Na początku przywitam się - Cześć, dzięki systematycznemu przeglądaniu forum udało mi się z powodzeniem uruchomić i skonfigurować Tomato na asusie R16U a całość działa całkiem zgrabnie. Dziękuję.
Niestety przyszedł taki moment, że nie mogę sobie poradzić z pewną kwestią a dotychczas poruszane wątki na forum nie przynoszą odpowiedzi. Wujek wyszukiwarka też nie pomaga.
Do rzeczy - jak w temacie chodzi o napisy.
Skonfigurowane miniDLNA działa jednak bez napisów.
Żadne urządzenia w sieci (tv, komp, android) nie wyświetlają napisów. Tak jakby minidlna ich nie strumieniował.
Napisy są w formacie .srt i UTF-8.
Zależy mi głównie na tym aby napisy wyświetlane były na TV. Dotychczas to na niego zwalałem winę za ich nie wyświetlanie, jednak coś mnie natchnęło i sprawdziłem na innych urządzeniach gdzie napisy też nie są wyświetlane.
Następnie z tym samym plikiem video i srt uruchomiłem na komputerze serwer DLNA pod WMP i tv napisy wyświetlił bez problemu.
Może znajdzie się jakiś pomysł na rozwiązanie problemu?
miniDLNA to:
Cytat
Version 1.1.5
Tomato to:
Cytat
Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-136 K26 USB BTgui-VPN
Problem w tym, że dużo zależy od klienta a nie serwera - serwer może sobie udostępnić ale jak klient jest obkrojony na TV to nie wie co z tym zrobić i za chiny ludowe nic z tego nie będzie. Dlatego DLNA to kulawy protokół uzależniony od solidności producenta i poprawianiu bug-ó z czym jest kiepsko.
U mnie na starym FW DLNA poprawnie zaczynał przerwany film a po aktualizacji kaplica wszytko trzeba przewijać do momentu gdzie się skończyło - taki przykład.
=============================================================== Netgear WNR3500L v1 Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!
U mnie miniDLNA ver. 1.1.5 na tomato-RT-AC68U-ARM--136-AIO-64K działa tak jak powinno.
Pytanie w jakim formacie pobierasz napisy i czy plik z napisami ma tą samą nazwę co plik z filmem?
Niestety odpowiedź nie jest taka prosta. );
Jak napisałem we wcześniejszym poście napisy są w formacie .srt i zakodowane w UTF-8, więc teoretycznie powinno być wszystko OK.
Problem w tym, że dużo zależy od klienta a nie serwera - serwer może sobie udostępnić ale jak klient jest obkrojony na TV to nie wie co z tym zrobić i za chiny ludowe nic z tego nie będzie. Dlatego DLNA to kulawy protokół uzależniony od solidności producenta i poprawianiu bug-ó z czym jest kiepsko.
U mnie na starym FW DLNA poprawnie zaczynał przerwany film a po aktualizacji kaplica wszytko trzeba przewijać do momentu gdzie się skończyło - taki przykład.
Tak czytałem o tym fakcie sporo i rozumiem sytuację. Z początku także winiłem klienta (TV bo to na nim mi zależy) do momentu kiedy nie okazało się, że żaden klient nie jest w stanie odtworzyć napisów. Opisując wyżej mój problem zwróciłem uwagę, że klient nie odtwarza napisów udostępnianych przez miniDLNA i Tomato. Żaden klient (komputer, tablet, tv, xbox). Sprawa ma się inaczej w przypadku testu z innym serwerem dlna (tutaj WMP).
Ewidentnie wygląda to w tym konkretnym przypadku tak jakby problem widniał po stronie miniDLNA lub jego konfiguracji.
Dodam jeszcze o ile ma to jakieś znaczenie że klient, na którym mi zależy (TV PHILIPS 42PFH6309) nie ma większych problemów z żadnym formatem i przewija wszystkie filmy.
Czy może znajdzie się jeszcze jakiś inspirujący pomysł gdzie szukać?
Opisując wyżej mój problem zwróciłem uwagę, że klient nie odtwarza napisów udostępnianych przez miniDLNA i Tomato. Żaden klient (komputer, tablet, tv, xbox). Sprawa ma się inaczej w przypadku testu z innym serwerem dlna (tutaj WMP).
Chyba mi gdzieś umknęło.
=============================================================== Netgear WNR3500L v1 Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?