29 Marca 2025 06:53:37
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Zaawansowana konfigu...
· ByPass VPN dla wybra...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· Nowe routery: UX, UC...
· asus rt-ax86u pro z ...
· [S]UBIQUITI EdgeRout...
· Komputer Serwer
· Ciągle rozłączani...
· Wersje Freshtomato d...
· FreshTomato- WAN inn...
· Pojemniki na FreshTo...
· [K] Obudowę Kompute...
· Asus RT-AC3200 overc...
· Asus RT-AX86U PRo re...
· Usuwanie plików z d...
· RT AC66U B1
· Zmiana OpenVPN na wi...
· DLNA - problem
· [Howto] Xpenology na...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [MOD] FreshTomato... [924]
· [MOD] FreshTomato... [416]
· Zaawansowana konf... [30]
· Nowe routery: UX,... [27]
· ByPass VPN dla wy... [2]
· Komputer Serwer [2]
· asus rt-ax86u pro... [1]
· [S]UBIQUITI EdgeR... [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [152 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 420
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.16.56.44
Zobacz wątek
 Drukuj wątek
Komputer Serwer
Maniek91PL
witam, rozglądam się za złozeniem jakiegoś kompa z wiekszą ilością hdd
myślę nad taką obudową +/ - (może głębsza jeszcze +/- podobne modele
IPC 4U-40240 lub IPC 4U-4129L
www.inter-tech.de/files/images/ipc/88887305/88887305/1_40240_homepage.jpg

pytanie , jest sens się bawić w płyty główne na 2 procesory ? jest coś sensownego ?

budżet raczej mniejszy Smile raczej coś złożyć z używanych części lub może jakiś używany gotowiec przełożyć do obudowy

Obecnie mam wyższą szafkę (w której mam mini pc, nuc'a switcha, router, synology NAs'a, jakaś metalową kratkę na 5x3,5hdd z alliexpres (ale szafka jest płytka (chyba standardowo 45 cm).
Zastanawiam się czy nie wymienić całości na otwartą obudowę z regulacją VEVOR 12U Open Frame Server Rack 15-40" - lub może coś zmontować tylko z profili ? profili metalowych ponawiercać sobie gdzie chce - chociaż nie wiem czy jest sens się tym bawić

m.media-amazon.com/images/I/712Gm30pZiL.jpg

na mini pc używam Unraid
kompa chce używać głownie do hostowania plex'a (bez transkodowania - chętnie i z włączonym transkodowaniem na CPU )
parę dokerów ,np, unify czy serwer do muzyki
często używam w wirtualce windowsa do zgrywania plików z hostingów
* chciałbym bez problemowo (teraz się nie da - zrobić tego płynnie ) np, przekonwertować lub uciąć video z 4k na x265 itp (np, programem handbrake) - nie liczę ze przerobi mi pełne 1:1 bd 4k na x265 w 2-3h , ale np, 5h-6h nie było by problemu Smile
Teraz na moim mini pc, konwertuje zwykły film , to właściwie nie da się juz z kompa korzystać

patrzyłem na rozwiązania gotowe, ale jak widzę ceny tego "starego" grata, a do tego pobór mocy po 1000 czy 1200 W lub więcej , to szczęka mi opada

Ktoś może już się w tym temacie zagłębiał ? może jakieś rady dać?

dzięki !
Edytowany przez Maniek91PL dnia 05-03-2025 19:48
Asus RT-AC3200
Rocket M5
APC BACK-UPS RS 1200
Mini Itx ASUS Q87T+ i7-4770S
Alienware m15
Vu+ Solo2

BartAcid
Cześć,

Trochę chaotycznie określiłeś wymagania. Spróbujmy coś uściślić.

1 .Co znaczy większa ilość HDD? Masz sporo starych dysków i chcesz dać im drugie życie? Ile to jest to sporo? Później piszesz o obecnych 5 dyskach. O jakich wielkościach woluminów mówimy, obecnie i na przyszłość?

2. Piszesz o płycie 2x CPU, a i fajnie jak by CPU ogarniał transkodowanie. Na ile ekranów na raz ma to lecieć? Koszty prądowe nie mają znaczenia?

3. Wspominasz o kilku różnych opcjach (host plex-a, doker - jakieś zasobożerne kontenery?, unifi, serwer nutki, VM z Win). Rozumiem, że to VM z Win ma konwertować z 4k do H.265?

4. A powinno być chyba jako 1, co masz za sprzęt obecnie jako serwer, i jaki budżet masz na modernizację? Jak z kosztami energii? Jak z głośnością sprzętu?

Doświadczenie i sprzęt mam przeciętny. Ale patrząc na opisy innych i widząc co jest na rynku to możliwości są ogromne. Czy jest sens się babrać w 2xCPU jak Ryzen-y mają w pojedynkę więcej rdzeni niż to o czym
możęs myślisz, nie mówiąc o threadripper-ach? Prądu zje to znacznie mniej. A 2xCPU pewnie myślałeś o antykach więc i wszystko stare, od SATA, braku wsparcia NVME i reszcie nie wspominając.

Jak bardzo mocy potrzeba brałbym jakąs płyte por Threada fajną. Ma w cholerę linii PCI-Ex do proca. Mega zaleta. Do gniazd Pci-Ex bym zapakował jakiś szybki lan + agregacja. Do gniazd adaptery 4x NVME, ile tam chcesz. Można też zapodać jakąś kartę graficzną by nam jeszcze szybciej transkodowała.

Co do budy i ilości dysków to kwestia otwarta.

Na i takie coś to raczej by trzeba jako podstawa postawić na jakimś proxmox-ie lub ESXi by wykorzystać pełnie możliwości.

U mnie się marnuje na razie i7-6gen z opisu. Ale doszły serwery linuxowe z właśnie Unifi, i WOrdPress na nauki. W docker są MSSQL jak potrzebuje i zabbix. Choć jego chyba przestawię na osobną VM z linuxem. Łatwiej robić aktualizacje.

Edit:
Zjadło mi stopkę. Grin

Mam w Z240 i7-6gen z 26GB RAM, 4x 1TB 2,5" HDD ( bo nie mam kiedy pozmieniać na inne), 128GB NVME + 512GB NVME, LAN 1Gb/s + 2,5Gb/s. I mocno myślę nad JONSBO N4 https://www.jonsbo.com/en/products/N4Black.html

Teoretycznie poza tym co na płycie mATX, wejdą jeszcze max 4 karty. Choć nie ma takich płyt. DO 1. Grafa, choć to do zabaw bardziej lub monitoringi AI, 2. szybki LAN, 3. adapter 4x NVME - na wolumin gdzie trzeba coś szybko mielić.
Edytowany przez BartAcid dnia 15-03-2025 00:40

Maniek91PL
dzięki za zainteresowanie :)

może troszkę chaotycznie napisałem, ale tak to jest życie w biegu i cały czas się coś robi :O

udało mi się odkupić chyba bardzo fajny zestawik (może bardziej gammingowy) ale powinien spookojnie spełnić swoje zadanie :)

Intel Core i5-12600KF 3.7 GHz 10-Core Processor
Be quiet! Pure Rock 2 Black CPU Cooler
MSI PRO Z690-A DDR4 ATX LGA1700 Motherboard
Corsair Vengeance LPX 64 GB (2 x 32 GB) DDR4-3200 CL16 Memory
EVGA SuperNOVA 850 G3 850 W 80+ Gold Certified Fully Modular ATX Power Supply

obecnie mam już troszkę wiekowy- ale wciąż dający radę

NAS
i7-4790S
2x Corsair Vengeance 8GB DDR3 1600MHz SODIMM
240 GB SSD mSATA
ASUS Q87T

obecnie mam paręnaście już dysków, głównie 8,12,16,20 TB
dokupiłem parę kolejnych, ale nie mam już gdzie ich montować, czekają grzecznie

hałas taki średni nie ma tragedi, kompa chce docelowo zamontować jak i całość sprzętu w budynku gdzie mam ala kanciapkę na rowery czy narzędzia
prąd też bez różnicy, czy 50 czy 500 W raczej bez większego znaczenia . wiadomo z umiarem, szkoda montować stary serwer który pobiera lekko ponad 1KW, bo to już przesada

ps. chyba kiedyś próbowałem truenas'a , nie jestem pewny czy testowałem proxmox, natknąłem się na unraid który ma prostą i przejrzystą obsługę - chociaż nie udało mi się na nim odpalić nigdy działającej bazy msql do różnych programów, to może i coś żle robie
od truenas się odbiłem mocno, bo mocno moim zdaniem przekomplikowany
\
*
PS. patrzę że jeśli chce ten zestaw dać do obudowy 4U, to muszę dać niższy wentylator CPU, kurcze szkoda, niby 5mm by brakowało:o
Edytowany przez Maniek91PL dnia 22-03-2025 20:21
Asus RT-AC3200
Rocket M5
APC BACK-UPS RS 1200
Mini Itx ASUS Q87T+ i7-4770S
Alienware m15
Vu+ Solo2

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 70

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,126
· Najnowszy użytkownik: goldi111
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

servee
24-01-2025 18:18
Światłowód + mediakonwenter. Ekranowana skrętka nie jest wymagana, taką sytuację już zastałem. Zamierzam ją wymienić na zwykłą. Da to coś?

shibby
17-01-2025 07:45
a ta skrętka ekranowana o której piszesz to jakiś wkopany przewód do bramy/furtki/kamer
y zewn? Jak tak to jego też przez zabezpieczenie podepnij.

shibby
17-01-2025 07:43
no to pora zabezpieczyć kable LAN zabezpieczeniami przeciwprzepięciow
ymi - tanio nie będzie. Jak przychodzi ci internet? Skrętką czy światłem? Jak skrętką to zacząłbym od tego.

servee
12-01-2025 12:52
Ponownie padły mi wszystkie porty sieciowe w routerze - to już 3-ci w 6 m-cy. Podejrzany to ekranowana, nieuziemiona skrętka - 12mb. Czy jest to możliwe?

dawidt
21-12-2024 01:09
siema Grin

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

112,064,294 unikalnych wizyt