Witam ponownie, poszło bezpośrednio z czyszczeniem Nvram, konfig z palca, śmiga zajefajnie, dzięki za porady i szacun dla programistów za kawał ciężkiej roboty.
Na RT-N18U pojawia mi się proces blink_5g. Jeśli wierzyć w wyjaśnienie http://www.linksysinfo.org/index.php?...ost-271085 to nie jest on potrzebny.
Czy można to wyłączyć np. dla innych routerów niż Tenda czy Netgear?
Czy można wyłączyć NAT w tomato? RT-N18U działa teraz u mnie jego drugi router?
Asus RT-N18U wersja freshtomato-RT-N18U-ARM-2018.2-AIO - Czy działa u was poprawnie qos ? W wersji tomato-RT-N18U-ARM-2018.1.031-beta-kille72-AIO było OK. Reset 30/30/30 nie pomaga. Nie te prędkości, nie przycina na pobieraniu.
Asus RT-N18U wersja freshtomato-RT-N18U-ARM-2018.2-AIO - Czy działa u was poprawnie qos ? W wersji tomato-RT-N18U-ARM-2018.1.031-beta-kille72-AIO było OK. Reset 30/30/30 nie pomaga. Nie te prędkości, nie przycina na pobieraniu.
Znalazłem następny problem z fresh tomato 2018.2 na R7000
Jak włączę DNSSEC to przestają działać DNS-y w lanie "Temporary failure in name resolution" i skokowo dnsmasq obciąża CPU do 10-45% tak co kilka sekund w kółko. Jak wyłączę DNSSEC to wszystko wraca do normy. Dziwne bo z firmwarem shibby 140 DNSSEC działa.
Zauważyłem dziwną rzecz mam dwa routery które mają 64KB NVRAM-u z identyczną konfiguracją (czyszczone do ustawień fabrycznych i konfigurowane od nowa) ale innym firmwar-em i na jednym jest ~10% wolnego NVRAM-u a na drugim ~28% dziwne. hmmm
1 - Asus RT-AC66U - shiby tomato v140 - 28,3%
2 - Netgear R7000 - fresh tomato 2018.2 - 10,5%
Po wyczyszczeniu do ustawień fabrycznych R7000 mam na nim 64K/27.48K (42,94%) wolnego NVRAMU czy to normalna wartość ?
Dlaczego jest aż ~18% różnicy skoro są identyczne ustawienia ?
Pozdrawiam
Netgear R7000: Freshtomato-R7000-ARM-2018.2-AIO-64K Netgear WNR3500L v2: Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-140 K26RT-N USB AIO Asus RT AC66U: Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-140 K26RT-AC USB AIO
DNSSEC nigdy nie działał dobrze i zawsze obciążał procesor aż do zawieszenia routera. Może shibbiego 140 miała checkboxa ale ta funkcja nie działała :-)
- Testujcie wszystko 3 razy zanim napiszecie (po wyczyszczeniu NVRAM i ustawieniu wszystkiego manualnie, nie z backup)
- Podajac problem piszcie dokladnie w jakich warunkach on zaistnial, a nie tylko "costam nie dziala..."
Logi, konfiguracja, model routera, wersja AIO czy VPN itp itd...
Koledzy. Ustawiłem EdgeRouter jako główny a RT-N18U jaki drugi router. Podłączyłem eth2 z ER do WAN dla RT. Na RT ustawiłem statyczny adres IP z puli w ER. Na ER ustawiłem statyczny routing do RT. Działa to ale pingi s komputera podłączonego po kablu do RT rwą się.
Czym różnią się ustawienia Gateway od Router na Tomato?
Co mogę zrobić by się łączność była stabilna?
Na RT mam wifi + wifi dla gości oraz pena zamontowanego.
- kernel: patch kernel against CVE-2016-10229
- kernel: disable router anycast address for /127 and /128 prefixes
- kernel: resolve force_igmp_version ignored when a IGMPv3 query received
- kernel: igmp: add a missing spin_lock_init()
- kernel: igmp: acquire pmc lock for ip_mc_clear_src()
- kernel: proc/sysctl: fix the int overflow for jiffies conversion
- kernel: net: ipv4: fix multipath RTM_GETROUTE behavior when iif is given
- flac: update to 1.3.2
- libxml2: update to 2.9.3
- libpng: update to 1.2.57
- libcurl: update to 7.59.0
- pcre: update to 8.42
- nano: update to 2.9.5
- libsodium: update to 1.0.15
- Tor: update to 0.3.2.10
- OpenVPN: update to 2.4.5
- dnscrypt-proxy: update to 1.9.5
- dnsmasq: update to 2.79
- adminer: update to 4.6.2 2018-02-20 (only English)
- uqmi: updated to uqmi-8ceeab6
- lzo: update to 2.10
- libcurl: update CA certificate bundle as of 2018-03-07
- libexif: update to 0.6.21
- libogg: update to 1.3.3
- libvorbis: update to 1.3.6
- libusb: update to 1.0.22
- pptpd: update to 1.4.0
- rp-pppoe: update to 3.12
- ntfs-3g: update to 2017.3.23
- sqlite: update to 3.23.1
- GUI: OpenVPN: add LZ4, NCP and auth digest support
- GUI: IP Traffic and Bandwith monitors: add possibility to change unit of displayed speeds (kbit/KB and Mbit/MB)
- GUI: QoS/BW Limiter: increase the maximum number of digits in speed fields to 8
- GUI: add possibility to select LTE band and roaming on 4G/LTE connection
- libcurl: size optimization (disable proxy and libcurl output options)
- OpenVPN: change configuration option 'tls-remote' to 'remote-cert-tls', because 'tls-remote' is deprecated or even removed in newest openvpn version
- OpenVPN client: fixed issue #136: added 'route-noexec' to client configuration to prevent DNS leaks
- OpenVPN: change default client's remote/local IPs, so each is different
- OpenVPN: change default remote/local IPs/subnet for servers, so each is different
- switch3g/4g, watchdog: fix modem recognition, logic of watchdog
- switch4g: improved/fixed QMI modem support
- busybox: drop modules.dep path hack, it doesn't required
- busybox: add hostname applet, required by some Entware packages
- minidlna: add persistent uuid based on router's mac
- Miniupnpd: [PATCH] Tomato Specific: Enable Miniupnpd portinuse check
- Makefile: disable RAID (mdadm binary) on AIO (z) and Mega-VPN (o) targets
- router/Makefile: remove dependencies from various install recipes, to reduce the amount of double (and triple) recompile duing build
- flac: fix compilation on Mint x64
- nfs-utils: PATCH exportfs: getexportent interprets -test-client- as default options
- rc/ppp.c: typo
- rc/pptp_client.c: add pptp-client user/pass quotation (fix issue #148)
- rc/services.c: [PATCH] REVERT: Do not write out 'no-dhcp-interface' in dnsmasq.conf
- rc/services.c: SIGINT seems to be issued too soon against dnsmasq - wait one second before doing so
- rc/services.c: correct val for unlink
- rc/services.c: avoid concurrent connections
- rc/tor.c: removed deprecated option from config (AllowUnverifiedNodes)
- rc/tor.c: add localhost ports and .onion support; disable IPv6 names resolution for onion domains by default;
enable LAN pool for clients; add AvoidDiskWrites option to config
- rc/wan.c: fix typos, redial period for pppd
- rc/wan.c: move l2tp route fix to preset_wan
- rc/wan.c: don't terminate xl2tpd on every ppp start
- rc/wan.c: dnsmasq process was receiving a second SIGINT signal. Instead of triggering another DNSSEC time checking, it was killing process
- rc/wan.c: start adblock only when wan is up
- rc/wan.c: fix boot with only secondary/etc wan active (assume current wan is primary if previous is not up)
- rc/wan.c: adblock improvments, just start once
- rc/wan.c: cleanup
- rc/watchdog.c: changed one of connection checkers from wget to curl; now this is a recommended method for LTE connections
- fix "Enable DSCP Fix", and make it MultiWan aware *
- fix ntpc for mwan
- ipv4: Resolve force_igmp_version ignored when a IGMPv3 query received
- upnp: external and internal port arguments are swapped in miniupnpd's config file
- Code cleanup/improvements
- Make igmpproxy MWAN-friendly (It flooded logs when only secondary wan was connected)
- Improve vpnrouting and switch3g script logic, other small changes
- tinc: Add daemon poll option to check if the daemon is running, Similar to OpenVPN
- Revert: GUI: fix problem with passing Tagged/UNtagged on same port when using default vlan (Not working as intended/has problems)
2018.1.010-beta 2018-04-15
--------------------------
not public
- dnsmasq: update to 2.78
- nano: update to 2.8.1
- ncurses: update to 6.1
- transmission: update to 2.93
- php: update to 5.6.33
- GUI: fix issue with too short field for DNS 1/DNS 2
- GUI: fix problem with passing Tagged/UNtagged on same port when using default vlan
- E2500/3200: change nvram size to 32kB, to prevent the 5GHz radio from disappearing
- sqlite: update to 3.23.1
:D
pedro załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.
Netowski 1Gb/1Gb
Huawei E3372s-153 non-hilink + 2x15dBi MIMO
FreshTomato: Asus RT-AC3200 + RT-N18U + RT-N66U + RT-N12
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?