22 Listopada 2024 16:48:29
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.144.255.116
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Tomato plus transmission
lolo2
Witam, caly czas mialem Transmission na Tomto + podpiety dysk. Dzialalo to kilka lat, az wkoncu dysk padl.

Kupilem nowy dysk i za cholere nie pamietam jak to sie podlaczalo.

1. GUI Transmission nie dziala, czy to przez zle podpiety dysk?
i.postimg.cc/bwsmQj7k/Screenshot-20201201-222524-com-android-chrome.jpg

i.postimg.cc/qq1G3mQ1/Screenshot-20201201-222520-com-android-chrome.jpg

2. Druga sprawa.
Mialem napisany maly skrypt, ktory kazal czekac 10 sekund, potem skrypt montowal dysk jako NAS nastepnie czekal 10sek i zalaczal pyload.

Gdzie sie sprawdza nazwe dysku UUID? Napisalem skrypt na nowy dysk, ale chyba to nie dziala:
/bin/mount UUID="WD Elements 25A3" /Elements

i.postimg.cc/mrVhR0rp/Screenshot-20201201-222537-com-android-chrome.jpg

i.postimg.cc/C115KmBh/Screenshot-20201201-222550-com-android-chrome.jpg

3. Czy moze byc nazwa Elements, czy lepiej formatowac dysk i nadac mu etykiete NAS?

hermes-80
blkid
Transmission ci nie działa pewnie dla tego że katalogi nie istnieją co jest wynikiem niemontowania nowego dysku.
Pyload wymaga instalacji optware/entware
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

lolo2
Pyload byl wbudowany w Firmware Tomato. Nie mialem zainstalowane Pyload na starym dysku

hermes-80

Cytat

lolo2 napisał(a):

Pyload byl wbudowany w Firmware Tomato. Nie mialem zainstalowane Pyload na starym dysku

Pierwsze słyszę.
Jaki router?
Netgear WNR3500L v1

lolo2
Asus RT-AC56U

Tomato Firmware 1.28.0000 -140 K26ARM USB AIO-64K

Shibby" features:
- Transmission integration
- GUI for Transmission
- NFS utils integration and GUI
- Custom log file path
- SD-idle tool integration for kernel 2.6
- 3G Modem support (big thanks for @LDevil)
- 4G/LTE Modem support

hermes-80
Gdzie tam masz pyloada wymienionego?
Nie używałem wersji AIO wiec nie wiem ale warto sobie poinstalować już nowsze wersje
pyloada 3.0 jak i transmission 3.0 przy entware.
Netgear WNR3500L v1

lolo2
Nie chce mi sie narazie szukac jak instalowac wszystko od nowa i na pendrive, jak rozumiem?

Nie wie, ktos czemu nie chula to stara metoda? W sumie zalezy mi jedynie na Transmission i FTP.

Gdzie znajde UUID dysku?

hermes-80
Już ci napisałem.
Czemu ci to nie działa bo masz źle skonfigurowane.
Netgear WNR3500L v1

lolo2

Cytat

hermes-80 napisał(a):

Już ci napisałem.
Czemu ci to nie działa bo masz źle skonfigurowane.

No, na to bym nie wpadl ze nie dziala bo mam zle skonfigurowane...... "Nie dziala ci, bo ci Nie dziala".... Duzo mi to mowi.

Tylko nie wiem czy sie domyslasz, ale nie wiem CO jest zle skonfigurowane, GDZIE szukac bledu. Gdzie jest prawidlowa nazwa dysku UUID itp.

hermes-80
Z takim podejściem życzę powodzenia.

Połączony z 02 grudnia 2020 00:04:52:
Wysilę się na ostatnia odpowiedz - w pierwszym poście transmission zgłasza ci, że twój IP musisz dodać w jego konfiguracji do białej listy.
Edytowany przez hermes-80 dnia 02-12-2020 00:04
Netgear WNR3500L v1

lolo2

Cytat

hermes-80 napisał(a):

Z takim podejściem życzę powodzenia.

Połączony z 02 grudnia 2020 00:04:52:
Wysilę się na ostatnia odpowiedz - w pierwszym poście transmission zgłasza ci, że twój IP musisz dodać w jego konfiguracji do białej listy.

Jedyna, strona konfiguracyjna Transmission jest pokazana na drugim zdjeciu - screenie, ktore wrzucilem. Nie ma tam opcji bialej listy.
Dodatkowo w routerze tez nie znajduje bialej listy.

Aktualizacji routera / transmission nie robilem. Nie wiem dlaczego mialby nagle blokowac moje ip.

hermes-80
Zaprzyjaźnij się z konsola kolego - to co widzisz w Tomato graficznie to tylko nakładki na pliki konfiguracyjne programów lub parametry NVRAMU.
Czytaj posty dokładnie - napisałem ci jak znaleźć UUID - lub 5 sek poświęcone wujkowi google.
Netgear WNR3500L v1

shibby
mniej nerwów a więcej chęci.

@lolo2, kolega @hermes faktycznie napisał ci na większość twoich pytań. To że daje ci wędkę byś sam złapał rybę to naprawdę nic złego.

Cytat

Gdzie znajde UUID dysku?

komenda "blkid"

Cytat

Pyload byl wbudowany w Firmware Tomato.

Pyload nigdy nie było w zintegrowane z tomato. Popatrz na swoje screeny. Widać jak uruchamiasz pyload ze ścieżki "/opt/...." to ewidentnie wsiazuje na optware/entware.

Cytat

Nie wiem dlaczego mialby nagle blokowac moje ip.

bo masz źle skonfigurowany Transmission Smile źle tworzy się konfig (a w sumie to się nie tworzy) a więc transmission uruchamia się ze złymi parametrami i z domyślnie włączoną whitelistą.

Zwróć uwagę na 2 rzeczy:
- miejsce montowania nowego dysku to /tmp/mnt/Elements
- download directory na zakładce Transmission zaś wksazuje na /Elements

Czy to jest to samo? Oczywiście że nie Smile Zatem popraw konfigurację i ruszy.

Z moich uwag to dodałbym jeszcze że nie zalecałby używania NTFS na dysku podpiętym pod router. Zdecydowanie lepiej byłoby go sformatować na ext4 - tak też zapewne miałeś wcześniej.
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

lolo2
To juz ze starosci chyba nie chce dzialac to Tomato... (mojej albo tego softu)
Za nic nie lubie tych wiecznie majacych problemy "linuksow" zawsze to ma z czyms problemy. Juz pisze po UUID po Label w zaden sposob nie dziala.

i.postimg.cc/CxZ7gR26/IMG-20201202-212513.jpg

Nie mam ani sily ani ochoty dluzej czytac, szukac i bawic sie w to, jak glupie transmission zainstalowac

Ma ktos inne rozwiazanie na podpiecie dysku i sciaganie torrentow w godzinach nocnych aby nie zamulalo sieci?

Jest jakis router z wbudowanym transmission?
Albo moze jakis tanszy Synology / qnap kupic? Jakis model warty polecenia. W synology / qnap tez jest upierdliwa konfiguracja? Czy wszystko wyklikam jak w windowsie.

Nie chce kolejnego upierdliwego urzadzenia, ktore trzeba konfigurowac. Chce wlaczyc do pradu, podpiac dysk i zapomniec.

PS.
Co mi da dysk w ext4, oprocz tego ze nie bede mogl go podpiac bezposrednio do windowsa i przezucic sobie o wiele szybciej plikow.?

------R12;-----------------R12;------------------R12;--------------R12;--R12;---R12;-
Połączony z 02 grudnia 2020 21:34:53:
Dobra, zadzialalo...

Powodem byla zbyt krotka rampa czasowa sleep 10 w skrypcie.

Przestawilem na 30 sekund i juz wszystko dzialczy. I dysk zmontowalo i transmission ruszylo... Dalej podtrzymuje ze linuksy sa do bani.

Jeszcze tylko pytanko o tego ext4. Sprawdzilem i wczesniejszy dysk 5tb mialem na NTFS. Co mi da ext4 oprocz upierdliwosci z podlaczeniem dysku bezposrednio do kompa z windowsem?

R12;------R12;----------------R12;--------------R12;---------R12;--------------R12;-R12;--
Połączony z 02 grudnia 2020 21:40:42:
Ps. 2
Mam nadzieje do zobaczenia dopiero za kolejne 3 - 5 lat az nastepny dysk padnie hehe.

Dzieki
Edytowany przez lolo2 dnia 02-12-2020 21:41

shibby

Cytat

Sprawdzilem i wczesniejszy dysk 5tb mialem na NTFS. Co mi da ext4 oprocz upierdliwosci z podlaczeniem dysku bezposrednio do kompa z windowsem?

ok, jak działa to nie ruszaj Smile

Cytat

Mam nadzieje do zobaczenia dopiero za kolejne 3 - 5 lat az nastepny dysk padnie hehe.

od czasu do czasu proponuję jednak robić upgrade firmware routera dla własnego bezpieczeństwa. Czasami są na tyle poważne luki bezpieczeństwa że warto wykonać aktualizację

Cytat

Dalej podtrzymuje ze linuksy sa do bani.

zaprzeczę Wink Linux jest prosty. Tam albo działa albo nie. Raz zrobiony działa latami - masz przykład swojego routera, zrobiłeś i działało latami. Prędzej windowsa przeinstalujesz i wymienisz telefon z androidem niż będziesz musiał coś na linuxie robić (notabene android to też linux Wink ).

Tutaj jest raczej kwestia że de facto router nie jest przystosowany do ściągania tortów - producentowi po nocach się to raczej nie śniło Smile To że my dzięki Tomato mamy dużo większe mozliwości funkcjonalności nie oznacza że zawsze i w każdych warunkach będzie to idealnie działało - chociaż dev team na pewno robi wszystko by tak było.
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

hermes-80
Druga sprawa co do padania dysków - Radze sprawdzić realne napięcie na portach USB routera - oraz deklarowany pobór prądu przez dysk - może się tak okazać że USB nie wyrabia prądowo, napięciowo i kupiony nowy dysk padnie po roku - miałem taki przypadek (też teraz wymieniłem dysk po 7 latach pracy 24/h na Tomato - zaczął chrobotać i gubić ustawienia okazało się, że port USB podawał za mało V 4,6).
Netgear WNR3500L v1

lolo2

Cytat

shibby napisał(a):

Cytat

Sprawdzilem i wczesniejszy dysk 5tb mialem na NTFS. Co mi da ext4 oprocz upierdliwosci z podlaczeniem dysku bezposrednio do kompa z windowsem?

ok, jak działa to nie ruszaj Smile

Cytat

od czasu do czasu proponuję jednak robić upgrade firmware routera dla własnego bezpieczeństwa. Czasami są na tyle poważne luki bezpieczeństwa że warto wykonać aktualizację

Cytat

Dalej podtrzymuje ze linuksy sa do bani.

zaprzeczę Wink Linux jest prosty. Tam albo działa albo nie. Raz zrobiony działa latami - masz przykład swojego routera, zrobiłeś i działało latami. Prędzej windowsa przeinstalujesz i wymienisz telefon z androidem niż będziesz musiał coś na linuxie robić (notabene android to też linux Wink ).

Tutaj jest raczej kwestia że de facto router nie jest przystosowany do ściągania tortów - producentowi po nocach się to raczej nie śniło Smile To że my dzięki Tomato mamy dużo większe mozliwości funkcjonalności nie oznacza że zawsze i w każdych warunkach będzie to idealnie działało - chociaż dev team na pewno robi wszystko by tak było.

Zrobilem dysk na ext4 i kurna zonk, bo windows mi go nie widzi w "miejscach sieciowych" - i nie moge zmapowac dysku. Zreszta i tak sie tego domyslalem

Sciagnalem program WinSCP, ok podlaczylem sie do ftp i kurna zdziwienie. Mam przesyl z dysku 286KB/s.
Cos jest bardzo nie halo.

uzycie procka 8%
Free Memory 82%
NVRAM 48%

Wiec router ciezko nie ma, dlaczego taki przesyl. Komp podlaczony po kablu do routera. Nigdy tak niskich przesylow nie mialem.

Co jest grane?

Widze ze masz QNAP, moze czas najwyzszy abym zainwestowal w taka skrzyneczke. MiniPC nie chce mi sienbudowac i walczyc z linuxami.

Jaki QNAP czy tez Synology jest dobry i wystarczajacy dla domowego zastosowania, dlna, torrenty. Miejsce na dwa dyski. Nic wiecej chyba nie potrzebuje.

Połączony z 04 grudnia 2020 16:50:20:
PS.
Czy jezeli Tomato, nie jest moim glownym routerem, pracuje wogole w innej podsieci. To tez nalezy go aktualizowac, czy moge se darowac?

Np. Teraz tomato 192.168.1.1 po Lanie podlaczony jest do routera Huawei z gdzie ma calkiem inny adres np. 192.168.0.22

Połączony z 04 grudnia 2020 17:36:13:
Sformatowalem na NTFS, to juz 10 razy szybciej dziala... 3MB/s aczkolwiek szalu i tak nie ma. Ale lepsze to niz na ext4.

Połączony z 04 grudnia 2020 19:53:02:
Zaktualizowalem tomato 1.28 do najnowszego Freshtomato.

Nie czyscilem NVRam, teraz po wejsciu w dysk sieciowy znowu problem. Wczesniej kopiowalo po 3MB a teraz fiksuje od 0.3MB podniesie sie na chwile do 2MB i spadnie spowrotem albo sie zetnie...

Jakies pomysly, oprocz czyszczenia nvram i ustawiania wszystkiego na nowo?
Edytowany przez lolo2 dnia 04-12-2020 19:53

hermes-80
Coś masz tam skaszanione - bo ja na starym mipselu WNR3500L v1 mam 6MB/s odczytu z dysku na ext2 spod samby.
Netgear WNR3500L v1

lolo2

Cytat

hermes-80 napisał(a):

Coś masz tam skaszanione - bo ja na starym mipselu WNR3500L v1 mam 6MB/s odczytu z dysku na ext2 spod samby.

Ale co moze byc skrzanione...
Zmiana na ext4 tylko gozej.
Nowe firnware gozej.

Pozostalo mi NVRam wyczyscic, ale zbytnio nie chce mi sie wszystkiego na nowo ustawiac.
Predkosc kopiowania 1MB/s.

Dupy nie urywa, na starym dysku bylo szybciej.
Moze czy wieksza pojemnoax dysku tym Tomato gozej sobie radzi.

amikot
Nie ma co biadolić na linuxa. Jeśli się nie znasz na linuxie to nie próbuj się go nauczyć w 5 minut tyklko znajdź sobie poradnik jak uzyskać dany efekt a następnie krok po kroku go realizować sprawdzając każdy krok i ewentualnie dopytać jeśli na jakimś etapie pojawił się problem.

Sprzętowy NAS jest doskonały pod Transmission. Nie wiem jak QNAP, ale Synology jest po prostu genialną platformą. Jeśli jednak myślisz że kupując NASa ucziekniesz od linuxa to się mylisz. Także taki sprzętowy NAS nie pozwala na wyciągnięcie dysku i wsadzenie go do PCta z windowsem.

Inna sprawa że mając NAS nie musisz niczego przerzucać na dysk PCta. Filmy się ogląda bezpośrednio z zasobu sieciowego na dowolnym urządzeniu w domu. I to jest piękno tego rozwiązania. Ja na NASie trzymam wszystko. Na dyskach komputerów trzymam tylko backup najważniejszych plików.

Ja przerobiłem już NASa na Tomato, NASa na Raspberrym PI4 i ostatecznie przeniosłem się na Synology. No i tak jak mówię - Synology dzięki świetnemu i prostemu interfejsowi jest po prostu genialne.
ZTE MF286D - Stock Firmware (Vodafone UK)
ASUS TUF-AX3000 V2 - AsusWRT/FreshTomato 3.0.0.4.2023_4-gb6923ed
Acer Aspire E1-571 - OMV 6

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 96

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,268,942 unikalnych wizyt