22 Listopada 2024 23:02:47
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.135.190.107
Zobacz wątek
 Drukuj wątek
Router - sieć kablowa TOY@
plejaz
Witam, obecnie posiadam router Cisco WRT54GH chciałbym zmienić go na coś nowszego.
Powodem mojej decyzji jest zmiana łącza na 60 Mb/s, słaby zasięg (46m2 mieszkania i brak zasięgu w drugim pokoju), słaba wydajność po Wi-Fi.
Skłaniam się na razie do ASUS'a RT-N12 vD na chipsecie Broadcom'a z pełnym wsparcie 300 Mbit i obsługą 30 tyś sesji jednocześnie.
Zdaję sobie sprawę, że wpływ na sieć bezprzewodową ma zaszumienie lokalne, które niestety w bloku jest dosyć wysokie.
Na nowy router chce przeznaczyć maksymalnie 120 zł i uzyskać jak najmniejsze straty.
Docelowo do routera zostaną podłączone następujące urządzenia:
- tablet - wifi
- komputer - wifi
- telefony - wifi
- tv - rj45
- konsola - rj45

Co możecie koledzy polecić i czy w ogóle idę w dobrym kierunku decydując się na ASUS'a ?

grz3si3k
Zważywszy że kosztuje poniżej 100 PLN, to dobry wybór, choć ja bym wolał dołożyć te 100 PLN do RT-N16 lub kupić używany z jakiejś oferty na forum. Zakładając że piszesz o 120 PLN które chcesz przeznaczyć.
Ale oczywiście to moje zdanie.
Wiadomo że ten RT-N12 też będzie działał dobrze. Smile , poleciłem go mojej sąsiadce i widzę że są zadowoleni, a ja też nie muszę tam chodzić.
W innym miejscu działa jako Repeater i też od tamtego roku, nie byłem tam ani razu.

Znaczy że nie jest źle
RT-AC68U

plejaz
RT-N16 posiada złącza USB, porty gigabitowe, jednak cena znacznie przekracza mój budżet.
Czyli śmiało mogę zamawiać N12 vD, jest jeszcze wersja N12E tańsza o jakieś 20zł i też ma wsparcie 300 Mb/s

grz3si3k

Cytat

plejaz napisał(a):
RT-N16 posiada złącza USB, porty gigabitowe, jednak cena znacznie przekracza mój budżet.
Czyli śmiało mogę zamawiać N12 vD, jest jeszcze wersja N12E tańsza o jakieś 20zł i też ma wsparcie 300 Mb/s

Czyli wszystko jasne ...
Nie wiem tylko czy do wersji E wgrasz Tomato, jeśli będziesz chciał, ale tutaj niech wypowie się @shibby, bo ja się pogubiłem w tych RT-N12XX
RT-AC68U

majkel152
lepiej dopłacić i mieć bezproblemowy router o lepszym hw
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png, jakieś dziwne urządzenia , ups, światłowody, apeki i działa miło Smile

plejaz
No dobrze, ale hw nie pomoże przy zaszumieniu w bloku.
Najlepiej to kupić router z pasmem 5Ghz i cieszyć się brakiem zakłóceń, ale wtedy dochodzi wymiana karty w laptopie.
Faktycznie ten N16 jest chwalony i można z nim robić cuda.
Jednak pewnych rzeczy po prostu nie przeskoczę, a zależy mi też przede wszystkim na tym aby router się nie zawieszał. (pod tym względem Cisco było super).

shibby
moje 5gr: RT-N12 ma procek 300MHz. Opis, że wspiera pełne 300mbps nie tyczy się łącza internetowego a sieci bezprzewodowej. Ten router ma wydolność WAN-LAN max 70-80Mbps (kiedyś testowałem na RT-N10U a procek w nim jest ten sam). Wystarczy jednak włączyć QoS, BW Limiter lub coś innego co w znaczącym stopniu dociąży procesor i wydolność WAN-LAN spada do ok 50Mbps.

Tak więc Wybór RT-N12 do łącza 60mbps to taki raczej mus konieczny a nie odpowiedni zakup czy wręcz zakup z przyszłością (jakimś zapasem gdybyś za rok zmienił łącze na np. 100mbps).

Lepiej już kupić netgeara 3500L (v1). Zyskasz gigabit, port USB i więcej RAMu ale przede wszystkim zyskasz silniejszy procek 453MHz, który to spokojnie będzie można podkręcić do 480MHz. Taki router będzie przynajmniej wystarczający do obecnego łącza, nawet po dociążeniu go usługami.
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

hermes-80
Też prawda ale przy WNR trzeba liczyć się z kłopotami z wifi - u mnie czasem z karta N działa tylko na G i co bym nie robił nie potrafię tego przeskoczyć - oczywiście na Tomato - na OFW może takich hecy nie ma - nie wiem.

Ale pod innym względem - stabilności, wydajności to jedynie słuszny do takiego łącza - możesz też zastanowić się czy nie wziętość WR-1043 v2 - do 60Mb łącza lepiej kup coś wydajniejszego bo będziesz pluł sobie w brodę Wink.
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

plejaz
Witam, dzięki za odpowiedź.
Jeśli chodzi o Netgear'a to znalazłem coś takiego z wgranym już tomato: http://allegro.pl/netgear-wnr3500l-router-wifi-torrent-tomato-pl-usb-i4327689041.html

Czy o tym modelu mówiłeś @shibby ?
Posiada wbudowaną antenę, obawiam się tylko o zasięg, że będzie podobnie jak na obecnym routerze.

TP-Link WR-1043 v2 posiada 3 anteny i wtedy zasięg na pewno będzie większy.

Tak jak pisałem router potrzebny mi jest do pracy na komputerze i jak najmniejszej straty pakietów po wifi.
Nie zamierzam stawiać serwerów pocztowych czy korzystać z dysku zewnętrznego, gdyż transfer będzie żenujący Smile, wolę już przegrać zdjęcia na dysk i odtworzyć bezpośrednio na telewizorze.

smereka

Cytat

też nie muszę tam chodzić.
W innym miejscu działa jako Repeater i też od tamtego roku, nie byłem tam ani razu.

Znaczy że nie jest źle

grz3si3k jakim cudem udało Ci się uruchomić tryb repeater. Ja na swoim Asusie owszem odpalam na shibbiego sofcie ale co z tego jak po restarcie jest kupa.

Rozumiem, że pisząc tryb repeater masz na myśli wireless client+ virtual wireless? U mnie też to działa do momentu restartu. Jak router się już odpali to nie działa wogóle nie pobierda adresu na Wan.

Odpalałeś tego N12 na OFW czy na tomato. I jak Ci się to udało?

grz3si3k

Cytat

smereka napisał(a):
Odpalałeś tego N12 na OFW czy na tomato. I jak Ci się to udało?

Ten działający jako repeater działa na OFW, i działa niezawodnie od roku, właściciel nie wspomina o tym żeby były problemy z netem, a wierz mi jest upierdliwy Smile
Ruterek działa z jakimś TPLinkiem.
Nie ukrywam że samo sparowanie trwało z godzinę, ale w końcu zadziałał, kurcze ale jak, zabij a nie pamiętam. Jak tam będę to popatrzę, a zdalnego do niego nie mam.
RT-AC68U

smereka
Oki grz3si3k. Ja mam RT-N16. Szuakałem już na wielu forach rozwiązania problemu, ale niestety osoby, które używają tomato i próbowały odpalić go w tym trybie piszą, że to właśnie i u nich też nie działa. Na OFW to od momentu jak kupiłem i zmieniałem na tomato już nie wracałem. Ale wydaje mi się że tego modelu asus na ofw chyba nie wspiera jako wireless clienta a co dopiero repeater. Szkoda, że ta opcja nie działa na tomato. Na Gargoli to super działa raz ustawione działa non stop. Konfigurowałem kilka np. najtańszych tp linków wr740n i wszystkie bezproblemowo. Dzięki za odpowiedź.

plejaz

Cytat

plejaz napisał(a):

Witam, dzięki za odpowiedź.
Jeśli chodzi o Netgear'a to znalazłem coś takiego z wgranym już tomato: http://allegro.pl/netgear-wnr3500l-router-wifi-torrent-tomato-pl-usb-i4327689041.html

Czy o tym modelu mówiłeś @shibby ?
Posiada wbudowaną antenę, obawiam się tylko o zasięg, że będzie podobnie jak na obecnym routerze.

TP-Link WR-1043 v2 posiada 3 anteny i wtedy zasięg na pewno będzie większy.

Tak jak pisałem router potrzebny mi jest do pracy na komputerze i jak najmniejszej straty pakietów po wifi.
Nie zamierzam stawiać serwerów pocztowych czy korzystać z dysku zewnętrznego, gdyż transfer będzie żenujący Smile, wolę już przegrać zdjęcia na dysk i odtworzyć bezpośrednio na telewizorze.

Połączony z 13 czerwiec 2014 19:52:33:
Postanowiłem zamówić tego WNR 3500L z aukcji, którą podałem.
Mam nadzieję, że będzie to dobra decyzja.
Pozdrawiam

Połączony z 13 czerwiec 2014 19:56:53:
Wyczytałem, że router po wgraniu Tomato ma możliwość wykorzystania portu USB do serwera "NAS" na pliki?
W Windowsie będzie widziany jako dysk sieciowy i będę mógł bezpośrednio nagrywać zdjęcia na dysk?
Jak jest z zasilaniem, czy port USB uciągnie dysk 320GB ?
Edytowany przez plejaz dnia 13-06-2014 19:56

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 91

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,305,407 unikalnych wizyt