Hej
Proszę o podpowiedź, jak skonfigurować Tomato (logicznie, nie chodzi mi o konkretne ustawienia - przynajmniej narazie):
- sieć firmowa, bez wifi
- potrzebuję na routerze skonfigurować 2 sieci wifi - jedna z samym internetem (dla gości)
- druga sieć wifi z dostępem do wszystkiego (NAS, inne komputery, drukarki, serwery)
Pytanie 1:
- gdzie podłączyć firmowy ethernet (do portu LAN czy WAN)?
- jak logicznie ustawić Tomato
Hej
Proszę o podpowiedź, jak skonfigurować Tomato (logicznie, nie chodzi mi o konkretne ustawienia - przynajmniej narazie):
- sieć firmowa, bez wifi
- potrzebuję na routerze skonfigurować 2 sieci wifi - jedna z samym internetem (dla gości)
- druga sieć wifi z dostępem do wszystkiego (NAS, inne komputery, drukarki, serwery)
Punkt pierwszy wyklucza punkt trzeci
Cytat
lukzak2298 napisał(a):
Pytanie 1:
Punkt 1 świadczy o nieznajomości podstaw działania sieci/sprzętu, różnicy pomiędzy WAN a LAN...
Rozumiem, że wszyscy się uczyliśmy i uczymy dalej, ale o pewnych podstawach trzeba poczytać.
EOT
--
Asus RT-AC68U Tomato AIO
UniFi AP-AC-Lite UniFi AP-AC-LR
e3372
Linksys WRT54GL Tomato
Asus RT-N16 Tomato AIO
Mikrotik
PC + Monowall (OPNsense)
Synology
Hej
- sieć firmowa, bez wifi
- potrzebuję na routerze skonfigurować 2 sieci wifi:
### jedna z samym internetem (dla gości)
### druga sieć wifi z dostępem do wszystkiego (NAS, inne komputery, drukarki, serwery)
Punkt pierwszy wyklucza punkt trzeci
Cytat
lukzak2298 napisał(a):
Pytanie 1:
Punkt 1 świadczy o nieznajomości podstaw działania sieci/sprzętu, różnicy pomiędzy WAN a LAN...
EOT
To chyba sam nie znasz. Wszystko jest kwestią konfiguracji. Dlatego pytałem jak logicznie to skonfigurować bo zanim jeszcze przeczytałem to: https://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=14849 dokładnie tak to ustawiłem "na czuja" = bazując na mojej dotychczasowej wiedzy, ale nie chce mi działać, dlatego pytam.
Utworzyłem 2 sieci wifi: jedna normalna, druga wifi. Utworzyłem dwa VLANy z osobną adresacją. Router podłączyłem przez LAN do istniejącej sieci (urządzenia klienckie muszą się widzieć miedzy sieciami). Dlatego podstawowa sieć WIFI jest w pierwszym VLANie z wyłączonym DHCP (klienci dostają adresy z DHCP w istniejącej wcześniej sieci). Problem w tym że druga (wirtualna sieć dla gości) nie chce chodzić. Jak ją przełączyłem do pierwszego VLANu to chodzi.
Dlatego pytam czy może nie trzeba by przełączyć kabla sieciowego z LAN do WAN + specjalnie to skonfigurować żeby ruszyło.
Domyślam się że może trzeba by wskazać VLANowi w którym jest sieć gościnna bramy, gdzie ma wychodzić "na miasto"?
Jesteś w stanie coś podpowiedzieć czy będziesz się wymądrzać?
Masz 2 routery w sieci, a aktywny powinien być 1 (oczywiście można jego role podzielić na różne urządzenia).
Najprościej, o ile to możliwe wymień router dotychczasowy na router z Tomato i WiFi, który masz i wtedy według linku.
Twoje WiFi dla gości nie działa, ponieważ dhcp przyznnaje mu jako bramę router z Tomato, a on bramą nie jest, możesz pokombinować a by poprzez dnsmasq cały zakres IP dostawał bramę i dnsy z routera wyjściowego, ale... skoro sieć dla gości ma nie widzieć urządzeń z sieci firmowej to nie widzi, także bramy. Problemem mogą być także VLANy, jeśli router firmowy (brama) ich nie rozróżnia.
Cytat
Utworzyłem 2 sieci wifi: jedna normalna, druga wifi
tego nie potrafię zrozumieć.
--
Asus RT-AC68U Tomato AIO
e3372
Linksys WRT54GL Tomato
Asus RT-N16 Tomato AIO
Mikrotik
PC + Monowall (OPNsense)
Synology
Na porządnych forach (np. elektroda.pl) to autor tematu określa kiedy temat został wyczerpany. Zakładam że to też jest porządne forum.
Niestety router dotychczasowy jest dość mocną maszyną w szafie rack w serwerowni po drugiej stronie budynku, dlatego jego wymiana na zabawkę za 300zł nie miałaby sensu. W części budynku w której siedzę są tylko połączenia kablowe + zabawkowy Asus RT-18u (notabene pomidor daje mu duże możliwości, co nie zmienia faktu że to zabawka).
Mogę jakoś zmusić router na wyjściu żeby "rozróżniał VLANy"? Chodzi o to żeby zakresy IP VLAN dla wirtualnego WiFi skonfigurować również w routerze firmowym?
Utworzyłem 2 sieci WiFi, jedna normalna, druga wirtualna. Sorki.
Komplikując temat: żeby goście mieli dostęp tylko do internetu i jednego adresu (xera) - żaby mogli coś wydrukować w sieci podstawowej
VLANy na głównym routerze, swiche po drodze muszą obsługiwać VLANy, Tomato traktujesz jako "inteligentniejszy: swich z AP.
Cytat
żeby goście mieli dostęp tylko do internetu i jednego adresu (xera) - żaby mogli coś wydrukować w sieci podstawowej
selektywny routing pomiędzy VLANami.
Jeśli jednak nie masz możliwości dostępu do głównego routera:
Najprościej
Tomato jako router (WAN do sieci firmowej) - sieć oddzielona od firmowej (może być potrzebne TTL-1), kabelek USB do xero (printserver w Tomato), wszyscy z sieci "gościnnej" mogą drukować, najtańszy AP podłączony do sieci firmowej (~~80 zł), wifi firmowe.
--
Asus RT-AC68U Tomato AIO
e3372
Linksys WRT54GL Tomato
Asus RT-N16 Tomato AIO
Mikrotik
PC + Monowall (OPNsense)
Synology
Witam
W mojej sieci mam adresacje 10.0.0.1-254, mam założony most radiowy z ubiquity ale z adresami 192.168.1.* jak najprościej dopisać routing tak aby mieć dostęp do tej sieci??? Próbowałem dopisać linie w Advanced/routing ale to nie działa.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?