22 Listopada 2024 23:58:55
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.145.57.5
Zobacz wątek
 Drukuj wątek
2 routery do 400zł
prozacc
Cześć,

Chcę kupić do 2 piętrowego domu najlepiej 2 urządzenia z gigabitowymi portami i dosyć solidnym WiFi. Budżet to w max 400zł łącznie. W miarę czytania w różnych miejscach opinii na temat różnych urządzeń zmieniłem już zdanie kilkukrotnie więc wolę zapytać o opinie niż kupić coś z czego nie do końca będę zadowolony.

Sytuacja wygląda tak:
- 2 piętrowy dom, dosyć dużo żelastwa w ścianach
- na piętrze główny router, na parterze coś w stylu repeatera, ale też potrzebny gigabitowy port
- na parterze router będzie pokrywał ogród, z doświadczenia wiem, że może to być byle co, a i tak cały ogród będzie pokryty sygnałem bo urządzenie stoi zaraz przy oknie
- praktycznie brak innych zakłucaczy na 2.4GHz i 5GHz (sąsiedzi są stosunkowo daleko)
- internet to zaledwie 16 mbit/s, ale jest szansa na coś sporo szybszego w niedalekiej przyszłości więc kupuję na zapas
- stabilność i zasięg WiFi ponad inne bajery typu USB itp, nic mnie nie denerwuje tak bardzo jak sytuacja gdy muszę restartować router "bo coś się stało"

Myślałem nad 2x WDR3600 lub 2x WR1043NDv2 ale jakoś nie mogę się zdecydować.

Innym pomysłem było coś trochę lepszego (np. do 250zł) jako główny router i np. Tenda N60 jako ten drugi, mniej ważny, ale nie wiem czy dołożenie dodatkowych 100zł da jakieś znacznie lepsze efekty.

Z góry dzięki za opinie

majkel152
netgear 3500L v1 + tenda n60 na parterze? , ten tpzłom 3600 słabe ma wifi Grin
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png, jakieś dziwne urządzenia , ups, światłowody, apeki i działa miło Smile

prozacc
Dlaczego akurat v1? Nie zagłębiałem się zbytnio w modele od Netgear'a. Czy ewentualnie ASUS N16 byłby dobrą alternatywą?

Jeśli chodzi o 3600 to faktycznie nie ma zbyt pochlebnych opinii dotyczących zasięgu WiFi więc chyba odpada.

majkel152
asus n16 świetny router, mam dalej i jestem zadowolony Smile jeśli masz okazje kupić to świetny wybór, dołożyć np tendę n60 i będzie śmigać Smile
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png, jakieś dziwne urządzenia , ups, światłowody, apeki i działa miło Smile

prozacc
Masz może jakieś porównanie jak się ma WiFi w n16 do reszty, którą do tej pory wymieniłem? Asus już trochę lat ma na karku, a dalej kosztuje niemało.

grz3si3k

Cytat

prozacc napisał(a):
Asus już trochę lat ma na karku, a dalej kosztuje niemało.

Uważasz że dlaczego ta cena jest taka?, bo właśnie mimo upływu lat ten model trzyma się mocno i nadal jest jednym z topowych modeli do zastosowań domowych, szczególnie jeśli atutem ma być stabilność w sieciach nie koniecznie o bardzo wysokim poziomie ruchu.

Miałem ten ruter i na sygnał wifi nie mogłem narzekać, więc jeśli pytasz czy da rade?: myślę że da.
RT-AC68U

g_betiuk
@grz3si3k: a nie sądzisz, że cena RT-N16 jest nadmuchana tak samo jak jeszcze nie tak dawno WRT54GL? Zgoda, jest to solidny kawałek sprzętu, ale bez przesady - są już nowsze i mocniejsze, a ograniczeń wifi związanych z tłumieniem na ścianach itp. nie przeskoczysz.

prozacc
Z tego co widzę to n16 jest jednak trochę cięzko osiągalny, praktycznie tylko jeden sklep ma go w rozsądnej cenie i na stanie, a używanych nie chce. Ciekawą alternatywą wydaje się WNR3500L v2, jest dostępny w wielu sklepach, a i cena lepsza.

LuCzeK
w moim setupie 2x router w trybie AP+WDS
rt-n16 do rt-n66u w trybie AP+WDS wyciska po wifi w teście iperf ~90mbit
rt-n18u do rt-n66u w trybie AP+WDS wyciska po wifi w teście iperf ~25-30mbit
oczywiście na każdym wgrane tomato jednak nowszy lepszy rt-n18u z ARM'em wcale nie znaczy lepszy i nie sprawdza się w trybie AP+WDS nie wiem czy to choroba wieku dziecięcego tomato ARM czy wina sterowników dla wifi
osobiście wole korzystać ze starej sprawdzonej 16'stki jako główny router

grz3si3k

Cytat

g_betiuk napisał(a):
@grz3si3k: a nie sądzisz, że cena RT-N16 jest nadmuchana tak samo jak jeszcze nie tak dawno WRT54GL? Zgoda, jest to solidny kawałek sprzętu, ale bez przesady - są już nowsze i mocniejsze, a ograniczeń wifi związanych z tłumieniem na ścianach itp. nie przeskoczysz.

Właśnie nie sądzę.
Przeczytaj końcówkę pierwszego zdania które napisałem!

Cytat

szczególnie jeśli atutem ma być stabilność w sieciach nie koniecznie o bardzo wysokim poziomie ruchu

Później to co napisał @LuCzeK.

Reasumując moim zdaniem również wole sprawdzony RT-N16, lub tak jak napisała @majkel152, w podwójnej konfiguracji, do ominięcia grubych ścian i odległości.

Gdyby nie to że mam sprzęt na AC + mocny net, pewnie nadal był bym posiadaczem RT-N16!
Edytowany przez grz3si3k dnia 07-02-2015 14:23
RT-AC68U

prozacc
Dzięki za info na temat tych urządzeń. Wybór prawdopodobnie padnie na Asusa N16, ale praktycznie tylko jeden sklep ma go za rozsądną cenę i to w małej ilości. W razie całkowitego problemu z dostępnością wezmę WNR3500L v2.

Do tego Tenda N60 jako drugie urządzenie. Mam nadzieje, że nie będzie tragedii Smile

majkel152
zobacz jeszcze na n66u , może trafisz tanio , choć z tego co zaobserwowałem to dwuzakresowe anteny są o kant dupy, lepiej działają wbudowane a osobne od 2.4 i 5GHz imho , choć mogę się mylić .

p.s "Reasumując moim zdaniem również wole sprawdzony RT-N16, lub tak jak napisała @majkel152" grzesiek łajzo babe ze mnie zrobiłeś :E

p.s. 2 - dodam tylko ze n16 mam półtorej roku, wcześniej miałem netgeara 3500L v1 i tez bylem zadowolony bo działał stabilnie, v2 miałem przejsciowo ale dziwnie wifi czasem działało wiec pogoniłem.
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:

grz3si3k

Cytat

majkel152 napisał(a):
p.s "Reasumując moim zdaniem również wole sprawdzony RT-N16, lub tak jak napisała @majkel152" grzesiek łajzo babe ze mnie zrobiłeś :E

nie becz... ;] panienko Wink
a ogólnie fakt Grin
RT-AC68U

prozacc

Cytat

LuCzeK napisał(a):

w moim setupie 2x router w trybie AP+WDS
rt-n16 do rt-n66u w trybie AP+WDS wyciska po wifi w teście iperf ~90mbit
rt-n18u do rt-n66u w trybie AP+WDS wyciska po wifi w teście iperf ~25-30mbit
oczywiście na każdym wgrane tomato jednak nowszy lepszy rt-n18u z ARM'em wcale nie znaczy lepszy i nie sprawdza się w trybie AP+WDS nie wiem czy to choroba wieku dziecięcego tomato ARM czy wina sterowników dla wifi
osobiście wole korzystać ze starej sprawdzonej 16'stki jako główny router

Jak to często bywa - apetyt rośnie w miarę jedzenia. Zainteresował mnie jeszcze inny model Asusa - RT-N18U. Z tego co widzę posiadasz to urządzonko. W AP+WDS nie powala z tego co napisałeś, a jak wyglądają prędkości i zasięg w trybie normalnego AP?

Połączony z 10 February 2015 10:54:58:
Wybór padł na Asus RT-N18U. Urządzenie puki co sprawuje się nieźle. Transfery po WiFi nawet niezłe, aczkolwiek jedno z moich (trochę starszych) urządzeń z N-ką nie potrafi sobie za dobrze poradzić przy trochę niższym poziomie sygnału, ale to jest wszystko do dopracowania.

Teraz pytanie czy warto wrzucić Tomato czy pozostać przy Asus WRT Smile

Z testów od Shibby wynika, że trochę gorzej wygląda WiFi na Tomato, ale chyba dopiero będę na 100% przekonany jak sam wrzucę i przetestuję.
Edytowany przez prozacc dnia 10-02-2015 10:54

grz3si3k

Cytat

prozacc napisał(a):
Teraz pytanie czy warto wrzucić Tomato czy pozostać przy Asus WRT Smile

Z testów od Shibby wynika, że trochę gorzej wygląda WiFi na Tomato, ale chyba dopiero będę na 100% przekonany jak sam wrzucę i przetestuję.

Moim zdaniem, powinieneś ze 2 do 3 tygodni poużywać OFW, później zarzucić Tomato. Dokładnie dać sobie tyle samo czasu, porównać problemy i uroki jednego jak i drugiego- a decyzja nasunie się sama.
Złoty środek istnieje tylko w bajkach Wink
RT-AC68U

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 87

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,311,072 unikalnych wizyt