Jestem posiadaczem Rt-n16_WD_My_book_1TB_ext3 od mniej wiecej 2 lat[załączniki].
Od samego początku wiedziałem, że mogę zainstalować Tomato lub OpenWRT.
Przez dlugi czas męczyłem się z softem od Asusa.
Wkońcu czara się przelała gdy nikt na forum vip.asus.com nie odpowiedział na mój
problem z restartem wan (jak zrestartować z konsoli).
Na infolini firmy powiedzieli żebym napisał oficjalne pismo.
Wkońcu się zdecydowałem. Z OpenWRT mógłbym sobie nie poradzić, więc padło na tomato.
Siedzi u mnie wersja tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-116-PL-AIO.trx
Czytałem dużo na temat oprogramowania. Soft jest 100 razy lepszy od asusa. Wsparcie też ponoć
super. Wobec tego mam nadzieje, że nie zostanę sam. Ponieważ nie jest to młody produkt
(ani router ani Tomato by Shibby), więc miałem nadzieje, że bedzie dopracowany w 110%.
Możliwości wielkie. Niestety po moim zaprzyjaźnieniu się z nim mam dużo zastrzeżen.
Jak kto woli próśb. Chciałbym, żeby wypowiedział sie Shibby ponieważ post jest głównie
skierowany do jego osoby. Czy da się wypuścić wersję np. 130 z językiem Polskim (oraz poprawą
tego wszystkiego o czym piszę? Jeśli tak to za ile czasu? Chyba, że części nie da się zmienić.
Nie znam się .
Jeśli nie to czy te błędy chociaż da się wyeliminować (choć dla mnie wersje En są bezużyteczne).
Oto lista tego co jest nie tak (jak temu zaradzić)?
1. Dodawanie użytkowników samby tak jak jest to w ftp.[1] (ten sam zasób różne uprawnienia dla
różnych użytkowników). Nie po ip. tak jak wskazuje post na forum. Oraz nie ftp.
W ofw była taka możliwość.
2. Jak zmieniam przez webgui (inaczej nie umiem) hasło admina[2a]. Lub login przez konsole
to nie działa mi dostęp do ftp, przez zaznaczenie (pozwól na dostęp admina)[2b].
Znaczy się działa, ale tylko jako admin/admin.
Przez konsole robie to w ten spobób (dobrze by było jakby się dalo przez webgui):
- nvram set http_username=swój_login
- nvram commit
- reboot
3. Nie jestem w stanie stwierdzić czy TomatoAnon jest włączone czy nie.
Brak informacji jak sprawdzić, włączyć oraz wyłączyć przez konsole(przez webgui się nie da).
Zmiana w checbox i danie zapisz nic nie daje wraca tak jak było (choć to chyba aktualizacja)[3]
4. Brak zaznaczenia autowylogowywania po jakimś czasie z webgui w ofw było i działało.
5. Nawet jak zmienie login do webgui to i tak działa root. Wobec tego może zostawmy tylko root
do wszystkiego. Ogólnie postaralem się to wszystko z dostępem zobrazowac załącznikiem nr [4].
5. Dodanie serwera www.
Te zmiany pozwoliłyby korzystać z Tomato nawet amatorom bez zbednych pytań i przemysłeń.
Media servera nie testowałem nie bardzo mam na czym po drugi przy takich problemach nie bardzo jest sęs.
Część użytkowników mnie dojedzie, ale ja powtarzam Tomato by Shibby według mnie mialo być
projektem dopracowanym. A na pewno projektem ze wsparciem choćby tego forum, więc mowie
co u mnie jest źle działajace lub niedziałające i szukam pomocy. Bo jak narazie nie chce z niego
rezygnować ponieważ nie ma na rynku nic lepszego dla nobów w tak dobrej cenie.
stelma załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.
Rt-n16
K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-116-PL-AIO
Wd_my_book_1TB_ext3
Vectra
2xPc lan + 5xMulti Wifi
a teraz przejdź na tomato.groov.pl i przeczytaj changelog od wersji 116 do najnowszego 128 i wykreśl 90% twoich problemów z listy. Używasz wersji sprzed ponad roku!
Wgraj angielską wersję 128 i po sprawie. Angielski jest prosty i raczej nie znam osoby, która miałaby z nim jakiś większy problem a jeżeli tobie jednak angielski sprawa problemy to zawsze w przeglądarce chrome możesz kliknąć translate i po sprawie. Znam osoby na tym forum, które używały chińskiego tomato dualwan i radziły sobie z "chińskimi krzaczkami" właśnie w ten sposób, tak więc tobie bym bardziej translacja z angielskiego na polski nie powinna sprawić problemu.
Cytat
ja powtarzam Tomato by Shibby według mnie mialo być
projektem dopracowanym. A na pewno projektem ze wsparciem choćby tego forum
a ja powiem tak: Tomato to moje hobby a nie sposób na życie. Ja tego nie sprzedaję i na tym nie zarabiam, tylko robię dla siebie i pod siebie a publikuję z dobrej woli bo ludziom efekty mojej pracy się podobają. Mam prywatne życie, stałą pracę, rodzinę itd. i to jest dla mnie priorytet. Oczywiście można mieć prośby i sugestie ale nie można żądać ode mnie supportu bądź napisania nowej funkcjonalności.
Cytat
Czy da się wypuścić wersję np. 130 z językiem Polskim ... Jeśli tak to za ile czasu?
nie wiem. Nie ukrywam, że zrobienie polskiej wersji to dla mnie wiele spędzonych godzin przed kompem, które mogę wykorzystać w inny sposób, z którego skorzysta więcej użytkowników tomato jak i ja sam. Ponadto dochodzi proces kompilacji wszystkich obrazów drugi raz w wersji polskiej a przypomnę trwa to prawie 72h! Kolejny temat to każde wydanie tomato to obrazy o łącznej wadze ponad 800MB, które trzeba wytransferować i utrzymywać na serwerze.
Ja nie chcę by moje hobby zmieniło się w drugą pracę na pełny etat. Jeżeli będę miał wolniejszy dzień i znajdę przypływ energii i chęci to siądę nad wersją PL.
Edytowany przez shibby dnia 26-03-2015 16:20
Router:Unifi Cloud Gateway Max Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2 Wi-Fi:Unifi U6-Lite - szt. 2 Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM #1:Synology SA6400 VM #2:Debian, WWW VM #3: Home Assistant OS
Na początku chciałbym podziękować za tak szybką reakcje. Czytałem changelog niestety części nie rozumiem. Część z moich próśb nie jest tam wymieniona. Ja rozumiem, że to jest twoje hobby. Shibby dziękuje Ci bardzo, że pracujesz ciężko nad tym projektem i pozwalasz korzystać z niego. Ten post nie miał zostać odebrany jako żądanie a raczej prośba i ustalenie czy coś z tym się będzie działo dalej czy szukać innej drogi. Napisałem, że nie znam się na tym i nie wiedziałem jaki jest problem wersja En->Pl (wielka szkoda). Wobec tego chętnie pomogę z serwerem ftp i obrazy można trzymać u mnie. Główny mój problem to samba. Czy da się jakoś tworzyć użytkowników jak dla ftp? Miałem wersje najnowszą, ale nie było tam to rozwiązane. Już prostuję punkt 5 (są 2-wiem błąd) serwer www dodano od wersji 119. Poprawiono logowanie do webgui (root) zaznaczamy checboxem jak chcemy od wersji 126. Częściowo punkt 2 dodano możliwość zmiany loginu do GUI z poziomu www również od wersji 126 (tak rozumiem wpis Dodano możliwość zmiany loginu do GUI R11; zaczerpnięte ze źródeł @Victek`a). Reszty modyfikacji na stronie nie znalazłem(być może są, ale ja nie rozumiem niektórych rzeczy w changelog-u). Nie znalazłem w changelogu, ale miałem już najnowszą wersje i punkt 3 jeśli dobrze kojarzę też nieaktualny. W wersji en jest możliwość zmiany TomatoAnon. Jeśli się nie mylę to nie 90% wobec tego... Było 6 pkt. poprawiono 6,5, chyba 3 (zaraz sprawdze jak zainstaluje najnowsze tomato), częściowo 2 (możliwość zmiany loginu z gui). Co daje nam około 70%. Zresztą jest to najmniej istotne. Co do wersji pl to już wiem, że może kiedyś się doczekam. Dziękuje za szczerość i trzymam kciuki (nie naciskam). Najważniejsze dla mnie to smb i jej udzialy dla kilku użytkowników czy to zostanie kiedyś poprawione (czy nie jest to możliwe technicznie), a może jest na to jakiś sposób np. skrypt lub edytowanie smb.conf
Rt-n16
Wd_my_book_1TB_ext3
Vectra
2xPc lan + 5xMulti Wifi
tu nie ma co poprawiać bo tak to twórca tej funkcjonalności przemyslal. Nie ja ją pisałem. Zrobienie tego o co prosisz nie jest niemożliwe ale też nie jest proste. W przeciwnym wypadku już dawno by to było zrobione. Edycja smb jest zawsze możliwa w locie przez skrypty lub z wykorzystaniem custom config. Jak będę miał chwilę w weekend to może przysiade do tematu.
Router:Unifi Cloud Gateway Max Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2 Wi-Fi:Unifi U6-Lite - szt. 2 Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM #1:Synology SA6400 VM #2:Debian, WWW VM #3: Home Assistant OS
Wobec tego czekam na wieści, dziękuje. Bez uwag. Super support
Połączony z 28 March 2015 15:48:23:
Szukałem jak sobie poradzić z udostępnianiem tego samego zasobu dla różnych użytkowników w sambie (nie lubię czekać z założonymi rękami). Niestety albo się nie da albo ja nie dam rady. Wiem, że użyszkodnik musi istnieć w systemie. I tu jest problem. Jak już znalazłem (https://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=13292) jak go dodać to okazuje się, że bedzie miał takie hasło jak root. Znalazłem takie coś, ale nie umiem skorzystać (http://openrouter.info/forum/viewtopic.php?f=23&t=73). Tu też byłem (http://openrouter.info/forum/viewtopic.php?f=22&t=1164). Hasła nie potrafie zmienić na stałe. To jest ciekawe http://monter.techlog.pl/jak-w-tomato-edytowac-strony-uslug/ lecz zgadza się to z tym co napisał Shibby na forum, że partycja na jakiej zainstalowane jest Tomato ma atrybut Read Only (tylko do odczytu). Jakieś pomysły. Nie lubię obciążać ludzi, którzy nie mają czasu. Pozatym bardzo mi to potrzebne, a Shibby napisał "Jak będę miał chwilę w weekend to może przysiade do tematu" (za co bardzo dziękuję i czekam bo pewnie nic innego nie znajdę, lecz zawsze należy brać pod uwagę iż może nie znajdzie ktoś czasu) Może uda się coś wymyślić z ludem forum... Zapraszam do dyskusji.
Wobec tego czekam na wieści, dziękuje. Bez uwag. Super support
Połączony z 28 March 2015 15:48:23:
Szukałem jak sobie poradzić z udostępnianiem tego samego zasobu dla różnych użytkowników w sambie (nie lubię czekać z założonymi rękami). Niestety albo się nie da albo ja nie dam rady. Wiem, że użyszkodnik musi istnieć w systemie. I tu jest problem. Jak już znalazłem (https://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=13292) jak go dodać to okazuje się, że bedzie miał takie hasło jak root. Znalazłem takie coś, ale nie umiem skorzystać (http://openrouter.info/forum/viewtopic.php?f=23&t=73). Tu też byłem (http://openrouter.info/forum/viewtopic.php?f=22&t=1164). Hasła nie potrafie zmienić na stałe. To jest ciekawe http://monter.techlog.pl/jak-w-tomato-edytowac-strony-uslug/ lecz zgadza się to z tym co napisał Shibby na forum, że partycja na jakiej zainstalowane jest Tomato ma atrybut Read Only (tylko do odczytu). Jakieś pomysły. Nie lubię obciążać ludzi, którzy nie mają czasu. Pozatym bardzo mi to potrzebne, a Shibby napisał "Jak będę miał chwilę w weekend to może przysiade do tematu" (za co bardzo dziękuję i czekam bo pewnie nic innego nie znajdę, lecz zawsze należy brać pod uwagę iż może nie znajdzie ktoś czasu) Może uda się coś wymyślić z ludem forum... Zapraszam do dyskusji.
Połączony z 28 March 2015 16:07:50:
Ale naknociłem miałem tylko usunąć buźke bo miała być smutna mina, a wyszło to . Niech ktoś usunie cytowanie. Ja nie moge.
tu nie ma co poprawiać bo tak to twórca tej funkcjonalności przemyslal. Nie ja ją pisałem. Zrobienie tego o co prosisz nie jest niemożliwe ale też nie jest proste. W przeciwnym wypadku już dawno by to było zrobione. Edycja smb jest zawsze możliwa w locie przez skrypty lub z wykorzystaniem custom config. Jak będę miał chwilę w weekend to może przysiade do tematu.
Nieśmiało pytam czy może coś ruszyło w temacie smb? Niestety dalej sobie sam nie poradziłem.
Edytowany przez stelma dnia 21-04-2015 22:48
Rt-n16
Wd_my_book_1TB_ext3
Vectra
2xPc lan + 5xMulti Wifi
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?