ze mi obluga USB nie jest potrzebna glownie to DDNS i sam webgui
sorki ze tak to wszystko pytam bo raz ze nie wiedzialem ze wogole jest taki router no i taki projekt jak gargoyle szkoda ze czegos trudniejszego nikt nie wymyslil z nazwy :]
ASUS AIMESH
|
|
|
|
TF |
Dodano 08-06-2011 14:47
|
Power User
|
1. interpunkcja - jest za darmo a potrafi znacząco zwiekszyć czytelność wypowiedzi (albo chociaż pisz każde pytanie w osobnej linijce).
2. Kabelek CA-42 podłączasz do komputera poprzez USB, a do routera do wewnętrznego portu szeregowego (zresztą poszukaj na forum - sporo o tym było).
i tu się zaczyna trudniejsza część, bo naprawdę nie za bardzo wiem, o co pytasz, spróbuję tak:
"isntalujac same factory to nie wszystko widze"? - Czego konkretnie nie widzisz, a co chcialbyś zobaczyć i jakie kroki podjąłeś w tym kierunku?
"gargoyla pakuje sie tez po telnecie"? - Instalację gargoyle masz opisaną (wyżej, albo na eko.one.pl). Z telnetem raczej się nie zetkniesz (przydaje się do pierwszego połączenia i ustawienia hasła, ale w gargoyle zalecam zrobić to przez www (domyślne hasło: "password")). Do bardziej zaawansowanego zarządzania routerem przyda się SSH (putty pod Windowsa), ale na początek nie będzie Ci to potrzebne.
"bo widze na www w pakietach pliczki IPk" - Pakiety na www zostaw w spokoju . Instalujesz je, gdy potrzebujesz dodatkowej funkcjonalności (i to się zwykle robi poprzez SSH) i prawie na pewno nię będziesz ich ręcznie ściągał z www (router sam ściągnie, gdy każesz mu jakiś zainstalować).
"tyle ze mi obluga USB nie jest potrzebna glownie to DDNS i sam webgui" - w gargoyle domyślnie jest USB, ale skoro nie potrzebujesz, to poprostu nie uzywaj. DDNS też jest no i webgui (oczywiście) też.
|
|
|
|
allstar |
Dodano 08-06-2011 23:18
|
Power User
|
widze ze mnie rozumiesz ale udajesz ze nie rozumiesz
podkreslasz interpunkcje mianowicie nie lubie pisac z ,.ążćńół bo jak ktos pisze taki walki jak "włąńczać" to nie wiadomo czy ryczec czy sie smiac .
Juz mowie do czego zmierzam
pytajac ze :
instalujaca same factory to nie wszystko bo jak sama nazwa factory czyli wersja fabryczna od producenta lub inaczej factory reset wroc do ustawien fabrycznych wiec nie wiem czy to jest wszystko co ja potrzbuje bo pliczek jest dosc spory niecale 8Mb a routek bede miec juz w poniedzialek i nie chce go na dzien dobry udupic
Intalacja gargoyle owszem na eko.one.pl jest napisane to :
"Instalacja przez WWW
Należy wykorzystać plik openwrt-ar71xx-tl-wr1043nd-v1-squashfs-factory.bin.
Podany firmware można normalnie zainstalować posługując się opcją System Tools / Firmware Upgrade w oryginalnym firmware TP-Linka. Po instalacji należy zalogować się przez telnet i zmienić hasło."
tyle ze nie wiem co to zawiera a tutaj duzo mowili o tym ze to open wrt a ja pomylilem z DDWRT
dowiem sie jak sflashuje - ale zapewne to bedzie nie wszystko
i wtedy zapytam co dalej bo na obecna chwile wiem ze nic nie wiem
kabelek ktory wymieniasz kojazy mi sie raczej z kabelkiem do telefonow
tak jak na koncu podalem tu tez podam priorytet to webgui + ddns
a ja dziala na protokole PPPoe tu zapewne sa inne stery wifi i ciekawe jak to bedzie dzialac .
Szkoda ze tplinki sa biale
i dzieki za naprawde konkretna odpowiedz.
ASUS AIMESH
|
|
|
|
TF |
Dodano 09-06-2011 00:12
|
Power User
|
Interpunkcja, to przecinki i kropki. Naprawdę się przydaje, gdy pytasz o kilka rzeczy w jednym zdaniu.
Rozumiem co piszesz (a przynajmniej staram się ) ale: po pierwsze muszę na to poświęcić więcej czasu a po drugie wzrasta szansa, że źle zinterpretuję Twoje pytanie.
Plik z factory w nazwie, służy do wgrania poprzez fabryczny firmware (ma on specyficzne wymagania co do pliku i może nie zaakceptować "uproszczonej" wersji). Jeśli porównasz oba pliki, przekonasz się, że zawierają w zasadzie to samo (poza niewielką różnicą w nagłówku), tylko factory zawiera dodatkowo kilka megabajtów zapełnionych identycznymi (zupełnie nie istotnymi) wartościami .
Instalację przeprowadzasz tak samo, jak byś wgrywał nowy firmware od producenta.
Kabelek słusznie kojarzy Ci się z telefonem, bo jest do Nokii (wtyczka nie jest istotna - trzeba ją odciąć i dobrać się do przewodów - zresztą, jak pisałem, poszukaj - było).
W obrazach by obsy jest wszystko co potrzebne do normalnej pracy routera i jeszcze parę dodatków (obrazy z gargoyle standardowo zawierają podstawową funkcjonalność, a obsy i tak dokłada kilka rzeczy).
Webgui jest (w końcu to gargoyle), Dynamic DNS także, a PPoE też da się wyklikać.
|
|
|
|
buniaczek |
Dodano 09-06-2011 08:16
|
OL Maniac
|
Cytat TF napisał(a):
Interpunkcja, to przecinki i kropki. Naprawdę się przydaje, gdy pytasz o kilka rzeczy w jednym zdaniu.
Rozumiem co piszesz (a przynajmniej staram się ) ale: po pierwsze muszę na to poświęcić więcej czasu a po drugie wzrasta szansa, że źle zinterpretuję Twoje pytanie.
@TF: już kiedyś próbowałem to wytłumaczyć koledze, ale jak widać bez rezultatu. Będzie chciał przekonać teraz cały świat do swoich racji.
@allstar: jak widzisz nie tylko mnie to irytuje. Pisząc w ten sposób utrudniasz odbiór tego co chcesz przekazać. Nikt nie wymaga od Ciebie korzystania z "ogonków" (choć to też nie boli) a jedynie podstawowej interpunkcji. Dbajmy o nasz język gdyż jest bogaty i piękny.
@all: Przepraszam za offtop
-------------------------
Netgear WNR3500L || Tomato-K26USB-1.28 RT5x MIPSR2 101V Big-VPN ||
Asus RT-N56U || Asus firmware 3.0.0.3.135 - wygrania w konkursie na openlinksys.info||
[b]Asus RT-N10U v.B1 [small]
|
|
|