hot spot do autobusu n18u + LTE
|
voytas |
Dodano 20-08-2015 12:37
|
User
|
Cześć!
chcę zamontować w busie (40osobowy) hot spot wifi.
Wybrałbym router asus n18u na tomato shibby + modem LTE.
Założenia to wyłączone p2p i itp oraz limit transferu na każdego użytkownika.
Czy będzie się dało stworzyć stronę startową w Captive Portal tak by oprócz regulaminu wyświetlało rozkład jazdy i baner reklamowy? Można tam wrzucić coś w hmtl czy tylko podmienić grafiki?
Czy będzie to działało z tak dużą ilością użytkowników? |
|
|
|
Majkelll85 |
Dodano 20-08-2015 13:52
|
User
|
Witam. Jestem tu tak samo nowy i wtajemniczony jak Ty, ale może coś pomogę bo od kilku dni jestem w fazie "testów" takiego właśnie zestawu działającego w pensjonacie. Różnica polega tylko na tym, że dla gości stworzyłem dodatkową sieć, którą skręciłem na maksa. Zmieniłem też baner. Zmiana polega na zupełnie innym tekście (możesz pisać co Ci się podoba łącznie z rozkładem jazdy). Co do grafiki to już inna liga. A i tak nie mało się naszukałem w googlach jak podmienić tekst.
Otóż tak. W Bandwidth Limiter skręcasz sieć, zwalniasz transfer i itp. A w Captive Portal uruchamiasz baner. Aby go zmienić musisz uploadować plik z kompa, który uprzednio stworzysz. Ja zrobiłem to w notatniku, podmieniając angielski tekst swoim. Treść całęgo baneru w HTML znajdziejsz tutaj: http://somethingk.com/main/?p=346. Pamiętaj aby tekst w notatniku zapisać z indeks.html w nazwie. Wtedy masz gotowy plik html, który podmienisz w Captive Portal/Customized Splash File Path.
Mam nadzieję, że pomogłem
Asus RT-N18U + Tomato 132 by Shibby + Huawei e3372h-153 + Antena LTE MIMO 2x17dBi- Mega zestawik
|
|
|
|
shibby |
Dodano 20-08-2015 13:54
|
SysOp
|
będzie ciężko, bo Captive portal nie współdziała w pełni z bw limiterem. Nie pamiętam tylko w którą stronę, download czy upload.
Pozostałe aspekty będą spełnione. Pamiętaj też by modem był non-Hilink. Ew alternatywa (pewnie tańsza) jakiś tplink lub netgear + openwrt/gargoyle. Na nim Hilink działa ładnie, limiter pasma też pewnie się znajdzie.
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
|
|
|
|
Majkelll85 |
Dodano 20-08-2015 14:17
|
User
|
Tworzysz dodatkową sieć "Voytas-HotSpot" , dla niej skręcasz transfer i w Captive portal własny baner i wio
Asus RT-N18U + Tomato 132 by Shibby + Huawei e3372h-153 + Antena LTE MIMO 2x17dBi- Mega zestawik
|
|
|
|
b3rok |
Dodano 20-08-2015 18:13
|
Administrator
|
Z tym, że captive portal na tomato z akceptacja regulaminu raz działa raz nie... Nie jest to niestety stabilne rozwiazanie , poszukalbym czegoś dedykowanego.
I. Huawei HG8240 + 1x Netgear r7000 @FreshTomato + Synology DS1512+
II. TP-Link TL-WDR4300 @Obsy OpenWRT Gargoyle
III. TP-Link TL-WDR3600 @Obsy OpenWRT Gargyle
|
|
|
|
Majkelll85 |
Dodano 21-08-2015 08:59
|
User
|
Cytat b3rok napisał(a):
Z tym, że captive portal na tomato z akceptacja regulaminu raz działa raz nie... Nie jest to niestety stabilne rozwiazanie , poszukalbym czegoś dedykowanego.
To fakt, coś nie jest do końca ok z tym banerem. Ludzie narzekają, że pomimo akceptacji regulaminu często zrywa połączenie. Baner pojawia się co dwie godziny a mimo to w tym czasie sieć nie działa płynnie...
Może Shibby zna "lekarstwo" ???????
|
|
|
|
voytas |
Dodano 21-08-2015 09:01
|
User
|
dzięki wszystkim za szybki odzew!
Rozumiem, że taki zestaw będzie niezawodny na liczbie podłączonych użytkowników ok 40 naraz.
najbardziej mi jednak zależy na tej stronie startowej - captive portal. Idealnie jakby się dało wstawić tam responsywne html z pełną grafiką.
Majkelll85 - czy zauważyłeś problemy w działaniu jak opisał je Shibby i b3rok? Są jakieś statystyki gdzie możesz podglądać ile użytkowników się łączy z tą siecią itp.?
Czy masz też podłączony modem 3G/LTE?
Czy asuswrt ma w swoich opcjach stronę startową?
b3rok - jakie narzędzie masz na myśli? zupełnie inny router niż asus czy inny firmware?
Zmartwiła mnie ta niestabilność captive portal, szczerze powiem, że nie znam innych systemów. |
|
|
|
majkel152 |
Dodano 21-08-2015 12:59
|
OL Maniac
|
mikrotik routerboard już od kilku la oferują działające rozwiązanie
nie znam się na tym ^^
kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png, jakieś dziwne urządzenia , ups, światłowody, apeki i działa miło
|
|
|
|
Majkelll85 |
Dodano 21-08-2015 14:16
|
User
|
Cytat voytas napisał(a):
dzięki wszystkim za szybki odzew!
Rozumiem, że taki zestaw będzie niezawodny na liczbie podłączonych użytkowników ok 40 naraz.
najbardziej mi jednak zależy na tej stronie startowej - captive portal. Idealnie jakby się dało wstawić tam responsywne html z pełną grafiką.
Majkelll85 - czy zauważyłeś problemy w działaniu jak opisał je Shibby i b3rok? Są jakieś statystyki gdzie możesz podglądać ile użytkowników się łączy z tą siecią itp.?
Czy masz też podłączony modem 3G/LTE?
Czy asuswrt ma w swoich opcjach stronę startową?
b3rok - jakie narzędzie masz na myśli? zupełnie inny router niż asus czy inny firmware?
Zmartwiła mnie ta niestabilność captive portal, szczerze powiem, że nie znam innych systemów.
Tak, mam modem 3G Huaweii 3131 w T-Mobile. I to jedyne źródło netu w moim przypadku. Sieć własną i drugą dla gości. Ta druga jest przykręcona i z banerem w Captive Portal. Ludzie trochę narzekają, że mimo to iż klikają baner celem potwierdzenia chęci użytkowania sieci to połączenie po jakimś czasie (10 -15min.) jest zrywane. Nie wiem dlaczego, ale muszę sam porządnie przy tym usiąść i potestować. Niestety router stoi w pensjonacie a mnie często tam nie ma...
Co do statystyk to widać w danej chwili użytkowników podłączonych jak i tych, którzy używali wcześniej. I to tyczy się obu sieci.
Co do AsusWrt - sieć gościnna to jakaś kpina. Nigdzie nie znalazłem opisu funkcji jakie można ustwić i dlatego kupowałem router w ciemno. Jak się okazało Tomato było konieczne.
Zimna krata piwa dla takich jak Shibby zo takie coś jak Tomato...
Połączony z 26 sierpień 2015 17:38:58:
Cytat shibby napisał(a):
będzie ciężko, bo Captive portal nie współdziała w pełni z bw limiterem. Nie pamiętam tylko w którą stronę, download czy upload.
Pozostałe aspekty będą spełnione. Pamiętaj też by modem był non-Hilink. Ew alternatywa (pewnie tańsza) jakiś tplink lub netgear + openwrt/gargoyle. Na nim Hilink działa ładnie, limiter pasma też pewnie się znajdzie.
To jest właśnie powód dla którego kupiłem Asusa i wgrałem Tomato...
Brak sieci gościnnej.... ( TpLink 1043ND + Gargoyle )
Edytowany przez Majkelll85 dnia 26-08-2015 17:38
|
|
|
|
voytas |
Dodano 29-02-2016 15:01
|
User
|
powracam do tematu, w końcu się za to zabrałem i kupiłem 2 routery n18u bo chcę zbudować 2 hotspoty.
Pytanie mam takie, czy jeśli captive portal jest niestabilny to czy mogę utworzyć zamiast niego przekierowanie na zewnętrzną stronę internetową gdzie będzie krótki regulamin korzystania z mojej sieci i aktualna promocja? tak, żebym co miesiąc mógł zmieniać stronę i jej wygląd a router w mojej sieci dla gości będzie zawsze przy włączeniu się do sieci przekierowywał najpierw na zewnętrzną stronę a stamtąd już gdzie się chce?
Jeśli się tak da, to proszę o pomoc w konfiguracji |
|
|