Na pewno można się dostać przez tunel OpenVPN. Mam tak skonfigurowanego klienta za modemem 3G akurat. Bez problemu dostaje się do niego na lokalnym adresie.
Na pewno można się dostać przez tunel OpenVPN. Mam tak skonfigurowanego klienta za modemem 3G akurat. Bez problemu dostaje się do niego na lokalnym adresie.
Ciekaw jestem czy w trybie serwera też zadziała No nic Pozostaje tylko spróbować Pozdrawiam i dziękuję za pomoc
W trybie serwera nie zadziała a przynajmniej z moich testów wynikało, że nie działa. Są poblokowane porty lub NAT-y porobione u operatorów - próbowałem na orange,play,plus oraz tmobile (chyba, że masz taryfę telemetryczną i ichni vpn ale to inna bajka). Testowałem kilka urządzeń/routerów z openvpn jako klientami z linuchem w środku i bezproblemowo to działało. Także musisz mieć źródło neta ze stałym rutowalnym adresem IP aby postawić na tym server openvpn np. z tomato na pokładzie..
W trybie serwera nie zadziała a przynajmniej z moich testów wynikało, że nie działa. Są poblokowane porty lub NAT-y porobione. Testowałem kilka urządzeń/routerów z openvpn jako klientami z linuchem w środku i bezproblemowo to działało. Także musisz mieć źródło neta ze stałym rutowalnym adresem IP aby postawić na tym server openvpn np. z tomato na pokładzie..
Czyli pozostało postawić serwer na pc z którego się mam zamiar łączyć i podać jego dane w konfiguracji klienta na tomato Innego rozwiązania pewnie nie znajdziemy Tylko jeden warunek Serwer musi być w sieci dostępny Odpada serwer za PLAY
Zawsze można postawić serwer na jakimś budżetowym routerze u siebie, lub jeśli nie masz zewnętrznego IP to u jakiegoś kolegi/znajomego, który Ci zechce to trzymać
· Łącznie użytkowników: 24,126 · Najnowszy użytkownik: goldi111
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
tamtosiamto
23-09-2025 20:10
Mam rtax82u z merlinem, probuje zainstaowac Download master i mam info, zeserwer zdalny nie odpowiada. Sprawdalem przez kika dni i bz.
Maniek91PL
15-05-2025 19:35
witam! było coś gdzieś o obsłudze asus mesh w tomato moze? chętnie bym przetestował u rodziców
servee
24-01-2025 18:18
Światłowód + mediakonwenter. Ekranowana skrętka nie jest wymagana, taką sytuację już zastałem. Zamierzam ją wymienić na zwykłą. Da to coś?
shibby
17-01-2025 07:45
a ta skrętka ekranowana o której piszesz to jakiś wkopany przewód do bramy/furtki/kamer y zewn? Jak tak to jego też przez zabezpieczenie podepnij.
shibby
17-01-2025 07:43
no to pora zabezpieczyć kable LAN zabezpieczeniami przeciwprzepięciow ymi - tanio nie będzie. Jak przychodzi ci internet? Skrętką czy światłem? Jak skrętką to zacząłbym od tego.
servee
12-01-2025 12:52
Ponownie padły mi wszystkie porty sieciowe w routerze - to już 3-ci w 6 m-cy. Podejrzany to ekranowana, nieuziemiona skrętka - 12mb. Czy jest to możliwe?
dawidt
21-12-2024 01:09
siema
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa