23 Listopada 2024 23:32:12
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.117.105.40
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Asus
 Drukuj wątek
Czy da się reanimować - ASUS WL-500W?
Gomi
Witam.

Miałem dziś jakieś zwarcie elektryczne na chacie i wywaliło mi bezpieczniki.
Niby nic ale "oberwał" router (jak w temacie ASUS WL-500W).

Potrzebuję Waszej opinii czy da się coś z tym zrobić/naprawić?
Niestety nie mam seriala, żeby się podpiąć bezpośrednio i zobaczyć coś więcej.
Na tą chwilę router po włączeniu nie odpowiada na pingi, ani w normalnym trybie ani w recover-mode.

Switch w routerze działa. Wszystkie Ledy reagują poprawnie na podłączenie kabli.
Przed awarią miałem w routerze wgrane DD-WRT w najnowszej wersji.

Czy jest coś co mogę jeszcze zrobić sprawdzić, żeby go jakoś reanimować? Ewentualnie upewnić się że przy okazji zwarcia spalił się i nic z niego nie będzie?

facke
Możesz spróbować myk z pin'em 9 i masą mi to uratowało router Pfft
www.ls2009.eu -Nieoficjalne Polskie Forum o Grze Rolniczej Landwirtschafts Simulator 2009
www.centrum-mobile.pl-Symbian, Forum Nokia, 5800 XpressMusic, Nokia 5530 XpressMusic, Nokia N97
www.402.pl -masz jaki? pomys? pisz na pw teraz jako pocztaGrin

Gomi
Super dzięki za podpowiedź.

Trochę poszukałem, poczytałem, zrobiłem i router znów działa jak należy.
Bardzo mi w tym pomógł link
[url]http://www.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?t=2507&postdays=0&postorder=asc&start=0
[/url]
Udało się to najważniejsze, choć przez chwilę po otwarciu routera myślałem, że scalak wystrzelił. Shock

Anzelm
Do niedawna używałem ASUSa WL-500W z dd-wrt SP2 mega.
Router działał OK, jednak miał problemy z dodawaniem pakietów, no i brakowało obsługi modemów 3G.
Kiedy próbowałem dodać np. pakiet usb-serial następowało przeinstalowanie usb-core i najpierw komunikat, że core-usb zainstalowane, a następny, że nie można zainstalować usb-serial, bo brakuje usb-core.
Postanowiłem na nim zainstalować Tomato (mod by Shibby) 83V z K2.6 BIG.
Spróbowałem z GUI dd-wrt -> factory defaults -> komp na 192.168.1.10 -> próba wrzucenia Tomato -> komunikat, że to jest niewłaściwy firmware.
W takim razie spróbowałem przez Firmware Restoration Tool (FRT).
Po zakończeniu wgrywania - komunikat, że nie można wykryć routera i żeby zwracać uwagę na diody LED, co miałoby świadczyć o zakończeniu procesu odzyskiwania. Dioda Power migała tak jak w Diag mode. Po ok. 30 minutach stwierdziłem, że nie ma co dłużej czekać. Urządzenie odpowiadało na pingi. Postanowiłem, że bez reboota spróbuję wgrać inne firmware i wrzuciłem dd-wrt mega SP2. Objawy takie same - pingi chodzą, dioda power 1s/1s. Po resecie urządzenie odpowiadało na pingi, dioda power 1s/1s (jak w diag mode), firmware restoration tool nie wykrywa urządzenia, tftp też nie działa. Próba wprowadzenia w diag mode zakończona niepowodzeniem. Próba uruchomienia w failsafe mode również. Pin9 zadziałał. Firmware restoration tool -> dd-wrt mini -> komunikat, że firmware wgrane. Niestety router w dalszym ciągu nie działa, tzn. resetuje się co 5-6 sekund, ale daje się wprowadzić w diag mode (failsafe mode dalej nie działa). Ponowne próby wgrania innych firmware za pomocą tftp i firmware restoration toola (Tomato 2.4 big, Tomato 2.6 big, Tomato mini nie pamiętam już z jakim kernelem, dd-wrt mega i mini, oryginalny soft Asusa).
Przy wgrywaniu softów mini (Tomato i dd-wrt) komunikat w FRT, że soft wgrany, ale router restartuje się co parę sekund. Można przejść do diag mode, nie udało mi się uruchomić failsafe mode.
Przy wgrywaniu większych softów jeszcze przed końcem procesu odzyskiwania diada Power zaczyna migać 1s/1s, na zakończenie recovery komunikat, że FRT nie może odnaleźć urządzenia i żeby obserwować LEDy. Po ręcznym restarcie urządzenie odpowiada na pingi, dioda Power miga jak w diag mode, ale tftp nie działa, FRT też nie widzi urządzenia, nie daje się uruchomić diag mode, nie udało mi się uruchomić fail safe mode.
PIN 9 działa router odpala się samodzielnie w diag mode.

Da radę jeszcze coś z tym zrobić?

Steel_Rat
A tak próbowałeś?
1) wyłączyć router
2) nacisnąć reset i trzymając go załączasz zasilanie
3) odczekujesz dłuższą chwilę
4) ustawiasz na sztywno ip 192.168.0.10 lub 192.168.1.10 (któreś zadziała)
5) wgrywasz firmware przez Firmware Restoration Tool

Ten sposób działa z asusem 520GU którego już zresztą nie posiadam
Edytowany przez Steel_Rat dnia 11-01-2012 09:52
WRT3200ACN (WRT32X) + OpenWRT 18.06+światełko 150/150 Mb/s
Asus RT-AC68UvE1 + RMerlin + Entware
Netgear WNR3500Lv2 + DDWRT

Anzelm
Właśnie tak robiłem.
To co napisałeś w punktach 1-3 to jest właśnie wprowadzenie routera do diag mode. Wtedy dioda power zapala się na 1 sekundę i na 1 sekundę gaśnie (1s/1s).
Ad 4. Z tego co wiem to wszystkie z tych softów które próbowałem wgrać ustawiają na routerze 192.168.1.1 z netmask 255.255.255.0 w związku z tym nie próbowałem ustawiać kompa w podsieci 192.168.0.X. Zresztą za każdym razem miałem odpowiedź na pingi pod 192.168.1.1.
Ad 5. Wgrywałem firmware tak jak sugerujesz przez FRT ale również i przez tftp. Obydwa sposoby bezskuteczne.

hermes-80
Dokładnie jakie softy wgrywałeś ?? Nie poleciał jakiś czasem z oznaczeniem MIPS2 ??
Robiłeś reset 30/30/30 - to czyszczenie nvram w DD-WRT.

Pamiętam, że znajomy tez miał problem przy przejściu z OFW na Tomato 2.6 i po pierwszym odpaleniu miał czarny monitor - ale po ponownym flash-owaniu zaskoczyło. Pin 9 może ci uśmiercić router więc go nie używaj - podepnij się pod serial konwerterem TTL i zobacz co się dzieje.
Edytowany przez hermes-80 dnia 11-01-2012 10:36
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

Anzelm
Na pewno nie wgrywałem MIPS2.
No dobra i tu mnie masz. Nie robiłem 30/30/30... Za to przed wgraniem Tomato robiłem Reset to factory defaults z poziomu web GUI w dd-wrt.
Spróbuję jeszcze zrobić 30/30/30.

Edit:
Próbowałem robić 30/30/30. Wgrałem dd-wrt v24 mini generic. Znowu 30/30/30. Router działa tak jak bez 30/30/30, tzn. resetuje się co 5-6 sekund.
Edytowany przez Anzelm dnia 11-01-2012 22:09

hermes-80
to zostaje jedynie serial.
Netgear WNR3500L v1

shibby
ja wlasnie odratowałem wl500gp v1 przez pin9 i bez problemu poszło. W trybie restoration w ogole pingu nie mialem.

router znow zyje Wink

łap:
http://www.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?t=2507

Co prawda dla 500gp v1 i v2 ale moze w 500w bedzie podobnie albo gdzies dalej bedzie opisane.
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

Anzelm
Dzięki. Tę stronkę już przestudiowałem. Pin 9 był już wcześniej grany. Trochę pomógł, bo router zaczął dawać wprowadzać się w restoration mode (wcześniej nie było to mozliwe).

Obecny stan jest taki:
Router przyjmuje soft przez tftp albo FRT.
Jeżeli jest to soft mini (dd-wrt v24 mini, Tomato mini) to w FRT jest komunikat, że soft wgrany i że FRT czeka na restart. Po ręcznym restarcie, routerek restartuje się co 5-6 sekund. I daje się wprowadzić w restoration mode.
Jeżeli jest to wersja mega lub big to nie zawsze przyjmuje do końca soft (czasami widać reakcję na diodach routera ok. 70 procent na pasku postępu w FRT). Komunikat w FRT jest taki, że nie można wykryć sprzętu i żeby obserwować diody, żeby stwierdzić czy restoration zakończone.

Jest może na forum ktoś z Wawy, kto mógłby za kasę wlutować piny i podłubać w moim routerku po serialu?

shibby
jak wawa to podpytaj obsego. Jeżeli tu ci nie odpisze to poszukaj go na openrouter.info

Anzelm
Mój Asus ożył - obsy go ożywił. Wielkie dzięki dla niego.

Połączony z 29 styczeń 2012 20:38:11:
Dodatkowo zmieniłem zasilacz na 4 amperowy.
Stary raczej jest też dobry - czytałem, że głównym objawem zwalonego zasilacza jest spadek napięcia (nawet poniżej 3 V) po podłączeniu urządzenia. Sprawdziłem swój stary zasilacz i trzyma napięcie powyżej 5V przy podpiętym routerze.

Od wczoraj zdążyłem już 2 razy uwalić i 2 razy ożywić routerek.
No nie mogę na nim wgrać tomato !!!
1 razem wgrałem dd-wrt mini i próbowałem wgrać tomato 1.28 k26 PL V83 big by shibby przez web gui. Router uwalony. Musiałem zastosować pin9 bo na nic innego nie reagował i nie dawał się wprowadzić w diag mode. Udało mi się znowu wgrać dd-wrt v24 mini.
30/30/30 i kolejna próba wgrania tomato za pomocą firmware restoration toola. Taki sam skutek. Asus tak uwalony, że na nic nie reagował. Znowu pin9. clear-nvram.trx, recover.trx i teraz działa na dd-wrt mini.
Jakiś trefny model asusa mi się trafił czy co...
Chyba dam sobie spokój z tomato...
Edytowany przez Anzelm dnia 29-01-2012 20:38

hermes-80
Jaki dokładnie soft wgrywasz??
Netgear WNR3500L v1

Anzelm
tomato-K26USB-1.28.RT5x-MIPSR1-083V-PL-Big-VPN.bin

hermes-80
Może spróbuj wrzucić jakaś starszą wersje podstawowego od tediego, a potem dopiero upgrade.
Netgear WNR3500L v1

shibby
a system operacyjny jaki masz? XP? czym objawia sie uwalenie? GUI nie wchodzi czy pingu brak? probowales wgrywac tomato przez asus firmware restoration?

Anzelm
a system operacyjny jaki masz? XP?

Windows7

czym objawia sie uwalenie? GUI nie wchodzi czy pingu brak?

Ani GUI ani pingu i nie daje się wprowadzić w diag mode. Po pin9 daje się wprowadzić w diag mode.

probowales wgrywac tomato przez asus firmware restoration?

Cytat

Anzelm napisał(a):

30/30/30 i kolejna próba wgrania tomato za pomocą firmware restoration toola. Taki sam skutek. Asus tak uwalony, że na nic nie reagował.

shibby
a tomato k24? przydalby sie kabelek i zrzuc bootloga po uwaleniu. Moznaby dojsc co go boli.

Anzelm
No to jeszcze dam mu szansę i spróbuję k2.4.
A z kabelkiem będzie u mnie problem... nie mam interfejsu ttl, no i zdolności manualnych do lutowania Smile

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 90

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,476,454 unikalnych wizyt