potrzebuję do domu jakieś stabilne i rozsądne kosztowo rozwiązanie (nowe/używane?), które bez problemu udźwignie (WiFi):
- codziennie backupy z Macbooka
- odczyt bez lagów dużych (7GB i więcej) filmów na laptopie (z NAS)
- odczyt bez lagów dużych (7GB i więcej) filmów na TV (z NAS via DLNA przez kabel)
- VPN
- szybki zapis/odczyt dużych plików na NAS (synology)
- pełne logi (ile, kiedy, kto) wykorzystania łącza (i najlepiej wysyłane codziennie na maila [jest takie coś?])
- pełne wykorzystanie łącza od dostawcy (Multimedia 80Mb)
- coś z 3G/4G lub z możliwością podłączenia via USB (choć to nie wymóg a kaprys - backup <- tak to sobie tłumaczę)
Podłączone będą do niego urządzenia:
WIFI: 2xsmartfon, tablet, laptop, stacjonarny, PS4
kabel: TV, NAS, RPi z XBMC
Aktualnie wszystko jest pod kontrolą Tenda N60 (wcześniej Netgear WNR1000) ale czasem Tenda krztusi się przy moich wymaganiach.
Najważniejszą zaletą przyszłego urządzenia będzie stan gdy go podłączę, skonfiguruję i ..zapomnę, że w ogóle coś tam leży na szafce
Jeżeli jedno-zakresowiec to RT-N18u i kończymy temat.
Jeżeli chcesz dual-band to RT-AC56u (anteny wbudowane) lub RT-AC68u (anteny zewnętrzne).
Jeżeli zostaniesz na AsusWRT to możesz zrobić sobie backup failover na modem USB. Do wszystkich 3ch wgrasz tez tomato ale na nim failover zrobisz tylko skryptem i tylko w jedną stronę, czyli nie wróci ci połączenie jeżeli główne łacze odżyje. W dalekich planach mam rozpoczęcie prac nad wersją multiWAN ale to raczej miesiące pracy.
Ja obecnie mam bardzo podobną ilość sprzętu do ciebie (NAS, 2 lapki, 2 kompy, telefony, tablet i konsola) i moim routerem jest R7000 od netgeara z wgranych moim Tomato oczywiście. Router restartowanych jest w 2ch przypadkach:
- wgrywam nowe tomato
- prądu nie ma dłużej niż godzinę i pada UPS
o routerze kompletnie nie pamiętam. Obecny uptime to: Uptime 35 days, 04:06:33, co pokrywa się z terminem wydania Tomato v132
Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM Router:OpenWRT 22.03.4 VM NAS:Synology SA6400 VM VPS:Debian, WWW, Home Assistant Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2 Wi-Fi:Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
Jeżeli jedno-zakresowiec to RT-N18u i kończymy temat.
Jeżeli chcesz(...)
Skoro ten model (rt-n18u) będzie bezproblemowy to super! Chyba jest dobry bo a kategoriach 'używane' na olx/allegro w ogóle nie występuje - nikt nie chce się go pozbyć o zgrozo haha
I druga sprawa. Serio nie potrzebuję 5Ghz? Pytam bo z jednej strony jestem wymagającym użytkownikiem (ma działać!) a z drugiej strony trochę gadżeciarzem!
I druga sprawa. Serio nie potrzebuję 5Ghz? Pytam bo z jednej strony jestem wymagającym użytkownikiem (ma działać!) a z drugiej strony trochę gadżeciarzem!
Zrób sobie prosty rachunek: jeżeli masz lub zamierzasz mieć jakieś sprzęty, które działają na 5GHz to warto zaopatrzyć się w router dwu-zakresowy. Jeżeli do tego mieszkasz w bloku lub miejscu gdzie skupisko sieci 2,4GHz jest spore to 5GHz jest tym bardziej dla ciebie. Dołóż do tego fakt, że 5GHz pomimo, że słabiej rozchodzi się w pomieszczeniach to pozwala na uzyskanie wyższych prędkości przesyłu, co na pewno będzie miało znaczenie przy przesyłaniu dużych plików.
Router 2.4GHz jest dla osób, które nie muszą martwić się o zaszumione pasmo (mała ilość sieci w eterze) lub dla osób, które nie mają i prędko nie będą miały sprzętów na 5GHz.
Ale to tylko moja sugestia
Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM Router:OpenWRT 22.03.4 VM NAS:Synology SA6400 VM VPS:Debian, WWW, Home Assistant Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2 Wi-Fi:Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?