23 Listopada 2024 22:04:39
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.129.63.252
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Tomato by Shibby 1.28 ma gorsze radio 2.4 od Tomato 1.23 DualWAN
M@rio
Witam,
posiadam urządzenie Linksys WRT54GS V1.1

Problem:
korzystałem z firmware DualWAN w wersji "tomato-1_23_0409-dual_wan.trx"
i działało bardzo dobrze, jednak niepotrzebna mi już jest obsługa drugiego łacza (i tym samym zajmowania portu LAN) oraz w tej wersji jest błąd polegający że ciągle interfejs www się blokuje. Polega to na tym że nie mogę wejść na 192.168.0.1 mimo że router działa całkowicie sprawnie. Potrzebny jest reboot urządzenia.

przeszedłem na "Tomato by Shibby" w wersji "tomato-K26-1.28.RT-MIPSR1-132-Mini.trx"
i tutaj oba powyższe problemy zniknęły, jednak szybko zauważyłem że radio 2,4GHz działa zdecydowanie gorzej. Mam kilka urządzeń w trudnym terenie wifi i mimo że w wersji Shibby parametry połączeń wyglądają lepiej, to jakość połączenia jest zdecydowanie gorsza. Czuć to podczas przeglądania stron, pingi dochodzą do sekundy, itd.

Szukam rozwiązania tego problemu. Zmigrowałem sie tymczasowo na wersję chińską (DualWAN), jednak chciałbym odejść od tej dystrybucji i przejść na inną, jednocześnie nie tracąc na jakości radia 2,4GHz

Z góry dziękuję za pomoc,
Mariusz

kille72
http://tomato.groov.pl/download/Mariu...MariuszNM/

Tu masz wersje ze starszym sterownikiem, wersje "Tomato by Shibby" maja nowsze (czytaj gorsze) sterowniki WiFi dla Twojego modelu.

M@rio
Dziękuję za odpowiedź. Te wersje które znalazłem w katalogu "MariuszNM" zawierają dystrybucje nie mające możliwości podglądu zużycia łącza per IP czy też przycinania pasma dla IP. Na tym mi również zależy. W DualWAN i w "Tomato by Shibby" miałem taką funkcjonalność. Masz jeszcze jakąś propozycję lub coś pominąłem? Smile

kille72
https://openlinksys.info/forum/viewth...ost_158832

Zabawy ze skryptem. Script Generator Robsona masz w zalaczonym pliku zip.

M@rio
Rozumiem że nie ma żadnego mod'a ze "starym sterownikiem wifi" która ma w sobie "IPTraffic Monitor" oraz "IP/MAC BW Limiter"?
Nie chciałbym się bawić w skrypty, bo nie mam z tym doświadczenia, generalnie to co miałem w Shibby było funkcjonalnie idealne, jednak ten problem ze sterownikami wifi wyklucza...

Ewentualnie czy mam jakąś możliwość kupna innego urządzenia który rozwiąze wszystkie moje problemy?
Podsumuje:
poszukuje Tomato mod'a oraz urządzenie, które;
- będzie mi dawało dobrą jakość sygnału wifi (taka jak na DualWAn 1.23 i na WRT54GS v.1.1)
- funkcjonalność: "IPTraffic Monitor" oraz "IP/MAC BW Limiter"

Ogólnie które mod'y posiadają te sterowniki których potrzebuję do wifi? Moge to jakoś sprawdzić?

kille72
Chyba wszystkie bez "ND" (ND=New Driver). A ile maksymalnie chcesz przeznaczyc na nowy router? Jak szybkie lacze posiadasz?

M@rio
Router maks. 800 PLN. Łącze 30/2Mbit. Chciałbym aby urządzenie radziło sobie pod dużym stresem (typu wiele sesji p2p, duży ruch http, itd.)

Mówisz że mam do obecnego Linksys WRT54GL szukać mod'ów bez ND natomiast w tym linku który zasugerowałeś w pierwszym poście ( http://tomato.groov.pl/download/MariuszNM/ ) wszystkie bądź większość mają ND.

djwujek
Asus Rt-N18u ok 300 zł
Asus rt-ac56u Trudno dostępny ok 500 zł
Asus rt-ac 68U cena ok 700 zł
Netgear R 6400 cena ok 500 zł
Netgear R7000 cena ok 600 zł

Wszystkie spokojnie poradzą sobie z twoim łączem wszystkie oprócz RT-N18u posiadają 2 rdzenie.Do wszystkich pasuję alternatywne oprogramowanie tomato ddwrt a do rtac56u i rtac68u również merlin.
---- SIEĆ 1 -----

1.Modem Vectra 600/60 Mbps
2. Edgerouter X - Dom
3. Edgerouter X - Goście
4. Edgeswitch 24 Lite
5. Asus RT-N 12 d1 DD WRT 43012 - Goście
6. Nas QNAP TS-228A + 1 x 4TB
6. UPS 510W

------ SIEĆ 2 -------
1.Modem Livebox 3.0

kille72

Cytat

M@rio napisał(a):

Mówisz że mam do obecnego Linksys WRT54GL szukać mod'ów bez ND natomiast w tym linku który zasugerowałeś w pierwszym poście ( http://tomato.groov.pl/download/MariuszNM/ ) wszystkie bądź większość mają ND.

Testuj, dawno sie nie bawilem WRT54x (sterowniki z linka i tak sa starsze niz od Shibby), ale najlepsza alternatywa jest nowy router bo ten Twoj ma juz 10 lat a sam piszesz o duzym stresie...

M@rio
Ok, dziękuję.

Czy ma ktoś porównanie Linksys WRT54GS V1.1 z Tomato na starych wireless sterownikach oraz Asus Rt-N18u na nowszych sterownikach?

Mówiąc porównanie pytam o jakość sygnału wifi i czy mogę oczekiwać że będzie lepiej niż na starszych modach i urządzeniach?

pedro
Ja tylko mogę stwierdzić że po koniecznej przesiadce z WRT54G (tomato) na RT-N18U jestem bardzo zawiedziony zasięgiem wifi, i to niezależnie czy w wersji fw 'zwykłej' czy NOSMP...

Stojąc w pokoju w odległości 7 metrów od routera (widoczność), mam teraz niższy poziom sygnału w tym miejscu niż od sąsiada z budynku obok, oddalonego z 15 metrów (+2 zewnętrzne ściany) z jakiegoś ubiquiti.
Porażka.
Netowski 1Gb/1Gb
Huawei E3372s-153 non-hilink + 2x15dBi MIMO
FreshTomato: Asus RT-AC3200 + RT-N18U + RT-N66U + RT-N12

M@rio
oh, właśnie tego się obawiam :/ tak jak napisałem wyżej - też zaczynam być zmuszony na przesiadkę z WRT54GS v1.1 (Tomato z stare wireless drivers)
na RT-N18U (Tomato z ND)
i liczę że wifi przynajmniej się nie pogorszy.

Czy ma ktos jeszcze jakieś doświadczenia?

Manieck
Witam.

I ja się podłączę do wątku.

Od 2004 roku mam Linksysa WRT54GL. Wgrany oryginalny Tomato 1.28.
Mieszkam w domu z 4 kondygnacjami. Strych, piętro, parter i piwnica. Między tymi ostatnimi gruby strop żelbetonowy.
Rooter stoi na strychu przy schodach i mam zasięg wszędzie. Nawet w ogrodzie. Żaden z sąsiadów nie ma takiego komfortu używania internetu...
Po prostu Rooter idealny!!!

W domu mam nawet położoną skrętkę, ale nigdy nie zarobiłem gniazdek - nie było takiej potrzeby.

Niestety od dwóch miesięcy jak córka dostała laptopa i mój syn stacjonarkę pojawił się problem z wydajnością.
Ilość urządzeń wzrosła do 9.

Po restarcie rootera problem znika na chwilę.
Być może rozłączenie wszystkich urządzeń pomaga???

Siedzę już w necie od dwóch tygodni i czytam, czytam i czytam. Myślę o zakupie nowego Rootera.

Jak sprawdzić co może być przyczyną? Jak sprawdzić wydajność rootera w danym momencie? I co jest przyczyną?

Boję się, że jak nawet wydam kilkaset złotych to już nigdy nie osiągnę takiego komfortu jak miałem.

Internet mam 20Mb, więc nie musi być nawet N-ka.

Czy jeśli kupię dodatkowo 1-2 WRT54GL to da się z nich zrobić jedną sieć? Coś takiego jak repeatery? Mogę podłączyć kolejne kablami i wtedy wszystkie do jednego szybkiego rootera bez WiFi - takie coś jak gwiazda?
Każdy z rooterów obsługiwałby tylko kilka urządzeń, a nie tak jak obecny wszystkie.

Czy ktoś takie coś już robił?

Po prostu NIE CHCĘ rozstawać się z moim przyjacielem!!! Wink Restart tylko jak było brak napięcia.

Pozdrawiam

jurekk
połącz je kablami, lub użyj do łączenia urządzeń powerline, repetery to zły pomysł i .....
https://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=15291
AX3000 v2 Tomato
ea6500v2 @Ac66u_B1 @1000 Aimesh
ea6700v cfe (custom) @AC66u_B1 node
node Aimesh,

Manieck
Czy dobrze zrozumiałem cytowany wątek?
Jeden Rooter pozostawić jako główny z serwerem DHCP, a pozostałe połączyć kablami i zgodnie z cytowaną konfiguracją ustawić każdy WAN jako LAN? Czyli wtedy będę miał jeden duży (rozciągnięty na piętra) Rooter ale z kilkoma AP?

Jeśli tak to właśnie jest to czego potrzebuję (tak sądzę).

Tylko jak urządzenia będą się przełączać między AP skoro każdy będzie miał zasięg w całym domu?
Jak to skonfigurować aby wybierały najsilniejszy sygnał?

Czy muszę wgrać nowy soft by shibby? Czytałem i on ma ND.

Pozdrawiam

jurekk
https://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=11162&rowstart=0
AX3000 v2 Tomato
ea6500v2 @Ac66u_B1 @1000 Aimesh
ea6700v cfe (custom) @AC66u_B1 node
node Aimesh,

Adooni
a czy wybrales region Singapore i zmieniles ustawienia nadajnika - sila sygnalu na "0"
Orange 300/50 Mb/s + ONT Terminal
HPE MS gen8 Proxmox 7.0-11 VMs: Router OPNsense 23.X-amd64 and OMV
HPE MicroServer gen8: Xeon E3-1265Lv2, 16GB (2x KTH-PL316E/8G), HP 331T, 4x4TB WD RED
Asus RT-AC68U AccessPoint

Manieck
Nie.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 116

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,463,482 unikalnych wizyt