Witam Wszystkich,
Mam taki problem:
Bardzo często rozłączają mi się klienci z siecią WiFi.
Router: linksys E3000 z wgrany freshtomato.
Do routera internet dochodzi po rj45.
Router rozsyła go w 2 pasmach 2.4 i 5 GHz po domu.
Klientami sa: np. gniazdka tuya, tablety na Android, telefony, laptop.
Wielokrotnie jest tak, że chcę się połączyć z siecią wifi i np telefon jej nie widzi. Lub inną sytuacja : mam połączenie z WiFi i zauważam, że jakby nie było internetu, czyli jestem połączony z WiFi, ale bez netu i przy znaczku wifi w telefonie mam wykrzyknik.
Dzieje się tak przy sieci 2.4 GHz. Wystarczy, że połączę się z 5 GHz i tam działa. Wtedy mogę zrobić reset routera i jest ok przez kilka godzin lub kilkanaście.
Sprawdzane było na linksys E2000, też z freshtomato a teraz zmieniłem na linksys E3000 i dzieją się podobne cyrki...
Może ktoś podpowie gdzie szukać problemu?
Używam FT 2024.5.
Pod usb mam pendrive 4gb który zapisuję logi z kart bandwith, IP traffic.
Tak robiłem clear nvram podczas wygrywania aktualizacji i ustawiałem wszystko od nowa.
Scalony z 18 lutego 2025 17:28:18:
Dodam, że taka sytuacja miała też miejsce gdy miałem innego linksys e2000.
Czy to może być związane z tym, że:
- mam włączone przypisywanie adresów ip przez router po adresie mac?
- mam blokadę dostępu urządzeń spoza bazy adresów mac?
- Mam też włączone filtrowanie po wifi - tylko urządzenia o danym mac mogą dostać właściwy, stały adres IP.
Edytowany przez killer78 dnia 18-02-2025 17:28
Pewnie musisz sam zdiagnozować co powoduje takie zachowanie ...np. od zera wszystko ustawić i po kolei włączać poszczególne twoje indywidualne ustawienia sprawdzając po każdym zachowanie twojego wifi. ...bo może wykryłeś jakiś bug ?
odepnij urządzenie z USB i potestuj. To może być problem z zasilaniem, IRQ. Kiedyś o tym czytałem ale nie pamiętam producenta sprzętu, po podpięciu urządzenia na USB wifi 2.4GHz miało problemy. Rozwiązaniem jest hub USB z zasilaniem.
Jeżeli używasz pendrive USB 3.0 to spróbuj jakiegoś starocia podłączyć 2.0.
Edytowany przez zakk87 dnia 19-02-2025 12:34
Mam to samo na AC66UB1. Wifi po prostu zostaje wyłączone z jakiegoś powodu. Restart nie pomaga, bo wifi się nie chce samo włączyć. Muszę odpalić kompa, wejść w ustawienia routera po kablu i dopiero uruchomić wifi. Powoli mam już dosyć. Ten router za całe pięć lat nie był tyle razy restartowany jak za te dwa tygodnie, kiedy mam fresh tomato.
Edytowany przez Maross dnia 01-03-2025 23:39
· Łącznie użytkowników: 24,125 · Najnowszy użytkownik: kellanphil
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
servee
24-01-2025 18:18
Światłowód + mediakonwenter. Ekranowana skrętka nie jest wymagana, taką sytuację już zastałem. Zamierzam ją wymienić na zwykłą. Da to coś?
shibby
17-01-2025 07:45
a ta skrętka ekranowana o której piszesz to jakiś wkopany przewód do bramy/furtki/kamer y zewn? Jak tak to jego też przez zabezpieczenie podepnij.
shibby
17-01-2025 07:43
no to pora zabezpieczyć kable LAN zabezpieczeniami przeciwprzepięciow ymi - tanio nie będzie. Jak przychodzi ci internet? Skrętką czy światłem? Jak skrętką to zacząłbym od tego.
servee
12-01-2025 12:52
Ponownie padły mi wszystkie porty sieciowe w routerze - to już 3-ci w 6 m-cy. Podejrzany to ekranowana, nieuziemiona skrętka - 12mb. Czy jest to możliwe?
dawidt
21-12-2024 01:09
siema
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.