23 Listopada 2024 06:46:00
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.188.113.189
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Asus
 Drukuj wątek
Asus RT-AC56U - Rozłącza wifi - Intel Centrino -problemy z Brama domyślna/DNS ?
Terxeh
Witam,
Zakupiłem po wcześniejszej poradzie tu na forum, w/w router, po konfiguracji pierwszych problemach z brakiem pełnej prędkości, napotkałem kolejne problemy Dwa laptopy z Kartami Intel Centrino N 2230 i 2200, co jakiś czas tracą dostęp do sieci, 3 laptop z kartą Atheros chodzi na niższych prędkościach ale stabilnie bez rozłączeń.
Problemy objawiają się:
Ad. 1 Znikająca brama domyślna po resecie karty/ naprawa by windows internet wraca. Jak znika brama nie mogłem pingować do innych urządzeń w sieci jak i do routera.
Po eksperymentach ze sterownikami od najnowszych do najstarszych - aktualnie najstarsze z 2013 problem bramy domyślnej zamienił się w kilkusekundowa utratą połączenia z internetem co 20-30 min które wraca do 1 minuty, w czasie braku połączenia problemy z ping/tracert. Mam wrażenie jakby co jakiś czas wywalało DNS. Załączam screeny konfiguracji jak i przykładowy trace i ping po rozłączeniu.
Jakby coś bardziej szczegółowego było potrzebne proszę pisać/ wszelkie pomysły nawet te irracjonalne mile widziane Smile
Problem muszę rozwiązać nawet sekundowe utraty sieci w moim przypadku są nie doprzyjęcia

Ad 2 Aktualny soft routera Asus WRT 3.0.0.4.378_9459, Czy po wgraniu Tomato problemy mogą ustąpić ? którą wersje: tomato-RT-AC56U-ARM--136-AIO-64K.zip czy jakąś stabilniejszą z podpisu @Adooni omato-RT-AC56U-RT-AC56U-ARM--132-AIO-64K ?

images.tinypic.pl/i/00776/omssvnkjsho6_t.jpg
images.tinypic.pl/i/00776/r07b9h5ijucm_t.jpg
images.tinypic.pl/i/00776/fa00ivs284ym_t.jpg
images.tinypic.pl/i/00776/ww7tawk72yjt_t.jpg

Pozdrawiam

Adooni
powiem szczerze ze nie moge sie wypowiadac na temat AsusWRT bo po odpaleniu ze dziala od razu przechodze na tomato.

Jezeli nie potrzebujesz MultiWAN wgraj v132 ja za kilka dni jak ogarne modem e3372 jz Play LTE jako zapasowe lacze przejde na v136

Czy tomato pomoze ciezko powiedziec ma inny sterownik wi-fi. Dobrze kombinujesz najlatwiej jest sprawdzic na innym sofcie. Jak to nie pomoze to poszukaj innych sterownikow do urzadzen wi-fi. Ja pod tomato podlaczalem juz rozne telefony, kilka laptopow/tabletow i nie widzialem problemow.
Orange 300/50 Mb/s + ONT Terminal
HPE MS gen8 Proxmox 7.0-11 VMs: Router OPNsense 23.X-amd64 and OMV
HPE MicroServer gen8: Xeon E3-1265Lv2, 16GB (2x KTH-PL316E/8G), HP 331T, 4x4TB WD RED
Asus RT-AC68U AccessPoint

hermes-80
Wyłącz oszczędzanie energii na kartach wifi.
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

Terxeh

Cytat

Adooni napisał(a):

powiem szczerze ze nie moge sie wypowiadac na temat AsusWRT bo po odpaleniu ze dziala od razu przechodze na tomato.

Jezeli nie potrzebujesz MultiWAN wgraj v132 ja za kilka dni jak ogarne modem e3372 jz Play LTE jako zapasowe lacze przejde na v136

Czy tomato pomoze ciezko powiedziec ma inny sterownik wi-fi. Dobrze kombinujesz najlatwiej jest sprawdzic na innym sofcie. Jak to nie pomoze to poszukaj innych sterownikow do urzadzen wi-fi. Ja pod tomato podlaczalem juz rozne telefony, kilka laptopow/tabletow i nie widzialem problemow.

Przepraszam że tak późno odpisuje, lecz w jednym laptopie padła mi główna grafika robiłem reinstalacje systemu, więc jedyny plus to że mam stery wifi na czysto Pfft. Co do wersji raczej nie zależy mi na Drugim Wan, lecz pytanie czy ta wersja 136 MultiWan nie podnosi stabilności nie naprawia jakiś błędów w stosunku do 126. ?? poza tym jeśli jest taka opcja a nuż się przyda.

@Hermes to zrobiłem na samym początku wymedytowałem plany zasilania nic nie pomogło, protestuję jutro na świeżym systemie czy rozłącza, i dam znać.
Dobrej nocy wszystkim.

Połączony z 15 kwiecień 2016 19:13:05:
Witam,
Z góry Przepraszam za chaotyczność postu
Więc tak po dniu walki z ustawieniami karty szperaniu po forum intela, niestety na Asus- wrt karty rozłączały się co 20 - 30 min a nawet częściej Niestety wszystkie rozwiązania skończyły się fiaskiem
(notabene okazało się że na forum intela jest mnóstwo takich osób).
Wczoraj wymieniłem firmware na tomato Tomato Firmware 1.28.0000 -136 K26ARM USB AIO-64K, nie obeszło się bez problemów po wgraniu tomato czyszczeniu nvramu poprzez WPS oraz później z poziomu tomato i reboot zaowocowało brakiem sieci 2.4/5Ghz oraz brakiem internetu po DHCP w ogle nie pobierał wartości, Po wgraniu tomato na tomato wszystko wróciło do normy.
(wiem że nie tak powinno to wyglądać pewnie coś *** podczas instalacji ale założyłem że stan obecny to ten właściwy). Po wgraniu sytuacja wygląda tak:
- Karty (Intel Centrino 2230 i 2200) działają bez rozłączeń już 6h.
- Niestety połączenie pomiędzy kartami a routerem nie jest najlepsze, (szczególnie na 2200) w odległości 1m od routera przy ustawieniach ręcznych na tylko N, 13 kanał, 40MHz osiągałem max 8 Mb/s bez znaczenia szyfrowanie czy bez po ustawieniu na auto sytuacja się nieco poprawiła ale maksymalnie co udało mi się osiągnąć to 30 Mb/s 1m od routera (łącze 60 Mb/s)

Połączenie karta(2200) router waha się od 15 Mb/s do 180 MB/s. (W odległości 5 metrów 1 Ścianka MDF max 20 Mb/s Speed tescie ) Na asus Wrt było 40 Mb/s
Na karcie 2230 jest lepiej waha się 150 do 300 ale skaczę. (W odległości 4 metry 1 ścianka MDF 50 -55 MB/s) Na asus Wrt było 60 Mb
Natomiast na Atherosie mimo że jest on w najdalszym pokoju z 1 ścianą pomiędzy jest stabilny link 150Mb/s i ani drgnie. (tutaj odległość 7 metrów 1 ściana daje 35 Mb/s) Na Asus - Wrt było 45 Mb/s

Ad 1. co zrobić żeby ustabilizować połączenie rutera a intel ? Jakie opcję posprawdzać
Ad 2. Wymienić może na inne tomato ?
Ad 3. Może ktoś posiada kartę z serii Intel Centrino (niekoniecznie 2200/2230) mógłby się podzielić swoimi ustawieniami na sterowniku ?
Ad 4 Może trzeba byłoby wymienić router z zewnętrznymi antenami ?

Jestem zadowolony bo nie przerywa połączenia ale jeśli nie ustabilizuje połączeń zakładanie łącza 120 Mb/s będzie mijało się z celem dlatego ważna byłaby stabilizacja, nie po to też inwestowałem w droższy router żeby wykorzystywać standard g Wink
Z góry dziękuje wszystkim za pomoc.
Edytowany przez Terxeh dnia 15-04-2016 19:13

Adooni
jakie szyfrowanie uzywasz? powinnienes WPA2-AES
zmien kraj na Singapur i wtedy po resecie sprawdz.
dlaczego uzywasz kanal 13? poeksperymentuj z kanalami w srodku zakresu. Czy masz moco obciazona siec 2.4GHz?
jak sie transfery zmieniaja jak przelaczysz z 40 na 20MHz?
HPE MicroServer gen8: Xeon E3-1265Lv2, 16GB (2x KTH-PL316E/8G), HP 331T, 4x4TB WD RED

Terxeh

Cytat

Adooni napisał(a):

jakie szyfrowanie uzywasz? powinnienes WPA2-AES
zmien kraj na Singapur i wtedy po resecie sprawdz.
dlaczego uzywasz kanal 13? poeksperymentuj z kanalami w srodku zakresu. Czy masz moco obciazona siec 2.4GHz?
jak sie transfery zmieniaja jak przelaczysz z 40 na 20MHz?

Ad 1 Tak używam Wpa-2-Aes
Ad 2 Kraj ustawiony nie przynosi to raczej żadnego efektu.
Ad 3 Najlepsze wyniki mam jak ustawiam kanał na auto, wtedy na karcie 2230 osiągam 55 Mb/s, natomiast jak przestawię na jakikolwiek inny kanał ręcznie link nawet na karcie 2230 spada od 15 Mb/s tp 170 i skaczę co sekundę, transfery jakie osiągam wtedy to od 8Mb/s do 42 w porywach na kanale 13 (najmniej zaśmiecony załączam screen), na auto mam 55 co ciekawe Rsii jest 56-58 a na 13 jest nawet 49. lecz link jest niestabilny i wyniki gorsze.
Ad 4 Na ustawionym 20Mhz, Kanał 13 linki do routera wydają się stabilniejsze (szczególnie na intel 2200) szału nie ma, oczywiście prędkość też spadła z 42 do 33 na 2230 a na 2 laptopie 2200 z 23 na 18Mb/s, ustawiony kanal auto ale w 20 Mhz wyniki jeszcze gorsze.

images.tinypic.pl/i/00777/413w11nko2zm_t.jpg

hermes-80
No cóż pozostaje zakup - Unifi AP AC Lite Wink albo wymiana kart wifi w lapkach.
Netgear WNR3500L v1

Terxeh

Cytat

hermes-80 napisał(a):

No cóż pozostaje zakup - Unifi AP AC Lite Wink albo wymiana kart wifi w lapkach.

Gdyby taki AP kosztował 100 zł to czemu by nie Smile choć narzeczona pewnie by się czepiała że znów jej coś wieszam Wink, co do wymiany kart rozważałem taka opcję lecz uważam że same się wymienią z wymianą laptopów w przeciągu roku Lecz kupując router za 450 w stosunku tplinka za 120 zł liczyłem na podobne parametry bez konieczności całej architektury sieciowej.

Mówiąc szczerze ciężko jest uzyskać identyczne warunki pomiarowe zdaje sobie sprawę, wiadomo zależy to na pewno od obciążenia samego łącza dostawcy. Na Starym tplinku 3420 nie było problemu z uzyskaniem 55-60 Mb na laptopie z kartą 2230 a i stabilnych 30Mb/s na laptopie z 2230, i to przyjmuje za punkt wyjściowy parametrów jakie asus powinien osiągnąć.
Na tplinku którego jeszcze mam, Rssi nigdy nie wynosiło mniej niż -58.
Nie wiem czy jest sens z wymianą łącza na szybsze ? Może router z zewnętrznymi antenami coś zmieni ?. lub inny router ?
Doceniam możliwości asusa ale jeśli nie będzie wstanie obsłużyć i rozdzielić łącza po domu to co mi po USB i innych możliwościach. Może jakiś NetGear ?

hermes-80
Niekompatybilność sterowników między producentami i dopracowanie ich robi swoje. MR to Atheros teraz masz Brodcoma nie ma czegoś takiego jak uniwersalność w sieciach wifi. Uniwersalność i powtarzalność jedynie możesz osiągnąć na kablu. Wszyscy myślą, że wifi to jakaś cud technologia - ale nie jest z gumy - przy łączach większych niż 30Mb/s już zaczynają się problemy.

Myślałeś o PLC z AP?
Edytowany przez hermes-80 dnia 15-04-2016 21:49
Netgear WNR3500L v1

Terxeh

Cytat

hermes-80 napisał(a):

Niekompatybilność sterowników między producentami i dopracowanie ich robi swoje. MR to Atheros teraz masz Brodcoma nie ma czegoś takiego jak uniwersalność w sieciach wifi. Uniwersalność i powtarzalność jedynie możesz osiągnąć na kablu. Wszyscy myślą, że wifi to jakaś cud technologia - ale nie jest z gumy - przy łączach większych niż 30Mb/s już zaczynają się problemy.

Myślałeś o PLC z AP?

No niestety, choć uważam że intel jak i broadcom to nie firmy pierwszej wiosny i działają na rynku pc już od wielu lat nie spodziewalem się az takich "kwiatków"
Nie wiem czy inwestowanie w PLC to nie przerost formy nad treścią dla minimum 3 pc to 3x adapter a najtańsze to chyba po 150 zł już bardziej opłaca mi się wymienić karty.
A może router TP link archer c5 ? jest chyba na Atherosie i jest na niego dd-wrt ? na tomato pewnie nie mam co liczyć ale to i tak zawsze jakaś alternatywa niż soft producenta zbugowany lub z problemami.
Mam jeszcze tydzień czasu na oddanie asusa mogę rozważyć różne opcje. Na razie dzięki tomato nie zrywa połączeń to już plus.

Pytanie w tomato w overwiev przy sieci wifi 2.4 jest "Rate" rzadko przekracza 150Mbps średnio 80-125, ma to jakieś znaczenie ? jeśli dobrze rozumiem to wifi działam z siłą max 150 Mbps ?

hermes-80
Ja bym sprawdził Unifi AP Lite AC - zamiast kolejnego routera.

Cytat

Pytanie w tomato w overwiev przy sieci wifi 2.4 jest "Rate" rzadko przekracza 150Mbps średnio 80-125, ma to jakieś znaczenie ? jeśli dobrze rozumiem to wifi działam z siłą max 150 Mbps ?
To jest znacząca informacja bo oznacza, że masz karty N 150 i max co na nich osiągniesz to 60Mb/s w warunkach laboratoryjnych. Poza tym całkowita przepustowość wifi jest dzielona na ilość urządzeń podpiętych do radia.
Netgear WNR3500L v1

Terxeh

Cytat

hermes-80 napisał(a):

Cytat

To jest znacząca informacja bo oznacza, że masz karty N 150 i max co na nich osiągniesz to 60Mb/s w warunkach laboratoryjnych. Poza tym całkowita przepustowość wifi jest dzielona na ilość urządzeń podpiętych do radia.

Czasami jest wyższa wartość 200-300, strasznie skacze, teraz np, od 11 do 40 Mbps a a prędkość sieci 8Mb/s nie mam pojęcia co może wywołać aż takie zakłócenia. ?
jeszcze po testuję podłącze starego tplinka, pozmieniam kanały Może coś w samym tomato można by było pozmieniać ?
Karty raczej są pełno zakresowe, jak na złość przez najbliższy tydzień nie mam nic 5ghz pod ręka przydala by się karta wifi usb.

Cytat

Ja bym sprawdził Unifi AP Lite AC - zamiast kolejnego routera.
trochę mała funkcjonalność "multimedialna" jak na taki koszt ale warte rozwagi.

Połączony z 17 kwiecień 2016 00:53:42:
Dobry wieczór,
Dzisiaj postanowiłem poszukać problemów z rate na tomato, w tym celu postanowiłem wyczyścić nvram po tym zabiegu zniknęły mi sieci 2.4/5Ghz (mimo że były włączone). już wiedziałem że coś spieprzylem podczas flashowania. postanowiłem przywrócić pierw Asus-wrt 3.0.0.4.376_3754 (nie wiedząc czy mogę wgrać tomato na tomato ). Jakie bylo moje zdziwienie kiedy na wszystkich laptopach internet zaczął chodzić z pełną prędkością (screen) Co ciekawe ani razu żaden laptop nie został rozłączony od sieci. Nie wiem czy to zasługa sterownika broadcom sdk 5 a nie 6 o czym zdarzyło mi się przeczytać tutaj na forum jak i zagranicznych ??
Tu pewnie musiał wypowiedzieć się shibby Smile jeśli moje rozumowanie okazało by się logiczne to przydało by się wiedzieć od jakiej wersji jest sdk 6 ?

Żeby nie było tak różowo: W tym firmware jest ograniczony bardzo QOS który z resztą nie działa? żadna reguła nie daje rezultatu. Co dyskwalifikuje ten firmware na dłuższe używanie. ( W jakimkolwiek firmware asusa działa?) Prędkości nie są mimo wszystko stale, czasami zdarzają się spadki do 8- 16 Mb/s Średnio jednak 35-40 Mb/s.
files.tinypic.pl/i/00777/5vxwj2ym2g7v_t.jpg

Reasumując wiem przynajmniej że router nawet w moich warunkach potrafi dać maks do wszystkich laptopów. Trzeba to tylko jakoś ustabilizować. Jutro zamierzam wgrać Tomato 132 i zobaczyć jak to będzie wyglądało.

Ps mam nadzieję że moje wypociny się komuś przydadzą.

Połączony z 17 kwiecień 2016 11:22:24:
Już nie rozumiem nic, po kilku 5-6 godzinach normalnej pracy jeszcze wczoraj, router automatycznie obciął prędkości po wifi 2.4 Ghz na wszystkich pc od 10-15 Mb/s na speed testach ściąganiu plików jakby spotkał ścianę ścianę. i trwa do chwili obecnej, nie zależnie od kanału czy pasma. Nie wiem co może być przyczyną takiego zachowania Wifi 5ghz chodzi normalnie z pełną prędkością
Pije kawę wracam do Tomato.

Połączony z 17 kwiecień 2016 19:53:06:
Witam,
Mam nadzieję że ktoś tu jeszcze zagląda, kilka dni wniosków czas na ostateczne wnioski i pytania.
Jestem teraz na Tomato v132 vpn. Stabilna szybka praca to pewnie wiecie . Fziałający B/W limiter i QOS co jest dla mnie ważne innych opcji nie za bardzo testowałem, jeśli router zostanie to przyjdzie czas.
Niestety w stosunku do starego Tplinka jest bardzo wrażliwy na zakłócenia innych siec., z powodu braku anten zewnętrznych gorszy zasięg a umiejscowienie też nie jest najlepsze do wewnętrznych. anten niestety nie mogę nic z tym zrobić i tak zdarza się że łącze leci na maks a czasami 30 Mb/s . Ponieważ chcę mieć łącze 120 Mb/s i w obecnej sytuacji nie ma to sensu.
3 szybkie pytania
Optymalnym wyborem byłby rt-ac56 u z antenami rozważałem rt - n66u (z testów wynika że wszystkie wartości przesyłu jak i USB 3.0 są o wiele gorsze) pytanie czy warto ? i czy te anteny uratują sytuację.
Opcja druga to prosty repeater 8level WRP-300 za 50 zł do czasu wymiany kart razem z komputerami. Wtedy Asus zostaje. (powinno spełnić swoją role tymczasową zamiast Unifi AP Lite AC mógłbym korzystać z multimediów )
W cenie asusa jest jeszcze Archer c7 lub tańszy c5 jeśli pominę mało wydajne USB to czy po wgraniu innego softu mogę liczyć na polowe funkcjonalności asusa w postaci DLNA Chmura FTP VPN i BW limiter ?

Wspomnę tylko że komórka na 5Ghz chodzi ok choć Rate sieci mam na razie w tomato max 400 Mbps.

Z góry dzięki wszystkim którzy śledzą ten temat po tygodniu testowania różnych ustawień sam mam dość Smile

Połączony z 17 kwiecień 2016 22:48:17:
Asus rt-n66u nie ma usb 3.0 tylko 2x usb 2.0 mój błąd.
Edytowany przez Terxeh dnia 17-04-2016 22:48

Steel_Rat
Po za tym RT-N66U ma procesor MIPSEL a nie ARM.
WRT3200ACN (WRT32X) + OpenWRT 18.06+światełko 150/150 Mb/s
Asus RT-AC68UvE1 + RMerlin + Entware
Netgear WNR3500Lv2 + DDWRT

Terxeh

Cytat

Po za tym RT-N66U ma procesor MIPSEL a nie ARM.

Ważna uwaga, nie za bardzo przejmowałem się specyfikacją, a tym że jest alternatywne oprogramowanie i możliwość rozwiązania bugów dzięki świetnym miejscom takim jak to forum i ludziom jak shibby Smile.
Zdaje sobie sprawę że oszukuje sam siebie, że nigdy nie będzie tak idealnie bo jest bałagan w eterze.
Ale chcę w jakiś sposób zminimalizować straty bo wykupując łącze 120 Mb/s a a wykorzystać 30 to już głupota. dlatego tak przynudzam, @hermes zaproponował (za co jestem wdzięczny) Unifi AP Lite AC ale wtedy nie ma już NAS FTP Streamu multimediów itd itp. Muszę jakąś decyzje podjąć sądzicie że dodatkowy ap może pomóc ?, wiadomo hipotetycznie, czy jednak wziąć router z zewnętrznymi antenami. ?

Birkoff

Cytat

Terxeh napisał(a):
Dwa laptopy z Kartami Intel Centrino N 2230 i 2200

Te karty WLAN nie są zbyt dobre, polecam wymienić na choćby:
Intel 5300 533AN_HMW
Intel 6300 633ANHMW
Koszt ~20zł, a pracują na 2,4 i 5GHz, TX-RX 3x3:3, N450. Da się na 8m za 2 ścianami betonowymi przy 60RSSI osiągnąć DL: 148Mb/s (18,5MB/s), UL: 156Mb/s (19,5MB/s) na routerach z radiem Broadcoma. Jak chcesz mieć karty WLAN bardziej przyszłościowe, to możesz od razu kupić z radiem AC np. Intel AC 7260 HMW, która osiąga na 2,4GHz 180Mb/s (22,5MB/s), 5GHz 452Mb/s (56,5MB/s).

Cytat

Terxeh napisał(a):
Czasami jest wyższa wartość 200-300, strasznie skacze, teraz np, od 11 do 40 Mbps a a prędkość sieci 8Mb/s nie mam pojęcia co może wywołać aż takie zakłócenia. ? (..) po wifi 2.4 Ghz na wszystkich pc od 10-15 Mb/s na speed testach ściąganiu plików jakby spotkał ścianę ścianę. i trwa do chwili obecnej, nie zależnie od kanału czy pasma. Nie wiem co może być przyczyną takiego zachowania Wifi 5ghz chodzi normalnie z pełną prędkością

Może któryś z twoich sąsiadów ma ustawioną moc nadawania swojej sieci na więcej niż 100 mW i może zagłuszacz pozostałe, albo mieć jakiś transmiter video np. kamerę niańkę, alarm komunikujący się z centralką, telefon stacjonarny bezprzewodowy, to wszystko może powodować problemy na 2,4GHz.
Testy wydajności kart WLAN bardziej zalecam robić przez jperf lub transfer po sambie, ftp - jeden komputer łączysz z routerem po lanie, a drugi po wifi.

Cytat

Terxeh napisał(a):
repeater 8level WRP-300 za 50 zł

Repeater jedno-radiowy obcina transfer.
HT20 ~35Mb/s
HT40 ~50Mb/s
Już bardziej bym zalecał kupić AP z możliwością pracy jako repeater np. 8Level WRT-300, jakby się nie sprawdził jako repeater, to byś ustawił go do pracy jako AP i podłączył z głównym routerem przez lan-lan.
Na WRT-300 w opcji AP można osiągnąć przy ~60RSSI:
HT20 ~70Mb/s
HT40 ~90Mb/s

Cytat

Terxeh napisał(a):
Ale chcę w jakiś sposób zminimalizować straty bo wykupując łącze 120 Mb/s a a wykorzystać 30 to już głupota.

Do łącza 120Mb/s i usługi takiej jak Bandwidth Limiter zostań na routerze z dwurdzeniowym ARMem (który można podkręcić cpu 1000-1200, ram 666-800) i zwłaszcza jeśli chcesz mieć na nim alternatywne oprogramowanie które w RT-N66U MIPSELu 600MHz bez BCM_NAT z włączonym BW Limiterem da wydajność NATowania ~110Mb/s, a ze chcesz mieć na nim jeszcze inne usługi, to mógłby osiągać prędkości jeszcze mniejsze i musiałbyś siedzieć na OFW/Merlinie lub mieć włączone BCM_NAT, a dwurdzeniowy ARM sobie z tym poradzi nawet na wyłączonym CTF.

Zmień lokalizację RT-AC56U. Postaw go wyżej, z dala od metalowych przeszkód, lustra, okna, od urządzeń wifi obsługujących wyłącznie pasmo 802.11g lub szerokość kanału 20MHz, komputerowych urządzeń peryferyjnych 2,4GHz, urządzeń Bluetooth, portów USB 3.0, telefonu bezprzewodowego, świetlówki, kuchenki mikrofalowej, lodówki. Żeby nie był pod wpływem bezpośredniego działania promieniowania słonecznego, schowany w szafce.

Przywróć ustawienia fabryczne w Tomato. Tools -> System Commands:

mtd-erase2 nvram && reboot

Gdy router wystartuje, to zaloguj się do GUI Tomato i wykonaj reboot. Po restarcie zacznij dopiero konfigurować router. Ustaw tylko parametry związane z połączeniem do internetu i siecią wifi. Przetestuj Wireless Network Mode na Auto i N only.

Przetestuj działanie karty WLAN na sterowniku wbudowanym w system i na najnowszym. W ustawieniach sterownika ustaw:
agresywność mobilności: najniższa
brak tolerancji dla kanału 40MHz: wyłączono
moc transmisji: najwyższa
pasmo preferowane: 5GHz
szerokość kanału 802.11n: automatyczny
tryb 802.11n: włączony
Bluetooth: wyłączony
tryb bezprzewodowy: 802.11a/b/g
ulepszona przepływność: wyłączony

W zakładce zarządzania energią odznacz 'zezwalaj komputerowi na wyłączenie tego urządzenia w celu oszczędzenia energii'.
Wyłącz Bluetooth, moduł oszczędzania energii dla karty WLAN jak i plan zasilania przełącz na wydajność. W ostateczności przetestuj na linuxie liveCD żeby wyeliminować problem z windowsem, stertownikami, ustawieniami itp.

hermes-80

Cytat

@hermes zaproponował (za co jestem wdzięczny) Unifi AP Lite AC ale wtedy nie ma już NAS FTP Streamu multimediów itd itp.

Do multimediów podpinasz NAS-a lub jakiś suplement w postaci raspberry pi.
Netgear WNR3500L v1

Terxeh
Dzięki wszystkim za odpowiedź,
myślałem że temat już umarł Wink testy czyszczenie routera sterowniki to akurat robione, ale powtórzę wszystko wieczorem, trochę zawalam robotę przez router Smile
Na teraz mogę powiedzieć że dzięki @Shibby i jego poradzie zmiany ustawienia Interference Mitigation Non- Wlan router nie blokuje się już na 7-15 Mb/s tylko dojeżdża nawet do 40 Mb/s i jest to w miarę powtarzalne, gdyby nie wysoki ms to już by była połowa sukcesu.
Jak pisałem już Shibbiemu najbardziej niepokoi mnie fakt że nawet jak podchodzę do routera na odległość metra lub mnie z laptopem czy telefonem to uzyskuję tą samą blokadę max 15-20 Mb/s (przed zmianą Interference Mitigation teraz jeszcze nie wiem ) a na 5 Ghz wszystko chodzi normalnie, przecież im bliżej routera wpływ zakłóceń powinien być mniejszy wręcz 0 ?? Może się myle.
Dzięki raz jeszcze, za zainteresowanie

Połączony z 21 kwiecień 2016 13:08:12:
Witam brak czasu ostatnio, zrobiłem kilka testów, ustawiłem zgodnie z poradami. na kartach tak samo.
Co do prędkości nic się nie zmieniło nadal straszne wahania bez znaczenia czy kanał na auto/czy ręcznie ustawiony lub tryb tylko N/auto
wartości średnio 10-20 Mb/s nie ważne czy laptop 1m od routera czy 10m czasami zdarzają się skoki na 30-60 Mb/s na chwile potem wszystko wraca do "normy" czyli od 10 dp 20 Mb/s ;/
Na kablu czy 5 Ghz łącze leci na maksimum.

Cytat

Testy wydajności kart WLAN bardziej zalecam robić przez jperf lub transfer po sambie, ftp - jeden komputer łączysz z routerem po lanie, a drugi po wifi.

Zrobiłem kilka testów lecz ciężko mi się odnieść czy wyniki są prawidłowe ?. Laptop po wifi oddalony z 6 metrów.
pics.tinypic.pl/i/00778/mg2525chjml9_t.jpg
RSSI 51-49
Czy ktoś może się wypowiedzieć ? może coś źle testuje ?
Na razie rozkładam ręce Sad w przyszłym tygodniu wymienię karty wifi.
Pozdrawiam

Połączony z 21 kwiecień 2016 14:44:35:
Teraz jeszcze zrobiłem test z pendrive usb 3.0 (100mb/40MB zapis) z SSD w laptopie do i z pendrive prędkość ~ 7Mb Czyli rozumiem że ogólny Bandwich w Lan mam na poziomie 60 Mb/s zamiast 800 Mb/s ??

Połączony z 21 kwiecień 2016 21:46:15:
Zapomniałem dopisać że przy włączonym CTF wartości z SSD skaczą do 12Mb/s a do SSD 7 Mb/s ale to maks, nie wiem czy to maks po 2.4 Ghz z testów wychodzi że powinno być więcej. ale to pewnie zasługa moich kart sieciowych ? Po FTP to 3-5 MB/s maks.
Edytowany przez Terxeh dnia 21-04-2016 21:46

Adooni
a sprawdz jakie osiagasz transfery na kablu. Ja tak nie testowalem no i niestety nie uzywam 2.4GHz gdyz mam 50+ sieci w eterze. Ogolnie to malo siedzie na laptopie, iphonie (PC ma byc i to po kablu) ale nie zauwazylem problemow z tranferami.

przez USB 3.0 wyciagniesz max jakies 25MB/s - wiecej procek routera nie pociagnie. Dodatkowo ze producent pena napisal ze ma chore tranfery to nie znaczy ze to prawda. Zalezy to tez od systemu plikow jak masz np NTFS to Twoje wyniki sa normalne. Przetestuj transfer na ext4.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 103

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,352,762 unikalnych wizyt