shibby napisał: ↑
mimo passtrough dyski w Synology widoczne są jako QEMU HARDDISK i pewnie dlatego pewne funkcjonalności nie są dostępne. Ja tego problemu u siebie nie doświadczyłem bo mam same SSD.
Z tego co czytam musisz standby włączyć z poziomu proxmoxa (jakiś skrypcik startowy sobie napisać albo nawet do crona dodać by np co godzinę sprawdzał status i w razie potrzeby wywoływał komendę.
https://forum.proxmox.com/threads/can-i-spin-down-disks-since-im-not-using-them.130412/
Hej a w bare metal powinny dyski normalnie hibernować? Nazwy tym razem widzę normalnie nie jak w Proxmoxie wcześniej QEMU. Tam gdzie była opcja po jakim czasie mają to robić ustawiłem 10 minut. Nawet dałem tego ptaszka o logach. I zero zmian dyski brak hibernacji mimo bare metal.
Inny soft spróbować? Czy czego tym razem może być wina jak już Proxmox nie miesza tam? Próbowałem już różne softy obecny DSM 7.2.2 72806. Synology SA6400,TCRP with M-Shell. Soft na penie. A na dane nvme SSD, i 2xHDD w raidzie.
Chociaż i tak nie wiem czy nie niższy nie będę próbował bo coś łatwiej tam było poradzić sobie z AME
Od czego zależy w baremetal, że raz idzie instalacja a raz mam tak?
Parę razy udało mi się się zainstalować odpalić z pendrive wtedy cały nvme SSD miałem jako wolumen 1. A wolumeny 2 2x HDD.
To przez zostawiony dysk NVME podczas instalacji? Może jakaś zły format partycji widzi instalacja? Chociaż ostatnio przy baremetal i tak na pendrive instalacja szła. Odpinać też ssd podczas instalacji czy bardziej o formatowanie chodzi? Mam to niby ustawione w M-Shell dodatkowo wybieramy metodę DDSML)
[[img][/img]
Scalony z 29 stycznia 2025 12:13:57:
kobrawerde napisał: ↑
Ja polecam instalować loadery na standardowych ustawieniach czyli np. cpu jako host wybrać po instalacji DSM tak samo rodzaj maszyny: q35 tak samo dodatkowy fizyczny dysk dodawałem na końcu po instalacji przez Passthrough bo na tym pierwszym oczywiście był proxmox + tworzone dyski virtualek. Trzeba też odpowiednio dobrać model synology pod swój sprzęt (cpu) ...u mnie (intel N100) prawidłowo zainstalowały się np. : arc: SA6400 / DS224+ / DS920+ (loader arpl-i18n)
Hej
A testowałeś może N100 jako baremetal? Hibernacja dysków HDD SATA działa? To już nie wirtualizacja jak w Proxmox i nie mają zmienionej nazwy