23 Listopada 2024 21:33:32
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.119.122.140
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
Multilanguage w Tomato
Zdecydowanie TAK Zdecydowanie TAK 51%[45 głosów]
Zdecydowanie Nie Zdecydowanie Nie 42%[37 głosów]
A bo ja wiem ... A bo ja wiem ... 8%[7 głosów]
Wszystkich głosów : 89
 Drukuj wątek
Sonda - Tomato Multilanguage
shibby
Szybka sonda na pytanie: Czy jest sens wznowienia funkcjonalności Multilanguage w Tomato?

Zapraszam do dyskusji.
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

Mala
Multilanguage w Tomato jestem za o ile to nie problem aby tomato było w rodzimym języku

shibby
prosiłbym by prócz zostawienia głosu w sondzie również się wypowiedzieć. Bardzo chętnie poznam opinie negatywne.

Lacky
Uważam, że PL to fajna sprawa, jednak EN całkowicie wystarczy.
Jeżeli ktoś wgrywa cokolwiek i zapomina o temacie to chyba bez znaczenia jaki jest language, minimum wiadomości wystarczy, natomiast jak ktoś "gada" głębiej z ustawieniami i skryptami to z pewnością napotyka na strony obcojęzyczne, które w większości są EN i tutaj łatwiej się poruszać niż w rodzimym języku.

kw
Multi to znaczy ile? A nie wyjdzie to kosztem innych funkcji w "małych" obrazach? Kolejna sprawa to poprawność tłumaczenia/literówki. Nie znam zbyt dobrze angielskiego ale jakoś sobie radzę z ustawieniami, najwyżej coś nie zadziała za pierwszym razem. Dla mnie może zostać sam angielski.
WRT-54GL + memory mod + USB + Tomato -127 K26 USB
WRT-54G v5 + DD-WRT
WRT-54G v1.1 +DD-WRT
FreeNAS 9.2.1.7

shibby
Multi to znaczy tyle ilu chętnych na tłumaczenie będzie. Jeżeli ktoś ze społeczności Tomato zechce przetłumaczyć blisko 2000 linii zwrotów na jakikolwiek język to będzie to kolejny.

Jeden plik tłumaczenia to ok 30KB.

Na początek byłyby 3: Angielski, Polski i Chiński (bo są prawie gotowe).

Ze mnie zeszłoby brzemię potrzeby kompilowania i utrzymywania osobnego drzewa PL.

Nie patrzcie tylko w obrębie Polski. Tomato by Shibby już dawno nie jest tylko projektem "podwórkowym" Smile Raz przetłumaczony słownik już zawsze znajduje się w każdej wersji i w każdym obrazie. Jeżeli nawet w danej wersji zabraknie tłumaczenia nowego zwrotu to zwyczajnie ten jeden zwrot będzie po angielsku.

Mam cichą nadzieję, że z czasem pojawią się inne europejskie języki.

Popatrzcie też z innej strony. Jeżeli ktoś zrobi mod wzorowany na moim Tomato i będzie to np. Chiński DualWAN to dla Was też lepiej by posiadał on opcję Multilanguage niż tylko Chiński. to oczywiście tylko przykład ale powinien dać do myślenia.

dar3k
Według mnie jeżeli czas poświęcany na PL miałby zablokować inne ciekawe projekty to lepiej niech zostanie jedynie angielski.
Kolejna opcja to można poprzez forum pomóc w tłumaczeniu - wystarczy żebyś wrzucił pliki do tłumaczenia (bo i tak mowa jest tylko o GUI) wtedy każdy mógłby tworzyć wersję PL Smile
ER-12 + 4x UAP-AC-PRO

bysiu
Szanujmy swój język i kulturę.Jestem zdecydowanie na tak.
Zbych
Asus RT-AX56U
Asus RT-N16 naprawiony, jako zastępca

maxikaaz
Mój głos na "nie".

Soft tworzy jedna osoba, praca rozproszona jest miedzy różne architektury sprzętowe, poszczególne kompilacje wychodzą nieregularnie i - jak to przydarzyło się ostatnio - dość często mają jakieś niedociągnięcia.

Moim - niekoniecznie słusznym zdaniem - warto by było skupić starania na dopracowaniu softu, zmniejszeniu liczby wersji, kierując się np. pojemnością flasha (wersja dla 4MB, 8MB, 16MB i >16MB). Rozważyć opcję porzucenia wsparcia dla MIPSR1, lub przynajmniej najuboższych sprzętowo routerów z tej architektury.

Pomyśleć by można o odciążeniu NVRAM (np. wywalając konfiguracje klienta BT do pliku zewnętrznego, podobnie z innymi usługami).
Może od razu założyć, że usługi wymagające rozbudowanej konfiguracji będą wymagały trzymania tejże konfiguracji na jffs, a w GUI będzie tylko wskazywana ścieżka...?

W świetle powyższych polonizowanie Tomato lub wersje wielojęzykowe w mojej opinii nie są priorytetem.
Kiedyś była inicjatywa tworzenia tłumaczeń GUI wersji nieanglojęzycznych przez forumowych wolontariuszy. Może wrócić do tego pomysłu ?
WL-500gPv1@128MB&OC300MHz, Tomato DualWAN
RT-N16, FT 2021.8
RT-AC56u, FT 2022.1
R7000, FT 2022.1
DIR868L=>RT-AC66u B1, FT 2022.1
ZyXEL NSA-310, GargoylePL
ZyXEL NSA-325v2, GargoylePL

shibby
a kto powiedział, że to ja będę robił? Sęk w tym, że tłumaczenie (i to dla ARM v128) jest już zrobione właśnie przez wolontariusza z Chin i pytanie tylko czy je integrować z moim tomato czy nie?

Połączony z 30 March 2015 19:19:15:

Cytat

dar3k napisał(a):

Według mnie jeżeli czas poświęcany na PL miałby zablokować inne ciekawe projekty to lepiej niech zostanie jedynie angielski.
Kolejna opcja to można poprzez forum pomóc w tłumaczeniu - wystarczy żebyś wrzucił pliki do tłumaczenia (bo i tak mowa jest tylko o GUI) wtedy każdy mógłby tworzyć wersję PL Smile

Sporą część tłumaczenia polskiego już mamy, bo mam tłumaczenie sprzed 4 lat. Oczywiście doszły nowe zwroty i trzeba by zaktualizować ów plik i to jak najbardziej mogliby zrobić forumowicze. Najbardziej czasochłonna rzecz, czyli otagowanie funkcją "translate" wszystkich zwrotów w plikach asp jest już zrobione.
Edytowany przez shibby dnia 30-03-2015 19:19

kille72
Moj glos na NIE.

Moim zdaniem lepiej jest udoskonalac wersje ENG zeby byla jeszcze lepsza zamiast "marnowac" czas na integracje multilang i tlumaczenie obrazow.

ovner
Osobiście używam tylko EN, po problemach związanych z migracją między językową. Nie pamiętam jak to było w wersji multi. Jeżeli wszystkie zwroty będą jako zmienne pobierane tylko z pliku języka i nie będzie problemów takich jakie są z prawami użytkowników w serwerze ftp po przejściu z EN na PL lub odwrotnie, to wersja multi ma sens. Najlepszym rozwiązanie było by tak jak jest z Color Scheme i opcji On-line from TTB ,czyli podstawowy EN, a reszta do pobrania z strony www i możliwość uruchomienia z jffs, opt jak z Directory with GUI files z zabezpieczeniem, jeżeli nie ma wybranego języka to przełącza na domyślny ( za późno zamontowany opt lub crash dysku :\ ). Zaoszczędzi to miejsce w obrazach i będzie dostępna w większej ilości obrazów, i więcej ludzi będzie mogło samemu tłumaczyć i testować swoje tłumaczenia.
TUF-AX5400 @ Firmware:388.1_0-gnuton1
RT-N16 @ FreshTomato Firmware 2023.3 MIPSR2 K26 USB VPN + Huawei e3372 no-hilink
www.speedtest.net/result/14587008641.png

dar3k

Cytat

shibby napisał(a):
Sporą część tłumaczenia polskiego już mamy, bo mam tłumaczenie sprzed 4 lat. Oczywiście doszły nowe zwroty i trzeba by zaktualizować ów plik i to jak najbardziej mogliby zrobić forumowicze. Najbardziej czasochłonna rzecz, czyli otagowanie funkcją "translate" wszystkich zwrotów w plikach asp jest już zrobione.

Jeżeli masz już dużą część otagowaną i wystarczy przetłumaczyć tablicę to myślę, że po utworzeniu osobnego tematu z tą tablicą po kilku godzinach pojawiałaby się wersja PL, a dla Ciebie byłoby to tylko dorzucenie przetłumaczonego pliku do folderu z tomato przed kompilacjąWink W takim rozwiązaniu jestem za bo wtedy tomato by shibby stałoby się jeszcze bardziej popularne, a nawet przy odrobinie wolnego czasu sam chciałbym pomóc przy tłumaczeniu bo do większej pomocy to chyba mam zbyt małą wiedzę z tej dziedziny Sad
ER-12 + 4x UAP-AC-PRO

ghoes
jestem za pełnym multilangiem takim z "helpem" i szczegółowym wyjaśnieniem poszczególnych funkcji wyświetlanych po najechaniu kursorem na daną funkcję, okno wyboru itd Wink
nie dla siebie, uważam, że przyczyniłoby się to do jeszcze większego spopularyzowania tomato dla użytkowników jeszcze bardziej zielonych ode mnie Wink
Asus RT-N16[B2] FreshTomato Firmware 2020.6 MIPSR2 K26 USB AIO (od 2020.11.09)

http://tomato.groov.pl/tomatoanon.php...6e995ae023
[url]http://anon.groov.pl/index.php?search=9&routerid=5033635521d23659a1

majkel152
milo by było zobaczyć ojczysty język w tomato , jednakże w związku ze znikającym miejscem w nvram, fajnie by było żeby po wgraniu tomato od razu formatował się jffs i od kopa optware śmigało , ew opcja w gui zainstaluj optware w jffs , no i żeby tam konfigi siedziały klienta bt, vpn i reszty paczek

Połączony z 30 March 2015 20:27:03:
no ja trzymam wl-500w z sentymentu to fajnie by było aby tomato wychodziło co jakiś czas na mips1
Edytowany przez majkel152 dnia 30-03-2015 20:27
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png, jakieś dziwne urządzenia , ups, światłowody, apeki i działa miło Smile

tamtosiamto
ja preferuje wersje ENG, ale jak dasz polski, angielski, chinski(bardzo nieprecyzyjne, bo jednak to mandarynski jest najbardziej popularny w Chinach), francuski, portugalski i hiszpanski-wiekszosc swiata bedzie mogla tomacic.

btw tomato anon chyba powie wiecej Wink

Moje zdanie-jest mi to obojetne
nic nie mam

qrs
ja jestem na NIE - wiele języków to więcej KB obrazu
---
Netgear R7000Netgear WNR3500L v2MikroTik hAP ac^2TP-LINK M7650

chans
Wybrałem opcję "A bo ja wiem" z prostej przyczyny: jeżeli projekt jest prowadzony przez jedną osobę to tego typu dodatkowa praca jest zbędna. Ważniejsze jest wsparcie softu i jego implementacja na kolejne nowe urządzenia.

Jeżeli byłoby kilka osób które by pomagały w temacie tłumaczeń to można zostawić multilang. To też ma przełożenie na popularność danego softu. Polski byłby miłym ukłonem w kierunku "swoich". Jeżeli chodzi o mnie to mogę pomóc przy wersji DE. Wszystko zależy od "Bossa" Smile

tamtosiamto

Cytat

qrs napisał(a):

ja jestem na NIE - wiele języków to więcej KB obrazu

10 jezykow to jak shibby mowi bedzie ok 300KB, to nie tak wiele, nie popadajmy w paranoje, nikt nie bedzie dodawac swahili, shona, starogreki czy esperanto.
nic nie mam

Adooni
dla mnie powinna byc tylko wersjia EN. Nie widze najlepszego sensu aby marnowac godziny pracy Shibby'ego na wersje PL czu MULTI. Cenny czas autor moglby przeznaczyc na zycie prywatne albo na dopracowanie ARM Smile
Orange 300/50 Mb/s + ONT Terminal
HPE MS gen8 Proxmox 7.0-11 VMs: Router OPNsense 23.X-amd64 and OMV
HPE MicroServer gen8: Xeon E3-1265Lv2, 16GB (2x KTH-PL316E/8G), HP 331T, 4x4TB WD RED
Asus RT-AC68U AccessPoint

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 111

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,458,862 unikalnych wizyt