Hej wszystkim, Przepraszam jeżeli napiszę coś bardzo głupiego ale ostatnich pare godzin spedzilem nad szukaniem rozwiazania i jestem w 99% przekonany ze moje myślenie jest ok, a niczego nie znalazłem .
A wiec:
Sprzęt ASUS RT-N66U
Tomato najnowsze v136
No i bawię się QOSem i dzieje sie dziwna rzecz. Izolowane środowisko. Tylko tomato i podłączony mój laptop. Ustawiłem sobie QOS na standardowych ustawieniach tylko przepustowość lacza ustawilem na 50/50 (realnie moje lacze ma duzo więcej więc te liczby są ok). No i dzieje sie rzecz dziwna. Otwieram jedno polaczenie HTTP, ktore prawidlowo po przekroczeniu wartosci 512KB kwalifikowane jest jako FileXfer....
Poz 2 na poniższym obrazku:
Niestety widze ze przepustowosci sa nie takie jakie trzeba, wiec zagladam na "View Graphs" i widzę coś takiego:
To samo jedno polaczenie ktore zostalo poprawnie sklasyfikowane (poprzedni obrazek), ruch dla tego polaczenia juz jest w Inbound widziany inaczej niz w Outbound. Czego nie rozumiem ?
Pozdr
--
w0jtas
Połączony z 11 maj 2016 20:44:03:
Naprawde nikt nic nie podpowie ? Bo jezeli to rzeczywiscie tak ma działać jak działa, to powoduje że QOS jest praktycznie bezużyteczny bo cały download wpada w defaultowy classyfikator HELP PLZ
Edytowany przez w0jtas22 dnia 11-05-2016 20:44
problem dotyczy tylko mipseli. Ten sam kod na ARMie działa poprawnie. Wciąż szukam przyczyny.
Na wstępie wielkie dzięki za rzeczową odpowiedź. No to wszystko jasne I to też wyjaśnia czemu przedmówcy działa bo to sprzęt na ARMie. Tak czy inaczej mam RT-N18U gdzieś na półce. Do końca tygodnia zainstaluje i przetestuje. A gdzie następuje klasyfikacja tego ruchu ? Bo nie zaglądałem do środka. To są jakieś filtry TC czy w iptables ? Bo jedno i drugie to w sumie stary kod w linuxie, wiec zastanawiam sie czy to błąd na etapie generowania konfiga czy jednak jakiś błąd jest w samych modułach na daną architekturę...
Pytam bo mocno by mi się przydała ta funkcjonalność a jednak większość sprzętów to MIPSy.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?