22 Listopada 2024 12:47:09
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.16.69.243
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Tomato + WiFi + sieć dla gości
lukzak2298
Hej
Proszę o podpowiedź, jak skonfigurować Tomato (logicznie, nie chodzi mi o konkretne ustawienia - przynajmniej narazie):
- sieć firmowa, bez wifi
- potrzebuję na routerze skonfigurować 2 sieci wifi - jedna z samym internetem (dla gości)
- druga sieć wifi z dostępem do wszystkiego (NAS, inne komputery, drukarki, serwery)

Pytanie 1:
- gdzie podłączyć firmowy ethernet (do portu LAN czy WAN)?
- jak logicznie ustawić Tomato

jurekk
https://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=14849
AX3000 v2 Tomato
ea6500v2 @Ac66u_B1 @1000 Aimesh
ea6700v cfe (custom) @AC66u_B1 node
node Aimesh,

papcio
Zlecić fachowcowi.
--

Asus RT-AC68U Tomato AIO
UniFi AP-AC-Lite UniFi AP-AC-LR
e3372

Linksys WRT54GL Tomato
Asus RT-N16 Tomato AIO

Mikrotik
PC + Monowall (OPNsense)

Synology

lukzak2298

Cytat

papcio napisał(a):

Zlecić fachowcowi.

Piękna odpowiedź. Człowieku co Ty robisz na forum?

Połączony z 09 luty 2017 10:46:16:
Nie wiem ale się wypowiem

papcio
Przeczytaj proszę jeszcze raz swój pierwszy post i oceń go logicznie.

Cytat

lukzak2298 napisał(a):

Hej
Proszę o podpowiedź, jak skonfigurować Tomato (logicznie, nie chodzi mi o konkretne ustawienia - przynajmniej narazie):
- sieć firmowa, bez wifi
- potrzebuję na routerze skonfigurować 2 sieci wifi - jedna z samym internetem (dla gości)
- druga sieć wifi z dostępem do wszystkiego (NAS, inne komputery, drukarki, serwery)

Punkt pierwszy wyklucza punkt trzeci

Cytat

lukzak2298 napisał(a):
Pytanie 1:

Punkt 1 świadczy o nieznajomości podstaw działania sieci/sprzętu, różnicy pomiędzy WAN a LAN...

Rozumiem, że wszyscy się uczyliśmy i uczymy dalej, ale o pewnych podstawach trzeba poczytać.

EOT
--

Asus RT-AC68U Tomato AIO
e3372

Linksys WRT54GL Tomato
Asus RT-N16 Tomato AIO

Mikrotik
PC + Monowall (OPNsense)

Synology

lukzak2298
Jakiś agresor Ci się włączył.

Cytat

papcio napisał(a):

Przeczytaj proszę jeszcze raz swój pierwszy post i oceń go logicznie.

Co Ci się nie zgadza???

Cytat

lukzak2298 napisał(a):

Hej
- sieć firmowa, bez wifi
- potrzebuję na routerze skonfigurować 2 sieci wifi:
### jedna z samym internetem (dla gości)
### druga sieć wifi z dostępem do wszystkiego (NAS, inne komputery, drukarki, serwery)

Punkt pierwszy wyklucza punkt trzeci

Cytat

lukzak2298 napisał(a):
Pytanie 1:

Punkt 1 świadczy o nieznajomości podstaw działania sieci/sprzętu, różnicy pomiędzy WAN a LAN...
EOT

To chyba sam nie znasz. Wszystko jest kwestią konfiguracji. Dlatego pytałem jak logicznie to skonfigurować bo zanim jeszcze przeczytałem to: https://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=14849 dokładnie tak to ustawiłem "na czuja" = bazując na mojej dotychczasowej wiedzy, ale nie chce mi działać, dlatego pytam.

Utworzyłem 2 sieci wifi: jedna normalna, druga wifi. Utworzyłem dwa VLANy z osobną adresacją. Router podłączyłem przez LAN do istniejącej sieci (urządzenia klienckie muszą się widzieć miedzy sieciami). Dlatego podstawowa sieć WIFI jest w pierwszym VLANie z wyłączonym DHCP (klienci dostają adresy z DHCP w istniejącej wcześniej sieci). Problem w tym że druga (wirtualna sieć dla gości) nie chce chodzić. Jak ją przełączyłem do pierwszego VLANu to chodzi.

Dlatego pytam czy może nie trzeba by przełączyć kabla sieciowego z LAN do WAN + specjalnie to skonfigurować żeby ruszyło.

Domyślam się że może trzeba by wskazać VLANowi w którym jest sieć gościnna bramy, gdzie ma wychodzić "na miasto"?

Jesteś w stanie coś podpowiedzieć czy będziesz się wymądrzać?

papcio
Miało być EOT ale trudno.

Masz 2 routery w sieci, a aktywny powinien być 1 (oczywiście można jego role podzielić na różne urządzenia).

Najprościej, o ile to możliwe wymień router dotychczasowy na router z Tomato i WiFi, który masz i wtedy według linku.

Twoje WiFi dla gości nie działa, ponieważ dhcp przyznnaje mu jako bramę router z Tomato, a on bramą nie jest, możesz pokombinować a by poprzez dnsmasq cały zakres IP dostawał bramę i dnsy z routera wyjściowego, ale... skoro sieć dla gości ma nie widzieć urządzeń z sieci firmowej to nie widzi, także bramy. Problemem mogą być także VLANy, jeśli router firmowy (brama) ich nie rozróżnia.

Cytat

Utworzyłem 2 sieci wifi: jedna normalna, druga wifi
tego nie potrafię zrozumieć.
--

Asus RT-AC68U Tomato AIO
e3372

Linksys WRT54GL Tomato
Asus RT-N16 Tomato AIO

Mikrotik
PC + Monowall (OPNsense)

Synology

lukzak2298
Na porządnych forach (np. elektroda.pl) to autor tematu określa kiedy temat został wyczerpany. Zakładam że to też jest porządne forum.

Niestety router dotychczasowy jest dość mocną maszyną w szafie rack w serwerowni po drugiej stronie budynku, dlatego jego wymiana na zabawkę za 300zł nie miałaby sensu. W części budynku w której siedzę są tylko połączenia kablowe + zabawkowy Asus RT-18u (notabene pomidor daje mu duże możliwości, co nie zmienia faktu że to zabawka).

Mogę jakoś zmusić router na wyjściu żeby "rozróżniał VLANy"? Chodzi o to żeby zakresy IP VLAN dla wirtualnego WiFi skonfigurować również w routerze firmowym?

Utworzyłem 2 sieci WiFi, jedna normalna, druga wirtualna. Sorki.

Komplikując temat: żeby goście mieli dostęp tylko do internetu i jednego adresu (xera) - żaby mogli coś wydrukować w sieci podstawowej Smile

papcio
VLANy na głównym routerze, swiche po drodze muszą obsługiwać VLANy, Tomato traktujesz jako "inteligentniejszy: swich z AP.

Cytat

żeby goście mieli dostęp tylko do internetu i jednego adresu (xera) - żaby mogli coś wydrukować w sieci podstawowej

selektywny routing pomiędzy VLANami.

Jeśli jednak nie masz możliwości dostępu do głównego routera:

Najprościej
Tomato jako router (WAN do sieci firmowej) - sieć oddzielona od firmowej (może być potrzebne TTL-1), kabelek USB do xero (printserver w Tomato), wszyscy z sieci "gościnnej" mogą drukować, najtańszy AP podłączony do sieci firmowej (~~80 zł), wifi firmowe.
--

Asus RT-AC68U Tomato AIO
e3372

Linksys WRT54GL Tomato
Asus RT-N16 Tomato AIO

Mikrotik
PC + Monowall (OPNsense)

Synology

Typek76
Witam
W mojej sieci mam adresacje 10.0.0.1-254, mam założony most radiowy z ubiquity ale z adresami 192.168.1.* jak najprościej dopisać routing tak aby mieć dostęp do tej sieci??? Próbowałem dopisać linie w Advanced/routing ale to nie działa.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 135

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,244,171 unikalnych wizyt