25 Listopada 2024 00:03:41
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.144.101.75
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
ownCloud - problem z pobieraniem i wysyłaniem plików
Ysiak
Cześć,

Mam świeżo postawione ownCloud. Niestety mam problem z "dużymi" plikami.
Jeśli próbuję pobrać lub wysłać jakiś większy plik transmisja zostaje przerwana.

Pobieranie:
plik testowy - 350MB

Po LAN: pobiera się od ~35Mb - 55Mb po czym transfer zostaje zakończony - bez błędu tak tak by plik został pobrany w całości
Przez Internet pobiera się od ~ 1.5Mb - 2.5Mb po czym sytuacja jak wyżej

Wysyłanie pliku:
plik testowy - 350MB

Zarówno po LAN jak i po przez Internet transfer urywa się po pewnym czasie (na pasku nie widać ile % wysłał). Jednak w tym przypadku plik nie pojawia się w ogóle w OC (nawet częściowo).

Dodatkowe info:
ownCloud 8.0.4 (stable)
Netgear R7000
Tomato by Shibby v1.28 MIPSR2-129 K26ARM USB AIO-64K

Połączony z 18 June 2015 20:12:54:
Nikt nie używa ownCloud czy nikt nie ma takiego problemu Wink?
Edytowany przez Ysiak dnia 18-06-2015 20:12
Netgear R7000: Tomato by Shibby v1.28 MIPSR2-130 K26ARM USB AIO-64K
Netgear WNR3500L v2: Tomato by Shibby v1.28 MIPSR2-128 K26 USB AIO
HTPC:[small] [b]Open[

Steel_Rat
No dobra popatrz tu
https://openlinksys.info/forum/viewth...ost_138467
WRT3200ACN (WRT32X) + OpenWRT 18.06+światełko 150/150 Mb/s
Asus RT-AC68UvE1 + RMerlin + Entware
Netgear WNR3500Lv2 + DDWRT

hermes-80
Problem był roztrząsany na łamach forum ale chyba nie został rozwiązany.
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

Ysiak

Dzięki chyba na ten temat nie trafiłem. Większość osób ma problem z SSL'em. Ja takiego problemu nie mam. Standardowa konfiguracja spokojnie daje rade łącznie z redirectem na 443. Jedyny problem jaki mam to pobieranie i wysyłanie dużych plików. Aczkolwiek zachowuje się to dziwnie. Jeśli mam plik 350M i próbuję go pobrać zdalnie pobiera się tak jak pisałem do 2.5M. Jednakże jeśli mam wrzucone zdjęcie z aparatu które ma 5M - 6M to ściąga się poprawnie w całości. Sądziłem, że jest to kwestia dodatkowego buforowania pliku w tmp więc ustawiłem osobną partycję 100G i skonfigurowałem ją jako tmp dla owncloud'a ale nic to nie dało.

Cytat

hermes-80 napisał(a):

Problem był roztrząsany na łamach forum ale chyba nie został rozwiązany.

Martwisz mnie bardzo bo będę musiał kupić coś dodatkowego (nie chcę mieć NAS'a odpalonego 24H). Pewnie skończy się na raspberry pi.

Pytanie czy ktoś próbował skonfigurować to całkiem od zera w oparciu o apache lub lighttpd i php ze źródeł?
Osobiście próbowałem odpalić instancję lighttpd jednak cały czas mam 403 a logowanie do pliku nie działa (nie ma żadnych logów z lighttpd).

Pozdrawiam,

SzalonyPtak

Cytat

Martwisz mnie bardzo bo będę musiał kupić coś dodatkowego (nie chcę mieć NAS'a odpalonego 24H). Pewnie skończy się na raspberry pi.

Pozdrawiam,

Wszyscy tylko malina a może banan?
BananaPI kupisz za 120 na Aliexpres z przesyłka do domu i masz dodatkowo port SATA. Mam w sieci 5 takich zabawek z OMV i ownCloudem do tego VPN i na każdym odpalony serwer www. I nic mi więcej nie potrzeba. Chociaż zastanawiam się nad zmianą na Orange Pi plus H3 ostatnio.

Ysiak

Cytat

SzalonyPtak napisał(a):

Cytat

Pozdrawiam,

Wszyscy tylko malina a może banan?
BananaPI kupisz za 120 na Aliexpres z przesyłka do domu i masz dodatkowo port SATA. Mam w sieci 5 takich zabawek z OMV i ownCloudem do tego VPN i na każdym odpalony serwer www. I nic mi więcej nie potrzeba. Chociaż zastanawiam się nad zmianą na Orange Pi plus H3 ostatnio.

Może źle to napisałem . Nie będzie to raczej malina prędzej banan ale chętnie znalazł bym coś z dwoma kartami 1G i zbudował cały router od zera na Debianie. Port SATA na pewno by się przydał pytanie tylko czy wireless wchodzi w grę tylko na USB ?
Cały czas mam nadzieję, że odpale ownCloud na R7000 bo dopiero co go postawiłem. Spróbuję jeszcze z apache jeśli pójdzie to może i mod_sec uda się poprawnie dograć dograć.

Połączony z 21 June 2015 21:26:21:

Cytat

Ysiak napisał(a):

Cześć,

Mam świeżo postawione ownCloud. Niestety mam problem z "dużymi" plikami.
Jeśli próbuję pobrać lub wysłać jakiś większy plik transmisja zostaje przerwana.

Pobieranie:
plik testowy - 350MB

Po LAN: pobiera się od ~35Mb - 55Mb po czym transfer zostaje zakończony - bez błędu tak tak by plik został pobrany w całości
Przez Internet pobiera się od ~ 1.5Mb - 2.5Mb po czym sytuacja jak wyżej

Wysyłanie pliku:
plik testowy - 350MB

Zarówno po LAN jak i po przez Internet transfer urywa się po pewnym czasie (na pasku nie widać ile % wysłał). Jednak w tym przypadku plik nie pojawia się w ogóle w OC (nawet częściowo).

Dodatkowe info:
ownCloud 8.0.4 (stable)
Netgear R7000
Tomato by Shibby v1.28 MIPSR2-129 K26ARM USB AIO-64K

Połączony z 18 June 2015 20:12:54:
Nikt nie używa ownCloud czy nikt nie ma takiego problemu Wink?

Udało mi się rozwiązać powyższy problem Smile W chwili obecnej nie mam żadnego ograniczenia co do wielkości pliku jaki mogę wrzucać i pobierać. Pomimo, że nie mam potrzeby używania plików powyżej 1G, z ciekawości rozwiązanie testowałem na wygenerowanych różnej wielkości plikach kończąc na pliku 10G. Routery na których wykonałem testy to R7000. AC56 i WNR3500L v2.
Niestety WNR3500L v2 radzi sobie 'różnie' z odbieraniem (wrzucaniem do ownCloud) plików powyżej 200M. Problemem wydaje się być CPU które podczas wrzucania plików do OC często wchodzi na 100% użycia. Oczywiście da się używać OC na WNR3500L v2 ale raczej do zdjęć, dokumentów, muzyki i krótkich filmików. Na mocniejszych urządzeniach sprawa wygląda znacznie lepiej Smile Poniżej postaram się opisać co po przestudiowaniu dokumentacji nginx oraz owncloud docelowo skonfigurowałem.

Po zainstalowaniu OC zgodnie z tutorialem przygotowanym przesz Shibbiego i ewentualnym uruchomieniu SSL'a (oczywiście zalecam jego uruchomienie) należy:

1. Zmienić w pliku /.htaccess oraz /.user.ini
[.htaccess]
php_value upload_max_filesize 16G
php_value post_max_size 16G
[.user.ini]
upload_max_filesize=16G
post_max_size=16G

W moim przypadku całkowicie ściągnęło to ograniczenia co do wielkości pobierania oraz wysyłania plików w OC. Jedynym limitem pozostała wielkość użytej dla OC partycji. Jest to jednak dopiero pierwszy krok ponieważ dalsze ograniczenia nałożone są na sam serwer www i php.

2. Wybrać katalog TEMP używany podczas wysyłania pobierania plików z OC. Okazuje się, że plik podczas wysyłania (z OC do klienta) jest dodatkowo 'keszowany' i musi mieć miejsce żeby się odłożyć. Domyślnym katalogiem jest /var/lib/nginx/client w którym nie ma za dużo miejsca Wink Tak więc należy:

Zmienić konfigurację nginx
Web Server -> Nginx & PHP

[NGINX HTTP Section Custom configuration]
client_body_temp_path /tmp/mnt//data/tmp/; # - można oczywiście wybrać dowolny ja akurat chciałem mieć wszystko w jednym miejscy

[NGINX SERVER Section Custom configuration]
location ~ ^(?.+?\.php)(?/.*)?$ {
try_files $script_name = 404;
include /tmp/etc/nginx/fastcgi.conf;
fastcgi_param PATH_INFO $path_info;
fastcgi_pass 127.0.0.1:9000;
client_body_temp_path /tmp/mnt//data/tmp/; # to jedyna zmieniona linia w stosunku do oryginalnej konfiguracji jednak musi ona tyczyć się wskazanego 'locaton' więc powtórzyłem całą sekcję.
}
[PHP Custom configuration]
upload_max_filesize = 16G
post_max_size = 16G
php_value max_input_time 3600 # sama zmiana maksymalnej wielkości pliku nie zadziała jeśli nie zwiększymy timeout'u dla sesji w której plik jest przesyłany
php_value max_execution_time 3600 # ponieważ standardowo jest 60s a w tym czasie nie da się przesłać większych plików
upload_tmp_dir = /tmp/mnt//data/tmp/ #+ katalog tmp dla phpcgi

Pozostaje jeszcze kwestia TEMP dla fastcgi który domyślnie tworzony jest w /tmp/var/lib/nginx/fastcgi. Niestety nie znalazłem nigdzie informacji jak zmienić domyślny katalog więc zastosowałem 'obejście'

rm /tmp/var/lib/nginx/fastcgi -R
ln -s /tmp/mnt/ownCloud/data/tmp/fastcgi/ /tmp/var/lib/nginx/

Powyższe linkowanie należy umieścić w skryptach startowych ponieważ po restarcie katalog zostaje przywrócony a link usunięty.

Po wprowadzeniu powyższych zmian wszystko działa poprawnie. Nie mam żadnych problemów zarówno z wysyłaniem jak i odbieraniem większych plików.
Jak widać kluczem do sukcesu były katalogi tymczasowe oraz czas życia sesji dla wysyłanych plików.

Powodzenia. Smile
Edytowany przez Ysiak dnia 21-06-2015 21:26

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 108

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,638,441 unikalnych wizyt