22 Listopada 2024 23:28:43
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
13.59.2.242
Zobacz wątek
 Drukuj wątek
Dobry zasięg , tomato, usb
Misiek440
Witam, jestem użytkownikiem WRT54GL i związku z przeprowadzką zamierzam również zmodernizować trochę sprzęt sieciowy.

Niestety podczas remontu nie przewidziałem że komp będzie stał w innym pomieszczaniu a teraz o ciągnięciu lana mogę zapomnieć, więc zostaje wydajne wifi i to aż przez dwie ściany/drzwi.

myślałem o netgarze 3500l v1 ale doszukałem się informacji że jego zasięg jest taki sobie, czy znajdę coś fajnego maksymalnie do 300zł o lepszym radiu/antenach.

Obecnie mam to spięte na jakimś tplinku co dostałem od operatora jako ap oraz przy kompie stoi dir600 z ddwrt, zasięg według DD-WRT to koło 35-42 % dokładnych parametrów nie jestem wstanie teraz podać bo pisze z pracy Smile

Przyszłościowo chciałbym aby był na routerze torrent (transmission) który będzie zapisywał to na pendrivie aby mógł go obsłużyć telewizor z dlna oraz komp z windowsem czyli FAT/NTFS.

No i najważniejsze aby w pełni obsługiwał tomato by shibby

doradzicie coś fajnego w sensownych pieniądzach, aa może ten WRN 3500l v1 wystarczy i da rade?

sapcio2
Nie lepiej by było jakiś powerline starter kit +ten netgear. Powinienes zmieścić sie w 300 zł, i miałbyś pewność że sygnał bedzie dobry. Oczywiście jeżeli gniazdka w obu pomieszczeniach znajdują sie na jednej fazie.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Asus RT-N16 - tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-115-NEWDRIVER

Misiek440
niestety różne fazy :/

Połączony z 05 lipiec 2014 16:49:46:
a może rt-n16? (używki wchodzą w rachubę)
Edytowany przez Misiek440 dnia 05-07-2014 16:49

Snap
U mnie w pracy RT-N16 przelatuje przez 2 ściany , i sygnał jest wszędzie w lokalu o powierzchni 120m/2 .
Ale.... pewny nie możesz być że u Ciebie również zda to egzamin, bo nie wiadomo z czego masz ściany i co w nich jest , więc kupujesz w ciemno .... ;/

Wczoraj czytałem topik , gdzie Shibby polecał tendrę , a ponieważ działa ona równiez na 5Ghz to może się powinieneś nas tym zastanowić , ?? jeśli mieszkasz w bloku , i masz sporo sieci w okolicy, to może być jedno z niewielu , bardzo tanich rozwiązań .

https://openlinksys.info/forum/viewth...st_134540
Poczytaj, ew. pisz do Shibby -ego jak z zasięgiem, gdyż jak pisał , posiada już taki egzemplarz na testy Smile

Misiek440
No własnie w szoku jestem że jest tak słabo, ściany z połówki maxa i tylko dwie, a drzwi papierowe z castoramy. do tego w ścinach pusto bo całe okablowanie w wylewce. Kurde liczyłem że spokojnie wyciągnę 20Mb a tu skokowo 8-16Mb. Sieci trochę jest w okolice ale znalazłem sobie czysty kanał. Patrzyłem na tą Tende niby fajna, ale nie mam do tego zaufania, i z mojego doświadczenia wynika że 5Ghz gorzej leci przez przeszkody niż 2.4.

Mało tego myślałem o tym Asusie lub Netgarze bo jednak chciałbym aby był w miarę wydajny (mam sporo regułek QOS + bw limiter)
Tak naprawdę za używkę mogę dać do 350zł.

Ogólnie na razie jest spoko bo mam łącze 16/2 ale za parę miesięcy przechodzę na światełko 50/10 i chciałbym jednak aby to tak leciało

Snap
No to n16 kupisz za ok 270zł z wysyłką NOWE, więc... i tak jak pisałem, u nas działa , i jest w każdym miejscu w lokalu 120m/2.
Skonfigurowana jest sieć gościnna + bw limiter i od pół roku działa wszystko super ... więc mogę polecić.
W tej cenie , może ktoś jeszcze poleci coś z używanych AC , niestety ja nie polecę , bo nie miałem jeszcze do czynienia Smile

Pozdro.

Kontrolny
Ile jest tych sieci w okolicy?
"Czysty kanał" - na 2,4 GHz to nie wystarczy, że nikt nie nadaje na tym samym kanale. Aby mieć czysty kanał na 2,4 GHz nikt nie może nadawać także na sąsiednich kanałach na 5 numerów w jedną i w drugą stronę. Czyli np. nikt nie nadaje na 6, więc u siebie włączasz ten kanał. Ale ktoś nadaje na 9 i tak naprawdę, to twój kanał 6 wcale nie jest czysty, ponieważ kanały 6 i 9 zachodzą na siebie.
--
Netgear R6300 v1 OFW :-o
Netgear WNR3500L v2 × 3
Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-121 K26 USB AIO
ReadyNAS Duo v1

Misiek440
no to jak tak to żaden nie jest czysty, kurde może faktycznie tendę sam już nie wiem
sieci na 2.4 około 10 na 5ghz około 5

Połączony z 07 lipiec 2014 19:51:56:
Panowie jeszcze jedno pytanie bo chyba spróbuje tą tende bo 100zł to kij nie pieniądz ale teraz mam pytanie czy to coś obsługuje APC w 5Ghz?

Tzn główny problem rozchodzi się o stacjonarkę, i teraz albo muszę kupić jakąś kartę 5GHz albo jakiegoś APC. Coś możecie doradzić.

Czy lepiej dwie Tendy jedna jako ap druga jako apc(o ile tak się da), czy jakaś kartę usb 5Ghz jeśli kartę to co polecacie?
Edytowany przez Misiek440 dnia 07-07-2014 19:51

majkel152
bieri tandetny sprzęt - mało pieniądz -dużo zasięg - szybki prędkość - opłacać się
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png, jakieś dziwne urządzenia , ups, światłowody, apeki i działa miło Smile

Misiek440
Nie wiem, shibby mówi że ten router nie jest taki zły, a za te pieniądze lepszy od netgara wnr3500l , bebechy też jak patrzyłem nie najgorsze. Kurde dlatego pytam tu znawców więc nie wiem co ten twój post ma oznaczać

majkel152
dopiero kupiłem to pojutrze mi przyjdzie to zrobię porównanie do n16 prędkości i zasięgu 2.4 i 5GHz Smile

Połączony z 07 lipiec 2014 21:44:22:
jedynie brak radiatora na cpu mnie martwi w nim bo w n16 się grzeje dość a tam radiatorek jest
Edytowany przez majkel152 dnia 07-07-2014 21:44
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png, jakieś dziwne urządzenia , ups, światłowody, apeki i działa miło Smile

Misiek440
u mnie jednak te kanały zaszumione na 2,4 , jakaś kartę 5ghz bys polecał lub jakiś router co ma apc w 5ghz do stacjonarki?

Kontrolny

Cytat

Misiek440 napisał(a):

no to jak tak to żaden nie jest czysty, kurde może faktycznie tendę sam już nie wiem
sieci na 2.4 około 10 na 5ghz około 5

Jeżeli masz 10 sieci widocznych na 2,4 GHz, to znaczy, że jest ich ponad 3 razy więcej niż może się bez wzajemnego zakłócania zmieścić obok siebie w tym paśmie. A jestem prawie pewien, że jest jeszcze gorzej, ponieważ z tych 10 widocznych najprawdopodobniej część ma włączoną szerokość kanału 40 MHz, czyli zajmuje podwójną szerokość pasma.

Nawiasem mówiąc ile razy można to samo wałkować na tym forum? Ludzie, czytajcie Wikipedię hasło WiFi lub ulubiona wyszukiwarka wszystko Wam powie.

Odrębna historia, to włączanie przez wielu ludzi w swoich routerach szerokości kanału 40 MHz, podczas, gdy znajdują się w bloku, gdzie wkoło jest pełno wzajemnie zakłócających się sieci. Jest to działanie całkowicie bezsensowne, ponieważ ani nie poprawia warunków komunikacji posiadaczowi takiej sieci, tylko mu pogarsza, a także w całkowicie bezsensowny sposób zaśmieca pasmo. Takie rzeczy powinny być pisane drukowanymi literami na obudowach routerów, żeby nie włączać 40 MHz w blokach i innych budynkach wielolokalowych, np. biurowcach, gdzie jest wiele sieci. Albowiem tylko DWIE (2) sieci mogą kogegzystować obok siebie bez zakłóceń, jeżeli mają włączoną szerokość kanału 40 MHz.

Natomiast co do 5 GHz, to jest tu jest zupełnie inna sytuacja, koło siebie może koegzystować znacznie więcej sieci i się nie zakłócać (oczywiście jeżeli są poprawnie ustawione). Podstawowa wada tego rozwiązania jest taka, że mało urządzeń klienckich - laptopów, tabletów, smartfonów itp. potrafi się komunikować na 5 GHz. Druga wada to słabsza niż na 2,4 GHz przenikalność fal elektromagnetycznych przez ściany i inne przeszkody, ogólnie słabszy sygnał sieci bezprzewodowej.
--
Netgear WNR3500L v2 × 3
ReadyNAS Duo v1

Misiek440
super że mi to uświadomiłeś, ja się pytałem o sprzęt a nie regułkę wifi. Co ja mam zrobić że każdy ma router ustawiony na auto w bloku. Che przejść na te 5Ghz, i teraz potrzebuje routera i karty sieciowej lub routera z apc.

Stwierdziłem że spróbuje tanie badziewie które shiby mówił że nie jest takie złe szczególnie w tak niskiej cenie. Teraz potrzebuje jeszcze drugiego urządzenia....czy możecie coś polecić sensownego

majkel152
do pudła np taki tp-link http://allegro.pl/karta-sieciowa-usb-...24223.html sąsiadowi kupiłem właśnie do piątki i działa mu ok Smile a jak nie to np druga tenda i spokój Smile
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:

Kontrolny
Nie mam dużego praktycznego doświadczenia z 5 GHz, ale miałem podobny problem do Twojego. Tzn. router WRN3500L v2 i NAS ustawiony w "złym" pokoju, czyli w nie w okolicy środka mieszkania, lecz na obrzeżach. Mieszkanie w bloku, pełno sieci zakłócających się wzajemnie. W salonie - czyli przez 2 ściany - TV itp. oraz czasem chciałoby się też w salonie wygodnie popracować na laptopie mając dobrą łączność nie tylko z internetem, ale też z NASem. Kombinowałem, kombibowałem - ustawiłem drugiego WNR3500L v2 w trybie AP+WDS i dalej kablami do urządzeń w salonie. Nawet momentami działało to całkiem nieźle, ale tylko momentami. Problemy minęły jak ręką odjął, kiedy jednak znalazłem sposób na poprowadzenie kabla gigabit LAN do salonu.
Ale może na 5 GHz będzie lepiej.
--
Netgear WNR3500L v2 × 3
ReadyNAS Duo v1

Misiek440
zakupiłem to badziewie z allegro i zobaczymy, kurde cały problem rozbił się o to że nie przewidziałem że stacjonarka będzie stała inaczej niż planach. Teraz to już nie mam jak puścić lana bo remont zakończony a nie będe od nowa kuł ścian przez całe mieszkanie aby tylko dorobić jedno gniazdko :/ .

Zobaczymy jak się sprawdzi ta tenda i czy będzie lepiej

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 97

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,308,031 unikalnych wizyt