witam, rozglądam się za złozeniem jakiegoś kompa z wiekszą ilością hdd
myślę nad taką obudową +/ - (może głębsza jeszcze +/- podobne modele IPC 4U-40240 lub IPC 4U-4129L
pytanie , jest sens się bawić w płyty główne na 2 procesory ? jest coś sensownego ?
budżet raczej mniejszy raczej coś złożyć z używanych części lub może jakiś używany gotowiec przełożyć do obudowy
Obecnie mam wyższą szafkę (w której mam mini pc, nuc'a switcha, router, synology NAs'a, jakaś metalową kratkę na 5x3,5hdd z alliexpres (ale szafka jest płytka (chyba standardowo 45 cm).
Zastanawiam się czy nie wymienić całości na otwartą obudowę z regulacją VEVOR 12U Open Frame Server Rack 15-40" - lub może coś zmontować tylko z profili ? profili metalowych ponawiercać sobie gdzie chce - chociaż nie wiem czy jest sens się tym bawić
na mini pc używam Unraid
kompa chce używać głownie do hostowania plex'a (bez transkodowania - chętnie i z włączonym transkodowaniem na CPU )
parę dokerów ,np, unify czy serwer do muzyki
często używam w wirtualce windowsa do zgrywania plików z hostingów
* chciałbym bez problemowo (teraz się nie da - zrobić tego płynnie ) np, przekonwertować lub uciąć video z 4k na x265 itp (np, programem handbrake) - nie liczę ze przerobi mi pełne 1:1 bd 4k na x265 w 2-3h , ale np, 5h-6h nie było by problemu
Teraz na moim mini pc, konwertuje zwykły film , to właściwie nie da się juz z kompa korzystać
patrzyłem na rozwiązania gotowe, ale jak widzę ceny tego "starego" grata, a do tego pobór mocy po 1000 czy 1200 W lub więcej , to szczęka mi opada
Ktoś może już się w tym temacie zagłębiał ? może jakieś rady dać?
dzięki !
Edytowany przez Maniek91PL dnia 05-03-2025 19:48
Asus RT-AC3200 Rocket M5
APC BACK-UPS RS 1200 Mini Itx ASUS Q87T+ i7-4770S Alienware m15 Vu+ Solo2
1 .Co znaczy większa ilość HDD? Masz sporo starych dysków i chcesz dać im drugie życie? Ile to jest to sporo? Później piszesz o obecnych 5 dyskach. O jakich wielkościach woluminów mówimy, obecnie i na przyszłość?
2. Piszesz o płycie 2x CPU, a i fajnie jak by CPU ogarniał transkodowanie. Na ile ekranów na raz ma to lecieć? Koszty prądowe nie mają znaczenia?
3. Wspominasz o kilku różnych opcjach (host plex-a, doker - jakieś zasobożerne kontenery?, unifi, serwer nutki, VM z Win). Rozumiem, że to VM z Win ma konwertować z 4k do H.265?
4. A powinno być chyba jako 1, co masz za sprzęt obecnie jako serwer, i jaki budżet masz na modernizację? Jak z kosztami energii? Jak z głośnością sprzętu?
Doświadczenie i sprzęt mam przeciętny. Ale patrząc na opisy innych i widząc co jest na rynku to możliwości są ogromne. Czy jest sens się babrać w 2xCPU jak Ryzen-y mają w pojedynkę więcej rdzeni niż to o czym
możęs myślisz, nie mówiąc o threadripper-ach? Prądu zje to znacznie mniej. A 2xCPU pewnie myślałeś o antykach więc i wszystko stare, od SATA, braku wsparcia NVME i reszcie nie wspominając.
Jak bardzo mocy potrzeba brałbym jakąs płyte por Threada fajną. Ma w cholerę linii PCI-Ex do proca. Mega zaleta. Do gniazd Pci-Ex bym zapakował jakiś szybki lan + agregacja. Do gniazd adaptery 4x NVME, ile tam chcesz. Można też zapodać jakąś kartę graficzną by nam jeszcze szybciej transkodowała.
Co do budy i ilości dysków to kwestia otwarta.
Na i takie coś to raczej by trzeba jako podstawa postawić na jakimś proxmox-ie lub ESXi by wykorzystać pełnie możliwości.
U mnie się marnuje na razie i7-6gen z opisu. Ale doszły serwery linuxowe z właśnie Unifi, i WOrdPress na nauki. W docker są MSSQL jak potrzebuje i zabbix. Choć jego chyba przestawię na osobną VM z linuxem. Łatwiej robić aktualizacje.
Edit:
Zjadło mi stopkę.
Mam w Z240 i7-6gen z 26GB RAM, 4x 1TB 2,5" HDD ( bo nie mam kiedy pozmieniać na inne), 128GB NVME + 512GB NVME, LAN 1Gb/s + 2,5Gb/s. I mocno myślę nad JONSBO N4 https://www.jonsbo.com/en/products/N4Black.html
Teoretycznie poza tym co na płycie mATX, wejdą jeszcze max 4 karty. Choć nie ma takich płyt. DO 1. Grafa, choć to do zabaw bardziej lub monitoringi AI, 2. szybki LAN, 3. adapter 4x NVME - na wolumin gdzie trzeba coś szybko mielić.
Edytowany przez BartAcid dnia 15-03-2025 00:40
NAS
i7-4790S
2x Corsair Vengeance 8GB DDR3 1600MHz SODIMM
240 GB SSD mSATA
ASUS Q87T
obecnie mam paręnaście już dysków, głównie 8,12,16,20 TB
dokupiłem parę kolejnych, ale nie mam już gdzie ich montować, czekają grzecznie
hałas taki średni nie ma tragedi, kompa chce docelowo zamontować jak i całość sprzętu w budynku gdzie mam ala kanciapkę na rowery czy narzędzia
prąd też bez różnicy, czy 50 czy 500 W raczej bez większego znaczenia . wiadomo z umiarem, szkoda montować stary serwer który pobiera lekko ponad 1KW, bo to już przesada
ps. chyba kiedyś próbowałem truenas'a , nie jestem pewny czy testowałem proxmox, natknąłem się na unraid który ma prostą i przejrzystą obsługę - chociaż nie udało mi się na nim odpalić nigdy działającej bazy msql do różnych programów, to może i coś żle robie
od truenas się odbiłem mocno, bo mocno moim zdaniem przekomplikowany
\
*
PS. patrzę że jeśli chce ten zestaw dać do obudowy 4U, to muszę dać niższy wentylator CPU, kurcze szkoda, niby 5mm by brakowało:o
Edytowany przez Maniek91PL dnia 22-03-2025 20:21
Asus RT-AC3200 Rocket M5
APC BACK-UPS RS 1200 Mini Itx ASUS Q87T+ i7-4770S Alienware m15 Vu+ Solo2
· Łącznie użytkowników: 24,126 · Najnowszy użytkownik: goldi111
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
servee
24-01-2025 18:18
Światłowód + mediakonwenter. Ekranowana skrętka nie jest wymagana, taką sytuację już zastałem. Zamierzam ją wymienić na zwykłą. Da to coś?
shibby
17-01-2025 07:45
a ta skrętka ekranowana o której piszesz to jakiś wkopany przewód do bramy/furtki/kamer y zewn? Jak tak to jego też przez zabezpieczenie podepnij.
shibby
17-01-2025 07:43
no to pora zabezpieczyć kable LAN zabezpieczeniami przeciwprzepięciow ymi - tanio nie będzie. Jak przychodzi ci internet? Skrętką czy światłem? Jak skrętką to zacząłbym od tego.
servee
12-01-2025 12:52
Ponownie padły mi wszystkie porty sieciowe w routerze - to już 3-ci w 6 m-cy. Podejrzany to ekranowana, nieuziemiona skrętka - 12mb. Czy jest to możliwe?
dawidt
21-12-2024 01:09
siema
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.