Co prawda minęło już kilka miesięcy od premiery nowych routerów Unifi ale może ktoś przeoczył ten fakt. Bardzo fajna rozpiska porównawcza nowych i routerów znajduje się pod linkiem: https://evanmccann.net/blog/ubiquiti/...-explained
W dużym skrócie:
UX (Unifi Express)
- posiada tylko dwa porty RJ45 1Gbit (jeden WAN, jeden LAN)
- pełni rolę kontrolera sieci Unifi Network z limitem do max 4 urządzeń unifi (ew. może być zaadoptowany do innego kontrolera ale tylko w roli AP)
- posiada zintegrowane WiFi6 AX3000
- IPS/IDS nie jest obsługiwany
- wydajność WAN na poziomie 930Mbps
- cpu dual 1GHz, 1GB ram
- zużycie max 10W
Mały, wydajny routerek all-in-one (router, kontroler i AP w jednym) stanowiący ciekawy początek do zabawy z Unifi.
Cena ok 560-600pln
UCG-Ultra (Unifi Cloud Gateway Ultra)
- posiada jeden port WAN 2.5Gbit oraz 4 porty LAN 1Gbit
- obsługuje dual WAN (jeden port LAN można skonfigurować jako WAN2) z obsługą load-balance lub Failover
- pełni rolę kontrolera Unifi Network (brak możliwości doinstalowania innych aplikacji Unifi)
- nie posiada układu WiFi
- posiada obsługę IPS/IDS
- wydajność WAN na poziomie 930Mbps (również z włączonym IPS/IDS)
- cpu quad 1,5Ghz, 3GB ram
- zużycie max na poziomie raptem 6.2W
Bardzo wydajny domowy router, pełniący jednocześnie rolę kontrolera i obsługą systemu wykrywania i zapobiegania włamaniom. Do kompletu montujemy jakiś punk dostępowy np U6+ i mamy bardzo wydajną sieć domową. Wielka szkoda, że nie ma chociaż jednego portu LAN 2.5Gbit by móc wyjść na PC lub switch 2.5Gbit, ponieważ bez tego nie mamy możliwości w pełni cieszenia się z dobrodziejstw portu WAN 2.5Gbit.
Cena ok 550pln
UCG-Max (Unifi Cloud Gateway Max)
- posiada 5 portów 2,5Gbit (WAN i 4 LANy)
- obsługuje dual WAN (jeden port LAN można skonfigurować jako WAN2) z obsługą load-balance lub Failover
- pełni rolę kontrolera Unifi, ale można też doinstalować wszystkie aplikacje Unifi, takie jak: Protect, Talk, Access itd.
- nie posiada układu WiFi
- wersja "NS" oznacza Non-Storage i jest sprzedawana bez dysku NVMe oraz bez adaptera na dysk (adapter do dokupienia za ok 100pln, można tez wydrukować na drukarce 3D)
- można go kupić również w wersji z dyskiem 512GB, 1TB lub 2TB
- dzięki Unifi Protect może pełnić rolę rejestratora kamer (zapis na dysk NVMe)
- posiada obsługę IPS/IDS
- wydajność WAN na poziomie 2,4Gbps, z włączonym IPS/IDS ok 1,5Gbps
- cpu quad 1,5Ghz, 3GB ram
- zużycie max na poziomie raptem 16.1W
Najwyższa półka wśród domowych routrerów. Bardzo wydajny, dzięki 5ciu portom 2.5Gbit idealny do obsługi łącz >1Gbps a dzięki obsłudze Unifi Protect może robić za rejestrator kamer. Jak tego typu sprzęt to dla ciebie wciąż zbyt mało to wyżej są już tylko rack`owe UDMy.
Cena: 1220pln za wersję bez dysku i 1600-1700pln za wersję z dyskiem 512GB
Teraz przyznać się, kto posiada już jeden z nowych routerów Unifi lub planuje na takowy przejść? Ja od dwóch dni należę do grona posiadaczy UCG-Max z dyskiem 512GB (zmigrowałem z OpenWRT w wirtualce i kontrolera Unifi w dockerze). Jakby kogoś interesował temat nowych routerów, ich możliwości, konfiguracja i ograniczenia (bo i takie są) to dajcie znać.
Edytowany przez shibby dnia 24-11-2024 17:54
Router:Unifi Cloud Gateway Max Switch:Unifi USW-Lite-16-PoE Switch:Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2 Wi-Fi:Unifi U6-Lite - szt. 2 Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD VM #1:Synology SA6400 VM #2:Debian, WWW VM #3: Home Assistant OS
Halo, halo, posiadacz UCG-Ultra się zgłasza.
W marcu 2024 zmieniłem (ER-12 + Zyxel GS1900-8HP) na (UCG-Ultra + USW-Lite-8-PoE). Reszta sprzętu, czyli USW-Flex-Mini, U6-Pro i UAP-AC-PRO bez zmian.
Wszystko działa bez problemów.
Pozdrawiam.
Ja zmigrowałem z Unifi Express na Unifi Cloud Gateway Ultra + Lite 8 PoE + GbE2 x U6+
Wszystko działa bez problemu, nawet Netia na PPPoE działa bez problemu i z pełną prędkością łącza.
Było by "idealnie" jakby UCG-Max posiadał jeden lub dwa porty poe.
Ewentualnie przydał by się mały switch 2,5Gbit z poe.
Myślę o zmianie w mojej domowej sieci. Pojawiły się klimatyzatory, czujki dymu na WiFi. Eksperymentuję trochę z IoT.
Mój sprzęcik Asusa nie pozwala na stworzenie VLAN-ów oraz odseparowanie IoT czy gości od moich urządzeń sieciowych.
Więc pytania mam takie:
Czy USG podłączy się do Orange po PPPoE?
Czy można Mesh zrobić? Moje Asusy (AP) są tak połączone.
Czy USW Flex Mini może być przez UCG zarządzany bo czytałem, że ma ograniczone możliwości.
Edytowany przez Boczek dnia 29-11-2024 20:21
EdgeRouter X: EdgeOS RT-AX56U: AsusWRT ZenWiFi XD6: AsusWRT
Switch 8 port i Switch 5 port.
Ad1) bez problemu, nawet definiowanie vlan35 jest banalnie proste. W jednej lokalizacji mam nawet dwa łączą Neostrady biznes na samych ONT i ucg to ogarnia w load balance
Ad2) tak, apki unifi można łączyć w roaming (przewodowo) lub w mesh (bezprzewodowo). Warto tu dodać że UX może robić jako AP i wtedy jest zarządzany przez inny kontroler np UCG..
Ad3) tak, a ograniczenia to np brak możliwości wyboru które glany vlany tagowanie dany port może przepuszczać (po prostu albo przepuszcza wszystkie albo tylko natywny) oraz brak możliwości robienia agregacji portów (LAG, LACP). A tak to prosty i tani switch zarządzalny. Mam takie dwa i np przepuszczam na nich vlan pod Multiroom nc+
Router:Unifi Cloud Gateway Max Switch:Unifi USW-Lite-16-PoE Switch:Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2 Wi-Fi:Unifi U6-Lite - szt. 2 Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD VM #1:Synology SA6400 VM #2:Debian, WWW VM #3: Home Assistant OS
Zamówiłem jednak UCG-Max
UCG-Ultra będzie do sprzedania, jakby co
Shibby czy Dream Machine nadaje się do firmy?
Szukam rozwiązania do firmy, mam propozycję Sophosa lub Fortigate ale to inna półka cenowa. Dream Machine nie ma takiej funkcjonalności, ale może dałby radę.
Bardzo ciekawie wyglądają te routery. Chyba już nie ma sensu iść w ER-X w sumie już niedostępny ani ER-X-SFP gdzie to już prawie 10 letni sprzęt a cena wzrosła do 350zł. Ogólnie to już cała seria EdgeMax młoda nie jest
ER-X oraz ER-X+SFP ja wciąż ciekawa opcją, pod warunkiem że wgramy na niego openwrt. Wtedy ten router otrzyma coś, czego obecnie mu brakuje - mowa o aktualizacjach do oprogramowania. Niestety ale wsparcie edgerouterow zostało porzucone i jest to o tyle smutne że silniejsze edgeroutery np ER-4 lub ER-12,, mimo wciąż bardzo silnej specyfikacji zwyczajnie stały się przestarzałe softowo, bo do nich openwrt niestety nie istnieje.
Co do nowych routerów unifi to szczególnie modelem ultra unifi mocno zamieszkało. Jest to router niemal idealny w swojej cenie. Do pełni szczęścia brakuje mu tylko portu LAN 2.5G
Hej Shibby,
no tak jakby mnie interesowal temat nowych routerow
Dzieki za lata spokoju, ale leciwy Netgear z Tomato juz wypadalo by chyba wymienic i przejsc na swiatlowod.
Mieszkam w blizniaku i wspoldzielimy z sasiadem neta. Jak dotad dzielilem to tak, ze mam 2 routery - 1. glowny -> 2. moj. Z glownego dawalem sygnal sasiadowi od razu na Ubiquiti AP.
W domu mam 2xAP od Ubiquiti no i jakis switch.
Zastanawiam sie jak zupdateowac sobie caly sprzet - jeden router i 2 podsieci dla kazdego mieszkania wydzielic i pozniej dac u siebie switch i na AP?
Brac od dostawcy netu router w dzierzawie, czy moze polecisz mi jakies rozwiazanie? A jak ktos ma rozeznanie z jakoscia swiatlowodu to wiem, ze jest do wyboru na pewno Oragne i T-Mobile bo mi dali oferte. Mieszkam pod Pruszkowem/Warszawa wiec na pewno jest jeszcze spory wybor.
Netgear WNR3500L v2 powered by Tomato
Netgear GS108
NAS DS213j
Dajesz jeden główny router np ucg-ultra, na nim robisz dwie sieci LAN (jedna lub dwie w vlanie), ustawiasz na nich izolacje by sieci. IE widziały się wzajemnie,.robisz dwie sieci wifi (w odpowiednich vlanach) i przypisujesz do nich odpowiednie APki i w sumie tyle
Scalony z 04 grudnia 2024 17:02:04:
Dajesz jeden główny router np ucg-ultra, na nim robisz dwie sieci LAN (jedna lub dwie w vlanie), ustawiasz na nich izolacje by sieci. IE widziały się wzajemnie,.robisz dwie sieci wifi (w odpowiednich vlanach) i przypisujesz do nich odpowiednie APki i w sumie tyle
Edytowany przez shibby dnia 04-12-2024 17:02
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
dawidt
21-12-2024 01:09
siema
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.